Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

Gîndul de luni, 3 decembrie 2018

În absența de neiertat a unui trimis al Președinției, Centenarul Marii Uniri a fost sărbătorit cu o Înfăptuire istorică: Cimitirul Militarilor Români de la Apșeronsk

Dintre toate notele caracteristice ale Marii Uniri se cuvine a remarca Înfăptuirea. Înaintașii noștri au înfăptuit ceva și ne-au lăsat drept moștenire această înfăptuire. Dacă la Alba Iulia s-ar fi desfășurat un concert sau un simpozion sau chiar o Paradă militară, pînă la noi n-ar fi ajuns din acest moment decît consemnarea în presă. Și cum – vorba lui Bucșan din Ultima oră a lui Mihail Sebastian – un ziar moare a doua zi, odată cu ziarele care au scris despre manifestări ar fi murit și manifestațiile

Fie și în cinstea Înfăptuirii ar fi trebuit ca sărbătorirea Centenarului să fie dominată de Înfăptuiri. De semne lăsate în real care să dăinuie pentru generațiile viitoare. Sărbătorirea Centenarului reprezintă un moment istoric pentru România. Și ca în cazul oricărui moment istoric, cei care l-au trăit ar trebui să aibă cu ce să se laude în fața posterității cu ceea s-a înfăptuit în acest moment. Astfel însă cînd vor aniversa 10 ani – să-i zicem -de la momentul istoric al Centenarului Marii Uniri să putem arăta în realitate o Înfăptuire.

Centenarul Marii Uniri s-a redus la o sută de șușe într-una singură. O șușă a fost și discursul de agitator de kolhoz al celui ce pretinde a fi președintele României, în realitate un simplu beneficiar al unor privilegii de lux, numitul Klaus Iohannis în Parlament. Să ai prilejul, tu, Klaus Iohannis, să ții în Parlament un Discurs cu prilejul Centenarului și în loc să iscălești o capodoperă demnă de a rămîne în istoria Discursurilor care au marcat Istoria României, un Discurs pe care elevii din viitor să-l aibă în manuale ca exemplu de forța anului 2018 de a se ridica la înălțimea unui moment istoric, să ataci coaliția de guvernare, și nici măcar creator, ci în stilul de clișee deja rumegate al lui Mălin Bot sau Rareș Bogdan, să repeți măcănitor textele cu independența Justiției, trebuie să fii chiar mărunt, puchinos, așa cum te-au ales sergenții majori mesianici în 2014.

Printre puținele Înfăptuiri concrete, menite să rămînă, alături de Catedrala Mînturii Neamului, se numără și Cimitirul Militar Românesc de la Apșerosnk, ținutul Krasnodar, Federația Rusă.
Pînă în ziua istorică de 26 noiembrie 2018, cînd a avut loc ceremonia oficială, 88 din cei peste 30.000 de militari români căzuți în Caucaz în timpul Războiului din Est au zăcut în saci după ce nemții i-au descoperit și i-au deshumat.

Istoria Cimitirului de onoare de la Apșeronsk începe astfel cu nemții și nu cu românii.
În 2003 VDK (Forumul german pentru îngrijirea mormintelor de război) a pornit o campanie de descoperire a cimitirelor de campanie ale nemților căzuți în Bătălia pentru Caucaz. Concomitent, prin intermediul Asociației Voennîie Memorialî, s-a obținut de la autoritățile locale un teren într-o pădurice aflată la șapte kilometri de Apșeronsk. Aici, în 2008, a avut loc Ceremonia de inaugurare a Cimitirului nemțesc. Până în prezent au fost reînhumați 30 000 de militari nemți din cei 60 000 căzuți în luptele din Cuban. Tot în cadrul terenului pus la dispoziție de autorități, slovacii au inaugurat și ei un cimitir. La Apșeronsk a fost un lagăr sovietic de prizonieri. Militarii unguri morți în lagăr au fost înhumați în hotarele Cimitirului nemțesc.

În Caucaz, unitățile românești au luptat sub comanda germană. Era de așteptat ca militarii români căzuți în luptă să fie înmormîntați alături de militarii nemți. Potrivit regulilor VDK, dacă se descoperă și oseminte ale militarilor aparținînd unei armate aliate, acestea sunt deshumate.
Așa s-au strîns de către nemți 88 de oseminte ale românilor, Ambasadorul Vasile Soare, în relații excelente cu VDK, s-a sesizat, și în 2016 a fost în zona Apșeronsk. Așa a încolțit ideea inaugurării unui Cimitir dedicat militarilor români căzuți în Caucaz. Tot ca urmare a energiei depuse de Vasile Soare, am obținut un teren între cimitirul slovac și cel nemțesc. O suprafață de 800 de metri pătrați, 40 m lungime, 19,8 metri lățime. Voeniîe Memorialî, cu care ONCE are o înțelegere anterioară, a comandat firmei de cimitire militare și monumente (rusești, evident) cu care colaborează de mai mulți ani, amenajarea cimitirului. Un ditamai dealul a fost excavat și pe locul rămas s-a amenajat cimitirul românesc. S-a acționat în viteză, astfel că începute în septembrie 2018, lucrările erau gata la 20 noiembrie 2018.

Ceremonia oficială de inaugurare a avut drept punct central înhumarea celor 88 de sicrie. Sunt militari români căzuți în diferite locuri din Caucaz, unde s-au dus lupte în 1942- 1943. Cimitirul e ocrotit de un gard metalic de 220 m. Crucea de granit are 3 metri înălțime. Pe placa de la baza crucii scrie: In memoriam militarilor români căzuți în luptă în zona Kuban”. De o parte și de alta a Crucii de beton au fost așezate patru plăci comemorative, cu numele localităților de unde au fost aduse osemintele. La intrare, o plăcuță consemnează în rusă și română „Cimitirul militarilor români Apșeronsk”.

Apșeronsk e la peste 1000 de kilometri de București, în linie dreaptă, trecînd peste Marea Neagră. Practic, de partea opusă litoralului românesc al Mării Negre. Acolo, la o mie de kilometri de țară, alături de cimitirul nemțesc și cimitirul slovac se află cimitirul românesc.
Dacă vreun rus sau vreun străin ajunge pe acolo, va da cu ochii de Crucea cimitirului românesc și va citi pe plăcuța de la intrare că acolo își dorm somnul veșnic militari români.
Și dacă va ajunge vreun român va fi mîndru că în 2018, de Centenarul Marii Uniri, la o mie de kilometri de țară, în Cuban, pe unde e greu de presupus că trec zilnic români, grație rîvnei unui grup de români care pun mai presus de toate Fapta, s-a pus în realități un semn al românismului.

E o înfăptuire, nu-i așa?
Una care va rămîne acolo la o mie de kilometri de țară.

N.B. După cum era de așteptat, Ceremonia n-a fost onorată de Administrația prezidențială și de Guvernul României.
Dintre instituții, pe lîngă ONCE, au fost prezente Ministerul de Interne și Senatul României.

Că administrația prezidențială n-a catadicsit să trimită un reprezentant la Ceremonie, care să depună o coroană de flori în numele Președintelui, Comandantul Suprem al Armatei, e de înțeles. Klaus Iohannis e marioneta Birocraților de la Bruxelles și nu președintele României.

Aparent e de neînțeles de ce n-a trimis și Guvernul PSD-ALDE un reprezentant, în condițiile în care liderii PSD și ALDE sînt toată ziua cu trecutul de luptă românesc în gură. Dacă ne gîndim însă că premier e Viorica Dăncilă, e de înțeles. Viorica Dăncilă n-a ajuns cu alfabetizarea la litera C, de la Cimitir.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

16 comentarii pentru articolul „Gîndul de luni, 3 decembrie 2018”

  • Simate Maestre Cristoiu,
    Va citesc , aproape zilnic, cu interes si admiratie.
    Nu am fost întotdeauna de acord cu pozitiile pe care le-ati adoptat. Dar nu asta este fondul ! Nu sunt multi jurnalisti ca Dumneavoastra !
    Din pacate, dar asta este democratia, aveti niste „followers” încrâncenati care , în locul unui real dialog , transforma comentariile lor într-o mocirla urât mirositoare . Pacat !
    Nu citesc , de obicei, comentariile , limitându-ma la articolele Dumneavoastra. Am facut imprudenta de a o face ieri, iar „mocirla” a început sa colcaie. Ma voi lipsi , cu placere si usurinta de ea, continuând sa urmaresc blogul Dumneavoastra.
    Cu deosebita consideratie,
    Victor Georgès

  • Acolo unde nu participa reprezentanti, e prezenta biserica prin preotii sai!

  • Mulțumesc maestrului Cristoiu pentru perseverență și luciditate.
    O aniversare de asemenea anvergură merita o primire specială.
    Din păcate nu am remarcat așa ceva la mai multe persoane publice românești.
    Cum vreți să fie altfel Johanis câtă vreme muți alți intelectuali de marcă au același măcănit.

  • Toate bibilicile din România compara reactia jandarmilor din Paris cu cea a jandarmilor români din 10 august, Bucuresti.
    Distrugerile din Paris au fost facute de catre membrii organizatiei de extrema stânga ANTIFA si alti „casseurs” si nu de „gilets jaunes”. Jandarmii francezi au reactionat pe masura distrugerilor si nu poate exista niciun termen de comparatie cu ceea ce s-a întâmplat la noi.

    • Domi, pardonnez-moi, Dobi,
      Bă boule, Antifa e a lu Macron dacă n-ai aflat, are bani de droguri direct de la patronu Soros. De ce nu-ți pui tu întrebări elementare (de genul drogatu francez Macron, la sugestia babei cu care trăiește, a decis scumpirea prețurilor la carburant)? Adică de cînd în Franța orice drogat care ajunge președinte al Franței prin mobilizarea sorosiștilor Antifa, decide scumpirea benzinei? Mai e economie de piață acolo sau e Ceaușescu care decide asha ceva? Dobi, ești un jeg sorosist care nu înțelege nimic, da are „opinii”

    • Ei, uite c-aici … greșești !
      Chiar există termene de COMPARAŢIE, destul de multe !
      1. După cum spui chiar tu, ‘acţiunile’ sunt conduse de ANTIFA ! Ca și la noi, de altfel !
      2. Manifestanții au scos pietre, din caldarâm, aruncând cu ele in fortele de ordine ! La fel ca la noi !
      3. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă, ca si la noi !
      4. Manifestanții căutau să se desfășoare în mai multe direcţii, căutând sa iasa din spaţiile ‘deschise’ ! Exact la fel !
      Diferenţa este doar în privinţa numărului de arestari, precum si al răniţilor !

      • mihai avram
        Ai preluat explicatiile venite de la jandarmerie, dar uiti ca la noi actiunea jandarmilor a fost disproportionata în raport cu ceea ce au facut grupul mic de anarhisti si felul în care s-a manifestat marea masa a demonstrantilor pasnici.
        Daca tot facem comparatii, hai sa vedem la noi:
        1. Câte masini au fost arse?
        2. Câte magazine au fost sparte si jefuite?
        3. Câte monumente au fost distruse?
        4. Câti „huligani” au fost arestati si cine sunt ei ?

        • P.S.
          De ce Raportul Jandarmeriei a trebuit sa fie clasificat?!

          • Ba boule, raportul Jandarmeriei a fost afciut public de ministru de Interne. Soros vă plătește doar să dezinformați?

        • N-am ‘preluat’, nimic !
          Actiunile au fost exact cum am spus, cât despre câte mașini au fost incendiate, sau cate vitrine au fost sparte, mai gândește-te !!!
          Dar si la … câte zile au durat protestele !!!
          Si mai e ceva
          Oricum nu ma interesează părerea ta !

          • Mihaita, nu-i frumos! Mi-ai dat o replica si eu ti-am raspuns. Daca doreai sa monologhezi, postai în alta parte.

    • Pai si pe 10 august a fost ANTIFA.

      • Au fost antifa din Germania, dar rezist a fost al dependenților de droguri ai lu Mălin Bot

  • Foarte de acord ca „Viorica Dancila n-a ajuns cu alfabetizarea la litera C, de la Cimitir”.
    Mai are putin si va ajunge la litera G de la Guvern. 😆

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *