România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

Gîndul de marți, 8 decembrie 2015

Criteriile de integritate – Codul comunist al Eticii și Echității Socialiste în variantă postdecembristă

Întors tîrziu acasă de la spectacolul Păi … despre ce vorbim noi aici, domnule? după Moromeții lui Marin Preda, de la Teatrul ACT, semnificat de două mari prezențe actoricești – Marcel Iureș în Ilie Moromete și George Mihăiță în Cocoșilă – am reușit să intru pe Skype în dialog cu Robert Turcescu pentru Unde Tv, televiziunea sa on line.

Robert Turcescu m-a provocat la o discuție despre Criteriile de integritate, în număr de 10, impuse de conducerea PNL celor care vor candida la alegerile locale și parlamentare, precum și la șefii în partid.
Robert Turcescu era entuziasmat de impunerea acestor criterii, măsură văzută de el ca benefică pentru cîștigarea electoratului.
Robert Turcescu n-a trăit în comunismul lui Nicolae Ceaușescu.
De aceea, el n-are cum ști că și PCR a folosit din plin criteriile de integritate.
Ele se numeau Codul Eticii și Echității Socialiste.
Pentru a fi promovat într-o funcție care cerea înainte de toate inteligență, hărnicie, talent politic, trebuia să îndeplinești întîi și- ntîi criteriile cerute de Codul Eticii și Echității Socialiste. De verificarea ta se ocupa Secția de Cadre a Partidului.

După un timp de aplicare a Codului Eticii și Echității Socialiste s-a descoperit că:

  1. Tovarășii promovați erau întruchiparea perfecțiuni morale. Bărbații nu-și înselau nevestele nici măcar cu privirea, iar femeile se coafau toate ca Tovarășa, întruchiparea Omului Nou cu fustă prin dezinteresul față de nimicuri mic- burgheze precum fardul sau coafatul.
    Da, dar acești Tovarăși care întruchipau exigențele Codului Eticii și Echității Socialiste erau mai proști decît poarta nouă, cea la care se uită vițelul. Ca să nu mai spun că unii erau atît de leneși că puțea pămîntul sub ei chiar și cînd erau încălțați.
  2. Mulți Tovarăși îndepliniseră perfect criteriile Codului pînă la promovarea în funcție. După promovare însă , o luaseră razna, profitînd de puterea dată de funcție pentru a se culca cu toate subordonatele.

Față de Criteriile de integritate pe care vor trebui să le respecte toți candidații PNL îmi permit să atrag atenția c-ar putea ridica aceleași probleme ca și exigențele Codului Eticii și Echității Socialiste.
Și anume:

  1. Desemnații să îndeplinească Criteriile de integritate, dar să nu îndeplinească un Criteriu mult mai important decît orice Criteriu de integritate: Să nu fie imbecil.
  2. Desemnații să ajungă deputați, miniștri, ștabi la partid, pentru că n-au fost pînă acum corupți, dar să înceapă să fure după ce au ajuns ștabi.

Codul Eticiii și Echității Socialiste era o șmecherie prin care erau excluși de la funcții cei care intrau în conflict cu fosta Securitate.
Tare mă tem că aceste așa zise criterii de integritate sunt o șmecherie prin care vor fi scoși din joc cei care nu sunt văzuți cu ochi buni de Noua Securitate.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

26 comentarii pentru articolul „Gîndul de marți, 8 decembrie 2015”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *