Luni spre marți noaptea la noi, CNN a transmis un interviu dat de Recep Erdogan lui Becky Anderson.
Nu întîmplător am folosit termenul de dat de… și nu luat de… :
Interviul s-a desfășurat așa și nu altfel, deoarece jurnalista a făcut toate concesiile posibile pentru a putea obține acest interviu, veritabilă lovitură de presă:
Erdogan e Vedeta momentului planetar.
În mai multe rînduri, polemizînd cu estropiații din presă, cunoscuți sub porecla de deontologi, care-mi reproșau că n-am fost agresiv cu un invitat, ajungînd chiar să-i arunc paharul cu apă în față, am ținut să precizez că, în cazul unui interviu profesionist, ziaristul trebuie să țină cont de două reguli:
De aceea, am scris la început că Erdogan i-a dat un interviu lui Becky Anderson, i-a făcut un cadou, așadar, și nu Becky Anderson i-a luat un interviu lui Erdogan.
Mie, cel puțin, interviul mi-a confirmat presupunerea – lansată într-un editorial din Evz.ro, că SUA și Uniunea Europeană vor avea mari bătăi de cap cu președintele turc după eșecul așa zisei Lovituri de stat din Turcia, cea mai caraghioasă (dacă putem folosi superlativul) din Istoria loviturilor de stat din lumea modernă.
Pe lîngă faptul că Recep Erdogan n-a avut nici un complex la gîndul că dă un interviu la CNN (un politician român ar fi fost ud tot la gîndul că i se ia un interviu care va fi văzut de toată planeta), s-a putut remarca încercarea (reușită) a președintelui turc de a aborda America de pe pozițiile unei Turcii care se știe și se vrea egală cu America.
N-am văzut o clipă slugărnicia unsuroasă a liderilor români ori de cîte ori vorbesc despre America, strădania acestora de a face pe plac americanilor. La întrebarea despre pedeapsa cu moartea, citind în intonația ziaristei o anume uimire față de această intenție, Erdogan n-a șovăit să reamintească faptul că în multe state americane există pedeapsa cu moartea.
Tratarea Americii de pe pozițiile unei Turcii care se consideră egala Americii s-a dezvăluit mai ales în dialogul despre extrădarea lui Gulen. Ziarista i-a zis că Gulen nu e pe lista de teroriști a Americii. Erdogan i-a replicat că nu de puține ori cînd America a cerut Turciei extrădarea unui terorist, Turcia n-a refuzat invocînd că respectivul nu e considerat de Turcia un terorist. Erdogan a continuat reamintind că Ben Laden a fost ucis ca terorist pe teritoriului Pakistanului de un comando american, deși nu se afla pe lista de teroriști a Pakistanului.
Desigur, se poate discuta dacă proclamarea de către Turcia a lui Gulen ca terorist înseamnă în chip automat că America trebuie să-l extrădeze ca terorist. Nu de asta m-am oprit asupra acestui moment al interviului. Am făcut-o, pentru că el a dat seamă de poziția adoptată de Erdogan în numele Turciei în dialogul cu America:
Poziția unei țări lipsite de complexe față de America, a unei țări lipsite de complexele de țară mică și amărîtă.
E Turcia așa? Habar n-am. Știu însă că Erdogan a vorbit în acest interviu ca președintele unei Mari Puteri a Lumii.
Marea problemă a Occidentului n-o va da dictatura lui Erdogan, ci poziția de președinte de Mare Putere pe care o va aborda președintele turc față de Marile Puteri ale Lumii, mai ales față de presiunile care se vor exercita asupra lui de către Marile Puteri Europene, de către America pentru a respecta rule of law în Turcia. Mai mult ca sigur, Erdogan va trata aceste presiuni ca o încercare de umilire a Turciei, căreia unii îi spun ce să facă, și va reacționa încercînd să arate că Turciei puțin îi pasă de ce spun alții.
Excepție făcînd prostia cu mustrarea presei, pentru că ia interviuri teroriștilor (e datoria presei să ia interviuri și teroriștilor, pentru a arăta publicului ce sunt și ce vor aceștia), interviul lui Erdogan m-a surprins prin strădania de a vorbi în numele unei Turcii care nu vrea să fie tratată ca o slugă.
Dacă aș fi turc l-aș vota pe Erdogan, pentru acest interviu. Numai că eu nu sunt turc.
Cristoiule, inca odata arati cât de mult urasti occidentul, occident care ti-a desfiintat dragostea ta–COMUNISMUL in Europa si acum arunci cu otrava ori de câte ori prinzi o ocazie, sperând ca incet, incet, vei reusi sa orientezi o parte cât mai mare din opinia publica, sa urasca, ca si tine, occidentul si inspecial America. Trebuie sa recunosc, vazând multe comentarii pe fb,ca din nefericire, tu si altii de teapa ta, reusiti sa bagati in cap, multor nevimovati, ideea ca UE si America sunt raul cel mai mare ptr RO, ca vor sa suga sângele românilor, ca RO a devenit colonie si tot felul de alte nenorociri care, toate, au ca obiectiv sa distruga increderea românilor in drumul pe care merge astazi alaturi de tarille civilizate ale EU. De aceea, Cristoiule,te califici ca unul din cei mai perversi dusmani ai RO. Ai imbatrânit si tot comunist bolsevic ai ramas, dusman al occidentului si marturisitor convins al ideilor si apucaturilor staliniste !!!
Va fi vai si amar de lume !
pai poate te muti acolo sa vezi cum se poarta erdogan cu jurnalistii
Maestre se cunoaste ca imbatraniti. Ati vota pro-Brexit, l-ati vota pe Erdogan, vi se pare ca fuziunea PMP-UNPR e o mare realizare politica …
Il putem paragona cu Adolf?
Copacul l-a sinucis pe Condrea .
Copacul a dat cate o Frunza de liniste la toti colaboratorii lui Dan C .
Si daca sunteti roman,votati tot cu ilici si lastarele lui ?!?
In interviul acordat SNN , Erdogan s-a manifestat ca un adevarat sultan ,dind dovada de o mare putere a plantei . Pai cine e de vina la toata aceasta panarama , tot cei care l-au pus in capul mesii , crezind ca se vor folosi de serviciile lui fara ca el sa ceara ceva , Stau si ma intreb , stiau englezii cind au facut Brexit ca in Turcia va avea loc o lovitura de stat esuata si ca treburile se vor imputi rau intre turci si americani ? Abia astept sa scrieti un editorial in acest sens .
Eu zic ca da , stiau .
Pai si eu cred , ca azi l-am vazut pe vicepresedintele american care a asistat la instalarea lui Jonnson la Londra .
si eu m-am intrebat ,ce stia UK ?
Cel putin si-a jerfit viata pentru Romania ,este o onoare. A fost pentru prima data in istorie, cand Romania a fost a romanilor.Pentru unii este greu sa inteleaga dragostea de tara.
A mai încercat unul să arate ce tare și mare este el față de Marile Puteri ale Lumii și a sfârsit la Târgoviște.
Da Acela nu venea dintr un imperiu care a stapanit zona 500 de ani .Era. Si el dintr un sat .
CORECT.
Daca noi avem in jurul nostru Doar neliniste,Oare ce este in jurul celor care traiesc sub Erdogan .
tare ERDOGAN