Marcel Ciolacu: Nu sunt un mare fan al alegerilor anticipate, dar dacă nu se doreşte rotaţia premierilor, atunci cred că aceea ar fi direcţia (news.ro)

Gîndul de luni, 4 aprilie 2016

Zic unii că Klaus Iohannis ar trebui să nu-și încheie mandatul. Doamne ferește! Ce ne-am face noi fără Klaus Iohannis? De cine ne-am mai face cruce zilnic?

La întoarcerea din voiajul Bosfor-Ankara, Klaus Iohannis a fost criticat în România pentru graba slugarnică, gen Domnitor fanariot, cu care s-a angajat în faţa Funambulescului Erdogan să construiască o Moschee la Bucureşti.
Date fiind proporţiile Scandalului şi riscurile unei noi prăbuşiri fără paraşută a lui Klaus Iohannis chiar şi în sondajele comandate de PNL-Partidul Meu, a fost așteptată de către opinia publică reacţia celui care beneficiază, prin taxele şi impozitele noastre, de luxul de a fi preşedintele României.
Ce-ar fi însemnat această reacţie?
Nimic mai simplu decît o Declaraţie în cadrul unei conferinţe de presă, o referire într-un interviu, ba chiar şi – treacă de la noi! o însemnare pe Facebook.

Peste tot în lume, chiar şi în Africa, unde mulți președinți cîştigă alegerile de trei decenii întruna, astfel se răspunde la acuzaţiile lansate în spaţiul public.
Joi, 31 martie 2016 toate site-urile, ziarele, televiziunile de ştiri au difuzat un text identic, a cărui concluzie era următoarea:
Preşedintele Iohannis nu putea respinge la întîlnirea cu Erdogan ideea unei Moschei la Bucureşti cîtă vreme Proiectul e urmarea unui angajament luat încă din 2004 de premieri şi preşedinţi ai României.
În esenţă, textul – repet, identic pînă la virgulă în toată presa, mărturisind, astfel un text primit şi publicat fără nici o modificare, reaminteşte lucruri care se mai spuseseră în spaţiul public.

Nimic nou din acest punct de vedere.
Noutatea uluitoare, descumpănitoare, era dată de altceva.
În întreaga presă informaţiile din text erau prezentate ca fiind obținute din surse din Administraţia prezidenţială.
Pînă şi o fătucă din presă ştie că formula surse din… e folosită cînd e vorba de informaţii confidenţiale dintr-o instituţie, date de oameni din interior, care nu vor să li se afle identitatea de teama unor sancțiuni.

Ca să dăm un exemplu de curs de alfabetizare în materie de presă: o informaţie din surse din Administraţia prezidenţială ar fi fost cea potrivit căreia Klaus Iohannis se închide în birou şi joacă table cu Carmen Iohannis.
Ar fi fost vorba de o informaţie confidenţială şi senzaţională.
Mult mai important, o informație din surse se obține în exclusivitate, constituind pentru publicația care o difuzează un scop.
Se poate scrie o carte senzațională, dacă nu s-a scris deja, despre de ce sunt în stare ziariștii occidentali ca să obțină, pentru ziarul lor, o informație din surse.

Textul invocat de presă ca fiind din surse de la Cotroceni marca o premieră în istoria presei mondiale:
O informație din surse era publicată de toate site-urile, toate ziarele, toate radiourile, toate televiziunile de știri.
Avînd în vedere că textul menționa că aceste informații au fost obținute de fiecare publicație pe parcursul zborului București- Washington, o clipă am avut impresia, judecînd după numărul uriaș al publicațiilor care difuzau informațiile din surse că Klaus Iohahnis a călătorit cu un avion al viitorului îndepărtat, în stare să care pe toți ziariștii din presa noastră.

Informaţiile din textul despre Moschee puteau fi asumate de oricine de la Cotroceni, în frunte cu Klaus Iohannis.
Convins că era vorba de o imbecilitate a presei noastre de azi, m-am interesat şi eu ici-colo în privinţa textului.
Şi am aflat ceva care m-a uluit.
Formula din surse de la Administrația prezidențială nu e a presei, ci a celor de la Cotroceni.
Textul a fost transmis de Administraţia prezidenţială tuturor redacţiilor din România cu condiţia să fie prezentat ca obţinut din surse din Administraţia Prezidenţială.

Cum adică? – am întrebat eu uimit, de ce nu şi l-a asumat preşedintele?
Ce e confidenţial în informaţiile banale despre Proiectul Moscheii ca să fie date din surse?
Sau, dacă nu preşedintele, atunci măcar o persoană din Administraţia prezidenţială să și-l fi asumat?!
Şi cu această ocazie am aflat un lucru unic în politica postdecembristă:
De la Administraţia prezidenţială nimeni n-are curaj să-şi asume o informaţie banală, o reacție la un eveniment, o poziție față de o problemă.
Nici Klaus Iohannis, dacă nu chiar nici Klaus Iohannis!

Redacțiile bombardează Cotroceniul cu solicitări de reacții, de informații, de poziții publice.
Li se răspunde greu, cumplit de greu.
Și cînd li se răspunde, li se precizează că trebuie date ca obținute din surse.
Mai mult, redacţiile primesc din cînd în cînd de la Cotroceni mesaje cu rugămintea de a fi publicate ca aflate din surse de la Cotroceni.

Am deja ca ziarist experiența a peste patruzeci de ani de președinți ai României dacă-l punem la socoteală și pe Nicolae Ceaușescu.
N-am întîlnit pînă acum un președinte de originalitatea lui Klaus Iohannis.
Am citit și am scris despre mulți conducători ai Țărilor Române, de la domnii fanarioți pînă la Mareșalul Antonescu.
N-am întîlnit în cele citite de mine nici un personaj de originalitatea lui Klaus Iohannis.

Zic unii că Klaus Iohannis ar trebui să nu-și încheie mandatul.
Doamne ferește!
Ce ne-am face noi fără Klaus Iohannis?
De cine ne-am mai face cruce zilnic?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

39 comentarii pentru articolul „Gîndul de luni, 4 aprilie 2016”

 • aici se strange corul anti Iohaniis sub bagheta magica a mesterului cristoiu….postaci din toate tarile uniti-va…intrarea libera…iesirea prin dos…

 • Nu e un lait-motiv sustinerea lui Iohannis in functie pt. a ne face noi cruce in fiecare zi,avem alt temei ,dar oricum remarca e binevenita.

 • Daca altii trag un pârț au sute de like-uri in timp ce la oameni adevarati ca dl Cristoiu nu se inghesuie !

 • A fi.. sau.. a nu fi ….aceasta-i intrebarea ! pentru ca, practic , am ajuns sa credem ca ar fi mai bine FARA presedinte ( in cazul Iohannis ) Aia da, originalitate.. am fi poporul UNICAT in lume!!! . Dar, dupa cum merg lucrurile,… TOT ACOLO (??) vom ajunge si CU presedinte …asa ca ..a fi sau ( mai bine ) ..a nu fi …

 • # Ce ne-am face fara Klaus , zilele noastre ar si mai triste ! Totusi e cam scump .. # vezi ZiuaNews- Asperger#

 • …in orice tara civilizata, nu exista lider politic/presedinte de stat sa nu demisionez in momentul in care apare o suspiciune/acuzatie despre „fals si uz de fals”!!!…la noi a fost si dovedit in instanta acest aspect si tot degeaba, are apucaturi de dictator!!! 😉

 • Paiață…

 • Matale chiar nu știu ce te-ai face,în cine ai mai putea lovi zi de zi? Apropos,plãtește bine coana Leana din Pleșcoi?

 • Carnatul Bavarez de la Cotroceni este si impostor si infractor!

 • Rezolvarea problemelor ‘sale’ in calitatea pe care o detine- si nu a probl. cetatenilor sau care privesc interesele noastre- ale romanilor. Asta se cheama abuz si trafic de influenta. Denaturarea adevarului- ex.legat si de Moschee – si acceptarea acestui „targ” cu Erdogan pt a mai stoarce un comision gras(pt el) de care noi nu vom afla niciodata…este f. grav ce se intampla.

 • La fel cum a inscenat povestea mostenirii casei din Sibiu – de catre sotie, Iohannis- din ce obs din ce in ce mai des- si mai mult- considera(el)ca are un talent extraordinar de a „ocoli” etapele esentiale si corecte de rezolvare a unei ‘ probleme’.Prefera calea ilicita- insa cu o nonsalanta care tradeaza faptul ca nu are -constiinta- atat de necesara in profesia – pe care ‘o detine’.

 • Daca nici presedintele tarii nu-si asuma responsabilitatea pentru ceea ce semneaza sau decide pot spune ca ne-am ars rau fratilor! Sa dai vina pe o intelegere de acum 14 ani, intelegere care putea fi amanata inca 20 de ani mi se pare lamentabil….

 • În fudulia lui fără margini, nu se mai ostenește să zăbovească asupra sensului unor termeni. Numiși asta, ăn mod elegant, originalitate. E clar că e doar prostie; Iohannis se consideră „sursa” informațiilor ce ne parvin dinspre Cotroceni. O fi un subiect consistent pentru ziariști, dar e vai de capul nostru dacă stă la președinție până la încheierea mandatul. Ne ia gaia, maestre!

 • Duca-se pe pustii !

 • Ce s ar face domnul Cristoiu fara o nulitate ca Klaus (sic! Cristoiu)!