Duminică, 9 aprilie 2017, seara, la emisiunea România lui Cristoiu, am dezvăluit, înainte de apariția pe site-ul Evz.ro a textului, informațiile senzaționale din articolul lui Dan Andronic Cum mi-am petrecut o noapte cu Laura Codruța Kovesi și Florian Coldea, episodul X din serialul Noi sîntem Statul! Îl citisem încă de duminică dimineața, după ce Dan Andronic mi-l trimisese pe e-mail. Spre seară, chiar înainte de a pleca spre România Tv, Dan Andronic m-a sunat pentru a mă întreba dacă l-am citit și, firește, dacă merită să meargă mai departe cu serialul.
Notez, firește, deoarece nu e prima dată cînd Dan Andronic mă sună pentru a-și exprima telefonic îndoielile în legătură cu utilitatea întreprinderii sale.
Îl înțeleg.
După părerea mea, serialul Noi sîntem statul!, ajuns, iată, la episodul X, nu beneficiază în presa noastră mai mult sau mai puțin independentă de ecoul meritat. Explicația acestei realități e complexă. Își spun cuvîntul, mai întîi, saltul pițigoiesc al presei noastre de la un eveniment la altul. Se stă puțin asupra unui eveniment, un altul vine și-l scoate pe primul din prim-planul media. Serialul lui Dan Andronic nu e un eveniment din planul faptelor și evenimentelor care se desfășoară de la o oră la alta. Mult mai important, el nu poate fi abordat decît printr-o dezbatere competentă cu participarea persoanelor competente. Greu de găsit așa ceva în presa noastră, supusă dinamicii halucinante a efemerului.
Intră în joc, în neglijarea serialului, și imaginea controversată a lui Dan Andronic. Dușmanii din presă ai Binomului SRI-DNA, care ar trebui să salute și să valorifice episoadele serialului îl tratează pe Dan Andronic cu o ură oarbă, de neghiobi de tablă, incapabili să tresară profesional la informațiile de excepție din serialul său. De la Divizia Presă a Binomului SRI-DNA nu ne putem aștepta nici măcar la o consemnare a serialului semnat de Dan Andronic. Pe de o parte pentru că și după trecerea în rezervă, Florian Coldea acoperă cu umbra sa o mare parte din presă. Pe de alta, pentru că Dan Andronic e un dizident, un fost soldat al Binomului care, trezit la realitate de abuzurile cărora le-a căzut victimă (în timp ce dădea o mînă de ajutor SRI, SRI-ul îl asculta timp de un an și jumătate, 24 din 24 de ore, cu mandat de siguranță național) s-a decis să spună numai și numai adevărul.
Cum se întîmplă cînd o operă de condei te costă timp, energie, talent, văzînd că n-are ecoul scontat, te lovesc șovăielile, îndoielile dacă merită efortul și te gîndești chiar să întrerupi lucrul, o plimbare în natură fiind mult mai nimerită.
De fiecare dată cînd e descumpănit, îl încurajez pe Dan Andronic să meargă mai departe cu serialul său.
Fac asta, pentru că la fel ca în cazul lui Sebastian Ghiţă, al Elenei Udrea, al Alinei Bica, sînt de părere că dezvăluirile despre una dintre cele mai importante perioade postdecembriste şi chiar postbelice – regimul de 10 ani al lui Traian Băsescu, sînt importante nu numai ca documente menite a înţelege trecutul, dar şi ca documente menite a descifra prezentul şi a prevedea viitorul.
În cazul lui Dan Andronic, ne confruntăm cu o situaţie aparte, dată de faptul că autorul e nu numai fost martor la evenimente, deseori chiar implicat în desfăşurarea lor, dar şi un ziarist de talent, dispunînd prin Evenimentul zilei de o un vehicul media important pentru difuzarea informaţiilor sale. Duminică seara, în direct, la România Tv am explicat și de ce serialul lui Dan Andronic merită tratamentul de care beneficiază de regulă marile investigații jurnalistice.
Să luăm acest episod 10, ale cărui dezvăluiri le-am prezentat în premieră la România Tv, duminică seara.
Pînă acum, în cele IX episoade Noi sîntem Statul! Dan Andronic a scris în urma unei documentări și nu a unei experiențe proprii. Cel puțin asta pretinde el, că despre sindrofiile la care s-a dat în stambă Sistemul a aflat din discuții cu alții. Deși îl cred pe Dan Andronic în mărturia că informațiile sale despre jocurile de tenis de la Dinu Pescariu, despre sărbătorirea Zilelor de naștere provin din surse, totuși, sînt convins că n-ar fi putut descrie atît de bine atmosfera dacă el însuși n-ar fi știut, din proprie experiență, cum trăiesc și muncesc ștabii Sistemului.
Episodul X al serialului, cel apărut luni, 10 aprilie 2017, se bazează pe experiența directă a lui Dan Andronic.
De data asta Dan Andronic nu mai recompune o atmosferă din spusele altora, ci din propriile amintiri.
În noaptea celui de-al doilea tur al prezidențialelor din 2009 – cea de duminică, 6 decembrie 2009, Dan Andronic, a fost prezent la reuniunea a ceea ce s-ar putea numi Celula de criză organizată de Binomul SRI-DNA la Gabriel Oprea acasă. Din mărturiile lui Dan Andronic înțelegem că erau prezenți și lucrau de zor (chiar dacă la un pahar de whisky) Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi, George Maior, Gabriel Oprea – deşi doar viitor ministru al Apărării, cu puternice relaţii în lumea serviciilor secrete. Într-un cuvînt, ștabii principalelor instituții de forță din România lui 2009. Despre această întîlnire a vorbit înaintea episodului din Evenimentul zilei însuși Traian Băsescu.
Unii vor fi înțeles din zisele fostului președinte că ștabii se adunaseră la Gabriel Oprea acasă fără știrea Cotrocenilor, în postura de înalți demnitari care urmăreau cu patimă rezultatul alegerilor. Ceva în genul unei întîlniri a unor fani ai Naționalei la unul dintre ei acasă pentru a urmări, la un pahar, în transmisie directă meciul decisiv al echipei noastre.
Dezvăluirile lui Dan Andronic, avînd atuul prezenței la fața locului, contrazic imaginea asta, sugerată şi de Traian Băsescu. Ele dau seamă de imaginea unei veritabile celule de criză constituite de Sistem pentru a asigura victoria celui de care depindea, pînă la urmă, soarta fiecăruia dintre ştabii instituţiilor de forţă.
Din motive lesne de înțeles (ezită să meargă cu dezvăluirile pînă la capătul lumii, adică pînă la Cotroceni) Dan Andronic nu pune în evidență scopul reuniunii respective.
Duminică seara, la România Tv, apelînd la excelenta mașinărie documentară a postului, moderatoarea emisiunii Letiția Bădescu, a făcut să se deruleze pe ecran celebrele secvențe cu Mircea Geoană dînd curs posibilității că a cîștigat alegerile. Din acea seară, știind că a doua zi, rezultatul a fost în favoarea lui Traian Băsescu, am rîs și continuăm să rîdem de Mircea Geoană și de PSD, întrebîndu-ne cum de-au fost trași pe sfoară de sondajele mincinoase.
În realitate, lucrurile au stat mai complicat şi, dacă Mircea Geoană n-a ajuns pînă la urmă preşedinte, mai mult sau mai puţin conform cu votul, un cuvînt greu de spus l-a avut şi celula de criză de la Gabriel Oprea.
Ce ne spun dezvăluirile lui Dan Andronic din episodul X al serialului Noi sîntem statul?
„Îi ascultam cum discutau de alegeri, de ceea ce fac cei de la PSD, cum se pregătesc să conteste alegerile, ce voturi au mai venit din străinătate, era o veritabilă celulă de criză.
La un moment dat, Laura Codruța Kovesi mă întreabă: Ce-i de făcut cu ăștia de la Realitatea? Cum îi potolim?
O întrebare ciudată venită din partea procurorului general al României, dar oricum tot ceea ce mi se întîmpla în aceea seară era foarte ciudat, repet, părea o scenă dintr-un film suprarealist.
Răspund, cu tupeul care mă caracterizează: Nu se vor potoli decît dacă-l potoliți pe Vântu! S-a lăsat tăcerea. Repet răspunsul. Cum să-l potolim, mă întreabă Kovesi. Știți voi mai bine, sînt convins că aveți cu ce, îi spun eu. Kovesi zâmbește.
Se trece la un alt subiect. Voturile din diaspora. Aici Florian Coldea avea multe date și cifre, dar și George Maior primea informații. Se mută atenția pe reacția PSD, unul din cei prezenți (nu pot dezvălui cine) primea date în direct din celula de criză de la PSD, care număra voturile și stabilea strategia. (…)
Din cînd în cînd Kovesi întreba care-i situația votului, ce se mai aude de la PSD, ce spune Președintele. În mod evident, Kovesi era o parte importantă a grupului, înțelegeam din modul în care punea întrebările referitoare la acțiunile ce se pot întreprinde. (…)
La un moment dat, după vreo două ore, m-am ridicat și am plecat, vroiam cumva să pun capăt momentului, mai ales că mă apăsa tot ceea ce auzeam acolo.
Multe lucruri le auzeam, dar nu le înțelegeam. Au căpătat contur în 2017, o dată cu Operațiunea «Noi suntem Statul!»
Au rămas în acea încăpere Laura Codruța Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea…
Oamenii care au făcut posibilă victoria lui Traian Băsescu în 2009.
I-am lăsat discutînd.
Două probleme aveau de rezolvat: validarea votului cu tot cu aportul din diaspora și reacția PSD, care avea de gînd să conteste votul la alegeri. Alianța PSD-PNL nu dădea semne că are de gînd să lase lucrurile așa, era sigură că a cîștigat alegerile prezidențiale. (…)
Erau două probleme care aveau să-și găsească rezolvarea într-o săptămînă.
Așa s-a ajuns la cazul Cătălin Voicu, la interdicția care i s-a pus acestuia imediat după validarea alegerilor de a nu lua legătura cu anumite persoane.”
La Gabriel Oprea acasă, în noaptea primului tur, se aflau prim-adjunctul SRI, un membru al Guvernului Boc, viitorul ministru al Apărării, directorul SRI, Procurorul General.
Nu se adunaseră pentru a urmări la un pahar de whisky rezultatele alegerilor prezidențiale, urmărite cu înfrigurare deoarece de ele depindea soarta lor politică.
Se adunaseră pentru a asigura victoria lui Traian Băsescu.
Nu punem la îndoială, cum au făcut-o liderii PSD, rezultatele alegerilor prezidențiale din 2009.
Poate că Traian Băsescu a cîștigat pe bune.
Asta nu înseamnă că nu putem, ba chiar că trebuie asta, să punem la îndoială caracterul constituțional al reuniunii de la Gabriel Oprea.
Ce treabă aveam SRI şi Parchetul General cu numărătoarea voturilor, cu validarea votului din Diaspora, cu punerile la cale din tabăra PSD, de unde, iată, aflăm se transmiteau informații cruciale pentru asigurarea victoriei lui Traian Băsescu?
Ni se va răspunde că și dincolo, la PSD, Cătălin Voicu pregătea prin rețeaua sa din Justiție suspendarea numărării voturilor, invalidarea rezultatelor.
Dincolo, în tabăra adversarilor se lucra intens pentru victoria lui Mircea Geoană, indiferent de rezultatul votului.
Dincoace, în tabăra lui Traian Băsescu, se proceda la fel.
De la alegerile din 2009 au trecut 8 ani.
Ce importanță au acum, după 8 ani, dezvăluiri precum cele făcute de Dan Andronic?
Acestei posibile întrebări, ivite din tentativa de a minimaliza importanța dezvăluirilor lui Dan Andronic, dar și ale altora (Elena Udrea, Alina Bica) din interiorul Sistemului, i-am răspuns duminică seara, în direct, la România Tv:
„Oamenii care au făcut posibilă victoria lui Traian Băsescu în 2009” s-au schimbat, cu excepția Codruței Kovesi.
Sistemul – Sistemul însă şi mai ales modul de operare, au rămas.
A funcționat și la prezidențialele din 2014, de data asta pentru victoria lui Klaus Iohannis, noul pariu al Sistemului.
Va funcționa – sînt sigur – și în 2019, la prezidențialele următoare.
Dacă ne gîndim că în 2019, Klaus Iohannis va candida ca și Traian Băsescu în 2009, pentru al doilea mandat, implicarea Sistemului va fi din nou hotărîtoare.
Asta în timp ce simplii alegători vor fi convinși c-au decis prin votul lor cine va fi președintele României, iar noi, jurnaliștii cinstiți, vom scrie din nou entuziasmați despre opțiunea Poporului, exprimată prin ceea ce americanii numesc alegeri libere și corecte.
Daca acest Scheisse deutsch, jidan sau Changau de la Sibiu va fi presedinte si dupa 2019 si nu va fi ca Ceausescu pedepsit , inseamna ca Natia Romana nu mai exista. Pamantul este liber si pot venii arabii, turcii,chinezii ci o mai dorii. Voi oameni cu minte care apareti pe la Tv sau prin ziare ati conlucrat ca acest lucru sa se intample si Romania sa dispara de pa harta cu o parere de rau : Romania nu a fost un imperiu ci doar o VICTIMA COLATERALA !!
Mai faceți încă ceva „audiență” ?
Ca semn de politete Jos palaria,
Uneori am fost suparat de Dvs . dar ca si intr-o casnicie ( nu este cazul nostru )
exista momente de tensiune. Ca in economie Inflatie si Deflatie sa priceapa prosti.
Domnule Cristoiu daca imi permiteti eu scrierile de pe blog le traduc in cateva limbi si
le trimitem pe net. As dorii, ca sa nu se mai repete ce s-a mai intamplat la alegerile
prezidentiale anterioare.
Mai ION STANCA
Esti asemenea celui care, avand acces in casa omului, gaseste de cuviinta sa se cace pe covorul din sufragerie. 🙂
urat din partea ta…
stiu ca puteam folosi ¨sa defecheze¨ dar parca as fi dat un plus de noblete comentariilor tale 🙂
subscriu la cele spuse