Marcel Ciolacu: Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfăşura primul tur al alegerilor prezidențiale

Gîndul de luni, 5 martie 2018

De ce e istoric discursul Cristinei Tarcea, președinta ÎCCJ, la Bilanțul DNA din 28 februarie 2018

Valorizîndu-l drept istoric, am reprodus pe cristoiublog.ro, reluat și de Evenimentul zilei la rubrica Gîndul lui Cristoiu, discursul ținut de Cristina Tarcea, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție la paranghelia de tip publicitar care a fost ceea ce s-a numit oficial Bilanțul DNA din 28 februarie 2018.

Codruța Kovesi a ajuns, grație unui incredibil Cult al personalității, o persoană disputată mai pătimaș în spațiul public decît meciul de cupă Steaua-Dinamo.
Asta a făcut ca discursul Cristinei Tarcea să fie interpretat atît de fanii, cît și de dușmanii Codruței Kovesi drept un ghiont dat șefei DNA. Infanteriștii Neprețuitei din Divizia Presă, în frunte cu Unitatea Militară de elită Digi24, au trecut cu vederea discursul potrivit șmecheriei cu știrea care nu ne convine e o stire care nu există.

Dușmanii Codruței Kovesi au cultivat discursul sub semnul unei poziții antiKovesi.
Și unii și alții stîlcesc propagandistic intervenția la Bilanțul DNA a Cristinei Trancea.
Discursul e istoric, pentru că șefa ÎCCJ a pus capăt prin el unuia dintre cele mai respingătoare tradiții din ultimul timp- transformarea Bilanțurilor DNA într-o sărbătoare națională.

Cu un an în urmă, pe 24 februarie 2017, scriam sub titlul Ședința de bilanț a DNA – un Congres PCR cu o Codruța Kovesi pe post de Tovarășul și Tovarășa la un loc:

„Joi, 23 februarie 2017, a avut loc la Bucureşti ședința de Bilanţ a DNA pe anul 2016. (…)
Bilanţul unui Departament al Parchetului General, prin nimic deosebit constituţional de un alt departament, DIICOT, de exemplu, ar trebui să fie un moment strict profesional.
Cu toate acestea, ca şi în alţi ani, Bilanţul DNA pe 2016 a luat înfățișarea unui eveniment de excepţie, cu vădite conotaţii de sărbătoare naţională.
Invitații, unii dintre ei fără nici un rost la Bilanțul unui Departament dintr-o instituție de forță – președintele României, ministrul Justiției, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție – s-au rezumat la Mesaje festiviste, în genul celor zise de oaspeții la o tăiere de moț.
Nici măcar o şedinţă Comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor consacrată – să admitem ipoteza – readucerii Basarabiei la Patria Mamă n-ar fi avut notele de moment sărbătoresc, cu semnificaţii de eveniment crestat pe răbojul Istoriei Naţionale, precum bilanţul DNA de joi, 23 februarie 2017.
Poate doar şedinţele festive ale Marii Adunări Naţionale pentru proclamarea lui Nicolae Ceauşescu preşedinte al României să mai fi avut astfel de note tipice unui moment pe care propaganda oficială ţine morţiş să-l spînzure pe fundalul Istoriei.”

Aș fi scris la fel și despre Bilanțul din ziua de miercuri, 28 februarie 2018, dacă n-ar fi fost Discursul Cristinei Trancea:

„Un moment de o deosebită valoare etică prin îndrăzneala de a pune o picătură de amar în butoiul de apă îndulcită cu zahăr care a fost atmosfera de la Bilanț.”

Discursul e istoric prin ceea ce am numit în comentariul meu drept semnalul de alarmă tras de un magistrat de prestigiul Cristinei Trancea asupra Crizei de încredere prin care trece Justiția română în prezent.

Klaus Iohannis vrea să ne convingă că dezvăluirile despre abuzurile procurorilor interlopi de la DNA sunt niște fleacuri, deoarece ele sunt făcute de penali. Crede Klaus Iohannis o asemenea neghiobie? Habar n-am. Sigur e însă că o simplă iscodire a stării de spirit a populației va descoperi nu fără surprindere efectele devastatoare ale dezvăluirilor asupra încrederii de care se bucură Justiția în România ultimului timp.

Și asta din mai multe motive:

 1. E vorba de dezvăluiri constînd în probe audio- video. O înregistrare cu unul dintre interlopii de la Ploiește bate la scor toate măcănelile lui Klaus Iohannis despre penalii care nu trebuie luați în seamă.
 2. Scandalul Ploiești e singurul scandal postdecembrist în care șefa DNA, procurorul general, președintele Republicii, ambasadorul american la București, înalte autorități, în loc să ceară măsuri drastice, se zbat să vîre murdăria sub preș.
  Experiența istorică de pînă acum i-a convins pe români că această protecție de care se bucură la cel mai înalt nivel niște funcționari publici e nefirească. De a lungul postdecembrismului au fost miniștri, premieri, înalți demnitari care au fost forțați să demisioneze pentru lucruri infinit mai puțin grave.
 3. Dezvăluirile în materie de abuzuri ale DNA nu numai la Ploiești cad pe fundalul imaginii dezastruoase a magistraților în rîndul opiniei publice. Majoritatea plîngerilor care mi se adresează din partea necunocuților se referă la anchete ale procurorilor și la sentințe considerate nedrepte. Oamenii simpli se confruntă cu abuzuri ale procurorilor și cu sentințe nedrepte date de judecători în procese civile, penale, de contencios administrativ. Dezvăluirile în legătură cu procurorii DNA, cu judecătorii din cîmpul tactic sunt percepute de oamenii simpli drept confirmări ale viziunii lor asupra Justiției, ca un spațiu al abuzurilor, al nedreptăților.

Discursul Cristinei Trancea nu se referă la aceste dezvăluiri. Șefa ÎCCJ nu le cauționează, cum nu cauționează nici dezbaterile seară de seară pe televiziunile de știri ale anchetelor și proceselor în curs. Nu întîmplător ea a remarcat, cu o superbă ironie, că:

„(…) trăim un moment în care România întreagă parcurge un curs intensiv de drept, curs predat nu de teoreticieni ai dreptului, ci de persoane care au interes în soluţionarea propriilor cauze şi de persoane care nu au absolvit niciodată cursurile unei facultăţi de drept.

Și mai cu seamă, trăim într-un prezent în care se încearcă inocularea ideii că Justiţia nu trebuie realizată potrivit principiilor de drept general consacrate, ci potrivit indicaţiilor care se desprind din acest curs intensiv de drept, la care participă toată ţara.”

Acest fapt e sesizat și de apărătorii Codruței Kovesi. Numai că șefa ÎCCJ caută să descopere și de ce întreaga țară se uită la acest curs intensiv de drept. Aceasta, deoarece, știm de la politicienii lucizi, o realitate nu se corectează prin simpla ei denunțare ca negativă. Trebuie să vedem și cauzele acestei realități. Și Cristina Trancea sesizează cu profunzime principala cauză a pasiunii naționale cu care e urmărit acest curs:

„Cred că ultima perioadă pe care am parcurs-o și mai ales ultimul an au dovedit din plin cât de mult rău pot să facă justiției comportamente neadecvate sau chiar nelegale, comportamente investiți cu nobila misiune de a înfăptui justiția.”

În chip magistral, Cristina Trancea sesizează și subliniază cel mai periculos fenomen cu care se confruntă Justiția română în ultimul timp:
Criza de încredere:

„Pentru că nu putem să ne prefacem că nu vedem atunci când sămînța neîncrederii a fost sădită și din păcate începe să dea roade.”

Dacă ar fi să-l credem pe Klaus Iohannis această Criză de neîncredere își are cauza exclusivă în manipulările făcute de penali și de slugile penalilor din presă.
Dovedindu-se infinit mai lucidă decît cel ce se pretinde a fi președintele României, Cristina Trancea atrage atenția asupra cauzei reale, ținînd de sistemul de Justiție din România:

„De aceeea, eu cred că este momentul – înlăturînd tot ceea ce este minciună şi manipulare în spaţiul public și știți și dvs poate chiar mai bine decât mine cît de multă minciună și manipulare este în spațiul public – să observăm obiectiv şi imparţial cauzele dinăuntru, din interiorul sistemului nostru, acele cauze care sunt de natură a genera suspiciune şi neîncredere şi să le înlăturăm. Cred că ați observat că mă refer în general la Justiție, nu mă refer doar la procurori. Aceleași lucruri sunt valabile și pentru judecători.”

Marii, adevărații judecători, cei stăpîniți, ca și adevărații profesioniști din alte domenii – presă, de exemplu –de orgoliul profesiei, știu că nimic nu poate fi grav pentru profesia pe care ei o iubesc și o slujesc zi de zi decît suspiciunea și neîncrederea cetățenilor față de Justiție, față de corectitudinea anchetelor făcute de procurori, în dreptatea din sentințe, în echidistanța judecătorului.

E mai mult decît interesant că, deși procurorii interlopi de la Ploiești, pun la îndoială în ochii opiniei publice corectitudinea și profesionalismul tuturor procurorilor din România, n-am văzut nici o intervenție publică a unui procuror dacă nu de condamnare, atunci de disociere de abuzurile comise de cei de la Ploiești.

Magistrații adevărați au început să se neliniștească.
O dovedește discursul Cristinei Trancea.
Discurs care mai arată, în chip salutar, că adevărații magistrați sunt conștienți că temeiurile Crizei trebuie căutate în primul rînd în comportamentele neadecvate, chiar nelegale, ale unor lucrători din Justiție.

Și cîtă vreme forțele sănătoase din Justiție nu vor lupta pentru curățirea Sistemului de uscături, cursul intensiv de drept de pe televiziuni va continua să aibă succes, iar Criza de neîncredere în magistrați se va adînci.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

27 comentarii pentru articolul „Gîndul de luni, 5 martie 2018”

 • Doamna Tarcea e din aceeasi UM cu d-na Kovesi, poate doar din alta gasca!Nu e nimic remarcabil nici in discursul si nici in activitatea d-nei Tarcea, in a carei directa subordine se dau in continuare condamnari si achitari la comanda politica si/sau securistica!

 • ERATĂ : spatele cetei

 • O anecdotă de demult , pentru dl Cernat :
  1907 , atmosfera de rigoare …ION agitatorul maselor, și ȚĂRANII -personaj colectiv

  „ION : Bă țărani, băăă ! Boieru’ are două case la Paris, băă !
  ȚĂRANII : Să-l tăiem, să-l jupuim !
  ION : Amândouă fetele au împreună auricale și pietre de două milioane de galbeni !
  ȚĂRANII : Să i le luăm , să-l tăiem, să-l jupuim !
  ION: Da nu știți ultima ispravă a boierului ! A jucat la cărți moșia X și moșia Y care fac 170 de mii de pogoane și le-a pierdut !
  ȚĂRANII : !
  ION : Bă nu pricepeți băă !? Le-a pierdut , băă , le-a pierdut ! Voi unde o să mai munciți ?
  ȚĂRANII : …
  ION : Bă voi nu pricepeți ?
  O voce din spatelei cetei : Și ce vrei bă dacă nu i-o fi intrat carte ? ”
  Cam așa și cu pozele la care faceți referire !
  Dacă știați gluma , o veți aprecia în noua interpretare !

 • Apropos de atmosferă festivistă : DRAGNEA REALES LA AL n lea CONGRES !
  STIMA NOASTRĂ ȘI MÂNDRIA , DRAGNEA , TELEORMANUL , ROMÂNIA !

 • Rezultatele alegerilor din Italia îi pune pe jar pe rhomanashii ‘diasporenzi’ !
  Se pare că, dacă nu vor fi expulzaţi… direct, nici bine nu le va mai fi, in vecii vecilor, amin !

 • Alexa Boria e Ana Tema…

  • E posibil, dar nu mai contează! I-am spus ce-am avut de spus, i-am demonstrat zilnic că-i prost și agramat, așa că nu are rost să prelungesc la infinit polemicile și înjurăturile cu el! E prea prost, pt.mine, și-i o pierdere de timp inutilă, am alte lucruri mai importante de făcut, cum ar fi să-i dau UE zilnic lui Petrescu, pe care încă-l mai tolerez!

 • Daniela Lupu ! Vă spune ceva acest nume ?
  Este actuala șefă DNA Pitești, dar în curând va fi noul procuror șef DNA !
  Da, da, aţi inţeles bine ! Kovesi va fi revocată !!!

 • Adică d-na Tarcea a încercat să zică că e de belea.
  Așa simt si eu. Numai că binomul poate să meargă mai departe, o parte din bobor e pregătită pentru dictatura.
  După aia nimeni nu va vorbi de frică. Si după va fi prea târziu. Așa a fost întotdeauna.

  • Ai exemple și aici : Cîrnat , Roxi , Stanca , Ghio sînt gata sa-i urmeze pe porcii lui Orwell ( pt boul de Cîrnat , nu te obosi să înțelegi , e prea mult pt tine !) și ghiorlăie excitați și irațional frenetici de cîte ori aud de cătușe ! Oare a cîta oară se întîmplă în istorie ?

  • Dacă Iohannis își va găsi stiloul! Da, da, ai înțeles bine, cineva i-a furat stiloul! În rest, nu mă deranjează, dacă următorul șef va instrumenta cu celeritate dosarele lui Dragnea și Tăriceanu!

  • Ai exemple și de IDIOȚI care vor să fie anarhie în țară, cum ar fi Petrescu! Ion Petrescu, alias GABI ȘERBAN!

   Din greșeală, am postat de 2 ori un comentariu, dar nu contează!

 • Mai adaug ceva. Din punctul meu de vedere discursul a fost eminamente politic. Nu se sustine din punctul de vedere al unui profesionist al breslei! A reusit doar sa stoarca lacrimi de emotie unei anumite categorii de gospodine usor induiosabile la telenovelele de la TV.

  • Adicătelea , Maestrul o laudă și mata îl pui în categoria gospodinelor care se umezesc de emoție !Adică li se umezesc ochii, pardon !
   Cred că de indignare te-a furat tastatura !

 • Va inselati. Discursul stimatei judecatoare are niste probleme fundamentale care intr-un stat de drept nu ar rezista nici 5 minute. 1. Magistratii (judecatorii) nu trebuie sa fie eficienti ci corecti, ei trebuie sa judece conform legii; 2. Magistratii (judecatorii) nu trebuie sa fie morali, ei trebuie sa fie etici; 3. Procurorii nu ar trebui sa fie magistrati, situati deasupra avocatilor pentru ca se creaza un dezechilibru favorabil acestora in instrumentarea procesului si administrarea justitiei; 4. Magistratii nu pot face singuri curatenie in propria ograda deoarece se stie ca nimeni nu e dispus sa renunte de bunavoie la propriile privilegii. Deci, discursul a fost cam ca apa sfintita care, se stie, nu face nici rau dar nici bine. A fost doar o actiune de PR care sa dea bine la publicul mai naiv si o timida incercare de a mai carpi ce nu se poate carpi. Oare de ce se incapataneaza justitia din Romania sa pastreze sistemul franco-sovietic si nu vrea sa treaca la sistemul anglo-saxon (american in special) ca tot ne dam parteneri ai americanilor?

  • 5. Afirmaţia că „Procuriştii nu trebuie să dorească perfecţiunea” este genitală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *