România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

De ce a eșuat Puciul Mihai Tudose din PSD

Nu cred că telespectatorii emisiunii România 9 de la TVR, luni, 15 ianuarie 2018, vor fi sesizat un mic incident petrecut în direct. Dînd curs blestematului nărav de presă TeFeListă (reporterul de pe teren nu oferă ceea ce-i reclamă fișa postului – informații în exclusivitate –, ci păreri proprii, și acelea ostentativ tendențioase), corespondenta TVR (al cărei nume îmi scapă) la ședința CExN al PSD) s-a dat de-a berbeleacul într-o succesiune de considerații despre cum ar fi biruit Mihai Tudose dacă votul era secret. Marius Pieleanu, prezent în studio, cel care a dat primul din presă exclusivitatea cu demisia lui Mihai Tudose, a contrazis-o, arătînd că votul, chiar nesecret fiind, a fost zdrobitor împotriva fostului premier.

De cînd Mihai Tudose i-a atacat sondajele Marius Pieleanu s-a manifestat public ca dușman de moarte al premierului demisionar. Contrazicerea reporteriței n-a ținut însă numai de supărarea distinsului sociolog. Ea s-a impus și din una dintre cele mai importante preocupări care stă în fața presei după noua criză politică din succesiunea definitorie pentru partidul de guvernămînt în doar un an de zile de la alegeri:
Ce s-a întîmplat de-adevăratelea la ședința CExN?

O întrebare fatală ivită din realități incontestabile:

  1. La ședința CExN în care s-a dezbătut și tranșat conflictul dintre Mihai Tudose și două ministrese PSD a cîștigat Mihai Tudose. Principala cauză: Spaima liderilor PSD de a nu provoca o nouă Criză politică prin căderea Guvernului. Era de așteptat ca și de data asta să funcționeze mecanismul.
  2. Bursa zvonurilor și știrilor care dădea, dacă nu o victorie a lui Mihai Tudose, atunci mă car un scor cît de cît echilibrat.

Nu Liviu Dragnea, ci Mihai Tudose a provocat acest nou moment în care CExN trebuia să aleagă între el și Liviu Dragnea.
În cazul Mihai Tudose am avut de-a face, în ultimul timp, cu o provocare conștientă de către premier a rupturii. Spre deosebire de Sorin Grindeanu, care cel puțin public n-a făcut nici un gest împotriva lui Liviu Dragnea, Mihai Tudose s-a purtat de parcă ar fi vrut să-l provoace pe președintele PSD să-i ceară demisia.
E suficient, pentru a ne convinge de asta să ne reamintim că:

  1. Mihai Tudose a cerut nitam-nisam plecarea celor două ministrese din Guvern pe motiv că sînt penale. Orice om normal și-ar fi dat seama că era o provocare nu la adresa lui Liviu Dragnea, ci a partidului. Cu puțin timp mai înainte CExN hotărîse că nu se pune problema plecării celor două – așa cum ceruseră Klaus Iohannis și TeFeLiștii – pe motiv că sînt penale. Declararea cuiva drept penal doar pentru c-a fost chemat la DNA îi scoate din minți pe liderii PSD, care și-au dat seama că e un truc prin care Statul paralel decimează politic PSD. Și deodată, premierul PSD îmbrățișează fără nici o explicație Teza TeFeListă.
  2. Mihai Tudose, deși lider PSD, n-a luat o clipă apărarea lui Liviu Dragnea, în fața campaniei de proporții îndreptată împotriva președintelui PSD. Deși Liviu Dragnea oferă toate temeiurile să fie atacat de presă și Stradă, totuși, chiar și dușmanilor săi le-a fost limpede că nu e vorba de o poziție corectă, ivită din nevoia de integritate a politicienilor, ci una incorectă, ticluită de sergenții majori mesianici, menită a face din Liviu Dragnea Diavolul, în timp ce Mihai Tudose devenea Arhanghelul cu sau fără aripi.
  3. Mihai Tudose a scăldat-o în chestiunea Legilor Justiției. Legile Justiției sunt – așa cum reafirma Olguța Vasilescu la emisiunea de la TVR – prioritatea priorităților pentru toți liderii PSD fără excepție. Premierul pus de PSD mai avea un pic și ieșea în Piață, dă demonstreze alături de USR, împotriva Legilor Justiției.
  4. Mihai Tudose a dat aviz negativ Legii Casei Regale. Aceasta e, după opinia mea, dovada că fostul premier își asumase politica Provocărilor cu orice preț.
    Legea – deși discutabilă – fusese inițiativa președintelui PSD și a președintelui ALDE, cele două partide de care depindea supraviețuirea lui Mihai Tudose la Palatul Victoria. În clipa în care, fără nici un motiv (inițierea Legii nu aducea pagube electorale PSD, dimpotrivă), premierul PSD-ALDE atacă fățiș o inițiativă a șefilor celor două partide înseamnă că el vrea scandal cu orice preț.
  5. Ultima și cea mai tare provocare a fost conflictul cu Carmen Dan. S-a tot spus că ministrul Afacerilor Interne e omul lui Liviu Dragnea și că, cerîndu-i demisia, Mihai Tudose îl atacă pe Liviu Dragnea. Lucrurile stau însă mult mai complicat. Carmen Dan, ca și cele două ministrese, au fost puse pe listă de CExN. Prezența lor e rezultatul unei negocieri între diferite grupări din PSD. Cînd a fost desemnat, Mihai Tudose n-a pus condiția să-și facă singur echipa. A acceptat echipa propusă de colegii de partid.
    În aceste condiții, a cere demisia lui Carmen Dan de dragul șefului IGPR, care trebuia să-și dea demisia de onoare, a fost din partea lui Mihai Tudose o provocare conștientă.

Toate datele converg, așadar, spre teza că Mihai Tudose a dus în ultimul timp o politică de provocare a întregului partid pentru o opțiune între el și gruparea Liviu Dragnea.

Înaintea ședinței și chiar în timpul ședinței, o mare parte a presei dădea ca sigură victoria lui Mihai Tudose.
Era o simplă intoxicare?
Răspunsul îl găsim în amănuntele despre desfășurarea ședinței aduse luni seara, la emisiunea România 9, la care au participat Olguța Vasilescu și Marian Pieleanu.
Contrar informațiilor date de presă, ședința CExN n-a votat retragerea sprijinului politic pentru Mihai Tudose, ci acceptarea demisiei de onoare a acestuia. Votul a avut loc astfel, pentru că la începutul ședinței Mihai Tudose a anunțat că-și depune demisia cerînd colegilor să voteze dacă sînt sau nu de acord cu asta.
Se vede lesne că Mihai Tudose a jucat, ca și la reuniunea anterioară a CExN, la șantaj:
Dacă-mi acceptați demisia, provocați o nouă cădere de Guvern.
Klaus Iohannis v-a avertizat că a treia oară nu mai desemnează un premier de la PSD.
Așadar, ori eu, ori Opoziția.

Pe ce s-a bazat Mihai Tudose?
Pe asigurările (primite și de Sorin Grindeanu) că, de teama plecării de la Putere, liderii PSD îi vor respinge demisia de onoare, sau, dacă el va fi înfrînt chiar în ședința CExN, votul va dezvălui, prin caracteru-i echilibrat, ruperea PSD.

Planul era, așadar, acesta.
Sau Mihai Tudose, jucînd la șantaj, cîștigă partida rămînerii în funcție și din acel moment, partidul trece de partea sa.
Sau, dacă pierde, o parte din partid, exasperată de crizele provocate de Liviu Dragnea, se burzuluiește și, încercînd o eliminare a lui Liviu Dragnea, se constituie într-o grupare de tip UNPR.
Cu acest nou UNPR, Klaus Iohannis va putea încropi noua majoritate. O majoritate în care UNPR-ul alcătuit de dizidenții din PSD făceau parte în frunte cu Mihai Tudose, care putea fi desemnat premier de către Klaus Iohannis. Ahtiați după ciolan, după formarea noului Guvern, urmau să treacă de partea noului UNPR și alți parlamentari PSD. Pînă la urmă PSD se refăcea sub conducerea premierului Mihai Tudose.
Miza crizei majore provocate conștient de Mihai Tudose:
Preluarea conducerii PSD de către Gruparea Mihai Tudose.

De ce a eșuat Puciul?
Pentru că regizorii din umbră ai Puciului n-au luat în calcul un amănunt:
Un partid ca PSD nu poate fi cucerit decît de un PSD-ist.
Pentru a-l înlătura pe Liviu Dragnea, trebuie să fii mare PSD-ist decît Liviu Dragnea.
Dacă Mihai Tudose ar fi fost un mai mare adept al Legilor Justiției decît Liviu Dragnea, dacă ar fi fost un mai mare adversar al DNA decît Liviu Dragnea, dacă ar fi fost și el convocat pe la DNA, dacă ar fi fost terfelit de presa Statului Paralel mai tare decît Liviu Dragnea, dacă l-ar fi hărțuit și pe el Mălin Bot, acest Miron Cozma al TeFeLiștilor pe cale de a deveni mineri, atunci Mihai Tudose ar fi învins.

Regizorii din umbră ai Puciului au făcut din Mihai Tudose un vajnic TeFeL-ist.
Suspiciunea de virus implementat pentru a îmbolnăvi iremediabil partidul provoacă reacția de respingere în cazul oricărei formațiuni politice.
Cu atît mai mult se întîmplă asta în cazul PSD, formațiune cu o experiență îndelungată de luptă cu virușii Regizorii din umbră.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

16 comentarii pentru articolul „De ce a eșuat Puciul Mihai Tudose din PSD”

  • @ion petrescu, alias niculaie
    Măi, nea, Cristian Mungiu, regizorul, daca la el te refereai, nu este fiul Alinei Mungiu, ci … fratele, mai mic ! Dixit !!#

    • La el mă refeream . Că doar n-or fi 10 regizori în familie . Și cu ce schimbă asta datele problemei ? Putea să fie și fi-su și să semene cu ea la jegoșenie de caracter , da uite că e doar fra-su și nu seamănă .
      Bă , nici Newton , cînd i-a căzut mărul în cap , cu gravitație cu tot , nu a fost mai fericit ca tine, că-mi zici mie că nu e fi-su ! Bravo , bă !

      • Vezi, astea-s defectele tale ! Nu suporţi să fii contrazis, și nu ‘joci’ fair, nerecunoscându-ţi greșelile ! Mai pe scurt, ca să-nţelegi, când ţi-o ‘iei’, te cam oftici ! Și, asta nu e bine !
        Hai, … poţi să ‘bagi’ o înjurătură !

    • N-ai zice, dar sunt doar 4 ani intre ei… 🙂

  • Domnule Nik Cernat, am scris greșit, scuze.
    Acum nu știu ce va ofensat?
    …comentariul meu sau omisiunea gramaticală?
    Cu respect

    • Nu MA ofensat nimic, doar că nu-nțeleg ce i-ai făcut gramaticii, de-ți e dușman!

      • Bine Domnule, sunteti un om de onoare, titrat, instruit, aplicat și bun cunoscător al limbii române, … vă respect “pătiimiile” și nu intru în polemică cu dvs.
        Cu respect și considerațiune, o seară frumoassă, sănătate și înțelepciune, vă doresc!

      • Bă , eu aș fi scris De ți-e dușman , ca tine sună ca porcu !

  • Foaie verde, de cicoare,
    Neamţu’ nu vrea … suspendare !
    Si mai are-o … ‘supărare’,
    I-e frică si de … DOSARE !

  • In primul rând vreau sa- mi ‘esprim’ sustinerea totala, faţă de ‘antecomentatorii’, mei ! Dar, totusi, parca nu pot fi de acord cu supozitiile unora, privind ‘cauzele’ demiterii guvernului tudose !
    Personal sunt convins ca el a.fost santajat cu un dosar penal, pt o serie de fapte de acu’j’de ani, de pe vremea când era președinte al CJ !
    Pe de alta parte, el, oricum, voia sa scape de … ‘tărăboi’ !

  • In primul rând vreau sa- mi ‘esprim’ sustinerea totala, faţă de ‘antecomentatorii’, mei ! Dar, totusi, parca nu pot fi de acord cu supozitiile unora, privind ‘cauzele’ demiterii guvernului tudose !
    Personal sunt convins ca el a.fost santajat cu un dosar penal, pt o serie de fapte de acu’j’de ani, de pe vremea când era președinte al CJ !
    Pe de alta parte, el, oricum, voia sa scape de … ‘tărăboi’ !

  • Maestre Cristoiu, explicația ieșirii din scenă a lui Tudose e mult mai simplă: după ultimele sale gafe, pierduse ultima brumă de sprijin din partea conducerii PSD. Astfel a preferat să se retragă înainte să se facă complet de râs (cred chiar că și Iohannis i-a sugerat acest gest, după declarația că liderii partidelor maghiare pot fi spânzurați, ridicând astfel mingea la fileu ungurilor).

  • Maestre … cand e sa te critic ca o iei pe miristi o fac fara resentiment sau retineri, la fel cum te si laud acum ca ai facut o analiza de jos palaria!

    Asadar … chapeau maestre! 🙂

  • Scuze: Pippidi

  • Ar fi putut fi… dar n-a fost să fie. Futdose a fost lăudat ca mare șahist, dar a jucat execrabil la cacealma. Vae victis!

  • Tudose mi s-a parut linistit . Cred ca a raspuns unui ordin . Sergentii majori mesianici au pregatit ceva PSD ului prin Johannis . Insa daca PSDistii au riscat si au acceptat indepartarea guvernului lor , cred ca de data asta nu se vor opri si-l vor suspenda pe Johannis . Sau , se poate sa fi fost tirgul : va punem un PM care sa va convina daca Tudorel Toader nu va mai fi ministru . Caci , daca va fi , obligatoriu o sa ia o decizie in privinta lui Kovesi . Daca nu va fi MJ , nu mai e cazul .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *