România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

Gîndul de miercuri, 2 ianuarie 2019

Caragiale nu credea în puterea Presei!

Înainte de 1989, gazetarul Caragiale a fost aproape trecut sub tăcere atît de presa oficială, deosebit de generoasă la aniversările marelui prozator din ianuarie 1952, cît şi de critica şi istoria literară, axate exclusiv pe artistul Caragiale.

Explicabil.
A vorbi de gazetarul Caragiale înseamnă a aduce în discuţie realitatea politică de sub Carol I. Puteau fi semnalate comentariile scriitorului la faptele mici şi mari ale perioadei – de la căsătoria lui Ferdinand cu Maria, pînă la alegerile parlamentare – fără referiri primejdioase ideologic la monarhie, la votul liber, la partidele politice, la lucrările Parlamentului?

A vorbi de gazetarul Caragiale înseamnă a aduce în discuţie avatarurile omului Caragiale, de la un partid la altul, după cum i se părea că ar fi avantaje nu numai financiare, dar şi politice, toate sub semnul unui adevăr incomod pentru publicistica proletcultistă:
Marele scriitor a rîvnit şi el, ca tot intelectualul român, la un post în administraţie sau chiar în Parlament.

Asemenea tuturor marilor figuri ale trecutului, Caragiale era şi el văzut de propaganda oficială doar sub aspectele unei statui în viaţă.
Micile şi marile slăbiciuni ale omului nu puteau fi trecute în revistă fără riscul de a contrazice flagrant cultul eroilor intelectuali.
În fine, critica şi istoria literară se supuneau prejudecăţii potrivit căreia Caragiale a făcut gazetărie ca să aibă şi el acolo cu ce să-şi întreţină existenţa, şi nu la modul serios, cum s-a întîmplat cu literatura.

Şi, totuşi, Caragiale a fost un mare gazetar, unul dintre cei mai mari ai noştri.
Redactor şi redactor-şef, proprietar de gazete, colaborator pur şi simplu, făcător de publicaţii şi, lucru deosebit de important, unul dintre cei mai profunzi analişti ai măreţiei şi decăderii presei noastre.

Întreaga sa viaţă trădează un gazetar autentic:
Profesionist desăvîrşit, conştient că desfăşoară o activitate care merită nu numai talent, dar şi trudă.
Cu toate acestea, ori de cîte ori a avut prilejul, Caragiale şi-a bătut joc de exagerarea pompoasă a însemnătăţii presei, susţinută de jurnalişti.

Pe vremea sa, ca şi acum, gazetăraşi de tot soiul, publicişti din turma lui Rică Venturiano, produceau pe bandă rulantă cuvinte umflate despre puterea presei, despre locul şi rolul presei în societate, despre cît de mult putea influenţa presa realităţile din jur.
Caragiale s-a definit în viaţa şi în opera sa prin spaima faţă de cuvintele mari, faţă de vorbele „umflate“, cum le poreclise el, din toate domeniile: din politică, din presă, din amor, din literatură.

Sub acest semn, n-a ratat nici o ocazie de a înţepa cu acul de satiric baloanele şi balonaşele care umpleau spaţiul politico-mediatic al vremii sale.
Ironizarea vorbelor mari despre puterea presei dă naştere unei capodopere a publicisticii lui Caragiale, uşor de înscris în creaţia literară a satiricului, deşi criticii şi istoricii literari o aşază în hotarele stricte ale gazetăriei.
E vorba de articolul (nesemnat, dar identificat de Şerban Cioculescu) „Însemnătatea presei“, din Moftul român, an I, nr. 21, 11 aprilie 1893, o capodoperă de ironie tipică privirii lui Caragiale:

„Adeseori auzi pe unii sceptici, cari nu cred în nimic, cari nu vor să înţeleagă că omenirea are o menire, susţinîndu-ţi că invenţia tiparului a dat între altele omului şi mijlocul de a-şi arăta dobitocia şi a-şi exercita perfidia; că presa liberă este adesea un testimoniu de paupertate intelectuală a unei naţii şi un document de rele năravuri şi rele apucături. Uită însă scepticii să socotească marile avantaje ale presei.

Un exemplu recent le va astupa gura. Iată-l:
Gheorghe Marin, un om modest pînă alaltăieri, devenit astăzi ilustru, «a fost omorît şi chinuit, torturat şi asasinat de comisarul Creţu».
După ce l-a ucis, comisarul asasin a pus cîţiva zbiri de au luat cadavrul şi l-au îngropat noaptea.
Ce ar fi devenit nenorocita văduvă şi orfanii victimei, dacă nu era, gata la postul său, santinela neadormită a opiniei publice, presa?

Din norocire pentru Gheorghe Marin şi familia, presa a aflat această tragică împrejurare, şi cu toată sinceritatea şi buna-credinţă de care este capabilă a dat alarma cu atîta energie încît asasinii au trebuit să bată-n retragere.
Ei, îngroziţi de descoperirea infamiei lor, s-au dus în toată graba la locul unde îngropaseră pe mort, l-au dezgropat şi i-au dat drumul, ameninţîndu-l însă că dacă va spune cuiva cele întîmplate îl omoară şi-l îngroapă iar.
Şi astfel, graţie glasului puternic al presei, Gheorghe Marin a fost redat familiei sale şi societăţii.

Suntem în dulcele Paştelui; să zicem cu toţii:
«Gheorghe Marin a-nviat!
– Adevărat a-nviat!»”

(Din volumul De la Fondul Antonescu la conturile lui Ceaușescu)


Statul versus Corneliu Zelea Codreanu. Eseuri, note, documente De la Fondul Antonescu la conturile lui Ceaușescu, Eseuri, note, documente

Cele două culegeri de eseuri au apărut la Editura Mediafax și pot fi cumpărate de la librăriile Cărturești.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

20 comentarii pentru articolul „Gîndul de miercuri, 2 ianuarie 2019”

 • Pt gabi_dick_șerban
  Băi, distanţa intre Sinaia și Predeal este de 21, 4 km !!! Cel putin pe … ‘șușea’ !!!
  Șchimbă … GPzS-u’ !

 • Asta-i pt nick cernat
  Icoana șuie-a lu’ cernat,
  Incet, pe cer se suie,
  Chiar dacă liciu a uitat
  Să-i dea, mereu, o **uie !
  Dacă nick-ul meu e liciu,
  Chiar te rog să-mi ‘furi’ … *** !!!
  (ah, dar ce … frumos vorbesc !?!)

 • Pt gabi_cocoș_șerban
  Foaie verde, tulipan
  Auzit-aţi de-un șerban,
  Care, zice că-i clujean ?
  E clujean de … Someșel,
  Are-o minte de … ghiţel,
  Și-o meclă de … bătrânel,
  Dar se dă el … ‘jmekerel’,
  Și, mai mult, chiar … ‘virinel’ !
  Cică merge la … ‘balete’, (sic)
  Să se uite-n … fund, la fete,
  Oare-n fund, sau chiar la buci,
  La… Spărgătorul de nuci ?
  Are-un cuvânt … preferat,
  Plagiat de la … cernat,
  I-o plăcea să stea … FLEXAT,
  Sau, poate … chiar a-ncercat ?
  Astea toate, le-am … tastat
  M-aștept să nu fiu … BANAT !

 • Pt serban clujean-ghiolban
  Daca treci prin Dealu Spirii,
  Ţi-o vei lua-mpotriva … firii !
  Iar de-ai vrut să zici, tu, ‘trist’,
  O să-ţi iei, și-n c*r, un rist !
  Nu ie și … ‘copulativ’,
  Ba ie chiar … EXPLICATIV !!!
  Poţi să-i zici și lu’ cernat,
  Ca să stea, și el, … FLEXAT !

 • S-O, cred c-ai ‘ţeles !

 • Alţi români, cari s-au dat mari smardoi, au cam luat-o-n freză, la-nceput de an, prin … ‘insulă’ ! Pentru fo doi dintre ei lucrurile s-au terminat cam rău !
  Ce să-i faci, asta e ! Nu toti sunt eroi, ca ăla de la brutărie, care acum doi ani a gonit niște teroriști, c-o navetă ! Dar care, cică si-ar fi luat-o, și el, de la … patron, care l-a… concediat !

 • Poti sa-i spui asta si clujeanului balerin GS, care, deși sunt convins că a fost chiar membru pcr, sau turnător, sustine că acest cuvânt (tovarăș) îi provoca repulsie .

 • Din păcate acest blog a devenit un fel de ‘casă de toleranţă’, ca să nu zic altfel, unde se ‘produc’ (idem) tot felul de indivizi, care se pretind a fi ori ‘profesori’, ori ‘cercetători’, sau chiar ‘filosofi’, asta ca să nu zic că se consideră BURICUL BLOGULUI !
  Exemple sunt destule, atât la ‘etaj’, cât si la ‘subsol’ !
  O fi bine, o fi rău, rămâne de văzut, sau de … răspuns, … de ce nu !

 • Cu un cuvânt, sau, hai, … cu două, asta se cheamă MANIPULARE INFORMAȚIONALĂ, sau ceea ce pe instagram (în special) se numește… INFLUENCERISM !!!
  Trăim in EPOCA IT-istă, după care va urma, probabil, cea a ROBOTICII, sau chiar a CYBORGILOR !

 • Azi vedem ca toate, fara exceptie, din stirile de la TV, incep cu ce este mai rau in Romania. MA INTREB NU MAI ESTE NUMIC BUN IN Tara? Sunt convins ca multe nu sunt cum trebuie, dar nici pe aiurea nu merg bine, oare cu asa ceva trebuie sa inceapa o stire.De ce sa fiu obligat sa ma uit la desene animate? De ce sa am in permanenta credinta ca multe din stiri sunt mai mult false,de ce sa am nostalgia unor stiri cu adevara sa ma reprezinte,de ce sa sa am impresia ca aceste stiri ma jignesc permanent, de ce nu ma incinta , de ce sunt pus permanent sa schimp un post pe altul ce poate imi spune ceva ce sa nu regret ca sunt in primul rind Roman si European, de ce pus in situatia sa ma trezesc violator, criminal, hot, bandit, cind eu nu am strivit nici un tintat! VA ROG SA FIU AJUTAT!

 • Băi baltag-sarcofag, tu-ţi … dai seama ce-ai scris ? Unde spuneai tu c-ai lucrat, parcă pe la increst, nu-i asa, prin Militari ?
  Păi acolo era plin de ‘tovarăși’, despre care vorbesti tu, unu’ mai … ‘tov’, ca altu’ !
  Așa că mai lasa-ne în pacea liniștii noastre, cu kkt-urile tale, că-nvie, iar, nea Marin ăla !

  • pt. cioara neagră care se dă vultur…..Bă, bulă, cine a fost ”mare” pe timpuri este azi Milionar in dolari….Si nu are timp să frece mangalu pe bloguri, nici nu-l interesează să filozofeze asupra cuvântului tovarăș……Cine a fost ”mare” cum insinuiezi tu azi e DOMN căruia ii pute cuvântul tovarăș. Bulache, la subsol sunt comentatori buni, tu faci mereu notă discordantă. Bag seama că ești teribil de ingust la minte.

   • Auzi băi, NOXA-întoarsă, ori nu-ţi-ai luat pastilele, ori încă n-ai apucat să bei niște MOARE, ca să te trezești, după Rev. 20.19 !
    Ca de obicei, iar n-ai inţeles nimic, din ce-am spus eu, ceea ce de altfel m-așteptam !
    In cazu’ ăsta nu pot decât să-ţi fac o urare:
    LA MULTĂ ***, 20.19 !!!
    Poţi să le-o transmiţi și altor … COMENTATORI BUNI, de la suptsol, că n-am timp să le-o spun … REGGIO !!!

 • Puterea presei? Presa de azi, cu 10% exceptzii, nu mai are putere, cel puțin MSM, ea reflectă găști. De ex, trebuie să fii bine bine frecat pe creier și îndopat cu prafuri ca să reziști ca jurnalist la NY Times sau la CNN, cînd știi că ai de înjurat aceiași oameni în fiecare zi 😆 shi asta devine plictisitor.Electoratu american care l-a votat pe Trump ,acu e înjurat de idioții utili ai lu Soros din presa de stînga americană fiindcă ei i-au zis ca de obicei bizonului american cu cin să voteze, iar bizonu – ptr prima oară,s-a răzgîndit la urna de vot. 😀 Așa va fi și-n Franța, fiindcă francezul modest s-a convins că doar fiindcă a votat sorosist și „la modă” un bufon util ca Macron nu i-a adus nimic în buzunar. Dimpotrivă 😀

 • Ole. Răzvan Savaliuc și Adina Anghelescu-Stancu de la Luju.ro au primit de la PSD 308.216 lei. Așa că Dragnea o să-și ia lăpticu de dimineață cu furculița, să mai scutească la cheltuieli că are nevoie de mărunțiș pt jurnaliștii- mînia țării 😆

  • De partea ailaltă, lista e mai lungă. Fomiștii Sorosismului care demască nasulia cu Dragnea și cît de nașpa e grecoteiul Tăriceanu îs de-alde Moise Guran, Cr Tudor Popescu, Liviu avram, Sabin Borcan, Ionel Stoica, Alex Costache, Răzvan Chiruță,Cătălin Prisacariu, Mircea Marian, Silviu Sergiu, Dogioaica de la ziare/sri, C. Tolontan, Paul radu,Bogdan Rareș. ETC. 😎 Îs mulți, liberali plm și flămînzi 😆 Lista nu se termină aci că sorossimu are parale multe, se știe. Treaba e nu se știe dacă-i mai rezistă inima largă lu Soros să mai facă atîtea partipriuri in sud-estul Europei. Chiar îmbălsămat,prin testament, soros ăsta cică o să continue să semneze plăți către prestatorii lui de servicii din presa Romîniei. Uite-așa a creat Trumpanu locuri de muncă în Romînia. 😆 Dacă ieșea Hillary, era mai ieftin, că-și lua mumia banu direct de la Președinția SUA 💡

  • Dragnea cică pleacă în vacanță în ianuarie, prin niște insule unde nici Gabi Șerban n-a ajuns. că deh!, tinerica lu Livache tre și ea plimbată, doar nu e Vînturătoarea lu Iohannis singura care a căștigat alegerile. Ăștia doi or să-și facă cadouri reciproc 😀 Dragnea o să-i aducă din insulă lu Vînturătoarea o poșetă din organ de elefant, iar Iohannis o să-i aducă ptr „calificata în finală” a lu Dragnea, Irina Alexandra,o poșetă din piele de porc de Guineea. Asta fiindcă, după părerea consilierului lu Iohannis, Kovesi, proporțiile trebuie păstrate, iar Dragnea a furat mai mult decît Iohannis 😆

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *