Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Gîndul de luni, 8 februarie 2016

„S-a văzut TOT!” sau Masturbarea mediatică în plin avînt

Romanul demult clasicizat Ion, al lui Liviu Rebreanu, se deschide cu ceea ce Balacaureaţii au învăţat la Literatura română că e celebra intrare în sat pe post de intrare în roman.
Primele pagini se ştiu aproape pe de rost.
Asemenea unui operator dintr-o echipă de reportaj gen Travel, care filmează din mers, naratorul porneşte cu descrierea din şoseaua care vine de la Cîrliba spre satul acţiunii romaneşti, Pripas, intră în sat, unde domneşte pustiul zilei de duminică şi ajunge în Centru unde e horă.

Hora e surprinsă în toate detaliile sale pitoreşti mai ceva ca un reporter de la Național Geografic descins într-un trib din junglă.
De vreun ceas – notează romancierul, atoateştiutor ca orice prozator clasic – durează Învîrtita.
Învîrtita cum îi zice şi numele presupune că fetele se învîrtesc.
Învîrtindu-se, fetelor li se ridică poalele.

Se întîmplă atunci o chestie la care – sînt sigur – generaţii întregi de români trecuţi prin şcoală vor fi chicotit citind Ion:
„Copii neastîmpăraţi aleargă printre femei şi chiar prin horă, fură florile fetelor şi fac haz cînd victimele îi ocărăsc sau se înfurie. Cîţiva mai îndrăciţi se laă pe vine aproape de jucători, uitîndu-se cu mare băgare de seamă la poalele fetelor, iar cînd poalele zboară mai tare, dezvelind picioarele goale mai sus de genunchi, se întreabă repede:
– Ai văzut?
– Văzut. Dar tu?
– Şi eu.
Şi apoi continuă să pîndească poalele pînă ce vreo babă indignată îi ia la goană, ceea ce nu-i opreşte ca peste cîtva timp să reînceapă…”.

Ce au văzut „neastîmpăraţii” romancierul nu ne spune.
Nu vă spun nici eu, fiind om delicat.
Totuşi, pentru a vă ajuta, precizez:
La vremea respectivă fetele din sat nu purtau chiloţi.

Că neastîmpăraţii procedau astfel nu mă miră.
La vremea respectivă nu se dădeau la televizor filme cu indicaţia Interzis sub 18 ani, nu erau filme deocheate pe internet şi reviste asemenea la chioşc.
Explicabilă neastîmpăraților de a vedea ceea ce poalele dezvelite arătau la un moment dat.

De mai mult timp, accesînd site-urile de ştiri, ba chiar şi site-urile ziarelor zise şi quality, întîlnesc o ştire care se repetă din cînd în cînd ca şi cum ar fi copiată de la moment la altul şi de la un site la altul.
Sub titlul S-a văzut TOT! ştirea se referă la o vedetă care, din neglijenţă sau dinadins şi-a expus părţile intime în public.
Aşa cum spune titlul, nu e o ştire despre cît de lălîie sau de provocatoare era o femeie, ci un pretext pentru redactorii site-ului respectiv de a difuza o fotografie sau un filmuleţ cu părţile intime mai mult sau mai puţin vizibile.
Asta deoarece, textului, de regulă scurt și imbecil, îi urmează imaginele menite a convinge că S-a văzut TOT!

Nu de puține ori, mai ales cînd e vorba e o fotografie, pentru că nu Se vede chiar TOT! redacția îndreaptă spre ceea ce ar trebui să se vadă o săgeată de mărimea unui indicator de circulație.
Cum ea e plasată de regulă între picioarele mai mult sau mai puțin desfăcute ale vedetei, ai o clipă impresia că respectiva va trebui să meargă urgent la ginecolog pentru a se vindeca de străpungerea țepușei.

Ca şi neastîmpăraţii din Pripasul începutului de secol XX, cititorii de azi, de la începutul secolului XXI, sînt invitaţi să vadă ceea ce în mod obișnuit o femeie ascunde.
Trăim într-o lume în care partea intimă a unei femei nu mai e de mult un secret pentru nimeni.
În plus, potrivit Anatomiei, toate femeile au partea intimă identică.
Indiferent că este Angelina Jolie sau Săftica de la minimarket, partea intimă e la fel.
Şi e la fel cu cea a iubitelor sau nevestelor celor care citesc astfel de ştiri, dar și cu cele ale ziariștilor care compun astfel de știri.

Nu ştiu dacă astfel de articole răspund nevoii cititorilor de a vedea la o vedetă ceea ce poalele ascund.
Tare mă tem însă că ele răspund nevoii celor care redactează astfel de ştiri de a se întreba unul pe altul, asemenea puradeilor din Ion:
„– Ai văzut?
– Văzut. Dar tu?
– Şi eu.”

Văzînd aceste articole de masturbare mediatică evidentă, mă conving încă o dată de cît de necesară e o Lege care să legalizeze bordelurile!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

21 comentarii pentru articolul „Gîndul de luni, 8 februarie 2016”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *