Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Gîndul de marți, 18 august 2015

Eduard Hellvig produce o mică Revoluție în SRI!

Duminică seara, la taifasul de la B1 Tv, venind vorba de SRI, mai precis de ceea ce Elena Udrea acuza ca fiind implicarea Serviciului în jocurile politice din România, am întrebat-o dacă Eduard Hellvig, noul director, a reușit să schimbe ceva.
N-a reușit! a răspuns Elena Udrea.

Nu știu dacă Elena Udrea a avut dreptate în privința acuzațiilor aduse SRI de implicare în politica internă în cadrul Binomului SRI-DNA.
Știu însă că în ce privește un alt domeniu de o deosebită importanță al SRI – cel a Comunicării publice – Eduard Hellvig a început să facă ceva.
Cea mai bună dovadă:
Numirea drept consilier al directorului pe Probleme de comunicare a jurnalistului profesionist Ovidiu Marincea.

Unii colegi au strîmbat din nas la acceptul lui Ovidiu Marincea de a lucra în cadrul SRI ca responsabil cu Comunicarea.
Nu-l cunosc pe Ovidiu Marincea.
Judecînd după CV e un jurnalist cu acte-n regulă.
Pentru el experiența poate fi o provocare de destin.

Un Serviciu secret precum SRI se definește prin echilibrul delicat care trebuie să existe între secretul ca esență a muncii de Intelligence și nevoia modernă, resimțită de toate Serviciile secrete din democrațiile consolidate, de a fi transparent și, prin asta, friendly cu societatea civilă, cu opinia publică.
Unui om venit din afară și cu atît mai mult unui jurnalist îi va fi destul de greu să-i convingă pe cei din conducerea Operativă – nu pe directorul civil, acesta e demult convins – că SRI are nevoie de sprijinul opiniei publice, iar pentru asta, opinia publică trebuie convinsă că acolo, la SRI, nu se pun la cale lucruri oculte, înfricoșătoare.

Pentru asta, SRI trebuie să se explice și să justifice infinit mai mult decît pînă acum în fața opiniei publice.
A găsi formulele care să facă SRI mai comunicativ fără a încălca secretul cerut de Regulament va fi pentru Ovidiu Marincea o întreprindere care presupune un efort de talent și inteligență categoric mai mare decît cel reclamat de activitatea de jurnalist.

Comunicatul SRI menționează o Declarație a lui Eduard Hellvig despre numirea lui Ovidiu Marincea în calitate de consilier al său pe probleme de Comunicare:
„Este necesar ca SRI să se consolideze și în ceea ce privește procesul de comunicare, de aceea mă bucur că ni s-a alăturat și sunt convins că împreună vom face pași importanți în direcția profesionalizării comunicării publice a Serviciului”.

Luni, 25 mai 2015, după participarea la lansarea cărții Monografia SRI-25, scriam în Evz.ro, sub titlul De cine depinde imaginea publică a SRI? Păi, chiar de SRI!:
„E mai mult decît semnificativ că la lansare nu numai intervenţia mea, dar şi alte intervenţii – a lui George Maior, a lui Vasile Dâncu, a lui Eduard Hellvig – au abordat chestiunea unei îmbunătăţiri a imaginii SRI sub semnul micșorării drastice a imaginii de Forță ocultă înfricoșătoare. Acest fapt, adăugat precizărilor din Cuvîntul înainte, mă face să cred că Eduard Hellvig a înţeles un adevăr:
Deschiderea către opinia publică, făurirea imagini de Seviciu friendly, contrazicerea suspiciuni de Forţă ocultă, reafirmarea adevărului că SRI e sub control parlamentar țin în exclusivitate de datoriile directorului SRI.”

Procesul început de Eduard Hellvig pentru îndeplinirea acestei responsabilități decurgînd din condiția sa de director civil a înregistrat luni, 17 mai 2015, un moment important:
Angajarea unui ziarist profesionist în calitate de consilier de Comunicare al Directorului.

Nu întîmplător am insistat pe ipostaza lui Ovidiu Marincea de ziarist profesionist.
Eduard Hellvig a produs o mică revoluție în SRI apelînd la cineva din afara Serviciului pentru comunicarea publică a SRI și mai ales la un ziarist al cărui profesionalism nu-l poate nimeni pune la îndoială.

E limpede din Declarația lui Eduard Hellvig că Ovidiu Marincea n-a fost angajat pentru a-l consilia pe director cum să dea interviuri presei, ci pentru a organiza un temeinic Departament de Comunicare publică al SRI.

Momentul de luni, 17 august 2015, ne lasă să credem că Eduard Hellvig a venit la conducerea SRI cu un Program bine articulat de schimbare radicală a imaginii publice a Serviciului.
Sunt convins că în această direcție vor urma și alte lucruri surprinzătoare.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

36 comentarii pentru articolul „Gîndul de marți, 18 august 2015”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *