Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Gîndul de miercuri, 14 februarie 2018

După Microsoft, unui alt mare dosar de corupție i se pune cruce: Privatizarea frauduloasă a ALRO!

Duminică seara, în interviul de la Sinteza zilei, primul interviu acordat în direct unei televiziuni, procuroarea Mihaela Morar Iorga a făcut multe dezvăluiri de importanță capitală pentru a înțelege cum a funcționat și cum funcționează încă în România folosirea luptei împotriva corupției pentru răfuieli politico-mafiote. Dezvăluirile care au urmat interviului – cele ale lui Vlad Cosma (amănuntele date de Vlad Cosma luni seara despre cum a fost el pe post de cetățeanul revoltat Serghei Petruș din Chișinău, cetățean care nu există, e doar o plăsmuire a Grupului Infracțional Organizat de la Ploiești, „Unitatea de elită a DNA” – citat din Codruța Kovesi -, despre cum a născocit numele de pe tabelul cu cetățenii mituiți electoral de Sebastian Ghiță, m-au trimis cu gîndul la fantezia lui Gogol) au pus în umbră dezvăluirile Mihaelei Iorga. Eu însă am urmărit interviul cu atenție, pentru că am descoperit în amănuntele date despre implicarea ilegală a Codruței Kovesi în deschiderea și întocmirea dosarelor confirmări ale multor lucruri susținute de mine în cadrul campaniei de denunțare a Binomului SRI- DNA. Despre aceste dezvăluiri voi scrie într-un alt număr. Azi însă mă voi ocupa de cea mai importantă, sesizată în importanța ei de cei doi moderatori:
Dosarul Privatizării frauduloase a ALRO a fost clasa!

După 13 ani de tărăgănare la DNA, dosarul unuia dintre cele mai mari jafuri postdecembriste s-a închis fără ca cineva să fie trimis în judecată.
Repet cu litere mari:
FĂRĂ CA CINEVA SĂ FIE, NU CONDAMNAT, CI MĂCAR TRIMIS ÎN JUDECATĂ.

La un moment dat, Mihaela Iorga a spus:

„În momentul plecării mele era nevoie de o expertiză. Nu aş putea să vă spun ce avea în vedere procurorul de caz, nu se putea vorbi de prescripţie. Am cerut expertiză în acest dosar. Exista o suspiciune cu privire că investiţiile la cele două societăţi erau făcute cu banii de la ALRO. Nu înţeleg de ce dosarul a fost clasat, a fost clasat după ce eu am fost revocată. Din punctul meu de vedere, nu ar fi trebuit clasat, a fost greu să găseşti experţi, nu voia nimeni să-şi asume o asemenea expertiză. Eu nu pot să spun dacă s-ar fi ajuns la o trimitere în judecată, dar din punctul meu de vedere expertiza trebuia făcută”.

Cei din platou au rămas cu gura căscată.
Faptul nu fusese făcut public de către DNA.
Și totuși, Mihaela Iorga avea dreptate.
După plecarea ei de la DNA, dosarul, preluat de procuroarea Aurelia Enache, a fost clasat.
Mihaela Iorga a plecat din DNA la începutul lui iulie 2017.
Dosarul a fost clasat prin Ordonanța din 20 noiembrie 2017.
În nici patru luni de la plecarea sa, Dosarul Privatizării ALRO e clasat.

Într-un număr al cristoiublog.ro din 29 octombrie 2017 sub titlul Incredibil, dar adevărat: Dosarul Privatizării frauduloase a Uzinei de aluminiu Slatina zace la DNA sub numărul 54/P/2005 de 12 ani! arătam că sînt coleg de sală la BAR cu Florian Bulumac, cel care și-a făcut din denunțarea jafului de la ALRO un scop al vieții. Pe blogul din ziua respectivă reproduceam scrisoarea în care Florian Bulumac istorisea incredibilele sale aventuri cu statul de drept din România în lupta pentru a se face dreptate prin pedepsirea vinovaților într-unul din cele mai mari jafuri postdecembriste:
Privatizarea Uzinei de Aluminiu Slatina, una dintre perlele industriei românești.

Prefațam publicarea scrisorii prin remarca mea în legătură cu felul în care fusese tratat de DNA Dosarul ALRO:

„Dincolo de persoanele implicate în plimbarea Denunțului de a lungul a 12 ani și de uriașa consecvență a lui Florian Bulumac în urmărirea unui țel (eu aș fi abandonat după un an), rămîne imaginea comediei de prost gust care e în România postdecembristă depistarea și sancționarea de către DNA a marilor afaceri de corupție.”

După cum era de așteptat, după emisiunea de duminică seara, a doua zi, luni dimineața, văzîndul pe Florian Bulumac la BAR, l-am întrebat dacă a aflat vestea clasării.
O aflase.
Mai mult primise Ordonanța de clasare.

Revoltat, făcuse o contestație la Ordonanța de clasare.
Primise de la DNA adresa din 29 ianuarie 2018 prin care era informat sub semnătura lui Bogdan Marius Bulancea, procuror șef de secție la DNA.

Închiderea fără ca cineva să fie trimis în judecată a – repet – Dosarului uneia dintre cele mai mari afaceri de corupție postdecembriste constituie un moment istoric.
Un moment care, asemenea tuturor momentelor istorice, menite a fi studiate de posteritate, reclamă prezentarea documentelor.
Ordonanța de clasare se intitulează Ordonanța din 20 11 2017 în Dosarul Penal nr. 413/P/2014.

De precizat că în cei treisprezece ani de la constituire, Dosarul a trecut prin diferite numere, ultimul fiind cel de mai sus.
E un document de 23 de pagini care debutează astfel:

„ENACHE AURELIA – procuror din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție.

Analizînd actele din dosarul penal cu numărul de mai sus,
CONSTAT:

În cadrul dosarului penal cu numărul de mai sus au fost efectuate cercetări cu privire la săvîrșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și continuată, faptă prev. și ped. de art. 248 C.p.rap. la art. 248 C.p. cu aplic. art. 41 alin. 2 C.p.p. și de stabilire cu intenție a unei valori diminuate față de valoarea comercială reală a bunurilor aparținînd operatorilor economici la care statul este acționar, faptă prev. și ped. de art. 10 lit. a din Legea nr. 78/2000, ambele cu aplic. art. 33 lit. a C.p.p.”.

Urmează o prezentare pe larg a faptelor infracționale ale unui număr de cinci persoane a căror urmărire penală a început în 2011 despre care se concluzionează:

„Față de cele constate se poate observa că activitatea infracțională reținută în sarcina învinuiților prin rezoluția procurorului din data de 11 martie 2011 este perioada anului 2000 – 30 aprilie 2002, dată la care a fost semnat contractul de privatizare între reprezentanții APAPS, în calitate de acționari majoritari și Consorțiul Marco, care la acea dată, așa cum rezultă din actele de urmărire penală, era acționarul semnificativ al S.C. ALRO S.A.

Se poate observa că activitatea infracțională a fost concentrată pe subevaluarea activelor și modificarea condițiilor de privatizare prin încălcarea dispozițiilor celor două Hotărîri de Guvern, activitate ce s-a desfășurat sub imperiul prevederilor vechiului cod penal, în perioada 2000 – 30 aprilie 2002.

Finalizarea procesului de privatizare prevăzut în contractul încheiat la data de 30 aprilie 2002 s-a încheiat în martie 2003, dată la care a fost privatizată și S.C. ALPROM S.A. cu respectarea prevederilor contractuale.”

Deși e limpede că e vorba de o afacere de corupție, Ordonanța decide:

„Referitor la plîngerile formulate împotriva persoanelor care au ocupat funcții cu atribuții de control în Aparatul Central al Statului, respectiv în cadrul Corpului de Control al Primului-Ministru, cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu, se va dispune clasarea, raportat la Decizia Curții Constituționale nr. 405/2016, dar și cu privire la faptul că, s-a împlinit termenul general de prescripție prevăzut de art. 122 lit. d) V.C.p.

În cauză, la data de 22 decembrie 2015, prin Ordonanța procurorului a fost dispusă efectuarea unei expertize contabile de către experți contabili, expertiză care pînă la această dată nu a putut fi efectuată.

Avînd în vedere faptul că, în cauză se va dispune clasarea cauzei pentru cauze care împiedică tragerea la răspundere penală a suspecților, se va dispune renunțarea la efectuarea expertizei contabile, deoarece aceasta a rămas fără obiect.

De asemenea, se va dispune restituirea sumei de 60.000 lei plătită de către Direcția Națională Anticorupție la data de 29 decembrie 2015, Corpului de Experți, cu titlu de plată în avans.

Față de cele constate: (…)

DISPUN:

 1. Clasarea cauzei privind pe: (urmează numele celor cinci, între care Ovidiu Mușetescu beneficiază de clasare întrucît a murit între timp – n.n.)
 2. Renunțarea la efectuarea expertizei contabile și restituirea sumei de 60.000 lei, plătită de către Direcția Națională Anticorupție cu titlu de avans către Biroul Corpului Experților, la data de 29 decembrie 2015.”

Așa cum dezvăluia Mihaela Iorga se renunță la expertiză și prin urmare se cer banii înapoi.
De la Florian Bulumac am făcut rost și de documentul care e Ordonanța din 25 ianuarie 2018, prin care se respinge plîngerea la contestație.
Din acest document am reținut două lucruri deosebit de importante:

 1. Argumentarea clasării:
  „Așa cum s-a reținut în mod corect în motivarea ordonanței criticate, consumarea infracțiunii de abuz în serviciu care a făcut obiectul cauzei s-a realizat la data de 30.04.2012, dată la care s-a semnat contractul de privatizare și a produs rezultatul prevăzut în latura obiectivă a infracțiunii, prin nașterea obligațiilor care au afectat patrimoniul persoanei vătămate.
  Raportat la acest moment, în cauză s-a împlinit termenul special de prescripție a răspunderii penale de 15 ani, astfel încît soluția de clasare este legală.”
 1. Transformarea clasării într-un pretext de hăituire a Mihaelei Iorga:
  Și cu asta , Amin!

După Dosarul Microsoft, unui alt Dosar de răsunet al DNA i se pune cruce.
Urmează EADS!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Gîndul de miercuri, 14 februarie 2018”

 • Rareș Reality a lansat ideea ca LCK i-a ‘ciuruit’, pe jurnaliștii prezenti la acel simulacru de conferinta de presa !
  Prin ce, prin prestatia gen teatru ieftin, pe care a avut-o, sau prin acele răspunsuri ‘ nu stiu, nu pot sa răspund’ ? Asta înseamnă… ‘ciuruială’ ? Nea batistă ești total pe dinafară ! De fapt ea s-a ciuruit, singură !
  Ar trebui sa urmeze, fara doar si poate DEMISIA NECONDITIONATA !

 • Nea Ioane, hai, bagă mare, pregătește-ţi ‘materialul’, pt gândul de mâine !
  Nu de alta, dar cred ca ai avea ce comenta, după cele spuse de Luluţa, in seara asta !
  Adică… mai nimic !

 • Considerați totuși că domnul Cristoiu merită și dumnealui felicitat pentru determinatea cu care apără funcționarea justiției și aplicarea cât mai corectă și mai în folosul societății a reglementărilor legale ?

 • Considerați că analistul politic Cosmin Gușă ar fi putut fi un bun consilier al doamnei Monica Macovei, fiind vremuri și când avea „inițiative politice” apropiate ca doctrină ?

 • O fi mai Stanca jaful transpartinic,dar LCK a cui este ? DNA a invins doar coruptii PSD si cu dosare masluite de procurori penali, aprobate de Judecatori cu mintea plecata cu sorcova.

  • Deci daca o unitate „de elita” a DNA umbla cu mizerii de astea, plantare se probe, atunci ce fac „unitatile” mai mici din tara? Kovesi si protectorii ei sorosisti de la UE trebue sa isi dea demisia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *