Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Programul politic al Opoziției se reduce la: Să moară Dragnea!

Profitînd de bunăvoința mea de ascultător și al opiniilor altora, un taximetrist mi-a explicat, zilele trecute, de ce nu merge cu Opoziția, deși e un adversar al PSD: Toate partidele din Opoziție au un singur program, mare și lat:
Să moară Dragnea!

Am fost de acord cu această observație.
Cîteva zile mai tîrziu, PNL mi-a confirmat-o.

Duminică, 31 martie 2019, PNL și-a prezentat la Cluj Napoca, în fața a cinci mii de susținători, candidații la europarlamentare. A fost un bun prilej pentru Rareș Bogdan de a se afirma și în calitate de orator.
Printre altele, proaspărul Number One al PNL a declarat:

„Dacă reuşesc să o încătuşeze, să o încalece pe Codruţa Kovesi, cît de uşor le va fi să o facă cu dumneavoastră, cu primarii noştri, cu parlamentarii, cu liderii din opoziţie. Pe cei din presă. Ei vor să pună caracatiţa pe România. S-a terminat. A venit momentul eliberării de Dragnea, Dăncilă, Olguţa, Tudorel, Daea. Revoluţia a început ieri la Timişoara, astăzi continuă la Cluj.”

Dincolo de echivocul involuntar al sintagmei S-o încalece pe Codruța Kovesi, (din cîte știu eu nici un bărbat din PSD n-are astfel de gînduri erotice față de fosta șefă a DNA), de observat de îndată prezentarea lui Liviu Dragnea drept un dictator și a Guvernării PSD drept o dictatură care nu poate fi răsturnată decît prin Revoluție.

Într-un comentariu de anul trecut, mă uimeam, reamintind de poziția PNȚ din 1927 față de Ionel Brătianu, de prezentarea de către Opoziția de azi a lui Liviu Dragnea drept un Dictator :

„Opoziția din 1927 îl vedea pe Ionel Brătianu dictator.
La fel îl vede Opoziția din 2018 pe Liviu Dragnea. Nu știu dacă Ionel Brătianu era un dictator. Cred mai degrabă că era o personalitate puternică a Istoriei noastre, care nu cruța nici un mijloc pentru a concretiza un program politic de mari orizonturi. Știu însă sigur că Liviu Dragnea nu e un dictator, pentru că după mine un dictator are înainte de toate o viziune asupra lumii, un program întemeiat pe credința sa că știe ce e mai bine pentru poporul său. A-l prezenta pe Liviu Dragnea drept dictator e un elogiu nemeritat adus unei personalități definite prin pîș- pîșism, ocolind deciziile radicale, riscante, în favoarea unei politici prudente, deseori lașe. E mai mult decît interesant că politica Opoziției de concentrare a atacurilor aproape exclusiv pe Liviu Dragnea a făcut din președintele PSD omul numărul unu al României, o personalitate marcantă. Nu numai că astfel lui Liviu Dragnea i s-au atribuit note care îi lipsesc, dar mai mult a fost împinsă în umbră posibila personalitate a Opoziției, cea care ar trebui să domine mediatic.”

Liviu Dragnea beneficiază astfel în ochii electoratului PSD, dar și a unei mari părți a electoratului nehotărît, de un nemaipomenit Cult al Personalității.
Tocmai din partea Opoziției!
A-l prezenta ca Dictator din linia Ion Antonescu și Nicolae Ceaușescu e nu numai o forțare groaznică a realității, dar și un sprijin electoral nebănuit. Într-o mare parte a electoratului stăruie nostalgia după Omul forte, după Tătuc, după Cel care le rezolvă pe toate prin autoritatea sa. A face din Liviu Dragnea un nou Ceaușescu, a-l compara cu Erdogan sau cu Putin, înseamnă a-i aduce voturi. N-am întîlnit pînă acum nici un lider de-al Opoziției (cu excepția poate a lui Traian Băsescu) în stare să-l privească de sus pe Liviu Dragnea, să-l minimalizeze, să-l ridiculizeze. Impresia în rîndul electoratului de Dreapta e devastatoare. Dacă Liviu Dragnea e atît de puternic, ce rost are să mai mergem la vot?!

Nu e singura greșeală comisă prin prezentarea lui Liviu Dragnea drept dictator și a Guvernării PSD drept dictatură.
Orice discurs electoral trebuie să țină cont de realități. Altfel spus în atacarea puterii trebuie să ții cont de ceea ce majoritatea românilor percep în legătură cu Puterea. O apreciere falsă, în divorț cu ceea ce românii văd cu ochii lor, micșorează drastic eficiența mesajului electoral.
E vorba de o dictatură a PSD?
Teza asta e susținută de TeFeLiști.
TeFeLiștii sînt însă o minoritate. Chiar dacă zgomotoasă, această minoritate nu va reuși să țină loc de votul a milioane de români. Aceștia vor vota, inclusiv la europarlamentare, după cum le vor dicta realitățile cotidiane în care trăiesc și muncesc.

E vorba în România de o dictatură?
O fi, nu exclud ascuțimea analizei făcute de Rareș Bogdan, numai că marea majoritate a românilor nu perce asta.
Cum să strigi că e dictatură cînd Rareș Bogdan, pe vremea cînd ținea pe Realitatea Tv un talk show huliganic, îl înjura în fel și chip pe Liviu Dragnea. A pățit ceva Rareș Bogdan pentru asta? A ajuns la închisoare?
N-a ajuns la închisoare.
A ajuns cap de listă PNL la europarlamentarele din 26 mai 2019.

TeFeLiștii strigă din Piețe că e dictatură.
Dacă ar fi dictatură, cei care-l hărțuiesc pe Liviu Dragnea ar fi fost demult arestați, iar cei care protestează pe bulevardele Bucureștilor fără aprobare ar fi fost demult stîlciți în bătăi. Nimic din toate acestea nu s-au întîmplat. A folosi teza dictaturii PSD, care trebuie răsturnată prin mișcări de stradă înseamnă nu numai a batjocori pe cei care în 1989 au ieșit în stradă sau pe cei care în prezent în diferite locuri ale lumii își riscă libertatea și chiar viața ridicîndu-se împotriva dictaturilor autentice, dar și a ocoli adevăratele puncte slabe ale regimului PSD și prin asta a slăbi tăria mesajului electoral.

În editorialul menționat anterior semnalam repetarea halucinantă în acești ani a greșelii comise de PNȚ în lupta cu Guvernarea PNL:
Puternica impresie de neputință, de strigăt de disperare din partea PNL.
La Cluj-Napoca, liderii Rareș Bogdan și Ludovic Orban s-au adresat activului PNL în debutul campaniei pentru europarlamentare. Activul are nevoie de un semnal de forță, de siguranță în victorie, de acuș-acuș venim la putere. Acest semnal urmează a fi transmis apoi electoratului de Dreapta și chiar electoratului nehotărît. În bătălia cu un partid de forța PSD sentimentul de încredere în victorie rămîne crucial. Opoziția din anii 1992-1996 a răsturnat situația electorală doar în clipa în care atît CDR, cît și Emil Constantinescu au transmis un mesaj de forță, de iminentă victorie.

La Cluj însă, ca și în alte locuri de lansare a candidaților PNL a lipsit mesajul de forță, de biruință. A dominat văicăreala, disperarea, isteria. Ludovic Orban a continuat să fie isteric. Și într-o chestiune minoră, care putea fi expediată într-un răspuns ironic la o întrebare din cadrul conferinței de presă:

„Am deschis dimineaţă televizorul şi nu mi-a venit să cred ce am văzut la televizor. Suntem în Postul Paştelui. Orice român credincios, orice român care respectă tradiţiile, orice român care îşi respectă semenii, ştie că în Postul Paştelui nu se fac nunţi. Ce credeţi că am văzut la televizor? Toată ciuma roşie, toţi cei care se băteau cu cărămida în piept că ei fac referendumul pentru familie, arătându-şi ca nişte farisei credinţa, dar nu în Dumnezeu, ci în idolii la care nu au voie să se închine, s-au dus şi au sărbătorit la nuntă sfidând pe toţi românii care cred în Dumnezeu, care respectă tradiţia Bisericii şi care ţin în această perioadă Postul Paştelui. Nici atei nu sunt ăştia, mai degrabă sunt păgâni şi nu mai au voie să conducă România”.

Să-ți faci cruce nu alta!
Capitalismul românesc e pe butuci și partidul care se pretinde a fi urmașul PNL Ionel Brătianu se ocupă de nunta Olguței Vasilescu!
I s-a adăugat, cu propria isterie de moderator TV, Rareș Bogdan. În 1927, România se afla după cinci de guvernare Liberală masivă, ca o dictatură. Una dintre cauzele dezechilibrului dintre Putere și Opoziție sta în slăbiciunile Opoziției. Fragmentată, dar mai ales isterică, schelălăitoare, Opoziția contribuia la forța PNL prin exagerarea forței acestui partid, prin ipostaza asumată de cățelandru care latră cu spume în jurul dulăului. Acolo unde ajungea un Ham, ham! Opoziția se lansa zile întregi în lătrat de pudel.

Asemănător stau lucrurile cu Opoziția de acum.
PNL e un partid născut din fuziunea a două partide de guvernămînt. Cînd a avut loc dispariția PDL în PNL, s-a justificat asasinarea unui partid prin sugrumare dulce cu nevoia unui partid puternic pe partea Dreaptă. Acest partid ar trebui să fie PNL. Și ca orice partid puternic, el ar trebui să dea electoratului de Dreapta sentimentul forței. Ceva gen, a fost un accident că n-am cîștigat alegerile. Acum însă le vom cîștiga. Și ușor, deoarece PSD e un partid ușor de învins. Una dintre căile prin care un partid dobîndește puterea e reprezentată de încrederea dată electoratului că e un partid învingător, că acuș-acuș ajunge la Putere. Pentru electoratul de Dreapta un astfel de mesaj are menirea de mobilizare calmă, și prin asta eficientă, pentru că nimic nu e mai eficient în confruntarea politică decît forța calmă. Electoratului nehotărît un astfel de mesaj îi dă îndemnul de a vota cu iminentul cîștigător. PNL se poartă însă în perspectiva europarlamentarelor asemenea PNȚ de pe vremuri față de Liberali.
Descurajînd astfel propriul electorat!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Programul politic al Opoziției se reduce la: Să moară Dragnea!”

 • În discursul său, in Parlament, KWJ n-a uitat să critice guvernul, deși tema adunării solemne era cu totul alta ! Dacă el asta știe, asta face, indiferent de conjunctură !
  Vorba ceea :
  Fac ce știu și … NU știu ce fac !!!

 • The American Deep State: Wall Street, Big Oil, and the Attack on U.S. Democracy (War and Peace Library)
  by Peter Dale Scott (Author)

  Are multe carti importante!

 • Dupa 45 Romania este dominata total de precaritul satelor! Astea sint „calitatile” de care dispun si nu se pot schimba, deoarece, din 1970 si-au impus „cultura”, devenind majoritari in toate orasele, dar mai ales in Bucuresti. Tara arata dupa chipul si asemanarea lor! De aici vine si repetarea anilor 50, deoarece acesta le este caracterul. Organizarea lor tipica este in gasti de interes, din simplul motiv ca nu au identitate si constiinta nationala. Aceasta carenta reprezinta cauza sevilismului desantat fata de straini si a lipsei oricarui program pentru tara. Sint simpli executanti a orice se comanda, fara sa se gindeasca la consecinte, inclusiv la cele provocate de trecerea timpului, care poate aduce dupa sine posibilitatea ca unele persoane sa raspunda in fata legii pentru faptele comise, chiar dupa zeci de ani. Se gindea tortionarul Visinescu in anii 5o ca, dupa zeci de ani, va ajunge inchisoare?! Banii si functiile nu-i vor salva niciodata, de la nimic, iar stapinii lor ii tin doar cit le sint folositori. Sint prea iesiti din timp ca sa-l inteleaga si nu stiu ce urmeaza, dar vor afla.

 • Repetiția am folosit-o intenționat !

 • Mai trebuia să spună Sică „Să moară familia mea, dacă nu-l batem pe Dragnea, in alegeri !”
  Asta că să nu spună „Să moară dușmanii mei !”, deși era cam tot același lucru !
  Dacă, in campania electorală, asta va fi ideea principală, in mod sigur PNL-istii lui KWJ vor pierde alegerile ! ȘI, … ȘI … !
  Ceea ce fac ei nu înseamnă, in nici un caz, opoziție, in cel mai rău caz fiind un fel de „țopăială”, vorba chiriașului de la Cotroceni !

  • PNL va regreta că a pus un jeg uman ca Rareș Bogdan în capul listei. Un raton sorosist care a ajuns să își însceneze răpirea familiei ca să își creeze faimă. Ăsta e în stare de orice! Altfel de ce nu mai revine clovnul asupra anunțului care l-a făcut cum că niște „fantome” au vrut s-o răpească pe nevastăsa la București?Dacă e bărbat și nu o muiere fricoasă care se dă oricui dă mai mult cum e el, acest slinos care face Ardealul de rîs are obligația să explice înainte de alegeri acel episod misterios.Proștii din presă la vremea aia s-au grăbit să reia țipetele muierii că are familia în risc. Există o anchetă a poliției, niște concluzii, un cerc de bănuiți? Nu, fiindcă așa-zisul atac a fost doar în capul gteșit al acestui Rares Bogdan care tace ca rîma în noroi acum. 😎

   • Teo Matei, capu tău privit la lună seamănă c-un cap de pvlă. Bravo prostovane, treci pe la Soros la casierie să-ți iei mălaiu. Ai dreptate, Maria Grapini face „gafe” iar tu în schimb sclipești de inteligență ca un rahat în soare. 😆 V-a deschis Pleșu curs de alfabetizare în șanțurile de la Adunații Copăceni? 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *