Raed Arafat: România trimite în Turcia trei aeronave cu 60 de salvatori, patru câini antrenați pentru căutări după cutremur și șapte tone de echipamente

După Tragedia din Franța n-a fost forțat să demisioneze nimeni. La noi, după Tragedia de la Colectiv fost forțată să demisioneze însăși Democrația!

Nu știu cine a scris textul numit Programul de Guvernare.
Nu știu dacă l-a scris Dacian Cioloș sau dacă franco-românul nostru l-a citit înainte de a fi dat publicității.
Știu însă că, prin primele sale rînduri, Documentul se aventurează într-o tentativă de a fixa de pe acum momentul prezent- cel al punerii între paranteze a partidelor politice și mai ales a alegerilor libere și corecte- în manualele de Istorie din viitor.

Proclamă Programul:
„Societatea romaneasca a fost martora unei tragedii fara precedent in istoria ei recenta.
Mai mult de 50 de vieti au fost pierdute ca urmare a unor carente de integritate in modul in care administratia din Romania isi serveste cetatenii. Aceasta realitate tragica a creat un orizont de asteptare la nivelul societatii care a mers dincolo de cauzele ei imediate, si care nu poate fi ignorat. Totodată, a dat un mandat moral partidelor politice alese in mod democratic in Parlamentul Romaniei, de a conferi incredere unei formule de guvernare in afara practicii politice consacrate.”

Documentul spune că formarea Guvernului Dacian Cioloș e „în afara practicii politice consacrate.
Noi vom spune însă că formarea Guvernului Cioloș e în afara practicii democratice.

Înaintea Tragediei de la Colectiv exista, cum există și acum, o majoritate parlamentară, rezultată din alegerile libere și corecte din 2012.
Dacă această majoritate s-a destrămat, ea putea fi înlocuită cu o altă majoritate parlamentară, alcătuită tot din partide care au participat la scrutinul din 2102. Ba chiar alcătuirea acestei majorități în jurul PNL ar fi fost corectă, dacă ne gîndim că PNL pe stil vechi a făcut parte din Coaliția cîștigătoare a alegerilor.

Potrivit Programului de Guvernare, mecanismul democratic de formare a unui Guvern a fost dat de o parte de Tragedia de la Colectiv, tragedie produsă ca „urmare a unor carente de integritate in modul in care administratia din Romania isi serveste cetatenii”.

Las la o parte faptul că Tragedia n-a avut drept cauză principală carențele administrației, ci iresponsabilitatea unor persoane.
În faptul că niște patroni lacomi de profit au folosit doi ani în șir un bar de 80 de locuri pentru spectacole cu 800 de persoane, că niște iresponsabili au folosit jerbe de artificii într-un spațiu închis nu se regăsește nici o carență a administrației sau dacă se găsește e vorba de o carență a unei părți a administrației și nu a administrației la nivel național.

Să luăm seamă însă la aserțiunea potrivit căreia Tragedia de la Colectiv a zguduit atît de tare România încît peste noapte tot ce știam în materie de democrație a fost șters cu buretele.
La puțin timp de la Tragedia de la București, Franța a fost zguduită de Tragedia atentatelor teroriste de la Paris.
Deși în materie de tragedii nu există comparație, totuși, prin raportare la Tragedia de la Paris, Tragedia de la Colectiv rămîne în umbră:

1) Numărul de morți la Paris se apropie de 150.
2) La Paris cauza Tragediei o reprezintă o Operațiune teroristă, în timp ce la București cauza stă – cel puțin din punct de vedere oficial – într-un complex de neglijențe.
3) La Paris, după momentul Charlie Hebdo, nici un șef de Serviciu Secret n-a demisionat. Ba mai mult, Serviciile au primit bani în plus de la Buget, s-au luat măsuri care au restrîns libertățile individuale. Responsabilitatea Statului e indiscutabilă în cazul de la Paris, deoarece Statul e responsabil de protejarea cetățenilor față de un atentat terorist. Responsabilitatea statului pentru morți se răsfrînge asupra celor care conduc Franța.

Să adăugăm celor de mai sus un alt lucru:
Incendiul de la Colectiv nu era previzibil pentru Autorități.

N-avusese loc mai întîi nici un alt incendiu ca acesta, ca să spui că Autoritățile fuseseră avertizate și nu luaseră măsuri de preîntîmpinare. Situația Clubului de noapte Colectiv nu intra în zona de interes a Serviciilor Secrete. Nu putem spune că acestea erau datoare să știe că acolo se putea petrece un incendiu. La Paris, atentatul Charlie Hebdo, implicarea Franței în războiul contra ISIS, balamucul din suburbiile Capitalei s-au constituit în semnale pentru Serviciile secrete. Dacă n-au putut preîntîmpina un atentat terorist, cu toate favorurile făcute de francezi – bani mai mulți de la Buget, legi care încalcă libertățile individuale în numele siguranței naționale. Serviciile, dar și cei răspunzători de ele, trebuiau să-și facă harachiri.

Deși responsabilitatea statului e uriașă, în Franța n-a demisionat nici măcar ministrul de Interne.
Nimeni nu i-a cerut demisia.
La noi a demisionat Guvernul Victor Ponta.
Și nu de bunăvoie, ci sub presiunea Străzii.
Să admitem că Victor Ponta atîrna ca premier de un fir de ață.
Să admitem că Tragedia de la Colectiv a fost briciul care a tăiat ața care trebuia să fie cel puțin funie.
Ca urmare a Tragediei Colectiv, în România a avut loc însă Punerea între paranteze a întregului Sistem democratic.
Nu vi se pare prea mult, dacă ne gîndim la urmările Tragediei din Franța?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

57 comentarii pentru articolul „După Tragedia din Franța n-a fost forțat să demisioneze nimeni. La noi, după Tragedia de la Colectiv fost forțată să demisioneze însăși Democrația!”

 • Observatii corecte. Numai ca,in Franta,FMI nu poate sa impuna perpetuarea indatorarilor,pana la calendele grecesti,asa cum vrea s-o faca in Romania. Eu am convingerea ca,miscarile de strada de la noi,au in spate finantare de la marii asasini economici: FMI si Banca Mondiala. Si ma bazez,pe confesiunile lui Perkins,cand spun asta,pentru ca pasul 2,daca,n-a reusit pasul 1,adica mituirea,este finantarea unor proteste de strada,care sa rastoarne guvernul care nu s-a lasat mituit. https://www.youtube.com/watch?v=wVDmVabeYGA

 • A i vrut sa plece Ponta. Ce mai. vrei. acum? Lasati i. sa facă. treaba.

 • Asa este.Francezii sunt mai spalati pe creier decat noi.Ei nu si-au dat seama ca de vina sunt cei care-i conduc.

 • Ipocrizia ca siguranta nationala
  Ca sa intelegem ca atunci cand se vorbeste despre siguranta nationala, in special in lumina evenimentelor recente din Franta si din Europa, politicienii romani sunt de o ipocrizie colosala si primejdioasa. MAI si SRI, Iohannis, toti s-au bulucit la microfoane si pe facebook anuntand ca Romania va trebui sa-si regandeasca siguranta nationala in functie de noii algoritmi declansati de evenimentele de la Paris, din 13 noiembrie.
  Ei vorbeau de noi ingradiri ale societatii civile nu despre adevarate masuri de siguranta nationala, despre rectificarea situatiei catastrofale de la frontiera privata, zona militară şi de importanţă strategică intrata la privat (sic!) de la Constanta sau despre anomalia grosolana a aeroportului privat de frontiera (sic!) de la Tuzla. Noi avem granita statala privata (aberant) controlata de o firma italiana careia ii platim anual bani seriosi din 2004 pentru un gard care nu exista si care.

  Va rugam cititi articolul si spuneti daca va simtiti in siguranta.
  http://www.flux24.ro/100-de-milioane-de-euro-pentru-gardul-fantoma-din-portul-constanta-frontiera-estica-a-ue/

 • in sfarsit, cineva pune punctul pe i 🙂

 • E simplu , democratia in Franta dureaza de sute de ani pe cind in Romania politicul a transformat ceea ce credeam noi ca e democratie in ,,anarhie controlata”…

 • Boii din Academia romina nu au descoperit niciodata o teorie o teorie a Gravitatiei, o teorie a Evolutiei.
  Eu am descoerit o teorie a Gravitatiei, o teorie a Evolutiei si am scris ecuatii Transdisciplinare iar acad. Basarab Nicolescu nu a scris nici macar una.
  In teoria mea a Evolutiei am aratat ca 98% dintre romini sunt la nivel animal, deci politicienii sunt animale alesi de animale, care fura si nu produc Nimic la fel ca si profesorii universitari si studentii care fac galagie prin blocuri.
  Nici biserica nici constitutia Rominiei nu accepta Evolutia, inegalitatea dintre oameni deoarece nici macar Arsenie Boca, Arsenie Papacioc…nu au realizat existenta ei.
  In gunoiul de tara Rominia, sunt in Cluj sub ocupatia gunoiului de armata romina fara casa, servici, bani.
  Au casa, servici, bani idiotii de la SRI si turnatorii de la SRI care FURA!
  Cluj Napoca singurul oras unde nu sunt arestati gunoiele comunisto-securiste care FURA cu SRI!
  Rectorii, decanii, primarii, directorii in Cluj… sunt romini idioti!
  https://www.researchgate.net/profile/Adrian_Ferent2/publications
  MAMA DOARME IN URLETE DE STUDENTI SECUI OLIGOFRENI! Acum SECUII OLIGOFRENI canta la chitara!
  Sa se dea o lege sa se confiste apartamentele celor care inchiriaza la studenti care fac galagie si sa fie date unor cercetatori sa nu mai plece din tara!

  URLA SECUII SI AGRESIUNEA PSIHICA NU ESTE INFRACTIUNE CUM ESTE AGRESIUNEA FIZICA!

 • Manualele de istorie si nu doar acestea, dictionarele si restul noilor carti publicate de catre niste edituri dubioase la Chisinau-Moldova?

 • Dl. Ciolos are program de investitii pe 10 ani !! Macar comunistii aveau ” cincinale ” … aveau un pic de bun simt 🙂 🙂 ….

 • Multumesc ca mi-ati raspuns la intrebarea de ieri: ii duceti lipsa lui Ponta

 • Agree Maestre!

 • NU POT TRIMITE Christy Like

 • Heeei MAESTRE tu compari FRANTA cu ROMANIA cand noi inca nu stim ce este DEMOCRATIA iar la ei exista de peste ani si ani

 • Nu se pot compara evenimentele. Dar parca uni din teroristi , erau supravegheati! Cred ca servicile rominesti sint mai profioniste!

 • Sadoveanu … Pune banu’ !

 • Din pacate aveti dreptate 100% domnule Cristoiu.
  Credeti ca o noua „revolutie” ar fi singura solutie? Amicii astia din agenda telefonica a d-lui Ciolos, care formeaza noul guvern, se cred pe cai mari si o sa inchida gura tuturor invocand faptul ca ei sunt tehnocrati si ca asa a vrut strada ( nu pot sa spun poporul, nu e adevarat).
  *Rectific, cei din noul guvern au fost „selectati” de pe lista ambasadorului Americii care i-a dus-o d-lui Iohannis cand i-a transmis condoleante, nu direct din telefonul d-lui Ciolos. Da, imi cer scuze.

 • Maestre esti idiot!

 • Nea Ioane, vezi ca iar o iei pe aratura!! Intre terorism si coruptie e o diferenta…

 • Maestre,cu tot respectul care vi-l port,demisia guvernului Ponta era inevitabila;cert ca apogeul a fost Colectiv si Oprea cu ale sale….si PNL-ul cu incoerenta si lasitatea dupa cele promise in programul de sustinere a presedintelui de exact acum un an….