Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Sentința în cazul Elena Udrea ne va dovedi dacă denunțarea Protocoalelor înseamnă cu adevărat debutul procesului de lichidare a abuzurilor comise de Binom

Pe 16 mai 2018, senatorul Traian Băsescu, fost președinte al României două mandate la rînd, a făcut în plenul Senatului o declarație politică în care a citat fragmente dintr-un document marcat strict secret pentru a dovedi că Protocolul de colaborare dintre SRI și DNA nu numai că a existat, dar, mai mult, a fost concretizat în Planuri de acțiune comună dintre SRI și DNA, păstrate strict secret și botezate, ca orice Operațiune specială, cu nume de cod:

„Este vorba de un document al Unității Militare 0198 București, a Serviciului Român de Informații, un document din data de 9.11.2011, care mi-a parvenit acum câteva luni. (…) N-am să citesc mult din acest document. Vă pot spune că acest document vorbește despre oameni care se află într-un dosar penal, oameni care au săvârșit infracțiuni, dar despre care DNA-ul nu ne spune mare lucru. Și pentru a fi concludent în motivul pentru care fac public acest document, o să citesc câteva pasaje din el.

«În temeiul dispozițiilor art. 14 din Legea nr. 14/1992 și al art. 15 din Protocolul de cooperare dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale și urmare a adresei noastre nr. 003864675 din 24.06.2011, respectiv a planului de cooperare din 13.07.2011, vă comunicăm următoarele (…)», Ce înțelegem din acest preambul este că protocolul a funcționat din plin și că a existat un plan de cooperare între Serviciul Român de Informații și DNA.

Finalul acestui document spune așa: «În conformitate cu dispozițiile art. 8 și art. 57 din Protocolul de cooperare dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale, vă adresăm rugămintea ca datele prezentate să fie destinate exclusiv informării procurorului de caz, potrivit principiului necesității de a cunoaște, fără a fi introduse în dosarul cauzei».

Deci acest document marcat strict secret ne arată două lucruri: protocolul a funcționat din plin, Protocolul dintre Parchetul de pe lîngă Înalta Curte și SRI a funcționat din plin, s-a întocmit un plan de acțiune cu număr și dată și, extrem de grav, informațiile care au fost transmise DNA nu au fost destinate și avocatului, și inculpaților.

Astfel de documente trebuie să fie făcute publice și să intre în dosare, pentru ca judecătorii să poată judeca corect. (…).”

În mai multe rînduri am ținut să observ că puterea presei libere și independente, a presei care trăiește din tiraj sau rating și nu din finanțările pe sub mînă din partea cohortei de servicii secrete cu care a fost binecuvîntată România postdecembristă, stă în două lucruri:

 1. Documentul și informația exactă,
 2. Documentul și informația exactă, evident, pe care Autoritățile le țin secrete, pentru că ascund abuzuri, ilegalități, încălcări ale drepturilor omului.

Sub acest semn mă așteptam ca în zilele de după declarația politică a lui Traian Băsescu, între toate marile instituții de presă de la noi să se declanșeze o cursă sălbatică, fără menajamente, pentru a pune mîna pe document și a-l publica.
Traian Băsescu anunță c-a trimis documentul și la Comisia de SRI. Ar fi trebuit ca șeful acestei Comisii să convoace imediat o ședință extraordinară și să ceară în regim de urgență desecretizarea documentului.
Aceasta deoarece acest Document e de o importanță crucială pentru campania de demascare a abuzurilor comise pe vremea sergenților majori mesianici, cînd DNA a fost folosită, într-o manieră amintind de secția de Anchete penale a fostei Securități, pentru înhățarea celor pe care SRI, implicat anticonstituțional în bătălia politică internă, urmărea să-i scoată din joc.

Miercuri, 23 mai seara, am avut prilejul de a dialoga prin Skype cu Elena Udrea, aflată în Costa Rica. Ionuț Cristache, unul dintre puținii ziariști care i-a acordat celei care e indiscutabil victima răzbunărilor Binomului, spațiul mediatic pentru a se apăra, a obținut acceptul Fugarei (ca să apelez la un clișeu al presei noastre înțepenite în vorbe demult rumegate) de a i se lua un interviu la emisiunea România9. Prezent în platou, am folosit prilejul pentru a obține de la Elena Udrea informații despre ceea ce ar putea constitui în România un precedent în stare să clatine Sistemul:
Trimiterea Dosarului Gala Bute la Fond pentru reluarea cercetării judecătorești pe motiv că pe parcursul anchetei de la DNA a intervenit în chip anticonstituțional SRI.

Potrivit lui Traian Băsescu documentul dovedește fără echivoc aplicarea Protocolului într-un caz concret.
Prin urmare, dacă se decide trimiterea dosarului la fond pentru reluarea cercetării judecătorești pe motiv că în ancheta DNA s-a implicat anticonstituțional SRI, momentul se constituie în precedentul mult așteptat.

Desecretizarea Protocoalelor, operațiune rămasă la nivel exclusiv mediatic, denunțarea încălcării drepturilor la apărare în procesele pilotate de SRI, discuția despre implicarea SRI în anchetele
DNA rămîn simple fapte jurnalistice dacă ele nu sînt urmate de măsuri.
Una dintre ele vizează pedepsirea penală a acelor membri ai conducerilor SRI și DNA care au comis abuzuri.
Alta vizează refacerea tuturor dosarelor trimise de DNA în instanță în care s-a implicat anticonstituțional SRI.

Au trecut de la declarația de presă a lui Traian Băsescu peste două săptămîni. Nici un ziar, nici un site, nici o televiziune n-a făcut rost de document.
Considerîndu-l crucial pentru denunțarea amestecului SRI în Justiție, m-am zbătut și de ici de colea am aflat conținutul documentului.
Îl voi prezenta pe scurt în speranța că el va fi desecretizat în regim de urgență.

Potrivit Documentului, pe 9 noiembrie 2011 (în timp ce Traian Băsescu se lăuda că are sub control SRI), Serviciul local Alba al SRI trimite DNA Alba o Notă strict secretă despre corupția din Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de Elena Udrea. De precizat că Nota nu se referă o clipă la Elena Udrea, ci doar la unii funcționari din minister mituiți de oameni de afaceri din Alba. Această Notă de relații cu precizarea absolut constituțională că ea trebuie să parvină doar procurorului de caz, care nu trebuie s-o atașeze la dosar (altfel spus să n-o vadă nici apărătorii, nici judecătorii, un caz asemănător, despre care voi scrie e cel al lui Laurian Lucaș din Bacău anchetat și condamnat plecînd de la o Notă secretă trimisă DNA de SRI pe care n-a putut s-o vadă nici măcar judecătorul, deși era documentul de la care a pornit dosarul) face referire chiar din primele rînduri la un Plan de acțiune comună între SRI și DNA strict secret, cu nume de cod Bujorul, pe Baza Protocolului dintre SRI și Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție. Din cîte ne amintim, încheierea Protocolului a fost motivată de fosta conducere a SRI prin pericolul întruchipat de terorism. Planul comun de acțiune, botezat cu nume de cod, dintre SRI și DNA în cazul corupției din Ministerul Dezvoltării n-avea nici o legătură cu siguranța națională. Așa cum se va vedea avea însă o legătură cu folosirea luptei împotriva corupției pentru răfuieli politico – mafiote. Invocarea Protocolului e unul dintre amănuntele cruciale pentru a înțelege că DNA a fost folosită de SRI ca un departament al său de anchetă penală, în stilul fostei Securități. O copie a documentului e trimisă la Centru, la Departamentul Juridic al SRI, unitatea militară 0198 București. Departamentul o trimite unui membru al conducerii SRI. De precizat că Nota se referea la mituirea de către oameni de afaceri din Alba nu numai a unor funcționari din Ministerul Dezvoltării, dar și a unor primari. Ce face membrul conducerii? Cu cerneală verde acesta delimitează din Notă doar partea care se referă la mituirea înalților funcționari din minister și subliniază numele acestora în vederea dosarului care trebuie întocmit de DNA nu funcționarilor, ci Elenei Udrea.

Traian Băsescu, care știe numele celui care a scris cu cerneală verde, ușor de bănuit de altfel, susține că sublinierea a fost făcută în vederea unei Operațiuni la nivel central SRI-DNA prin care cei suspectați a fi fost mituiți au devenit, sub amenințarea pușcăriei, denunțători ai Elenei Udrea. Care Elena Udrea – repet – nu era în nici un fel semnalată în document.

Operațiunea de la nivelul central al SRI e una tipică vremurilor de abuzuri ale Binomului.
SRI nu urmărea pe toți corupții. Serviciul urmărea doar pe acei corupți care, șantajați cu pușcăria, puteau deveni denunțători ai unui politician pe care Binomul voia să-l scoată din joc. Din cele dezvăluite la Comisia SRI, posibilii denunțători erau frăgeziți mai întîi în locațiile secrete ale SRI de la București.

Declarația senatorului Traian Băsescu, precum și documentul se constituie într-un moment de răscruce pentru campania de denunțare a abuzurilor comise de Binomul SRI-DNA.
Avem în fine dovada modului de Operare a SRI prin DNA pentru scoaterea din joc a unor politicieni incomozi.

Elena Udrea n-a cerut achitarea în dosarul Gala Bute. A cerut, avînd în vedere documentul dat publicității în perioada dintre încheierea cercetării judecătorești și pronunțare, repunerea pe rol de către instanța de fond a Dosarului pentru ca documentul crucial, ivit între timp, să poată fi luat în considerare.

Va fi repus pe rol dosarul Gala Bute?
Răspunsul pe care-l va da pronunțarea de către Înalta Curte vizează mult mai mult decît dreptul Elenei Udrea la un Proces echitabil și corect. Vizează chiar răspunsul dacă denunțarea abuzurilor Binomului a fost doar o simplă zarvă mediatică sau începutul perioadei de lichidare concretă a abuzurilor.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

19 comentarii pentru articolul „Sentința în cazul Elena Udrea ne va dovedi dacă denunțarea Protocoalelor înseamnă cu adevărat debutul procesului de lichidare a abuzurilor comise de Binom”

 • Traian Basescu spunea la un moment dat ca singura care i-a ramas loiala este Elena Udrea.
  La loialitate se raspunde cu loialitate, deci. Ma întreb totusi de ce fostul presedinte nu a scos de la pastrare documentul secret, mai devreme, ca sa-si ajute fratele despre care tot el sustinea ca este nevinovat.

  • Este simplu ! Încă nu … „intraseu” in posesia porumbelului, … scuze, … documentului !

  • Nu poti fi chiar asa nevinovat.. 🙂 Vezi si tu cine l-a ¨facut¨ pe unul si cine l-a ¨facut¨ pe celalalt.. Sau crezi ca documentul e ca la Monopoly, ¨Get out of jail free card¨?

 • Cin’ să fie, cin’ să fie cel care a scris, cu cerneală verde, o „rezoluție”, pe acel document ? Ei bine, Băsescu … știiiee !!!
  Si, tot atât de bine stie, că documentul o poate salva pe fosta lui prim-consilieră !
  Sunt convins că, după iesirea lui TB în spațiul public, pe la arhivele SRI a fost … „deranj MARE”!!!
  Tot atât de convins sunt că, in urma reluării procesului, Elena Udrea va fi ACHITATĂ !!!
  Vorba orbului: om trăi și-om … vedea !!!➡

 • Eu unul, am rămas perplex când TB a declarat într-un interviu că (citez din memorie) „una din acțiunile mele din mandatul de preşedinte, a fost s-o promovez pe Elena Udrea”. WOW!

 • Da’ cum se face că „un document strict secret” i-a parvenit fostului preşedinte, fix pe cauza „Gala Bute”, implicit pe numita Udrea Elena, şi nu pe cauza oricărui alt politician?!

  • Bună întrebarea, iar răspunsul e…SE FACE!! Și doi, bă, moșuleț, dacă nu ți-ai dat seama că profesia e scrisă la mișto, înseamnă că ai „problem”! Ce vârstă ai? Ca să găsesc o explicație, nu de alta!

 • Inca ceva Cernate, cand faci declaratia ¨deja am erectie cand ma gandesc la curul lui..¨, ESTI GAY BAAA, HODOROGULE!!! Oricare ar fi scuza sau motivatia penibila pe care ai incerca sa o gasesti. Accepta evidenta si poate, luandu-ti o piatra de pe inima, te vei comporta mai putin ca un caine turbat..

  • Recunosc, dar să știi că nu mai am bani de alifie!!
   Bă, eu, când sunt pornit să jignesc, nu-mi propun să nu depășesc o anumită limită! Soluția e să nu mă mai abordați cu jigniri, doar decent, așa cum fac alții pe-aici, care, prin asta, dau dovadă că sunt inteligenți, bă! Eu n-am nimic personal cu nimeni, până și lui Tectonic i-am dat like-uri (ia rugați-l să confirme!), când mi-a vorbit decent, deși eu îl ironizam, nu port pică nimănui, dar nu accept să fiu jignit de toți anonimii, mai ales dacă-s pesediști! Chiar așa, ce-ați face voi dacă nu v-aș mai băga în seamă, nici măcar în mămicuțele voastre? Ați vorbi singuri, ca niște oligofreni, așa că trebuie să-mi mulțumiți, bă, că sunt degrabă vărsătoriu de replici și vă fac vedete, de ajungeTectonic să citeze din voi! Apropo, dacă v-aș spune că Horodniceanu mi-a dat ieri un like, la o postare în care-l jigneam, m-ați crede? (probabil a recunoscut, parțial, că am dreptate, dar i-a și plăcut ironia mea!) Întrebați-l, poate confirmă, deși poate să zică c-a făcut-o la mișto! Oricum, pe cei care mă respectă, deși le-am făcut observații gramaticale, îi las în pace, bă, ba chiar ne dăm like-uri reciproc! Concluzia?…Eu sunt băiat rău, needucat și nesimțit doar cu unii DIN voi (cum ar zice Horodniceanu, dar și mulți dintre voi!), pt. că sunteți orgolioși și, pe deasupra, mă antipatizați profund, probabil pt. că sunt semi-băsist, dar mai ales având impresia că mă dau mare sculă pe-aici (vi se pare, bă!), deranjându-vă probabil și multele like-uri pe care le iau aproape zilnic! Nu-i vina mea că sunt unul dintre cei mai vechi și apreciați postaci de pe-aici! Asta e probema voastră, iar a mea e să vă dau UE, dacă mă jigniți! Primiți cu UE-a? Dacă da, vă rog să stați frumos la rând! Bă, Maryo, de ce paștele mă-tii intri în față? Nesătulule!

  • Ai vazut ca n-a fost greu? Vorba aia: ¨..know the truth, and the truth will set you free¨. Deja, desi folosesti acelasi limbaj, nu se mai simte acea incarcatura de ura si incrancenare. Acum, mai ai de lucrat un pic la aspectul cu jignirile la care ¨nu-ti pui limite¨. Te anunt ca, din februarie 2018, este incriminata hartuirea verbala; daca-ti face cineva plangere penala, esti pasibil de inchisoare de la 3 la 6 luni..Iar acum, odata avizat, nu mai poti invoca ignoranta. SUCCESURI!!

   • N-ai înțeles, bă, că nu mai am alifie și deci nu mai am de ce să hărțuiesc?

    • Am inteles, ¨bă¨..Partea proasta e ca tu nu intelegi,¨bă¨, ca si aceasta declaratie, constituie circumstanta agravanta..

 • Cernate, cat de josnic poti sa fii, ca, dupa ce ma balacaresti o zi intreaga cu ¨Samabata¨, sa trantesti una ca ¨S-anteles¨, dupa care sa gasesti scuza penibila ca ti-au alunecat degetele boante pe tastatura??
  NU BA, ASTA NU E GRESEALA DE TASTARE, NU MAI AI NICIO SCUZA, ESTI PROST..
  Oricine de pe blog poate face greseli si nu e mare problema, important este mesajul pe care vrea sa-l transmita si care de regula este inteles. Dar tu, care sari ca o potaie dezaxata, la fiecare virgula pusa gresit, meriti sa fii executat, la fiecare greseala proprie, cu 12 lovituri de cacat.
  Si minti cu nerusinare, afirmand ca am inceput sa te atac din senin. In fapt, la o postare absolut generala si decenta a mea, tu te-ai considerat vizat si ai inceput sa ma insulti. Este foarte usor de verificat si probat. Dar poate pentru tine, sa fii numit idiot, nu e o insulta, ¨n-asa¨?

  • Nu m-am considerat vizat, ci chiar ai făcut referire la mine, că doar nu era vorba despre tac-tu! Bă, tâmpitule, aceeași postare am publicat-o la câteva minute și pe pagina principală, editată înainte de a o posta, n-am modificat-o în urma observațiilor voastre! Așa că tu ești prostul și tâmpitul care nu vrea să vadă evidența! Eu, boule, mă iau de virgule doar în cazul celor care mă-njură, nu mă interesează ceilalți!

   • Cretinel, ce anume din ¨postare generala si decenta¨ nu intelegi? Chiar daca, crezand ca esti miezul din Fanta, te-ai simtit vizat, postarea era DECENTA, nu era nici cel mai mic atac la persoana..De ce trebuia sa ma insulti? Si dupa aceea sa minti cu nerusinare..

   • Cernate, cum de este posibil să fii CORECTOR al secției la care faci referire, deci să-ți placă lb. română, dar să nu-ți placă REGIONALISMELE?!? Este o mare enigmă pt. mine!, ca să mă exprim elegant. Că pot s-o bag şi eu pe aia cu…scuzele tale, când eşti prins pe picior greşit. Am urmărit zilele astea polemica dintre voi, iar concluzia mea este că Nikola a făcut o observație la general, iar tu ai sărit ca ars, ceea ce înseamnă că te simți cu musca pe căciulă! Postările sunt încă (!) vizibile şi uşor de confruntat. SĂ RĂSPUNZI BINE!, la întrebarea cu regionalismele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *