Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Gîndul de miercuri, 4 ianuarie 2016

O campanie neghioabă: SRI își impune oamenii în noul Guvern

S-a dat publicității, în fine, lista noului Guvern.
Zic, în fine, deoarece eu unul mă saturasem de atîtea liste aflate și difuzate de televiziunile de știri pe surse gen Caracudi din Cișmigiu.
N-am să înțeleg nici odată patima pusă de presă nu doar în aflarea numelor de miniștri înaintea listei oficiale, dar și în dezbaterea lor ca variante de lucru.

Luni seara, aterizat din Sicilia, m-au amuzat la televiziunile de știri dezbaterile controversate despre miniștrii care existau doar pe listele provenite din surse.
Am avut o clipă imaginea consumului inutil de energie electrică din nevoia televiziunilor de știri de a dramatiza fleacul:
Se polemiza ardent pe seama unor miniștri desemnați doar în capul realizatorilor de emisiuni!

După publicarea listei oficiale am asistat la o avalanșă de dezvăluiri despre noii miniștri, lăsînd impresia că ziariștii noștri și-ar fi dorit un Guvern alcătuit doar din Sfinții Apostoli, în frunte cu Fecioara morală a națiunii, numita Codruța Kovesi, eroina scenetei Hai lelițo-n deal la vie, la cheful SRI!

E și acesta un tic al presei noastre postdecembriste, în fiecare jurnalist român stînd, pare-se, un făcător de guverne.
Așa cum am mai scris, mă număr printre cei care n-au pretenția de a impune sau măcar propune partidului cîștigător lista noului Guvern.
Despre miniștrii noi îmi voi permite să mă pronunț abia după ce îi voi vedea la lucru.

Dacă ar fi, totuși, să-mi dau cu părerea despre listă, aș saluta prezența lui Teodor Meleșcanu în fruntea Externelor, decizie prin care PSD a ținut să-și arate respectul față de ALDE, desemnarea în fine la Justiție a unui ministru politic și mult așteptata răsplată pentru Olguța Vasilescu, a cărei bărbăție în lupta cu Binomul SRI-DNA a adus multe voturi PSD.

Publicarea unui lung șir de liste născocite a fost unul dintre aspectele acestor zile de fine și de început de an.
Un alt aspect a fost dat de dezbaterea dacă un nume era sau nu potrivit la un anume minister, culmea jenantului atingînd-o Vlad Alexandrescu, autorul afacerii banditești numite Cumințenia pămîntului, încă ocolită de DNA. Mai noul USR-ist a declarat că noul Guvern nu continuă moștenirea Dacian Cioloș, lucru pentru care el și Cosette vor vota împotrivă în Parlament.
Amîndouă aspectele nu sunt noi în postdecembrism.

Nouă mi s-a părut însă altceva:
Ampla dezbatere privind influenţa SRI asupra componenţei nominale a noului Guvern.
Campania, pentru că e vorba mai ales de o campanie de presă, a fost deschisă de Traian Băsescu.

După ce-a sprijinit Serviciile în scoaterea din joc, dubioasă, a lui Sevil Shhaideh printr-o Notă dubioasă vîrîtă pe gît Raţei mecanice, Traian Băsescu s-a întors împotriva lor, năpustindu-se asupra relaţiei dintre SRI şi diferiţi posibili membri ai Guvernului, în frunte cu premierul Sorin Grindeanu. Fostul președinte a lansat suspiciunea că în noul guvern SRI îşi va plasa ofiţerii acoperiţi.
Cum se întîmplă de obicei pe maidanul nostru mediatic, campania iscată de Traian Băsescu s-a întîlnit cu campania angajată de Antena 3, post TV care şi-a făcut o icoană făcătoare de minuni din trimiterea lui Traian Băsescu la puşcărie.

În ce constă campania?
În denunţarea unei aşa-zise operaţiuni prin care SRI vrea să-şi plaseze în noul Guvern oamenii săi.
E o premieră în postdecembrism, deoarece pînă acum, în zilele de formare a noului Guvern, principala şi singura suspiciune faţă de posibilele nume de miniştri ţintea corupţia. De data asta Corupţia a dispărut dintre suspiciuni. I-au luat locul suspiciunea de a fi omul lui Liviu Dragnea şi, îndeosebi, suspiciunea de a fi omul SRI.
Campania are drept punct de plecare o realitate asupra căreia s-a aplecat în ultimul an presa independentă:
Amestecul anticonstituţional al Serviciilor secrete în viaţa noastră social-politică.

Mă număr printre jurnaliştii care au dus şi duc o campanie consecventă împotriva amestecului anticonstituţional al Serviciilor în viaţa noastră social-politică.
De pe această poziţie, îmi permit să observ că actuala campanie dusă împotriva a ceea ce se numeşte plasarea de către SRI a unor oameni în Guvern trădează multe hibe.
Aşa cum se desfăşoară ea, campania risca să treacă drept o mare manipulare din partea Serviciilor pentru a abate atenţia de la adevăratele măsuri care trebuie luate pentru a elimina implicarea Sistemului în viaţa noastră social-politică.

De remarcat mai întîi că prin Servicii secrete campania prezentă înţelege doar SRI. Pe teritoriu naţional îşi desfăşoară activitatea şi SIE, chiar dacă misiunea acestui Serviciu vizează doar informaţiile exerne. A limita suspiciunile la SRI, excluzînd SIE, înseamnă, pe de o parte, a face jocul SIE, pe de alta, a deforma obictivele campaniei.
Oricît ar părea de ciudat, în materie de ofiţeri acoperiţi, de agenţi de influenţă, de oameni plasaţi în politică, în presă, în lumea afacerilor, SIE bate la scor SRI.
Sînt multe explicaţii ale acestei realităţi:
De la faptul că SIE e un Serviciu român în afara atenţiei vigilente a opiniei publice pînă la faptul că SIE poate oferi financiar mult mai multe avantaje decît SRI prin finanțările cu cîntec din străinătate.
Sigur e că, aşa cum s-a văzut din afacerea Cuminţenia pămîntului, SIE a avut un cuvînt greu de spus în activitatea Guvernului Dacian Cioloş.

Pe lîngă SRI şi SIE, acţionează pe teritoriul naţional alte două Servicii – DIPI şi DIA.
Cine ne garantează, de exemplu, că Serviciul secret al Armatei nu vrea să-şi plaseze şi el oameni în Guvern?
A limita suspiciunile la SRI înseamnă, iată, din start, a face ineficientă campania.

În privinţa SRI, ce dovadă e că un anume propus ar fi omul SRI?
Din lectura intervenţiilor lui Traian Băsescu şi ale Grupului Antena 3, se înţelege că om al SRI e cel care a absolvit nu ştiu ce curs la Academia SRI.
Fireşte, sînt mulţi politicieni care au urmat cursurile postuniversitare ale Academiei SRI.
Înseamnă că ei sunt ofiţeri acoperiţi sau agenţi de influenţă ai SRI?
A răspunde Da e ca şi cum ai jura că Absolvenţii Academiei Ştefan Gheorghiu de pe vremuri erau automat soldaţi credincioşi ai Partidului Comunist Român
Oricît ar părea de ciudat, cursurile postuniversitare de la Ştefan Gheorghiu alcătuiau o şcoală de comunism liberal, anti-ceauşist şi nu de comunism dogmatic.

A susţine că Operaţiunea SRI de plasare a unor oameni în Guvern înseamnă bătălia pentru prezenţa în noul Guvern a unor persoane care au trecute în CV-ul public absolvirea cursului postuniversitar înseamnă a-i crede pe cei de la SRI nişte idioţi militarizați.
Adevăraţii oameni ai unui Serviciu secret sunt cei care nu lasă o clipă în chip oficial impresia că ar fi oamenii Serviciului respectiv.
Tare mă tem, din acest punct de vedere că prin reducerea suspiciunilor de oameni ai SRI la cei care au o legătură publică, ştiută de toată lumea cu SRI se face jocul SRI:
Cel de a abate atenţia de la adevăraţii oameni ai săi din noul Guvern.

Din lista noului Guvern lipsesc numele celor care au în CV absolvirea Academiei SRI.
Înseamnă asta, oare, că Serviciile nu și-au plasat oamenii în noul Guvern?
Judecînd după Campania declanșată împotriva listei de Divizia Presă a Binomului, în frunte cu Unitatea de elită Hotnews, pare că de data asta Serviciile au eșuat în tentativa de a-și plasa oamenii în Guvern.
Știind însă că Serviciile sunt mult mai deștepte decît par, sunt convins că tocmai campania dusă de Divizia Presă e semnul că printre miniștri au fost plasați și acoperiți cu adevărat ai Binomului.
Nu de alta, dar ce altă formulă mai bună e de acoperi acoperirea decît de a fi revoltat de lista noului Guvern?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

9 comentarii pentru articolul „Gîndul de miercuri, 4 ianuarie 2016”

 • Ați observat totuși cați cititori aveți pe blog ? Parca mai mulți ca pe vremea Expresului cand vă făta gaina ? Oricum mai mulți decat la Evenimentul Zilei ? Ați sarbatorit evenimentul la Gågești ?

 • Nu-nteleg, salutati numirea lui Melescanu dar sunteti preocupat ca daca nu are SRI, poate are SIE, DIPI si DIA oameni in guvern ?

  Melescanu nu e omul SIE ?

  Eu spun ca ar fi mai bine sa vedem cine sunt de fapt „servilii” pusi de Dragnea in guvern si ce intentii are PSD de-acum inainte. Se vor intampla niste lucruri de la care cu siguranta nu ne vor salva nici presa, nici opozitia si nici societatea civila si ne vom ruga sa intervina „Binomul” si americanii.

 • @ Adriana Petrescu
  „binomul nostru” nu exista ! E si el tot al lor .

 • bine ati venit acasa.sunteti cel mai bun si mai fin observator,commentator si indrumator in cele bune,drepte si reale fenomene din tara noastra.se vede ca aveti o baza in studiul si intelegerea istoriei,nu doar a conteporaineitatii.o intelegere maiastra.pe buna dreptate trebuie sa ne adresam cu „maiestre”.o meritati din plin.

 • excelent !bine ați revenit acasă!

 • Sa nu uitam ca „guvernul meu” nu avea sprijinul parlamentului si „guverna” dupa ordinele presedintelui. Parlamentul era „frunza verde”. Acum s-a restabilit sensul oranduirii democratice, in care parlamentul aproba legile si guvernul le pune in practica. Ministrii trebuie sa asigure implementarea legilor in societate si nu fac ce vor ei. Sunt pur si simplu un organ administrativ pe care sa se poata baza coalitia conducatoare. Cu alte cuvinte, ministrii sunt „sefi de proiect” si nu trebuie sa fie cel mai bun proiectant din echipa.

 • Sa ñu uitam un lucru: Romanía a devenit un pion important al SUA. Deveselu, Kogalniceanu si posibilitatea de a transforma rapid portul Constanta in baza navala ( danele unde ancorau navele de la sectia a III-a cu adancime suficienta si docul uscat unde por fi reparate portavioane) sunt presa valroase ca CIA sa lase ceva la voia intamplarii. Mai ales acum cand turcii fac ce vor. Deci, serviciile, controlate si consiliate de americani vor continua sa controleze Romanía. Asta cu mijloace si manevre, de care noi nici nu visam. Asa cum au facut in América de Sud, Germanía, Coreea. Daca se ingroase gluma, se retrag putin la umbra, lasa sa se linisteasca lucrurile si trec din nou „la fapte”. Cine se opune fatis, dispare.

 • d.Cristoiu,nu zic ca nu sunteti bun,dar acuma sa ma iertati,sunteti „vax albina crema puca” pe linga Sebi Ghita.va munciti atit sa lamuriti poporul,cind colo apare asta – beton armat – si va spulbera tot efortul.eu as zice sa va aliati cu el,poate totusi iese ceva.nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *