Duminică, 15 octombrie 2017, seara, Gabriela Firea a acordat un interviu postului România Tv. Printre altele, distinsa politiciană a vorbit de atmosfera unei reuniuni la a care a participat recent:
„Au fost şi luări de poziţie cu lacrimi în ochi. E de necrezut, e strigător la cer să vezi că românii au ales o majoritate şi din trei în trei luni se inventează ceva. Au fost mesaje de unitate, la abandonarea orgoliilor personale din partea tuturor celor din partid. (…). Lia Olguţa Vasilescu şi Doina Pană le-am rugat să nu facă un astfel de gest, să demisioneze. Sîntem trişti că s-a ajuns la o asemenea situaţie”.
Gabriela Firea descrie o atmosferă vecină cu cea dintr-un film indian în care soția vrea să plece la altul, dar în timp ce-și face bagajele cîntînd și schițînd pași de dans, soțul încearcă s-o convingă (doar cîntînd) să nu-l părăsească, deoarece o iubește ca nimeni altul.
Numai într-un episod de film indian pot fi lacrimi în ochi, strigător la cer, abandonarea orgoliilor personale, toate încheiate cu propoziția sîntem triști.
Numai că Gabriela Firea nu se referea la un film de la Bollyood. Gabriela Firea se referea la ședința CExN al PSD din 12 octombrie 2017.
Cei care susțineau o atmosferă de pișă ochii nu erau Suraj și Muskan. Erau liderii partidului de guvernămînt, cei care convinseseră poporul român că au forța de a conduce țara chiar și pe oceane politice tulburate.
Secvența descrisă a făcut parte din explicarea Crizei din partid din perspectiva lui Liviu Dragnea.
Dacă ne gîndim că sîmbătă seara a fost prezentă la România Tv și Olguța Vasilescu, și tot pentru a aborda Criza politică, vom dibui că e vorba de o operațiune de comunicare publică pusă la cale de Liviu Dragnea prin apropiați de-ai săi.
Politiciana Gabriela Firea a scris și versuri. Nu pentru a da curs învățăturii că nu e om să nu fi scris o poezie, ci pentru a se prezenta drept scriitor profesionist.
Luînd seamă la descrierea făcută unei ședințe la care au participat mașinării politice, am crezut că e vorba de ceea ce esteticienii numesc exagerare poetică.
Un alt participant la reuniune, Liviu Dragnea, care nu poate fi suspectat de trăiri estetice nici măcar cînd pescuiește, ca marele său înaintaș într-ale știucii, Mihail Sadoveanu, a dezvăluit și el public o atmosferă asemănătoare, marcată însă de mai mult zbucium, tot ca în filmele indiene:
„Aproape toată lumea din Comitetul Executiv Naţional a plecat supărată. Practic nu voiau să le lase să iasă din sală. Nu puteam ţine prizoniere în şedinţa CEX şi nu vreau să spun mai multe”.
Din cîte se știe, nimic din ceea ce s-a întîmplat la ședința CExN de joi noaptea nu s-a putut afla de presă. Așa-zisa stenogramă a debutului de discurs al lui Liviu Dragnea e o diversiune ieftină pusă la cale de liderul PSD. Prea iese el bine din ceea ce spune pentru a crede că nu e vorba de un text livrat de el presei. Suspiciunea că e un document dat de el presei și nu de unul dobîndit de presă împotriva voinței lui Liviu Dragnea e întărită și de faptul că după acest fragment s-a anunțat că aparatele au început să fie bruiate.
Interviul dat de Gabriela Firea e deosebit de prețios, pentru că el dă curs cererii legitime a opiniei publice de a afla amănunte de la ședința CExN.
Joi, 12 octombrie 2017, noaptea, prezent în direct la România9, emisiunea lui Ionuț Cristache de la TVR, am urmărit-o în direct pe corespondenta postului într-o transmisie de la sediul PSD unde se desfășura ședința CExN al PSD.
La un moment dat, am întrerupt-o și am întrebat-o dacă înainte de ședință jurnaliștii prezenți la fața locului au primit din partea conducerii PSD un document despre ordinea de zi a reuniunii.
Pusesem întrebarea și făcusem remarca nu pentru a mai însufleți ratingul, ci de a afla de ce se reunise CExN.
Nu era o întrebare absurdă.
Pe 29 septembrie 2017, CExN, organul colectiv cel mai important după Congresul PSD, s-a întrunit la Sucevița, pentru a discuta prioritățile legislative și guvernamentale ale perioadei.
Deși pe 22 septembrie 2017, cele două ministrese fuseseră convocate la DNA, ceea ce l-a făcut pe Klaus Iohannis să ceară plecarea lor din Guvern, CExN n-a luat în discuție o posibilă remaniere.
Punctul de vedere al celor prezenți a fost al reuniunii BPN de luni, 25 septembrie 2017:
Convocarea la DNA, ca de altfel convocarea la orice instituție a Parchetului, nu impune plecarea celor două ministrese din funcție. Doar o sentință definitivă se poate pronunța dacă un ministru e sau nu penal.
Dincolo de respectarea unui principiu constituțional, reacția PSD era justificată prin suspiciunea legitimă a partidului că, în continuarea unei practici începute o dată cu cazul Victor Ponta, DNA era folosită ca bulan politic împotriva PSD și în general a dușmanilor Președintelui.
Dacă PSD ceda în cazul celor ministrese, caz strident în falsitatea lui, de credeai că DNA îl crease dinadins așa, ca să arate lumii, că pe Codruța Kovesi o durea-n cot pînă și de salvarea aparențelor, atunci se crea precedentul – deosebit de periculos nu numai pentru Guvernarea PSD, dar și pentru orice altă Guvernare – ca Guvernul să fie făcut nu de Parlament, ci de DNA, mai precis de DNA în varianta cerută de la Cotroceni.
Așadar, cu puțin timp în urmă, PSD, prin CExN, luase principalele măsuri cerute de perioada politică inclusiv cele privind acțiunea DNA.
Acum, iată, PSD convoca din nou CExN, organism care se întrunește rar, deoarece întrunirea lui e cerută doar de dezbaterea unor chestiuni vitale pentru partid. Dacă poziția de principiu față de acțiunea DNA fusese deja afirmată, atît în BPN, cît și în CExN, se ridica întrebarea legitimă de ce mai fusese convocat CexN. Fie și pentru aceasta, conducerea PSD ar fi trebuit să dea un Comunicat prin care opinia publică să ia cunoștință de ordinea de zi, de problemele și evenimentele despre care doar CExN avea dreptul să se pronunțe.
Se impunea acest Comunicat, ba chiar și o susținută activitate de comunicare publică, de explicare a convocării, și pentru că PSD e partid de guvernămînt.
Viața internă a acestui partid iese din sfera politicii de partid pentru a intra în sfera politicii de stat.
La revolta mea că PSD nu catadicsise să explice opiniei publice de ce a convocat în ședință un organism de conducere colectivă de o asemenea importanță, cineva din platou mi-a reamintit că despre ședință zisese ceva Liviu Dragnea. Într-adevăr, după ce Mihai Tudose amenințase cu demisia dacă penalele și penalul nu pleacă din Guvern, Liviu Dragnea a anunțat marți, 10 octombrie convocarea unei ședințe a CExN.
Fie și din vorbele aruncate în treacăt de Liviu Dragnea se înțelegea că ședința CExN a fost convocată pentru a discuta și vota cererile lui Mihai Tudose de remaniere a penalilor și penalului din Guvern sau mai precis a penalelor, avînd în vedere că penalul aparținea ALDE.
Anunțul făcut de Liviu Dragnea avea menirea să ne descumpănească.
CExN se pronunțase pe 29 septembrie 2017 la Sucevița în chestiunea rămînerii în guvern a celor două penale. Să admitem însă că brusca schimbare a lui Mihai Tudose, devenit peste noapte TeFeList cu vorbe în regulă, a impus convocarea CExN pentru a lua în discuție noua realitate.
În aceste condiții, chiar dacă lipsea orice document oficial despre ordinea de zi, se înțelegea că ditamai organismul de conducere colectivă a partidului de guvernămînt era convocat nu pentru a discuta propunerile de remaniere ale lui Mihai Tudose, ci justificarea acestor propuneri prin invocarea unor argumente identice cu cele ale președintelui, ale Diviziei Presă, ale TeFeLiștilor. Argumente valabile în cazul electoratului TeFeList, dar respinse de electoratul PSD-ist, care votase zdrobitor PSD tocmai pentru a da cu tifla unor astfel de argumente.
La finele ședinței Mihai Tudose și Liviu Dragnea au ținut o conferință de presă comună.
Era în fine posibilitatea de a afla ce poziție a adoptat PSD nu față de cererile de remaniere, ci față de propunerile de remaniere pe motiv de condiție de penale.
Spre uimirea noastră, nici unul dintre cei doi nu s-a referit la chestiunea pentru care fusese convocat CExN:
Dacă miniștrii trebuie să plece din Guvern numai și numai pentru că au fost chemați la DNA.
Din discursul lui Liviu Dragnea am înțeles că CEXN, deși a durat 7 ore, n-a mai luat în discuție problema de fond, n-a mai supus nimic la vot, deoarece cele două și-au dat demisia. Întreaga ședință a fost consacrată – ne spunea Liviu Dragnea pe un ton de televonelă ajunsă la bocetul universal – strădaniei colegilor de a le face pe cele două să se răzgîndească.
E greu de crezut că liderii politici ai partidului de Guvenămînt s-au întrunit într-o ședință extraodinară, punînd pe jar țara, pentru a convinge două membre de partid să nu demisioneze din funcțiile lor, mai ales că acest lucru le ceruse premierul guvernului susținut de partidul de guvernămînt.
Repet, CExN s-a întrunit pentru a discuta chestiunea de principiu, vitală pentru guvernarea PSD, dacă miniștrii doar convocați la DNA trebuie să demisioneze.
Chestiunea fusese tranșată la ședința CExN anterioară.
Ea era repusă pe tapet de cererea lui Mihai Tudose ca penalele să plece din Guvern.
În aceste condiții, chiar dacă respectivele și-au anunțat demisia, CExN nu trebuia să piardă timpul cu convingerea acestora să nu demisioneze – acțiune absurdă, dacă ne gîndim că în guvern e ca-n amor, nimeni nu poate fi ținut cu forța.
CExN trebuia să discute dacă simpla citare la DNA duce automat la demisie. Și dacă se ajungea la concluzia că decizia de la Sucevița trebuie păstrată, atunci CExN trebuia să supună la vot o Rezoluție în care, luînd notă de demisia celor două, să reafirme clar, fără echivoc, poziția PSD față de această chestiune controversată.
N-a făcut-o.
Pentru că PSD s-a temut să nu supere Oculta, Sistemul, Statul Paralel.
A preferat să se facă de rîs dînd-o în plîns, decît să-și înfrunte fățiș Adversarul.
În Justiție nu se merge ca să-ți dovedești nevinovăția, ci pentru ca procuriștii să-ți dovedească vinovăția, că doar de asta ești pus pe drumuri.
Wow a inviat cretinoidul Gheo Maftei, acu isi zice Mos Ion Roata si Uimirea, avortonul se tine de blogul asta ca capusha de blana. Te finantzeaza bine securishtii tai ba diaree? 😀 Mai era unul peaici, chifu, el isi zice In apa se vede invers, s-a-necat saracu, a crezut ca sare in apa sia sarit boul invers, pe uscat. Hai roiul, nui spatiu aici ptr lepadaturi ca tine, poate ai treaba la ma-ta, la spalat bideuri 😯
Bă , Vacă , sincer , cred că mai sînt șanse , cam 0,1 % să te recuperezi parțial , după ce grozăvii ortografice comiți pe aici , azi ai reușit să scrii corect s-a-necat , ceea ce nu e de colea , cred că și Cîrnat ar fi avut nevoie de juma de oră să se documenteze .
Bă , eu nu mă prind totuși cum de ești lăsat să cufurești pe aici , au fost blocați alții pt chestii mai puțin grave . Ești o egnimă , da oricum , stai flexat , nu intru cu tine în discuții , că prea puți a fecale !
😀
Nick Cernat, apucane-ai de carnat, ai ajuns acu sa te semnezi Gica , apucane’ai fara frica, tu o sugi ea se ridica? Cum primesc aia la Universitate avortati ca tine dintr;o o curva’trista’si-cu-mucii’in’batista? , greu de priceput 😀
Greu. 😀 Asa au pornit facultatile de prostologie, cu jeguri ca tine.. Sau poate esti curatator de wc si iti mai folosesc aia pletele in loc de capul de mop..
Bă, văcarule, uite c-am făcut o excepție, stârnit de Gică, și intru aici să văd de ce mă înjuri! Acum m-am convins definitiv că ești prost, dacă nu faci deosebirea dintre postările mele și-ale lui Gică! Râde ăla și cu fundul de tine! Tu chiar nu vezi c-avem stiluri diferite, iar el lasă spații ÎNAINTE DE VIRGULĂ? Boule! Idiotule! Prostule! Handicapatule! Agramatule!
😛
băi Cernate, când ți-a dat târfa de măta prima oară să sugi, te-ai îmbătat cu pufoaică de Ferentari? Adică ăia la Universitate, ăia tre să facă angajările mai cu grijă, dacă e real că ești acolo, fără supărare, să treci bă boule un test de inteligență că nu poți fi în sistemul de învățămînt cu un IQ puțin superior unui pepene. Duten plm și fă-ți un test psihgic ratatule 🙂
Cum te-ai convins ACUM că e prost ? Bă , înseamnă că și tu ești , că ăsta e prost dintotdeauna , și nu trebuia să te convingi , că prostia lui răcnea de zor !
Bă , Văcar Prisăcar , am și io o întrebare , tu dispui de un număr ( foarte ) limitat de cratime și , cînd ți se termină stocul, nu mai folosești ? Sau ceai , bă ? 😀 😮 😯 Na , că mi s-au terminat și mie ! 👿 🙂 😀 😀 😀 😀
Pentru dl Cristoiu, ca stiu ca ii plac d-astea: cazul serviciului secret polonez care a ajutat (cand nimeni nu se baga) USA sa extraga 6 agenti americani din Irak in 1990. Ca premiu, americanii au ajutat Polonia sa stearga jumatate din datoria externa. Polonezii au fost iertati de cam 16 miliarde de dolari
(noi parca nu aveam nici o datorie externa in 1990)
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Operation_Simoom
si
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Gromosław_Czempiński
dati-i google translate, ultima pagina e in poloneza