Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Babuinii noștri n-au înțeles nimic din cele două lecții dure ale momentului: Declarația ambasadorului american la Chișinău și Tragedia kurzilor

Ceaunul românesc din aceste zile nu mai face mămăligă. Clocotește fără să fiarbă nimic. Focul care a dus la acest clocot e declarația făcută de ambasadorul SUA la Chișinău cu prilejul aniversării Independenței:
„Moldova trebuie să rămînă un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oamenii din Moldova pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru moldoveni. Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur, mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova”

Declarația, ținînd de un interviu mai amplu acordat postului public de televiziune al Republicii Moldova, a stîrnit în rîndurile babuinilor din România o agitație vecină cu paranoia.
Politicieni, jurnaliști, bloggeri, felceri, moașe, vînzători de valută și istorici pîrîți s-au năpustit asupra ambasadorului american la Chișinău.
Ambasadorului i se trimit scrisori deschise, comunicate, precizări, puneri la punct, texte clișeu de istorie națională.
Paranoia a ajuns pînă acolo încît unele site-uri îl suspectează pe ambasadorul american la Chișinău de a fi nici mai mult nici mai puțin decît agent KGB. Argumentul? Știe rusește! Mulți și-au permis să fie colțoși cu ambasadorul. Explicabil. E vorba de ambasadorul american la Chișinău. Dacă ar fi fost vorba de ambasadorul american la București, puțini dintre colțoși ar fi avut curaj să mîrîie la el. Nu de alta, dar ambasadorul american la București e stăpînul României, așa cum cel de Chișinău e stăpînul Republicii Moldova. Voi considera că demnii față de ambasadorul american la Chișinău sînt oameni și nu babuini în clipa cînd vor mîrîi la ambasadorul american de la noi. Deocamdată, pe cît de tare mîrîie la un ambasador dintr-o altă țară, pe atît se pisicesc pe lîngă ambasadorul american din țara noastră.
Alții, după prima pornire de a mîrîi, amintindu-și brusc că-i vorba de un diplomat al Puterii Garante, o dau pe scheunat.
Cum adică?
America, partenerul strategic al României, face o astfel de Declarație antiromânească?

Datul în clocot al politicienilor e explicabil și într-un fel corect prin fișa postului.
Din Unirea cu Republica Moldova se storc voturi. Dacă nu poți promite un podeț, deoarece asta înseamnă riscul ca alegătorii să te întrebe de ce nu l-ai făcut, de ce să nu promiți Unirea Republicii Moldova cu Patria Mamă? Fiind vorba de un moment care se va petrece, dacă se va petrece, după ce politicienii și alegătorii de azi vor fi oale și ulcele, e la îndemîna oricui să promită.

M-a uluit reacția jurnaliștilor.
Nu a celor de la Realitatea tv, în frunte cu Lavinia Șandru, care nu s-a decis nici acum dacă e jurnalistă sau actriță de telenovele de cămin cultural, ci a jurnaliștilor care se pretind profesioniști.
De la aceștia mă așteptam la analize lucide ale declarației și nu la zbuciumări sentimentale cu vădite note demagogice.

Să vedem mai întîi contextul în care a fost făcută Declarația.
În Republica Moldova au loc alegeri prezidențiale.
Una dintre cauzele care pot duce la eșecul unui candidat pro-european e identificarea acestuia cu un adept al Unirii. Să fim serioși! Excepție făcînd o minoritate, alcătuită și din agenți de influență ai Serviciilor noastre secrete, nimeni de peste Prut nu vrea ca Republica Moldova să se unească cu România. Ce politician din Basarabia ar vrea să fie la noi cel mult prefect în timp ce acum poate rîvni la postul de conducător de țară? În aceste condiții, pentru ca la Chișinău să fie o conducere proeuropeană și prin asta pro-românească, e musai ca tema Unirii să treacă în planul secund al disputelor politice de la Chișinău. Disputele politice de la Chișinău sunt însă alimentate de campaniile din România gen Uite, acuș – acuș trecem Prutul! Declarația ambasadorului american a urmărit să-i descurajeze pe politicienii români.

În România tema Unirii e vehiculată cu o intensitate halucinantă prin raportare la ceea ce Nae Ionescu numea realități.
Își imaginează cineva vreo Mare Putere Europeană acceptînd Unirea?
Și nu pentru că asta ar însemna să supere Rusia, mai ales că, rămînînd cu Transnistria, Rusiei nici nu i-ar părea rău să aibă loc Unirea, ci pentru că revenirea Basarabiei la țara mamă ar însemna o Românie mai mare, mai puternică decît cea de acum. În ceea ce Perfidul Albion numea pe vremuri echilibrul european, o Românie reîntregită ar da mari bătăi de cap Marilor Puteri.

Nici America n-are interesul să vadă România mai mare decît e. E lesne de înțeles ce-ar însemna pentru americani, precedentul numit Unirea Republicii Moldova cu România. Americanii s-ar confrunta cu alte numeroase pretenții europene de schimbare a granițelor postbelice.

Bine, bine, zic babuinii îngrijorați c-ar putea supăra cu mîrîitul lor Marele Stăpîn și, prin urmare, preferă să scheaune, dar România e partener strategic al Americii, țara pe a cărei credință de cîine poate conta America în zonă. Cum să ne facă una ca asta America?
Le-aș putea răspunde cu jocul subtil al Germaniei hitleriste, care, deși vedea că Mareșalul Antonescu ar sta și-n cap de dragul Berlinului, cînd venea vorba de Diktatul de la Viena, ne lăsa să miorlăim cît puteam de tare, fără a se angaja o clipă că ne va da Ardealul. Avea ceva Germania cu noi? N-avea nimic. Avea în schimb interesul să nu-i supere pe unguri, și ei aliați.

Eu însă nu voi invoca trecutul.
Eu voi invoca prezentul.
Aviația turcă pisează cu bombe pe kurzi.
Asta după ce Erdogan a obținut acceptul secret al Americii să-i masacreze.

Kurzii au fost însă aliați loiali și eficienți ai Americii în confruntarea cu ISIS și cu Assad. Ei se bat însă pentru a-și face un stat al lor. Acest popor de 40 de milioane de suflete e un exemplu de ce înseamnă nedreptățile Cuconiței care e Istoria. N-au și ei în fine un stat al lor, un stat mic, fie și cît Luxemburgul, dar stat, cu președinte și drapel. N-au stat pentru că turcii văd într-un stat kurd un pericol mortal pentru ei. Drogați de iluzia că Partenerul Strategic America va fi recunoscător pentru tot ceea ce au făcut ei ca aliați credincioși, kurzii s-au iluzionat că-și pot permite un stat cu acceptul american. America avea de ales între Turci și Kurzi. Au ales pe turci, deoarece de turci nu se pot lipsi acum, pe cînd de kurzi, da. Și America și-a dat acceptul ca Turcia să-i masacreze pe kurzi, (bombănelile oficialilor americani sunt așa, de ochii lumii), deși aceștia sînt parteneri strategici ai Americii.

Babuinii de la noi n-au înțeles nimic din lecția trecutului, lecție care spune inclusiv babuinilor că în politica mondială nu există sentimente, ci doar interese. Nu oarecare, ci crunte, nemiloase.
Nu înțeleg nimic nici din cele două lecții ale prezentului: Declarația ambasadorului american și tragedia kurzilor.
Vor înțelege ei, babuinii, că singura politică a unei țări e cea bazată pe interesul ei național și nu pe iluzii de telenovelă în relația cu Marile Puteri?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

23 comentarii pentru articolul „Babuinii noștri n-au înțeles nimic din cele două lecții dure ale momentului: Declarația ambasadorului american la Chișinău și Tragedia kurzilor”

  • 128 de like-uri ‘decat’

  • Corect. Romania ( Republica Moldova mai putin) e o colonie de cand ne-a spus Mircea Geoana ca am cedat din suveranitate si independenta prin tratatele semnate. Trupele OTAN umbla vraiste prin tara noastra si decid politicile. Ne-au luat si malaiul care putea face mamaliga sa explodeze.

  • Cred ca ambasadorul Pettit sustine statalitatea R. Moldova pentru ca nu doreste sa se ajunga la scenariul (sustinut chiar de la Mosova de S. Belkovski sau mai nou Maxim Şevcenko) prin care Moldova fara Transnistria ar urma sa se uneasca cu noi, iar partea de dincolo de Nistru sa devina teritoriu „de jure” rus unde s-ar putea amplasa rachete S-400 ca in Crimeea, ceea ce ar contravine intereselor Washingtonului.

    • Probabil ca e un senariu plauzibil, insa intrebarea e: ce ne doare pe noi de interesele unei SUA care nu a facut nimica timp de 27 de ani pt a contracara renasterea Ursului??? De ce tebuie sa ne sacrificam noi idealul unirii de dragul prostiei si pasivitatii SUA? Ba Sua merita sa le pu8na rusii rachete si in fund!

  • Problema poate fi vazuta din unghiuri diferite. Domnul Cristoiu nu este un istoric diletant care sa nu stie de ce sunt necesare statele-tampon intre marile blocuri de putere militara. Daca e sa privim pragmatic, atunci Republica Moldova nu ar fi decat o piatra de moara legata de gatul si asa firavei Romanii, in eventuaiatea unei uniri. In loc sa lasam problemele in fata usii, noi ni le-am introduce in casa! Ceea ce uita domnul jurnalist este precizaea unui fenomen. Domnue Cristoiu, nu credeti ca, cu o Moldova inauntrul tarii, Rusia ar practica acelasi soi de joc pe care il practica acum asupra statului moldovenesc ce are in componenta sa Transnistria?

    • n.a uitat. tocmai asta era ratiunea „Unirii”. o R. Mold. in ue si in nato se presupune ca ar actiona in sensul descurajarii agresiunilor de tipul celor pe care le amintiti. dar pana una alta, teoria ramane doar teorie si din nefericire astfel de „jocuri” au raspandire la scara mai larga, ca doar n.o sa ne inchipuim ca numai F. Rusa le practica.

  • Adică Pettit are dreptate! ?Există limba moldoveneasca,steagul moldovenesc,pământ moldovenesc!?Înseamnă că nu am învățat nimic, atunci când permitem toate aceste declarații aberante!

  • Intr-adevar, unirea e doar o tema de campanie electorala, pe care a imbratisat-o, din pacate, si Base! Nimeni, in afara de „babuinii” de la noi si cativa de la ei, nu crede ca e posibila unirea, fara acordul rusilor si americanilor! Chiar presupunand, teoretic, ca ar exista acest acord, tot nu se va putea face ceva, pt ca s-ar complica situatia geo-politica in Europa, iar ungurii abia asteapta sa revendice Ardealul! Declaratia ambasadorului are scopul de a mai tempera pe unii, ca si-asa e complicata situatia in Europa, din cauza imigrantilor, dar si sa dea satisfactie rusilor! Tot ce se-ntampla in lumea asta, se face numai cu acordul marilor puteri, in special America si Rusia, iar „certurile” sunt de fatzada! Ei isi vad de interesele lor, iar interesul nostru e sa nu-i suparam! Asa ca, mai usor cu unirea pe scari, ca sa nu „cadem”! Mai degraba se uneste Ponta cu PRU, decat noi cu R. Moldova!

  • Cristoiule. Nu am ce sa citesc la cafea in dimineata asta! Trezeste.te si posteaza ceva interesant!!!!

  • E corect. Mai ușor cu pianul pe scări.

  • cristoiule! ai uitat sa spui si cine decide in prezent care este interesul national al Romaniei/R. Mold/etc. – care de altfel se bucura de suveranitate. Lamureste.ne! Sunt oficiali ai statelor mentionate sau… hm! Mai multa atentie pe data viitoare. In rest, ai facut un articol de exceptie pe care l.am citit in intregime. Hai! Noapte buna si posteaza si tu mai des!

    • relaxeaza.te, bea.ti laptele cu cacao si treci in pat! tu chiar nu vezi ca faci urat?!

    • Fa, Mario…pardon, m-am inspirat din exprimarea lui Ponta!…Mariuco, ori ai pus mana pe pisica(mi-e rusine sa pun ghilimele!) si te-a zgaraiat?…sau a tras-o sotul de mustati?!…te rugasem sa fii atenta nu exprimarile, fatza de dl Cristoiu, ca nu-ti sta bine, cu-atat mai mult daca esti tu cea din poza! Ai picioare frumoase, pisica banuiesc ca se simte bine, nu numai pt c-a fost la nunta, ci si, banuiesc, pt ca e tatuata, in jurul mustatilor, atunci de ce nu te exprimi si frumos?!…ca n-aveti aceeasi varsta si nici nu ati absolvit aceeasi facultate, ca sa nu mai zic activitatea jurnalistica si notorietate!…daca o sa mai gresesti o data, pedeapsa o sa fie sa postezi o poza cu pisica, sa n-avem discutii!!

    • O sa iau ca pe niste complimente tot ce mi.ati transmis legat de pisica mea, dar sunt convinsa ca daca as fi avut un sot, s.ar fi suparat. Acum, in ceea ce il priveste pe Cristoiu, va repet ca il stimez, dar imi trebuie o perioada de acomodare pana sa leg de numele lui si un pronume personal de politete. Promit, insa, ca voi face tot ceea ce imi sta in puteri sa grabesc „procesul”. Totusi accept provocarea dvs. si voi posta poza aceea daca dau gres. O zi frumoasa!

  • Domnule Cristoiu ,atata politica sunteti jurnalist ,nu vedeti si nu auziti alte stiri , un copil ,Domunule Cristoiu ,a fost batut cu bestialitate ,calcat si lovit pe cap efectiv de 2 indivizi de 17 ani ,cautati filmuletu ” ,e inuman ce au putut sa faca ……..de ce ,deunde atata furie si de ce , parintii lor ,Domnule Cristoiu ,unde sunt ???? Sunt criminali viitori ,pe bune ,sunt viitori criminali !!!

    • Si ce vreti sa le faca, Cristoiu? Sa.i educe el? Doamne Dumnezeule! Hai ca ati reusit sa ma faceti sa devin furioasa! Intelegeti ca e si el un singur om! Cum sa le faca pe toate? Eu stiu ca el, in bunatatea lui, ar vrea sa se poata ocupa de de absolut tot, de la educarea pruncilor (inca din fasa) si pana la cucerirea Planetei, dar de unul singur… v.am spus…

  • daca rusii nu incing treaba lasa ca apar agenturilii sa vorbeasca in numele cui ar trebui incaierati?pentru straini vb limbutu iar pentru romani vb colaborationistii?Romanii din tara si de sub ocupatie asista la barfa urmasilor de migratori colaborationisti pa tema data da stapanii lor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *