Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Credeți că miercuri, la Consiliul UE dedicat refugiaților, România va fi scutită de cota obligatorie pentru că președintele Klaus Iohannis a bătut cu pumnu-n masă?

Consiliul JAI a decis impunerea unor cote obligatorii de imigranți (eu nu folosesc termenul de refugiați, deoarece pînă la ora actuală nimeni nu poate spune cu precizie cîți dintre cei veniți pe Mediterana au fugit de Războaiele din Orientul Apropiat și cîți au luat-o spre țările bogate ale Europei pentru a trăi nemțește, nici măcar românește). Pînă la ora la care scriu acest comentariu numărul precis care revine României n-a fost dat oficial. Unele surse dau 6.351, cît a zis data trecută Jean Claude Juncker c-ar reveni României. Alte surse dau doar două mii și ceva.
N-are importanță.

Importanță are că președintele României a anunțat luni, 7 septembrie 2015, într-o Declarație oficială, că România acceptă doar 1.785 de imigranți. Nici mai mult, nici mai puțin.
După Declarația asta, site-urile și televiziunile s-au umplut de limbi groase înălțate către Înaltul Fund Prezidențial. Ce Bărbat de stat e Klaus Iohannis! Cum a zis el, cu o precizie nemțească, 1.785, după care a tăcut pentru a sublinia punctul! Cum, în fine, Klaus Iohannis a dovedit că tace și face!

M-am numărat printre puținii care n-au apreciat poziția lui Klaus Iohannis.
Plecînd de la Declarația lui Klaus Iohannis am scris și publicat în Evenimentul zilei de joi, 21 septembrie 2015, un comentariu cu un titlu care a surprins:
Pe românește fie spus, în chestiunea refugiaților, am belit-o!
Prin Am belit-o! nu mă refeream la faptul că vor veni pînă la urmă refugiați și în România.
Nu mă număr printre cei care împărtășesc teza pericolului mortal reprezentat de pentru neamul românesc de primirea unui număr de refugiați mai mare decît 1.785.
Am scris Am belit-o!, pentru că poziția oficială a României trebuia să ia în calcul răspunsul la întrebarea:
Își poate permite România să refuze cota impusă de UE?
Dacă-și poate permite atunci ar fi fost normal ca președintele să declare că România nu primește nici un refugiat din principiu și nu că primește doar 1.785, pentru că numai atîta poate.

Să fim serioși!
Dacă e vorba de refuzul de a primi, Klaus Iohannis ar fi fost un adevărat bărbat de stat dacă ar fi spus că România nu va accepta nu 1.785, nu zece, nu unul, ci nici măcar o jumătate de refugiat.
Dacă a acceptat să primească, e și asta o poziție – ce mi-e 6.531 față de 1.785! – Crucială în poziția față de Decizia UE rămîne refuzul sau acceptarea și nu numărul.
Dacă accepți principiul e de a dreptul stupid să spui că nu poți primi nici mai mult nici mai puțin decît 1.785.

Ceea ce au cîntat lustruitorii lui Klaus Iohannis – cifra exactă – se anunța drept o prostie.
Notam în Evenimentul zilei despre anunțarea cifrei exacte:
Nu știu cine i-a vîrît în cap să fie atît de categoric și atît de exact în pronunțarea cifrei de 1785 de imigranți. Ar fi fost mult mai bine dacă păstra o anume ambiguitate în materie de cifră, pentru ca, la o adică s-o poată cîrmi.

Am scris Am belit-o! deoarece știam că România va sfîrși prin a accepta numărul impus de UE odată ce la Consiliul din iunie 2015 Klaus Iohannis a acceptat, fără să informeze Poporul Român, principiul cotelor repartizate țărilor membre. A veni apoi și a susține că primești doar 1.785, deoarece atît ai capacitate, mi se pare o neghiobie absolută.
Dacă știai că vei primi refugiați – scriam în Evenimentul zilei – era normal să purcezi la o pregătire a opiniei publice în vederea acestui lucru.

Dacă România va accepta și un refugiat peste cifra de 1.785, chiar că Am belit-o!
Refugiații vor apărea romînilor ca vîrîți pe gît de UE, de Marile Puteri Europene, într-un cuvînt ca o pacoste adusă de alții pe capul nostru.

Așa cum arată sondajele, românii sunt ostili primirii de refugiați. Din nenorocire, insistența lui Klaus Iohannis, a lui Victor Ponta și a lui Leonard Orban, infinitele precizări că Gabriel Oprea a mers la JAI pentru a vota împotriva cotei obligatorii, chiar și știrea că și acum România a votat împotrivă au adîncit respingerea de către români a refugiaților. Dacă România va accepta un număr mai mare decît cel de 1.785, cît a zis Klaus Iohannis, antipatia românilor față de refugiați, indiferent cît vor veni, va crește. Și așa românii văd în refugiați niște persoane nedorite. Faptul că ni s-au vîrît pe gît mai mulți decît am vrut va avea următoarele efecte periculoase:

  1. Va adînci respingerea de către români a refugiaților.
  2. Va adînci sentimentul că UE e un soi de Jupîn care ne obligă să facem lucruri pe care noi le refuzăm.

Desigur, Ședința Consiliului de miercuri poate să aducă surprize.
Inclusiv cea de a afla că România a fost scutită de cotă, pentru că președintele nostru a bătut cu pumnul în masă.
Eu nu cred în această posibilitate.
Dvs credeți?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

40 comentarii pentru articolul „Credeți că miercuri, la Consiliul UE dedicat refugiaților, România va fi scutită de cota obligatorie pentru că președintele Klaus Iohannis a bătut cu pumnu-n masă?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *