Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Prin Diversiunea cu Suspendarea, PSD l-a ajutat pe Klaus Iohannis să semneze fără probleme revocarea Codruței Kovesi

Luni, 9 iulie 2018, Istoria Românei moderne a consemnat un moment benefic, unul dintre acele momente care te îndeamnă la optimism cînd vine vorba despre destinul acestei țări. Iei în calcul momentele dezastruoase, produse nemijlocite ale politicii neghioabe angajate de Conducători, și tragi concluzia că sîntem blestemați să punem înaintea interesului public interesul personal. Îți vin apoi în minte momentele în care o decizie inspirată ne a salvat de la un dezastru și atunci tragi concluzia că se mai poate face ceva.
Momentul pe care simt nevoia să-l consemnez e semnarea de către Klaus Iohannis a decretului de revocare din funcție a Codruței Kovesi.

Slujirea, Nefertiti, Neprețuita, cea care a dat naștere în România membră a UE și a NATO, în România care l-a răsturnat pe Nicolae Ceaușescu, unui Cult al personalității cum nu se mai întîlnește azi nici măcar în țările din Africa, în care președinții se aleg pe viață și continuă să fie președinți și după ce mor, prin neveste, amante sau odrasle e deja Istorie. Cum de s-a ajuns ca o persoană fără altă deosebire de o gospodină de rînd decît funcția de șef al DNA, primită plocon în urma uneia dintre cele mai jegoase negustorii politicianiste din postdecembrism, să fie subiectul unui Cult deșănțat al personalității ? E o întrebare căreia o anchetă rapidă și corectă prin seifurile DNA ne-ar putea da un răspuns.

Dacă mai aveam vreo îndoială asupra contrastului violent dintre Preamărirea contracost a Codruței Kovesi și Micimea persoanei sale particulare aceasta ne-a fost risipită luni, pe la prînz, cînd Suita în copac, văzîndu-se dată jos cu forța, a regizat un moment de o rară penibilitate în România care nu duce lipsă prin definiție de momente penibile:
O declarație de presă pișăcioasă, cu procurorii DNA în spate pe post de bocitoare mute.

Locul unei plecări demne, de profesionist pentru care șefia a fost o paranteză la necesara exercitare a profesiei, o simplă sarcină socială, de personalitate care știe că nu s-a născut direct în fotoliu de Ștab, l-a luat spectacolul de telenovelă turcească.
O imagine halucinantă, dar care explică de ce era o chestiune de interes național ca Suita în copac să fie adusă pe pămînt:

 1. Se credea deja Unică, de Neînlocuit, așa cum o lustruiau de dimineață pînă seara, contracost, născocitorilor alintărilor de tip Slujirea, Nefertiti.
 2. Procurorii DNA n-au fost în slujba luptei împotriva corupției, ci în slujba Ei.

Tabloul sinistru, cu ditamai procurorii DNA, stînd în spatele Coborîtei din Copac, a avut, totuși, și un moment hazliu:
Cel în care Codruța Kovesi a anunțat că va rămîne simplu procuror.
Ce dracu să ancheteze ea după ce timp de peste un deceniu s-a dat în stambă pe la cramele lui Sebastian Ghiță și a îndeplinit ordinele lui Florian Coldea?!

Spre deosebire de mai toți comentatorii care au intrat imediat pe televiziunile de știri, după anunțul privind revocarea Codruței Kovesi, eu n-am fost sigur că președintele va da curs unei cerințe constituționale.
Întrebat chiar duminică seara dacă dacă acest lucru se va întîmpla aș fi răspuns invocînd o vorbă a unei ulema ca răspuns la cererea lui Timur Lenk de a-i profeți finele unei bătălii:

„Allah și Mahomed, profetul său, îți călăuzesc pașii, Măria Ta. Ceea ce trebuie să se întîmple se întîmplă.”

Așadar, Klaus Iohannis putea la fel de bine să nu semneze decretul de revocare. Cum a refuzat să-l semneze timp de peste o lună, invocînd în chip disprețuitor pentru bunul-simț național, că n-a terminat de citit Motivarea, putea la fel de bine să nu-l semneze.

De ce s-a întîmplat ceea ce s-a întîmplat?
Răspunsul imediat, venit de la mai toți dătătorii cu părerea, a fost că președintele s-a temut de suspendare.
La o simplă privire, așa se pare.

În ultimele zile, mașinăria propagandistică a PSD a aruncat în spațiul public teza iminentei suspendări a președintelui în vederea referendumului de demitere. Prin vocea lui Liviu Dragnea, identificat de toată lumea ca adevăratul Jupîn al Puterii, premierul Viorica Dăncilă jucînd, la conacul din Piața Victoriei, rolul unei chelărese credincioase Boierului, se dăduse chiar ziua de luni drept decisivă pentru luarea unei decizii. Spre finele săptămînii s-a aflat însă că președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și-a desemnat, prin Monitorul oficial, un înlocuitor în fruntea instituției, pentru cele cîteva zile de concediu în străinătate. De îndată s-a făcut vorbire despre disensiuni grave în interiorul Coaliției. Și cum gestul lui Călin Popescu Tăriceanu a lăsat impresia unui ghiont dat lui Liviu Dragnea, potrivit unei tradiții de luni întregi a presei TeFeListe, șeful ALDE a devenit eroul îndrăgit al benzilor desenate care sînt textele pe Internet ale postacilor prezidențiali.

De ce a fost ridicat în slăvi Călin Popescu Tăriceanu? Numai pentru dizidența sa din interiorul Puterii?
Nu numai.
A fost ridicat în slăvi de TeFeLiști și pentru că prin poziția sa făcea imposibilă suspendarea lui Klaus Iohannis.

E mai mult decît semnificativ pentru a pricepe de ce președintele a semnat luni, 9 iulie 2018, decretul de revocare și nu cu cîteva zile mai înainte sau mai tîrziu sau chiar deloc, starea de spirit a Diviziei Presă în chestiunea Suspendării. Te-ai fi așteptat, la imaginea de Sfarmă Piatră a lui Klaus Iohannis din Presa încazarmată, ca suspendarea să fie dorită, ba chiar cerută. Nu de alta, dar dacă eșecul Referendumului era atît de sigur, dacă suspendarea ar fi dus, cum proclamau noii ofițeri acoperiți ai Serviciilor, la un spor uriaș al lui Klaus Iohannis în sondaje și la certa victorie la prezidențialele din 2019, de ce atîta revoltă față de suspendare, de ce atîtea păreri că ar fi vorba de o nenorocire națională? Răspunsul îl dă poziția incomodă, dacă nu chiar stînjenitoare, în care s-ar fi aflat Serviciile în eventualitatea unei Suspendări. Acestea știu din cele două suspendări anterioare, mai ales de la cel din 2012, că pentru a-l salva pe președinte, veritabilul lor Stăpîn, trebuie să purceadă la multe acrobații, între care încălcarea Constituției, se numără printre cele mai ușoare. De aici o întreagă campanie angajată pentru a prezenta Suspendarea drept o tragedie națională, drept un moment care trebuie evitat cu orice preț. Dacă luăm în calcul și sincera credință a TeFeLiștilor că Suspendarea ar putea duce la un Referendum riscant pentru președinte, vom avea imaginea unei stări de spirit mai mult decît interesante în rîndul electoratului pro-Iohannis. Și anume că evitarea Suspendării justifică orice sacrificiu din partea președintelui. Inclusiv cel de a o revoca pe Codruța Kovesi. Așadar, contrar vorbelor spuse de propaganda PSD după anunțul făcut de Administrația prezidențială, Decretul de revocare nu e rezultatul amenințării cu suspendarea, ci tărăboiul cu Suspendarea e rezultatul unei diversiuni puse la cale pentru a-i face lui Klaus Iohannis decizia mai ușoară. E mai mult decît interesant că Divizia Presă a dus în ultimele zile o campanie de justificare a revocării. Dincolo de melancolia stîrnită de lepădarea de Codruța Kovesi, fenomen tipic tradiției noastre fanariote, rămîne pregătirea momentului de luni.

De ce a fost semnat decretul luni și nu marți?
Pentru că luni era nevoie, în înțelegere cu PSD, de acoperirea printr-o diversiune mediatică, a unui moment infinit mai important pentru destinul național decît zeci de Codruța Kovesi:
Dezbaterea și votarea în parlament a legii perimetrelor offshore, lege capitală pentru interesele companiilor străine, dar și stăpînilor de la Washington și Bruxelles.
Putem presupune că atît Liviu Dragnea, cît și Klaus Iohannis, n-au avut nici un interes ca momentul din Parlament să intre în atenția națiunii.
S-a pus la cale atunci diversiunea cu Suspendarea, din care a făcut parte și brusca plecare a lui Călin Popescu Tăriceanu.

Evident, prin semnarea Decretului, Klaus Iohannis e scutit de amenințarea cu suspendarea.
Grație acestei diversiuni, el a reușit să smulgă acceptul TeFeLiștilor.
Între Suspendare și sacrificarea Codruței Kovesi, TeFeLiștii au ales sacrificarea.
Cu sau fără știința lui Klaus Iohannis, PSD și ALDE i-au dat lui Klaus Iohannis o mînă de ajutor.
Nu atît pentru a o putea sacrifica pe Codruța Kovesi, cît mai ales pentru a învălui momentul din Parlament într-o perdea de fum mediatică.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „Prin Diversiunea cu Suspendarea, PSD l-a ajutat pe Klaus Iohannis să semneze fără probleme revocarea Codruței Kovesi”

 • Cum Kovesi nu a reusit pana luni sa-l impiedice pe Dragnea sa treaca prin Camera Deputatilor legea exploatarilor off-shore in forma dorita de PSD (din relatarile celor prezenti la dezbateri, fetzele reprezentantilor marilor companii petroliere implicate au trecut prin toate culorile curcubeului la aflarea amendamentelor aduse de PSD la lege), mentinerea lui Kovesi a devenit inutila.

 • Slavă domnului că s-a terminat povestea asta! Cine zicea că Băsescu e mare creier politic? Pe Kovesi el a inventat-o. Şi-a făcut-o cu mâna lui, ca Mache. Navigator, deh…

 • Mult zgomot pentru nimic.
  Anca Jurma, noul procuror-sef interimar al DNA, va ramâne si dupa interimat sefa acestei institutii. Dragnea si ceilalti corupti realizeaza ca au scapat de dracu’ si au dat de tac’su. De aceea, hotii discuta în continuare despre suspendarea presedintelui.

  • Dacă n-o propune bubosul, nu rămâne decât până la terminarea procedurii de numire a altui șef!

   • Normal , Kărnate . Dumm ăsta e prostalăul desăvîrșit .
    Bă , Căcate , Bubosul , prof univ , doctor , ministru , a cam făcut niște ravagii în Statul Paralel . Altă întrebare !

   • Nick Cernat, nebanuite sunt caile Domnului ! Nu cred ca bubosul face propuneri dupa capul lui. Trocul poate fi între seful SIE si cel al DNA, sau oricare altul. Vom trai si vom vedea.

 • Jale mare pe la fițuica.com. Digioaica pare a fi în pragul isteriei. S-o pricepe să scrie articole de gastronomie?!
  La (ne)Adevărul.ro, Livache Avramul este ridiculizat parțial de către fani, pare şi el debusolat, se pare că a schimbat macazul…Off, off!

 • Invatatura de minte: USA arunca la cos o scula folosita prea mult. Se cumpara una noua!

  • Nu la coș, ci la groapa de gunoi a istoriei ! Și, in nici un caz, nu se va cumpăra, ci se va „fabrica” … una nouă !!! ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *