Două dintre forurile conducătoare ale PSD – Consiliul Naţional şi C.Ex.N., au decis marţi, 9 februarie 2016, o serie de schimbări spectaculoase la nivelul cel mai înalt al partidului.
Locul Rovanei Plumb la şefia Consiliului Naţional l-a luat Mihai Fifor. Rovana Plumb a fost aleasă vicepreşedinte al PSD, în locul lui Andrei Dolineaschi, anchetat de DNA.
Mutarea cea mai spectaculoasă a avut loc la nivelul celei mai puternice organizaţii PSD din ţară.
Robert Negoiţă a demisionat pentru a lăsa locul Gabrielei Firea, aleasă preşedinte interimar.
Schimbările produse la cel mai înalt nivel al PSD au fost reflectate de presa noastră după un clişeu pe care-l ştiu de 26 de ani, de cînd urmăresc şi comentez iarmarocul politic postdecembrist:
De ce sînt clişee astfel de aserţiuni?
1)În PSD nu mai există de mult oamenii lui Victor Ponta. Aşa cum se întîmplă în toate partidele româneşti, cel căzut se trezeşte singur.
Toţi cei consideraţi oamenii celui căzut au trecut de partea Învingătorului.
Învingătorul – în cazul de faţă Liviu Dragnea, nu face altceva decît să aleagă dintre ofertele de colaborare.
A spune c-au fost înlăturaţi oamenii lui Victor Ponta înseamnă a presupune că, după plecarea fostului premier din fruntea PSD şi venirea lui Liviu Dragnea, oamenii lui Victor Ponta şi-au propus să rămînă în funcţii pentru a lupta din interior în numele lui Victor Ponta.
Aiurea!
Au rămas în funcţii în speranţa că vor intra în graţiile noului Stăpîn.
Dacă n-ar fi fost aşa, ar fi demisionat imediat ce-a plecat Victor Ponta.
Așa i se va întîmpla și lui Liviu Dragnea cînd o să cadă și el!
Și victor Ponta și Liviu Dragnea au o mîngîiere.
Așa i s-a întîmplat și lui Nicolae Ceaușescu.
Dacă nu i-ar fi aresta Ion Iliescu, membrii CPEx s-ar fi înscris în CFSN și ar fi luptat pentru instaurarea capitalismului în România.
2) N-a fost vorba de nici o reglare de conturi în cazul lui Robert Negoiţă.
Experienţa alegerilor postdecembriste arată că, de regulă, candidatul Partidului trebuie să fie şi şef. Dacă e la prezidenţiale trebuie să fie şeful Partidului. Aşa s-a întîmplat cu Klaus Iohannis.
Dacă e la Localele pe Bucureşti, trebuie să fie şeful Organizaţiei pe Bucureşti.
Negoiţă a demisionat, pentru că nu putea fi candidatul PSD la funcţia de primar general.
Candidatul e ca şi desemnat:
Gabriela Firea.
Pe ea pariază actuala conducere a PSD.
Gabriela Firea are avantaje, dar şi dezavantaje:
Dezavantaje:
Desigur, nimeni nu spune că trebuie să candidezi pe cont propriu, precum Cristian Buşoi!
Dar dacă a acceptat funcţia de preşedinte al celei mai importante organizaţii PSD din ţară, alintările nu-şi mai au rostul.
Sunt tare curios cum ne va convinge Gabriela Firea că nu se joacă de a politica în timpul liber, ci chiar face politică.
PSD nu este in stare sa aduca ceva nou in politica romaneasca.
Domnule Cristoiu,eu nu înțeleg de ce PSD nu a propus-o pentru a candida la Primăria Bucureștiului pe Rovana Plumb(înțeleg,era o apropiată a lui Ponta,dar ăsta nu-i un motiv strategic serios!). Distinsa,deși nu-mi este deloc simpatică,are,totuși,o mare experiență managerială și administrativă(a fost de două ori ministru,a condus o fabrică mare,are funcții de conducere de dinainte de 1989,în care a fost manager,a avut și afaceri(discutabile!)în sfera privată,deci,cum ziceam,are experiență în gestionarea bugetelor. Totuși,câștigarea unui mandat de Primar General la Capitală nu e un concurs de popularitate, ci o treabă serioasă! Ce experiență are Firea? De ziarist?De PR-ist? De ”mândru că sunt român”? De vuvuzea antenistă? Ce o califică la a deveni un candidat serios la Primăria Capitalei?PSD-iștii irosesc o șansă, după părerea mea.
Don Cristoiu, va aduceti aminte de strategia PSD prin care Orescu a ajuns primar general? Ati face bine sa va amintiti pt ca Firea e doar iepurele pe care il vor vana adversarii. Omul lor nu a aparut inca. Haideti mai bine sa vedem cine poate veni pe turnanta!