Marcel Ciolacu: Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfăşura primul tur al alegerilor prezidențiale

Klaus Iohannis a tratat cu fundul manifestările apogeu ale Anului dedicat de BOR apărătorilor ortodoxiei din timpul prigoanei comuniste

Un sondaj de opinie cu întrebarea Ce eveniment s-a petrecut în Biserica Ortodoxă Română între 26-28 octombrie 2017? ar da drept răspuns covîrșitor:
Vizita istorică a Patriarhului Kiril al Moscovei și al întregii Rusii.
Da, vizita Patriarhului Kiril a fost istorică, dar nu ea a constituit evenimentul, Marele Eveniment petrecut în BOR la finele lui octombrie 2017.
Evenimentul, de proporții europene, l-au constituit manifestările de apogeu ale anului 2017 ca an dedicat apărătorilor Ortodoxiei din timpul prigoanei comuniste.

Vineri, 30 octombrie 2015, site-ul Activenews anunța sub titlul Hotărîre istorică a Bisericii Ortodoxe Române: „Anul 2017 va fi dedicat apărătorilor ortodoxiei din timpul prigoanei comuniste”, decizia Sfîntului Sinod, la inițiativa Patriarhului Daniel, ca 2017 să fie Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei din timpul comunismului.

La ședința festivă a Sfîntului Sinod de sîmbătă, 28 octombrie 2017, P.S. Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal și Secretarul Sfîntului Sinod, a prezentat Raportul-sinteză „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconocarilor și pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”.
Din Document se rețin acțiuni precum Întîlnirea internațională a tinerilor ortodocși din întreaga lume, septembrie 2017, de la Iași, Congresul internațional de Teologie cu tema Viața Bisericilor Ortodoxe în timpul comunismului: persecuție, rezistență și mărturisire (23-29 octombrie 2017), apariția volumului colectiv de studii „Mărturisitori ai Ortodoxiei în timpul regimului comunist”.
Potrivit Raportului, la nivelul eparhiilor s-au desfășurat simpozioane gen Mărturie și martiriu în România comunistă (Iași, 4-6 mai 2017), Chipuri de mărturisitori în temnițele comuniste. Sudoare, sînge, chinuri, cununi mucenicești (Oslo, Norvegia, 27-28 mai 2017), iar la nivelul parohiilor, conferințe, seri duhovnicești, expoziții.

Toate aceste acțiuni, cuprinzînd o largă gamă de mijloace și extinse la nivelul întregii țări, au avut menirea de a reaminti întregii societăți românești de azi că BOR a fost în timpul comunismului, al comunismului stalinist îndeosebi, așa cum se subliniază în Documentul adoptat de Sfîntul Sinod – Act Solemn Comemorativ – proclamat pe 27 octombrie 2017, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate la Catedrala Patriarhală din București, victima represiunii atee și că, mai mult, contrar unor clișee, a luptat activ cu ”ateismul militant și agresiv promovat de regimul comunist”.

Drept dovadă, același Document, concretizînd punctul culminant al Anului Comemorativ, precizează că „ierarhi, profesori de teologie, studenți, monahi, intelectuali creștini dar mai ales cei peste 2000 de preoți ortodocși care au fost arestați și anchetați, aruncați în închisori sau trimiși la muncă forțată și de exterminare la Canalul Dunăre-Marea Neagră, cîțiva chiar deportați în Siberia” au exprimat prin „credința lor puternică și curajul de a-l mărturisi pe Hristos prin suferință” „rezistența activă sau jertfelnică a Bisericii (…)”. Natura polemică implicită a Anului comemorativ se dezvăluie în includerea Patriarhului Justinian la loc de frunte printre mărturisitorii credinței în timpul Represiunii comuniste. Cunoscătorii vieții bisericești știu că Patriarhul Iustinian (1948-1977) e acuzat de unii ca fiind un colaborator al regimului comunist, un soi de Patriarh Roșu, în genul lui Serghei I al Moscovei, din timpul stalinismului sovietic, fondator al Sergheismului în Biserica Ortodoxă Rusă.
Actul Solemn Comemorativ contrazice spectaculos acest punct de vedere prezentîndu-l pe Justinian ca pe un luptător care a asigurat „supraviețuirea credinței în Dumnezeu și a Bisericii Ortodoxe din România, pentru ca această Biserică să slujească în continuare un popor creștin, dar oprimat de un regim comunist ateu.”

Anul comemorativ a culminat, în zilele de 27-29 octombrie 2017, cu o serie de manifestări prin care inițiativa BOR a depășit hotarele naționale.
Despre aceste manifestări, Patriarhul Daniel sublinia, joi, 26 octombrie 2017:

„Anul 2017 a fost proclamat de Biserica Ortodoxă Română drept An comemorativ al Patriarhului Justinian și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului. Din acest motiv, am invitat pe Preafericitul Părinte Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii, precum și pe ceilalți Întîistătători ai Bisericilor Ortodoxe surori care au suferit în timpul regimului comunist, ca să comemorăm împreună, prin rugăciune și recunoștință, suferința și jertfa mărturisitorilor și apărătorilor Ortodoxiei în timpul persecuției comuniste împotriva Bisericii (…)”.

Programul manifestărilor , pe care l-am publicat în exclusivitate joi, 26 octombrie 2017, a cuprins momente emoționante sub semnul acestei comemorări împreună cu Bisericile surori din alte țări foste comuniste:
Sfînta Liturghie, din 27 octombrie 2017, în care au fost incluse momente solemne de recunoștință față de mărturisitorii și apărătorii ortodoxiei, cum ar fi Omilia rostită de Patriarhul Kiril în Altarul de vară de pe Colina Bucuriei, citirea Actului Solemn Comemorativ semnat de membrii Sfîntului Sinod al BOR; Rostirea unui ectenii speciale pentru mărturisitorii și martirii din toate țările comuniste, trecuți la Domnul, și intonarea Veșnicei Pomeniri în limba română, slovacă și albaneză; Oferirea de către Patriarhul Daniel a Crucii patriarhale, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, unor șapte persoane (dintre cele care au pătimit în închisorile comuniste, „pentru că au purtat Crucea lui Hristos în închisoare”); Ședința solemnă a Sfîntului Sinod al BOR de sîmbătă, 28 octombrie 2017, în cadrul căreia au ținut comunicări despre Prigoana comunistă împotriva Bisericii Ortodoxe, Patriarhul Kiril al Moscovei și al întregii Rusii, și Preafericitul Părinte Rastislav, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Ținuturile Cehiei și din Slovacia.
Cuvîntul lui Kiril se constituie într-un document de o excepțională valoare istorică despre Martiriul Bisericii Ortodoxe Ruse timp de aproape 100 de ani în vremea comunismului, dovadă zguduitoare despre crimele comunismului. Pentru că e și un eseu de Istorie, îl voi publica în întregime pe cristoiublog.ro de la finele acestei săptămîni.

Ce s-a întîmplat între 27-29 octombrie 2017 la București?
După Întîlnirea din 2011 a Întîistătătorilor și reprezentanților Bisericilor Ortodoxe Rusă, Georgiană, Română, Bulgară, Polonă, precum și a Bisericii Ortodoxe din Ținuturile Cehe și din Slovacia, la București BOR a organizat un moment care la nivel european se reamintește generațiilor postcomuniste că una dintre cele mai mari crime ale comunismului a constituit-o Prigoana împotriva Bisericii Ortodoxe și a credinței creștinești.

La o manifestare de o asemenea amploare au fost invitate Bisericile surori din fostele țări comuniste.
Putea lipsi de la un moment internațional dedicat de BOR Prigoanei comuniste împotriva creștinismului Ortodox Biserica Ortodoxă Rusă, marea Martiră a Secolului XX?
Firește că nu.
Patriarhul Kiril al Moscovei n-avea cum să nu fie invitat de către BOR.
De aceea a fost invitat.
Iar Patriarhul Kiril a răspuns invitației și pentru că nu putea lipsi de la o suită de manifestări dedicate Bisericii oprimate în comunism.
El a răspuns invitației și a venit la București nu într-o vizită oficială ci într-o vizită de participare la manifestările internaționale dedicate de BOR martirului Bisericii Ortodoxe în Comunism.
Fără prezența Patriarhului Kiril, manifestările BOR din cadrul Anului Comemorativ 2017 ar fi fost un eveniment deosebit, nu însă și excepțional.

În zilele de 27-29 octombrie 2017, Biserica Ortodoxă Română a organizat la București un șir de manifestări menite a reaminti românilor, dar și europenilor, că una dintre cele mai mari crime ale comunismului a constat în Prigoana împotriva credinței creștin ortodoxe.
Se vorbește pe toate drumurile de faptul că tinerei generații nu i se arată în chip convingător nenorocirile regimului comunist.
Între 27-29 octombrie 2017, BOR a oferit societății românești de azi o uriașă lecție de educație anticomunistă.

În aceste condiții, nu putem să nu ne întrebăm:
De ce nici un lider politic actual, pretins anticomunist, n-a catadicsit să remarce manifestările nici măcar pe Facebook-ul scris de alții?
Președintele Klaus Iohannis și-a făcut un slogan din anticomunismul său.
Nu numai de la un anticomunist, dar și de la un președinte al tuturor românilor ne-am fi așteptat dacă nu la un Mesaj trimis manifestărilor BOR de la București, măcar la consemnarea momentului pe Facebook.
De ce n-a trimis Klaus Iohannis un Mesaj unei manifestări anticomuniste?
Din comoditatea sa ca bugetar de lux.

Prezența lui Kiril la București a declanșat o violentă campanie de propagandă TeFeListă sub semnul anti-rusismului de tip neobolșevic.
Trimiterea unui Mesaj i-ar fi adus lui Klaus Iohannis, poate, bătăi de cap.
Critici din partea presei TeFeL-iste.
Întrebări din partea ambasadei SUA.

Cu un minim efort aceste riscuri ar fi fost contracarate.
Un minim efort pe care Klaus Iohannis n-a catadicsit să-l facă.
Și pe care n-ar fi dispus să-l facă nici dacă România ar fi invadată.
Mai ales dacă invazia ar avea loc în weekend!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

8 comentarii pentru articolul „Klaus Iohannis a tratat cu fundul manifestările apogeu ale Anului dedicat de BOR apărătorilor ortodoxiei din timpul prigoanei comuniste”

 • Tot poporul, toata tara e tratata cu fundul de toti.E o bataie de joc continua.
  Toti parca asteapta in semn de undeva:am voie sa fac asta sau nu?
  Isi bat joc de noi. Lingai si lasi.

 • 😛
  Traian Ioan, nu stiam ca Politehnica pregateshte oligofreni ca tine. Mai pune mana pe un Abecedar baete ca nu se’ntelege ce vrei tu sa exprimi. Cat despre lenea la romani, aia e dovedita. Din orice directie intri in tara, acolo unde incep campurile nearate incepe si Romania. Prapaditule cu Politehnica la baza 😀

  • Bă , Vacă , ăla e oligofren , ce-i drept e drept , da chiar tu să pomenești de abecedar , cu îndemnul de a pune mîna pe el ( eu sînt convins că doar mîna ai pus-o), care nu poți scrie mai mult de 3 cuvinte fără o greșeală gravă ortografică ? Bă , și Cîrnat a capotat cu tine , e practic imposibil să-ți numere cineva gherlele !

  • sa pui alaturi ¨abecedar¨si ¨baete¨, e cam mult.. Mars¨supt¨piatra de unde ai aparut!! Prapaditule cu Nimic la baza!

 • 😉
  Gabriela Proca, directivele europene nu pun accent pe specificul natzional, mai degraba pun ce’ngroapa pisica pe specificul natzional. Umbla si tu oleaca prin Occident si vezi cea mai ramas din „specificu” de care vorbeai. Nemtzilor leau mai ramas carnatzii 😉

  • Lasă că vin acum colorații în haite și o să le dea specific național de n-o să-l poată duce.

 • Iohannis e prizonierul consilierilor lui iar unii din consilierii lui sint prizonierii lu Soros. Iar Soros are ceva in comun cu religia cum are un picior de lemn cu libertatea de mishcare. Maestre, careva s’o intrebe oficial pe Sanda Pralong si pe altzii de la Cotroceni, pe spalacita aia- „Fa, daca ortodoxia va da sa mancati la Palat finca e religie majoritara in tara asta, de ce ignorati voi adunarea aia de popi si congresul?Ia poftim de ia niste coliva” Haha’hahaha va fi haios sai studieze si fatza cand ii arunca intrebarea

 • Se confirma atacul generalizat impotriva BOR
  Toate atacurile murdare
  Reflectarea vizitei Patriarhului Kiril in presa romaneasca si in agenda oficialitatilor este in acelasi ton
  Ati auzit comentarii privind hotararea curtii europene in care nu se aproba casatoriile homosexuale?
  De ce nu se da curs referendumului privind familia in Romania?
  Klaus Johanis, este exact conducatorul ce trebuie actualului trend
  Poate asa se trezeste si poporul asta
  Nu are sens sa continui, cine stie care ma mai injura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *