Alegeri locale, rezultate parțiale: – Consilii locale: PSD – 36,26%, PNL – 29,41%, AUR – 9,35% – Primari: PSD – 38,47%, PNL – 32,72%, AUR – 6,29%

Gîndul de marți, 21 noiembrie 2017

Adevăr post-decembrist: PSD preferă bătălia la Urne, Dreapta preferă bătălia în Stradă

Joi, 16 noiembrie 2017, seara, înainte ca Elena Udrea să mă deconspire drept persoană care-și sărbătorea Ziua de naștere (zic, deconspire, deoarece țin secretă ziua asta, de spaima vorbelor goale vîndute de unii, iar Elena Udrea, deși apreciez gestul, n-avea mandat de la mine să mă demaște în direct), la emisiunea România 9 a lui Ionuț Cristache, de la TVR, a avut loc o transmisie în direct de la Herculane, unde se refugiaseră liderii PSD pentru întrunirea CExN, transmisi menită a oferi telespectatorilor amănunte despre întîmplarea de vineri, 17 noiembrie 2017.

Întreaga corespondență a reporteriței s-a concentrat pe ceea ce întreaga presă aborda ca fiind decizia de răsunet a organismului colectiv de conducere al PSD:
Organizarea unui miting uriaș în București în sprijinul lui Liviu Dragnea sub acoperirea de miting în sprijinul Guvernării PSD.

Reducerea unei reuniuni atît de importante la o singură decizie nu era opera unei prese care căuta cu orice preț senzaționalul într-o reuniune programată a se desfășura într-unul dintre cele mai semnificative locuri din țară pentru dezastrul postdecembrist, făurit cu grijă de guvernările succesive, între care cele ale PSD se situau în prim plan; era efectul unei luări în seamă a întregii prestații a PSD în pregătirea reuniunii.

Luni, 13 noiembrie 2017, Liviu Dragnea a fost convocat la DNA pentru a fi pus sub învinuire în Dosarul poreclit de presă Belina. În fața sediului DNA, președintele PSD a beneficiat de prezența unor lideri PSD, veniți să-și exprime solidaritatea cu șeful lor. Manifestarea, greu de explicat altfel decît prin strădania respectivilor de a dovedi că ei îl iubesc pe Liviu Dragnea și nu pe Mihai Tudose, a fost prost primită de presă. Indiferent de motivele atacului, toate intervențiile au ținut să sublinieze ridicolul dat de numărul mic de susținători. Drept reacție, lideri ai PSD au avansat de îndată posibilitatea organizării de către PSD a unui miting uriaș în București. Deși n-au spus-o explicit, unii dintre ei – Liviu Pleșoianu, de exemplu, avansînd semnificația unui protest față de abuzurile DNA –, totuși în opinia publică s-a ivit și s-a adîncit ipoteza unei coborîri în stradă a PSD-iștilor pentru a-l apăra pe Liviu Dragnea, o mișcare menită a șterge impresia proastă lăsată de numărul mic al susținătorilor lui Liviu Dragnea în fața DNA. Din clipa în care a încolțit pe terenul mediatic teza mitingului, nici un lider PSD n-a încercat s-o nege. Mitingul era ca și programat. Singurul lucru în discuție rămînea întrebarea De ce se organizează mitingul? După unii pentru a protesta împotriva abuzurilor DNA. După alții pentru a dovedi că și PSD poate scoate oameni în stradă.

Chiar joi seara, ajuns la Herculane, Liviu Dragnea s-a referit exclusiv la mitingul de proporții:

„Dacă vor fi colegi care la CExN vor cere un astfel de miting vom discuta. De data asta n-o să mai resping această idee, dar, dacă hotărîm să facem un miting, trebuie să stabilim exact pentru ce îl facem. Sînt mai multe motive pe care le-am auzit pentru care colegi de-ai mei doresc să facă un astfel de miting, eu nu resping ideea, dar trebuie să facem un miting care să aibă sens. Eu nu am venit să cer susţinere, eu am venit să dau susţinere partidului pentru a continua ceea ce am început. Putem discuta de un miting, dar nu de susţinere.”

Oricum, organizarea unui miting monstruos la București de către ședința CExN a devenit în pregătirea întîlnirii de la Herculane o axiomă a titlurilor din presă, gen:
Planul incendiar de la Herculane: PSD pregăteşte un „miting al dreptatii” pentru Liviu Dragnea.

După încheierea transmisiei, dominată de teza mitingului, distinșii invitați din platou – Mircea Dinescu, Doru Buşcu, Cristian Teodorescu – au luat drept axiomă decizia despre miting și evident au arătat riscurile uriașe ale unui astfel de moment.
Eu însă, contrazicîndu-i pe ceilalți invitați, am trîntit, cînd mi-a venit rîndul la intervenție:
Nu va fi nici un miting!
Și pentru că părerea mea trecea drept o simplă încercare de a însufleți o atmosferă, am pus pariu cu Ionuț Cristache că la Herculane va fi evitată decizia privind mitingul.

Viața m-a confirmat.
La Herculane nu s-a hotărît nimic în privința unui miting de proporții la București.
S-a decis în schimb că filialele PSD din țară pot organiza dacă doresc astfel de mitinguri, toate consacrate sprijinirii PSD, aflat la putere, în bătălia acestuia cu cei care vor să i-o ia.

Era atît de greu de prevăzut că PSD nu va organiza nici un miting de amploare în București?
Firește că nu.
E drept, lideri PSD au întreținut ipoteza unei decizii în acest sens la Herculane nu numai prin intervenții fățișe în spațiul public, dar și prin dezinformări lansate în presă folosind deja tradiționalul mijloc caracudist, „surse din interiorul partidului de guvernămînt”.
A fost însă o manevră abilă, pusă la cale de Gruparea Liviu Dragnea din PSD pentru a contracara diversiunea potrivit căreia președintele PSD nu se mai bucură de sprijinul partidului. Diversiunea e abil întreținută și de Statul Paralel, fie prin deconspirări de genul celei cu Sorin Moisă, un obscur cărător de servietă al lui Dacian Cioloș, pus pe listele PSD pentru europarlamentare de Victor Ponta, la ordinul știm noi cui, fie prin intoxicări gen, din surse. În realitate, cîtă vreme Liviu Dragnea nu e arestat și cîtă vreme PSD e la putere, e greu de crezut că s-ar putea organiza un puci împotriva sa în partid.

Liviu Dragnea și liderii PSD știu că o coborîre în stradă trebuie evitată cu orice preț.
De la tărăboiul cu Ordonanţa 13, PSD ameninţă cu un miting de dimensiuni planetare în Bucureşti, pentru a dovedi că stăpîneşte şi el strada, dar, deşi au trecut de atunci 11 luni, excepţie făcînd un soi de ședință de bloc mînioasă pe costul prea mare al întreținerii, în faţa Palatului Cotroceni, o mişcare de stradă a PSD n-a avut loc.

Explicabil.
În timp ce antipatia faţă de PSD ia forma TeFeLismului din stradă, simpatia faţă de PSD se regăseşte doar la vot. Din 1990 încoace a protesta împotriva PSD, în stradă, alături de copilul din cărucior şi de cîinele din lesă e cool. Pentru electoratul PSD, ocupat cu alte lucruri decît plimbatul cîinelui seara, în Piaţa Victoriei, demonstraţiile nu sînt o obişnuinţă. Liderii PSD ştiu asta. Şi mai ştiu liderii PSD că din 1990 încoace e o tradiţie a presei noastre de fătuce şi guguştiuci, conduşi de escroci, şantajiștişti şi analfabeţi, de a ironiza electoratul PSD şi a cobzări electoratul anti-PSD.
De aceea, mişcările de stradă pro PSD au fost totdeauna un eşec, chiar şi cele din primele luni ale lui 2012, cînd electoratul PSD a primit din sîngele albastru al electoratului PNL, în cadrul concubinajului numit USL.

Dar chiar dacă ar fi cît de cît sincere, orice lider PSD realizează că mișcările de stradă sînt nu numai inutile, dar și dăunătoare pentru partid, mai ales cînd acesta se află la putere. Admițînd că organizațiile județene ar avea forța de a trimite la București sute de mii de oameni, ar fi mai mult decît limpede că imaginea despre acest protest, creată de presă, ar fi catastrofală. Și nu pentru că toată presa e în mîinile Sistemului, ci pentru că PSD-ului nu-i stă bine în stradă. Coborîrea în stradă a fost un instrument al electoratului anti-PSD și ca un semn al neputinței de a birui PSD la vot. Cîtă vreme în partea Dreaptă nu se va contura un partid puternic, de forța PSD, un partid care să guverneze la un moment dat cu autoritatea PSD, Strada va aparține anti-PSD-ului. Ca o expresie a neputinței de birui prin vot, și nu ca expresie a forței întruchipate de Dreapta.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

14 comentarii pentru articolul „Gîndul de marți, 21 noiembrie 2017”

 • Petre Ionescu, curcanul cultural
  Petre, cultura enciclopedică la kilogram nu mai face mare brânză, a omorât-o și Ianțu, bre. Nu se mai poartă. Indoparea cu informații la kilogram, pe care le reverși pe gât la comandă a creat termenul de curcan cultural. Cine l-a inventat ?. Eu, cine.
  Azi se poartă cultura de interpretare, de intelegere profundă a evenimentelor, de dezvoltare creativă a lor, de reinterpretare din unghiuri noi.
  Pus la locul său cuvenit, in Liga a III-a, Petre Ionescu se răzvrătește, vrea să ne convingă cum că el poate mai mult. Prin urmare, iși revarsă pulpele groase de curcan indopat cu informații din Almanahe, pe masa săracă a blogului. Ia d-acilea neamule, ia cultură de Almanahe, că eu nu sunt prost, ia cherhanaua de cultură cu care m-am indopat recent, asta vrea el să ne zică. Si ne zice.
  Cică muzica bună ar fi rezervată catolicilor, că ăilalți, protestanți, ortodocsi nu fac două parale. Așa o fi citit el in vreun Almanahe scos de Vatican. Teoria lui e incorectă și cam nazistă. Păi ce ne facem cu Lumea nouă, operă majoritar protestantă, cea mai dinamică și mai creativă din ultimii 200…300 de ani?. Ce ne facem cu ăia care au demolat din temelii bazele teoretice ale Crestinismului, de la Univ. anglo-americane? Ăia nu sunt catolici.
  Cea mai evidentă dovadă de indopare culturală o găsim la inși avizi de subiecte controversate afișate pe Net. Un tip oarecare, cu semne de urmărire a acestora este, sigur, un curcan cultural, Net-ul fiind azi magazia principală cu grăunțe culturale.

  • Axonel, nu știu dacă știi, dar cred că ți-ai dat seama, că-z doară ești cercetător, eu și cu Gabi…pardon…Petre suntem singurii din lume care și-au declarat dușmănia la notar! Doar uniunea civilă n-am declarat-o, pt. că Boc n-a vrut s-o oficializeze, pe motiv că-i e rudă și se face de rușine, dar și pt. că are niște buze senzuale (știi melodia aia cu BUZELE TALE, CA 2 PETALE?) și nu vrea să i le deteriorez! Ok, o să mergem pe neve! După câte constați, el, considerându-mă prieten, din cauza Alzheimer-ului, mă roagă să-i fac un rezumat cu ce-ai scris despre el! Bă, sincer, n-am înțeles nimic, spre deosebire de data trecută, când l-ai făcut bou, căcărează etc și n-am putut să te contrazic, că am și io niște limite! Ai zis ceva despre religii, dar și despre cultura inculpatului Petre, la judecătoria sect 3! Eu atât pot să confirm, spre disperarea ta, că are cultură, bă! Și nu una, mai multe, pen că, deținând zeci de hectare de pământ, are culturi de porumb, orz, grâu și floarea-soarelui! Alte nelămuriri? Dacă nu ai, aș avea eu o-ntrebare…cât la sută din pensie dai pe sacoșa de medicamente, pe care-o iei lunar? Și doi, tu, la câtă cultură ai, nu știi că boșorogeala cronică și dileala cronică nu se vindecă? În acest caz, de ce le faci tu vânzare celor de la Catena? Te rog să mă scuzi, acum am observat c-am pus mai multe întrebări!

   • Nick Cernat. N-o să crezi, nu iau nici un medicament, imi funcționează toate normal ( am doar ceva lombalgie ), bogdaproste!. Iți doresc și ție la fel, numai bine.

   • Nick Cernat. Nu eram disperat dacă Petre avea cultură. Ingurgitarea de informații la tonă nu este cultură. Și nici nu va avea, fiindcă are prea multe prejudecăți.

 • 4.La un comentariu al meu de ieri, din necesitate voluminos….Nick Cernat mă corectează cu unul mai scurt dar masiv dacă ne uităm la lipsa lui de conținut. In esență, corectorul găsește in voluminosul meu comentariu, o literă lipsă. Un „u” de la „erau”. Cu un rând mai jos fraza era reluată de mine cu „erau” scris corect.
  Ce rost avea corectura ?. N-avea rost, dar dacă corectorul n-are ce face!
  Așa și cu DNA. S-a apucat de dosare care nu-i intră in competență prin lege. Tot din lipsă de ocupație ?

 • 3. Dreapta are bază ideologică in renașterea credinței, un moft, o țâfnă de top a prezentului.
  E moda fățâelilor pe la mănăstiri, numite azi pelerinaj, nu excursii cum ar zice neavizații. E moda spovedaniilor in fața preoților, foști colegi de scoală primară ai păcătoșilor, dar supraincărcați azi cu duhul Mântuitorului dar mai ales al Maicii Precista, cum e denumită cea de-a pururea virgina Maria in poporul nostru.
  De aceea, un Miting de dreapta s-ar potrivi mai bine cu luna Decembrie. Luna așa zisei nașteri a Mântuitorului.
  Ar avea recuzită de sezon. Prapori, mătănii, icoane care scot apă (lacrimi !), preoți, fie ei și amatori care ingână Tatăl nostru din 10 in 10 metri, și la fiecare schimbare de ritm, lumânări din belșug care ard pe altare mobile și din nou Tatăl nostru…..Cum dracu să nu dea mulțimea buluc?…Păi la Letca Nouă se calcă pe picioare mii și mii de dreptcredincioși așteptând zile și zile ajungerea in fața icoanei făcătoare și dregătoare de minuni.

 • Bun comentariul lui Vasile Grama, faptul nu mă surprinde, e o regulă la dânsul.

 • 3. La un comentariu al meu de ieri, din necesitate foarte voluminos…..Nick Cernat mă corectează cu unul ceva mai scurt, dar mult mai masiv ca al meu dacă ne uităm la goliciunea mesajului. In esență, corectorul imi găsește in voluminosul meu comentariu o literă lipsă, un „u” de la „erau”. Cu un rând mai jos fraza era reluată de mine cu „erau” scris corect. Ce rost avea corectura?. N-avea rost, dar dacă omu n-are ce face?

 • 2. Formula Stat paralel și ilegitim nu constituie un pleonasm decât privită izolat, semantic. Politic, forma este cea corectă. Am explicat ieri motivul.

 • 1. Polemică sau golăneală cu pietre
  La etaj, văd câteva comentarii bune, logice, scrise de opozanți ai PSD. Li se răspunde prin aruncare cu pietre, sub forma unor așa zise corecții gramaticale, bună in alte ocazii, mitocănească aici prin faptul că e un pumn in gura opozanților. Aceștia se retrag aruncând un blam asupra PSD, și cu convingerea că PSD aruncă cu pietre in lipsa argumentelor.

  • Si totusi..corectiile gramaticale, in majoritatea lor covarsitoare, sunt facute de un opozant fervent al PSD.

   • Nicola. Are dreptate Văcăroiu. Alea nu sunt corecții gramaticale, sunt frecții. Toată lumea de pe aici este spurcată cu asemenea frecții.

    • Axoane, cred ca poti mai mult decat protozoarul respectiv; postarea nu era pentru a valida acuratetea corectiilor , ci pentru a sesiza ca polemica de care faceai vorbire, nu era nicidecum una PSD vs opozanti PSD. Mai degraba PMP vs opozanti PSD..

  • Adriana Petrescu

   Alea sint cartele stranse de serviciile secrete din cosurile de gunoi ale politicienilor.

   Iti dai seama cum arata sacii cu cartelele stranse de la popor 😀
   Tu Adriano, nu-ti face probleme. Diferentza intre tine si o cartele telefonica este ca cartela poti s-o folosesti ptr 2-3 centi pe minut. 😆

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *