România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

PNL sau disperarea ca program politic

Anca Mireanu a inițiat pe PS News o rubrică pe care e musai s-o salut: Postcriptum la postdecembrism.
Ea își propune semnalarea unui adevăr:
Mulți sînt convinși că tot ce se întîmplă în prezent e de o noutate absolută
De aici excitarea de a trăi în premieră, de a aborda cu patimă întîmplările mari și mici ale prezentului, ca și cum ar fi unice în felul lor, ceva în genul trăirii Apocalipsei transmise în direct.

În realitate, nimic din ceea ce se petrece acum nu e nou, nu e în premieră. Întîmplările și personajele de acum sînt repetări de rutină ale întîmplărilor și personajelor din postdecembrism.
Multe din cele ce se întîmplă acum și fac pe unii să jubileze și pe alții să se văicărească s-au petrecut în România încă de pe vremea lui Caragiale. Caragiale a scris în chip genial că singura industrie care prosperă la noi e politica. Și tot el a observat, urmărind detașat patimile de o clipă stîrnite de faptele și evenimentele politice ale vremii sale, că românul trăiește cu patimă de chibiț politica. Jupîn Dumitrache o dă pe Zița de nevastă lui Rică Venturiano, pentru că acesta combate bine pe ciocoi. Jupîn Dumitrache e fan al PNL. Rică Venturiano e un gazetăraș de pripas, care pentru o friptură scrie ca în discursurile din Parlament și din Piețe ale Liberalilor. Jupîn Dumitrache e atît de înîrăit în ura sa față de Conservatori, față de Ciocoi încît cade pe spate cînd descoperă în carne și oase pe autorul cufurelii publicistice anticiocoiești din Vocea Patriotului Național. E greu de imaginat că Jupîn Dumitrache ar fi fost de acord cu măritișul Ziței dacă Rică Venturiano ar fi lucrat la un ziar Conservator, la Timpul de exemplu.
Mihai Eminescu n-ar fi avut nici o șansă la mîna Ziței!

Din perspectiva propusă de Anca Mireanu mă amuză noua campanie de presă pentru ceea ce inițiatorii numesc Stoparea urii. Mă amuză alarma trasă în chestiunea războiului româno-român. Mai întîi pentru că tot publicistica și chiar proza lui Caragiale ne reamintesc că pe vremea României Mici violența politică trecea mult dincolo de violența verbală de azi. În România Mică a lui Carol I, care era scena literaturii lui Caragiale, românii chiar își spărgeau capetele din motive politice în demonstrații și contrademonstrații avînd drept vedete măcelarii și băieții de prăvălie.

Iată un exemplu, mai mult decît convingător că pe vremea lui Carol I se putea vorbi de un război româno-român, căruia națiunea i-a supraviețuit pentru a trece ulterior prin zeci de asemenea momente de ură:
Isteria PNȚ față de ceea ce era autoritatea și întinderea în timp a Guvernării Brătianu.
Încăierările dintre legionari și jandarmi în campaniile electorale de după 1930.
Confruntările de stradă din anii 1944-1947, cînd atît comuniștii, cît și țărăniștii apelau la violențe.
Cine altcineva decît elevele de la Domnița Bălașa, delicate ca niște petale, aruncau în noiembrie 1945 cu sare în ochi soldaților care păzeau Palatul Regal?

Cine a trăit ca mine perioada postdecembristă în postură de istoric al clipei și are tăria de a fi minim detașat va descoperi că tot ceea ce întîmplă acum în relația TeFeLiști și PSD s-a mai întîmplat o dată în anii ’90. O spun eu, care în anii respectivi, am trăit antiFSN-ismul la același nivel de patimă oarbă la care trăiesc azi antiPSD-ismul TeFeLiștii de azi. Trebuie să recunosc. Am fost și eu un fel de TeFeList, unul al primilor ani postdecembriști, cînd sloganul Fără violență! dădea farmecul mișcărilor de stradă, cu flori și cămăși albe. Postdecembrismul s-a definit printr-o realitate care se repetă în mod halucinant. Partidele de Dreapta, promotoare ale unor politici fără nici o legătură cu România reală, pierd alegerile la scor. Așa s-a întîmplat în 1990, în 1996, în 2000, în 2016. Cînd ajung la Guvernare își mărturisesc totala incapacitate de a administra România reală din simpul motiv că pentru ele, pentru formațiunile de Dreapta, România e cea din cafenele și mai nou de pe facebook. Numai că ceea ce produce orgasme colective în redacțiile presei de Dreapta și între fătucile și guguștiucii care roiesc în jurul partidelor de Dreapta, nu înseamnă nimic pentru România reală. Huiduirea Gabrielei Firea a fost văzută de Realitatea Tv și de alte oficine aflate sub Înalta Protecție Prezidențială ca o mare greșeală a primăriței. Pariază cineva pe teza că România reală, cea care merge la vot și s-a uitat la televizor, a gustat huiduielile fără rost ale TeFeLiștilor?

Slăbiciunea partidelor de Dreapta și mai nou absența președintelui din marile dezbateri naționale au dat naștere unei exasperări prin nimic deosebite de cea din anii 90 față de regimul FSN. Ca și noi atunci, TeFeLiștii de azi se iluzionează că manifestațiile din Piața Victoriei, tot mai mult semănînd cu o ieșire la Plimbare în centrul urbei, înjurăturile de pe facebook, delirurile lui Rareș Bogdan și delirurile Colonelesei, scremerile lui Ludovic Orban, vor duce la prăbușirea regimului. Așa ne iluzionam noi, TeFeLiștii anti-FSN din anii 90. Jubilam la orice inițiativă publicistică împotriva FSN, ne credeam mai deștepți decît masele FSN-iste, ne frecam palmele la fiecare incident pus la cale de ai noștri împotriva lui Iliescu.

Rezultatul?
Noi jubilam, ne strîngeam în grupuri antiIliescu, ,ne recunoașteam imediat ca și TeFeLiștii de azi, eram convinși că sub tirul ironiilor noastre inteligente, a glumelor și glumițelor noastre, regimul FSN se va prăbuși pentru a veni la putere Liberalii și Țărăniniștii, care, fiind de ai noștri le iertam toate neghiobiile, le treceam cu vederea toate aberațiile. Și în tot acest timp FSN cîștiga alegeri după alegeri. Cînd au ajuns ai noștri la putere, ura față de PDSR a făcut să nu reacționăm la aiurelile Guvernării CDR, concentrată pe ură, pe răzbunare, dar și pe pricopseala de rupți în fund. Și în 2000, PDSR a cîștigat la scor alegerile parlamentare și prezidențiale.

În 2015, TeFeLiștii au jubilat cînd, urmare a manevrelor anticonstituționale ale lui Klaus Iohannis, PSD a plecat de la Guvernare, lăsînd locul Guvernului tehnocrat, de la origini condamnat să fie ciuca bătăilor. Urmarea? PSD a cîștigat alegerile din 2016 cu un scor unic în postdcembrism. Își imaginează cineva că altul ar fi fost scorul dacă PSD era lăsat să guverneze și să se erodeze.

Ce ne învață postdecembrismul?
Că față de un mamut precum PSD acțiunile TeFeListe sînt încîntătoare, inteligente, dar că sînt perfect inutile. Încercarea Grupului Mălin Bot, acest Miron Cozma al TeFeLismului, de a-i provoca pe manifestanții PSD s-a soldat doar cu o creștere a contului lui Mălin Bot din bancă. Mitingul a avut loc. Majoritatea PSD-ALDE a rămas neatinsă.

Asumîndu-și pretenția de a întruchipa societatea civilă, mișcările TeFeListe au dus la creșterea în sondaje a PSD și ALDE.
România reală, cea de dincolo de Chitila, bombăne cînd vede agresivitatea Străzii, convocarea unui miting din nimic, demnitari hărțuiți în chip inutil. Nedumerirea și antipatia față de aceste manifestări sînt cu atît mai clare cu cît TeFeLiștii nu propun nimic pozitiv, mai ales în planul vieții cotidiene. Ei se rezumă doar la proteste și atunci prin asumarea unor clișee de gîndire gen, Ciuma Roșie, DNA să vină să vă ia.

Să admitem că TeFeLiștii, scutiți de un program politic, de trecerea examenului electoral se pot desfăta cu mișcări de stradă mai mult sau mai puțin violente.

Altfel stau lucrurile cu partidele din Opoziție. Acestea trebuie să aducă Puterii o contestare convingătoare, ținînd de teme cruciale de viață cotidiană. Apoi, partidele de Opoziție trebuie să convingă electoratul ca alternativă la PSD și nu ca forțe PSD cu orice preț. Din acest punct de vedere, USR; partidul majoretă cum inspirat l-a poreclit Lelia Munteanu în Gîndul, pentru gustul acestui partid articifial, creat de Servicii în locul PPDD, prin înlocuirea nituitorilor cu corportatiștii, îi stă bine în politica sa exclusiv antiPSD, manifestîndu-se ca o variantă parlamentară a Miței Baston, cea care voia scandal cu orice preț, scandal de să se zguduie Universul. PNL-ului îi stă rău cu această politică, impusă partidului de Ludovic Orban, care poate fi orice, interpret la mandolină, staroste de tip rusesc la chefuri, ținător de trene și glumeț prin iarmaroace, dar politician în nici un caz. Partidul acesta, ivit din fuziunea a două partide de guvernămînt, a îmbrăcat în ultima vreme formele isterice anti-PSD ale TeFeLiștilor, De aici impresia de neputință care ține locul puterii, competenței, și reduce politica partidului la semnale de disperare, cînd, un partid alternativă, ar trebui să trateze PSD de sus, de pe pozițiile unei formațiuni care știe că va veni la putere.

Disperarea nu naște capital politic.
Naște cel mult spectacole de tip TeFeList.
Lumea se uită la ele, le urmărește cu un interese de spectatori, după care merge să voteze PSD.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

22 comentarii pentru articolul „PNL sau disperarea ca program politic”

 • Am fost unul dintre participantii activi la manifestatiile din anii ’90, dar nu am fost un TFL-ist, ci un golan-student. Am participat la toate adunarile civice, incepand cu 21 decembrie 1989 si terminand undeva prin toamna lui 1990. Dupa aceea, implicarile mele in lupta de gherila cu FSN au fost sporadice. Motivele pentru care am protestat impotriva FSN sunt trei: incalcarea promisiunii de a nu participa la alegeri, crimele neanchetate din decembrie 1989 si o televiziune libera. In ciuda a ceea ce cred unii, eu si colegii mei din Grupul Independent pentru Democratie nu am sustinut partidele istorice, ci democratia. Asociatiile civice care protestau la inceputul anului 1990 erau destul de deranjate de faptul ca politicul profita de pe urma luptei noastre anti-FSN. Si ca fapt divers, manifestatia din 28 ianuarie nu a fost organizata de Opozitie, asa cum apare in prea contemporana, ci de noi. Asa cum tonul inceperii mitingului-maraton din Piata Universitatii nu a fost dat de Liga Studentilor a lui Marian Munteanu, ci de studentii de la Politehnica si Medicina, alaturi de ceilalti mitiginsti care au campat in fata Teatrului National, printre care si eu, motivul fiind bataia incasata de unii dintre ai nostri de la securisti si militieni. Orice comparatie care se face intre golanii din anii ’90 cu TFL-istii de acum este fortata si jignitoare pentru primii, care au adus jertfe de sange in batalia cu socialismul cu fata umana a lui BRUCAN, conducatorul de facto al Romaniei de atunci. Noi, chiar daca am fost naivi, macar eram curati, patrioti si sinceri.

 • Băi, … „egolătrăilor”, decât o ARMATĂ DE PROȘTI, mai bine un COMANDO DE JMEKERI !!!
  Zdragnea cam are dreptate !!!
  Somn ușor, boilor !!!➡

 • Domnule Cristoiu, postarile dvs. sunt reale; chiar daca nu ar fi, tot trebuie citite cu atentie, respectand dreptul la opinie. Din pacate oameni de nimic ataca opinia dvs. si comenteaza de aiurea. Sunt plecat de mult din Romania, singura legatura este cea a limbii romane, a oamenilor din Tara, a jurnalistilor romani. Incerc sa nu uit limba natala. De fiecare data cand privesc la televizor dezbateri devin trist. Oare din Tara asta am plecat? Da, din Romania, acum colonie a USA si bataia de joc a Europei. Ar trebui sa fiu multumit. Sunt american iar Romania este colonia americanilor. Niciodata, mai ales ca stiu, in detaliu, ce fel de oameni sunt aici. O tara unde trei din cinci copii americani adorm flamanzi. O tara unde o noapte la spital te costa 35.000 de mii de dolari. O tara unde toate alimentele sunt modificate genetic, chimizate si iradiate. O tara unde jafurile, violurile, omorurile depasesc orice limita. De multe ori, prin magazine, sunt intrebat daca sunt rus (datorita accentului) desi cei care ma chestioneaza sunt „idioti totali”, analfabeti 100%. Raspund intr-o engleza curata: „As fi mandru sa fiu rus”. Mi-am facut ADN-ul, sunt roman 100%, fara sange de tigan sau evreu (specificatie mentionatal in testul ADN). Un roman din colonia actuala a americanilor. Un geto-dac naufragiat pe coastele Atlanticului, traind cu gandul la Tara Mea. Am curajul sa le spun in fata ce gandesc despre ei, despre americani. Ex: „Voi ucideti un om din greseala, dupa care va aplecati spre cadavru si scoateti un sorry. Idiotule, m-ai omorat, sunt mort!” Sorry!
  PS: Domnule Cristoiu, nu imi dau numele adevarat, ca lumea-i plina de criminali.

  • Cum arată ADN-ul de țigan sau rus , bă idiotule ?
   Auzi , oligofrenule , tot mai locuiești gard în gard cu ambasadori și congressmeni , mai vă împrumutați cu o cană de zahăr , un ou , ceva ?

   • Da, este adevarat. In ADN se specifica daca ai sange de tigan sau de evreu. Asta nu inseamna ca sunt rasist, dimpotriva. Eu nu am asemenea mostenitori de sange. Cat despre o singura noapte la un spital american, atat costa $35.000. Daca nu ai asigurare platesti aceasta suma. Cu asigurare platesti in jur de $5.000 pe noapte, repet, pe noapte. Daca stai in spital mai multe zile, suma se ridica la peste $200.000. Ion Petrescu, eu nu te-am jignit si nici nu am de gand sa procedez urat la postarea ta. Deh, nu am sange de conlocuitor si apucaturi de bulibasa.

    • Bă , boule , e ADN-ul uman . Hai , că ești un biet retardat de la Bălăceanca _USA, pierd vremea cu tine. Te-a luat cineva la ..ulă . De ce ? Pt că se poate , ești foarte prost .

     • Ion Petrescu, sigur esti facut in palma si aruncat in …la mama ta cu rochita inflorata. Indicatie: du-te la oglinda si prikveste la ochii tai. Daca albur globular bate spre galben, sigur faci parte din comunitatea conlocuitoare care acid si fura ca sa traiasca.

  • Bă retardatule, din plictis am citit cufureala ta patriotică . 35 000 $ o noapte la spital ? Cu transplant de inimă cu tot , mă gîndesc …

   • Bine ai revenit, Gabone! Citindu-i postarea lui Mureșan, gândul mi s-a dus către G. Mioc. Ești cam supărat. Cei cu tine?

    • Cei cu mine ? Da cu tine cei ? Nu-s prea sigur că am revenit , e o mare pierdere de vreme să înjur terfelogi securiști . Nu neg că-mi face totuși plăcere să le trag cîte o mUE , care , la vremea ei , face cît 10 femei .

  • Exilul este amar, așa cum se știe. Caragiale in Germania n-a mai scris nimic important și nu ducea lipsă de bani, căci obținuse ,,moștenirea Mumuloaiei”

 • D-le Cristoiu, nu ar trebui sa luati în derâdere faptul ca în anii ’90 ati fost „tefelist” antifesenist. Fara „tefelistii” de atunci, Iliescu si clica lui ar fi putut sa-si faca mendrele, orientând România pe calea comunismului cu fata umana, dupa cum îi cereau rusii.
  Sa fiti convins ca acum, Dragnea si clica lui, reusesc sa-si faca mendrele, tocmai pentru ca intelectuali si jurnalisti grei ca dv. îi permit acest lucru. Ca sa nu spun lucruri mai grele…

  • Fara virgula dupa „Dragnea si sclica lui”.

   • Graba strica treaba! Corect: „Dragnea si clica lui”.
    Ar trebui sa existe si la subsol o posibilitate de editare a textului!

  • Bă , Dumi , ( Dumm = prostovan , în germană ) , nici la ruși nu există comunism cu față umană , cretinule , poate la chineji . Ești atîta de prost , că nu realizezi că Iliescu , așa comunist cum era , tot era cu 5 clase peste Chiorul Băsău , care ne-a adus Securitatea înapoi și statul polițienesc , lucru pe care comunistul Iliescu nu l-a reușit . Împotriva Chiorului nu te văd prea revoltat , băsistule !

   • Cretinule, „perestroika” si Gorbaciov îti spun ceva?
    Basescu este istorie, obsedatule, dar Iliescu este istorie sângeroasa .. cu cinci clase deasupra tuturor!

    • Idiot sinistru , eu nu m-am temut și nu am detestat așa Securitatea lu Ceașcă cum mă simt acuma , de cînd Băsănăul tău i-a instalat la putere din nou . Cine crezi , retardatule , că le-a adus pe cele 2 dejecții purulente în prim plan , Coldea și Chiorveșa , Iliescu sau Chiorul ?
     Morții din 89 au existat pt că pe aici s-au răfuit , ca de obicei , CIA cu KGB . Iar tonții de români ,tot ca de obicei , au plătit. Nici nu vreau să mă gîndesc la numărul victimelor , moarte sau băgate degeaba la pușcărie , din 2004 încoace , de cînd tartorul Chior a fost jupîn , cu slugi ca tine și Cîrnat .

     • Tu esti speriat din nastere, slabe sperante sa îti revii, oricare ar fi regimul.

     • Dar, ia zi, căcăciosule, de injecții te temi? Bă, dacă mai înjuri mult pe-aici, trimit salvarea la tine, c-o asistentă urâtă și-o seringă de 10 ml! Nu mă provoca! Că am relații, bă!

   • Cretinule, securitatea nu a plecat niciodata dupa ’89, pentru ca asa a vrut Iliescu si ai lui!

 • Bun diagnostic , maestre !

  nb Exista o inexactitate in text : in 1996 cistigasera alegerile CDR

 • Maestre, te-ndrăgostiși de mme Mireanu ?
  Ea merită mai mult decât… „saluturi”, ce-i drept, ceea ce i-aș „da” și eu !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *