Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Ce cîștigă SRI din Atentatele de la Bruxelles

Cine a urmărit realitățile europene după Atentatele de la Paris va fi rămas surprins că tocmai Belgia a fost următoarea victimă.
De ceva timp, Bruxellesul mai ales lăsa impresia unui oraș în stare de război cu el însuși.
TAB-uri pe străzi, militari gonflați cu veste antiglonț și cu pistoale mitralieră, controale peste tot.
Omul simplu poate să se întrebe cum de au fost posibile atentatele din Belgia în aceste condiții, de forță militară desfășurată pe străzi.

Răspunsul e simplu:
Tocmai de aia au fost posibile atentatele, pentru că lupta împotriva terorismului a fost confundată cu lupta dintr-un război clasic.
Atentatele teroriste pot fi prevenite nu prin desfășurarea ostentativă și imbecilă de tehnică militară, ci prin activitatea profesionistă a serviciilor secrete.

Ca să pui la cale un atentat precum cel de la aeroportul din Bruxelles ai nevoie de un întreg complot.
Un astfel de atentat presupune locație pentru fabricarea bombelor, centre de recrutare a sinucigașilor, om înăuntru, care să dea informații despre securitatea aeroportului, raite ale unora din complot în interiorul aeroportului pentru a afla breșele de securitate, coordonare de la un centru.
Toate aceste elemente dau naștere la zgomote.
Zgomote pe care doar Serviciile secrete sînt în stare să le deslușească.

Organizațiile teroriste lucrează după regulile organizațiilor de spionaj.
Doar serviciile secrete, prin specialiștii și tehnica lor de contraspionaj, pot descoperi rețelele teroriste, care se apără cu mijloace moderne de ultimă oră.
Să nu uităm că rețelele teroriste beneficiază de sprijinul unor specialiști în tehnică de talia celor de care beneficiază serviciile secrete.
Pe deasupra, față de agenții unei organizații de spionaj clasice, membrii unei rețele teroriste sunt puternic motivați.
Spionii sunt mai puțin motivați să moară pentru birocrații lor din Centrală decît teroriștii pentru credința lor fanatică.
Anarhiștii din Rusia țaristă, mulți proveniți din lumea bună, n-aveau șovăieli cînd era vorba să se sinucidă omorîndu-l pe țar.

Indiscutabil atentatele teroriste de la Bruxelles au surprins Serviciile noastre secrete, SRI, mai ales, într-o defensivă în spațiul public cum rar s-a văzut pînă acum.
Decizia CCR a fost cît pe aici să ia SRI și supravegherea tehnică în cazuri de terorism și s-o dea unor milițieni.
În spațiul public, jurnaliști, dar și politicieni porniseră o ofensivă menită a convinge opinia publică de faptul că bugetul SRI e prea mare, că SRI are o putere ieșită din comun.
Culmea e că această ofensivă împotriva SRI, stîrnită de războiul dintre Daniel Morar și SRI, a căpătat amploare tocmai cînd, prin decesul Binomului SRI-DNA, SRI trebuia încurajat să se concentreze pe misiunea sa constituțională:
Protejarea țării de spioni și teroriști.

Atentatele teroriste de la Bruxelles au fost pentru SRI acea întîmplare care în Istorie poate schimba multe.
Dacă n-aș ști că e o formulare nefericită în condițiile în care au murit oameni, aș spune că pentru SRI a fost o întîmplare fericită.

Nu mai încape îndoială că:

 1. Ordonanța de Urgență prin care SRI capătă drept legal de supraveghere tehnică în cazuri de Siguranță națională și Terorism nu va mai fi pusă în discuție de nimeni, nici măcar de Călin Popescu Tăriceanu.
 2. Nici vorbă de Moțiune simplă împotriva Ralucăi Prună pentru formularea sa nefericită. Orice discuție stîrnită de această Moțiune ar ajunge în chip fatal la OU a Guvernului și de aici la puterile la care are dreptul SRI în lupta împotriva Terorismului.
 3. Tema drepturilor individuale puse la îndoială de Servicii va sucomba pentru o perioadă de timp. Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu vor trebui să renunțe la ea, pentru a nu intra în conflict cu opinia publică, dispusă acum să accepte orice limitare a libertăților individuale în lupta împotriva terorismului.
 4. SRI va porni o ofensivă de proporții menită a trece prin Parlament legile cerute de atîta timp, respinse de CCR, aflată sub puterea de convingere a lui Daniel Morar.

Printre acestea, legea privind înregistrarea cartelei prepay va fi repusă pe tapet.
Atentatele de la Bruxelles readuc în discuție marea problemă a lumii contemporane:
Echilibrul dintre drepturile individuale și cerințele Serviciilor secrete de limitare prin lege a acestor drepturi pentru ca ele, Serviciile, să ne poată proteja de teroriști.

Formularea Ralucăi Prună a fost nefericită prin absența nuanțelor.
Ea nu merita însă blamarea în cor, ci luarea în discuție, ca în toată lumea civilizată, a raportului dintre dreptul la viață și dreptul la viață intimă.
Nu s-a făcut la noi nici măcar un sondaj independent care să stabilească procentajul de limitare a drepturilor individuale pe altarul luptei împotriva terorismului.

Nu știu ce vor spune serviciile secrete belgiene acum după atentat.
Știu însă ce-ar fi spus SRI dacă, Doamne ferește! ele s-ar fi petrecut la noi.
Ar fi spus că deși au cerut mijloace legale pentru a putea supraveghea rețelele teroriste, societatea românească le-a refuzat.
Și dacă ar fi spus asta, nimeni n-ar fi putut să le contrazică.

În Italia, în Franța, ca să dau doar două exemple de țări în care am cumpărat cartelă prepy de internet, mi-au cerut pașaportul și m-au trecut în calculator cu tot felul de date.
La noi, în România, e unul dintre puținele locuri din Europa unde celui care vrea să cumpere cartelă preplaid nu i se cere nimic.
De ce?
CCR a declarat neconstituțională legea care cerea așa ceva.

Mai sînt și alte reglementări legale cerute de SRI pentru a-și putea desfășura activitatea în bune condițiuni.
După opinia mea, a venit momentul să luăm seamă și la ce spun Serviciile secrete.
Să trecem cerințele lor prin filtrul unor exigențe drastice!
Dar să le luăm în seamă!
Altfel, dacă Doamne ferește! ar avea loc un atentat și la noi, SRI s-ar apăra de acuzațiile că nu l-a preîntîmpinat invocînd mijloacele legale pe care societatea i le-a refuzat.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

44 comentarii pentru articolul „Ce cîștigă SRI din Atentatele de la Bruxelles”

 • SRI sa se ocupe de terorism, spioni, etc, si sa nu ne mai asculte pe noi sub plapumi, iata cate au de facut, da?

 • asa cum am informat si COLEGIUL NATIONAL”C.NEGRI”,azi vom informa si CNVA=https://www.facebook.com/photo.php?fbid=966262190116576&set=pb.100001984128680.-2207520000.1458719992.&type=3&theater

 • Buna analiza.

 • ce castiga cristoiu ….cand abereaza….?

 • Castiga dreptul de a ne asculta telefoanele !personal nu ma deranjeaza ca ma asculta si nici nu trebuie sa ne ceara noua permisiunea s o faca…

 • Premisele acestea sunt niste” copilarii” pe care un judecator- un specialist in ” legi’ le combate din 2 fraze.Preventia terorismului nu presupune interceptarea tuturor romanilor .Preventia terorismului ar presupune ceva SIMPLISSiM, respectarea Actualei Constitutii. ” Interceptarea fara fondul Problemei” este in antagonism cu drepturile fundamentale ale omului. Cum aflam, atunci?? Exista niste LACUNE uriase la nivel european, nu exista un sistem functionabil – prin care sirienii(+ alte natii) care cer azil in diverse tari europene- sa fie verificati- pe baza amprentelor si a documentelor personale.Avem o masa AMORFA de indivizi, toti arata la fel, toti au barbi si paradoxal, toti spun ca au 17 ani!! Aceste grupuri- cum sunt numite( iar nu ” grupari”), au intrat,au spus ca sunt hartuiti, urmariti, raniti. Sunt toti bine- mersi.Insa au pus cap la cap o strategie.Sa- si arunce toti documentele – pentru a avea sanse ” egale” la ” drepturile europene. Li s- a oferit ” incredere”, o incredere uriasa de care noi, d- le Cristoiu, nu beneficiem!! Nu sunt de acord ca un taliban mercenar sa spuna ca are 17 ani si sa i se deschida toate usile, gratie marinimiei europene- iar mie sa- mi puna serviciile bocancul in gat!! Pricepeti de ce este grotesc scenariul pe care l- ati ‘ imaginat’? Nu vreau sa hotarasca Pruna viitorul copiilor acestei tari!

  • CCR nu doreste un S.R.I pe tusa. Avem un S.R.I cu ‘ aceleasi’ indeletniciri ca Securitatea Ceausista, aceeasi oameni ramasi in aceleasi functii- D-le Cristoiu, doar daca nu au promovat!! Au mai obtinut niste diplome intre timp, sunt toti doctoranzi in ceva…(etc)- iar valabilitatea functiilor lor, a diplomelor lor- este egala cu 0. Doriti promulgarea acelei Ordonante in mod special?? Stiti d- voastra ce masuri s- au luat in privinta refugiatilor” pe ascuns”?? S.R.I ul are posibilitatea sa isi cenzureze complet orice actiune, decizie.Este un cerc ‘ inchis’. S.R.I ul comanda promulgarea unor legi si a unor ordonante pe banda rulanta..este o institutie’ militarizata’.Nu mai avem Parlament, nu mai avem- deja partide politice..doar 2- controlate indeaproape.Nevfolosim de orice ‘ pretext sa le oferim puterea absoluta..in beneficiul NOSTRU si al drepturilor noastre detin aceasta aparatura?? In valoare de 1 mld? Nu.Ca sa ‘ linseze’ ca imagine- treptat orice persoana, inclusiv din CCR care nu se mai potriveste in scenariile lor..Si dvstra le plange- ti de mila??? Saracutii de ei..

 • Belgienii astia,nu au un clan al Belgienilor,sa lupte cu terorostii astia ?

 • Cine sunt TERORISTII?
  Teroristii adica Prostii romani si unguri care FURA au vile si masini in Cluj. Eu nu am avut niciodata bani de masina in gunoiul de tara Romania.
  Gunoaiele de retardati turnatori la SRI sunt directori!
  De ce gunoaiele castiga mai mult ca mine?
  Eu stau cu mama in bloc fara bani intre studenti secui oligofreni care ne terorizeaza!
  Ce ai zice daca cainele tau ar castiga mai mult ca tine?
  Pulimea asta de profesori universitari din Cluj nu au descoperit NIMIC si lucreaza 4 ore pe saptamana!
  Eu am descoperit cateva teorii si nu am salar!
  Teroristii adica retardatii mintal Politicieni, SRI, SIE, directori…sunt la televizor si Prostesc poporul adica vor sa Fure poporul!
  https://www.researchgate.net/profile/Adrian_Ferent2/publications

 • D-le Cristoiu, revizuiti-va fraza Corect era…AU FOST POSIBILE … Ati facut un DEZACORD GRAV ( inadmisibil pentru ,,talia” dv) . La oral ( ca sa zic asa ) mai trecem cu vederea balbaiala dv. sau frazele neterminate din care, uneori, nu se intelege mai nimic …dar SCRIS ?! …E NEGRU PE ALB.!. si nu va face bine …fiti mai atent !

 • Sa se uite bine CCR sa vada ce ne poate astepta cu un SRI pe tusa cum il vor ei mai ales intr-o tara corupta ca Romania .Coruptia ridica de zeci de ori posibilitatea atentatelor.

 • Ai ajuns rau nu mai stii vorbi!

 • Ma vad silit sa va dau dreptate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *