Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

România nu mai are președinte! Are un candidat la prezidențiale: Klaus Iohannis

Miercuri, 5 decembrie 2018, Klaus Iohannis urmează să lanseze la Cotroceni în dezbatere publică rezultatele Proiectului România educată.
Titlul e înșelător prin raportare la realități. S-ar putea crede, mărginindu-ne la sintagma Proiectul România educată, că șeful statului e pe cale să anunțe un Măreț plan de măsuri concrete, menite a face din România semianalfabetă cu diplomă o Românie educată. La o adică, s-ar putea crede că președintele României cu sau fără Răvășitoarea (depinde dacă i s-a făcut între timp rochia fără mînecă pentru Lansarea de Proiecte), va pune o mistrie de mortar la temelia unei construcții de universitate la Dăbuleni, știut fiind că pentru cultivarea pepenilor e nevoie de doctori și doctori docenți. Sau măcar ar anunța că va lua lecții de română, multe dintre intervențiile sale publice semnalînd absența a ceea ce se numește simțul limbii, domnia sa exprimîndu-se în românește ca într-o traducere din germană cu Google translate.

Lectura Comunicatului prezidențial ne potolește entuziasmul stîrnit de iluzia că, în fine, după patru ani de mandat, Klaus Iohannis va înfăptui și el ceva. E vorba – zice Documentul – de niște rapoarte întocmite prin consultarea a 10 000 de persoane și a 60 de instituții. Nu e vorba de nici un fapt, nici măcar unuia de proporțiile unei manichiuri. Ne vom afla în fața unui nou derdeluș de vorbe.

E limpede că acțiunea se înscrie în campania electorală pentru prezidențialele din 2019, declanșată de Klaus Iohannis în chip anticonstituțional, deoarece folosește în interes personal resursele bugetare ale Președinției. O decizie incorectă și din punct de vedere moral, cîtă vreme nici un alt pretendent la fotoliul din Deal nu s-a anunțat pînă acum.

Adăugată altor acțiuni – Promulgarea Legii de construire a unei singure autostrăzi în cadrul unui montaj-literar artistic susținut de parlamentarii PNL-iști, hîrjoana cu acceptarea miniștrilor PSD, inculparea lui Călin Popescu Tăriceanu, afișarea la Parada de 1 decembrie de la Alba-Iulia cu Garda Pretoriană a SRI în spate –, lansarea de miercuri ne atrage atenția că Klaus Iohannis nu mai e președintele României, ci pur și simplu candidatul la prezidențiale.

Practic mandatul său s-a încheiat după patru ani. N-a făcut nimic în funcția de președinte. Timp de un an de acum încolo va fi candidat. Se înțelege că nu va face nimic din ceea ce-l obligă privilegiile de președinte. Va face însă mult rău din perspectiva celui angajat pe banii statului în campania electorală. Și dacă va obține un al doilea mandat, va străbate următorii patru ani fără să facă nimic în funcția de președinte. În cel de-al cincilea an, nu va mai fi președinte, va fi un președinte deja trecut în rezervă.

Dincolo de întrebarea legitimă, dacă un președinte nu face nimic timp de patru ani, în afară de datul în stambă protocolar, n-ar trebui să trecem oare la o republică parlamentară? decăderea voluntară a lui Klaus Iohannis din funcția de președinte și asumarea ipostazei de candidat la prezidențiale, ne previn că de acum încolo toate vorbele și faptele lui Klaus Iohannis trebuie cîntărite prin raportare la interesele sale electorale și nu la interesele naționale.
Interesul național ar cere, de exemplu, ca președintele să lucreze din greu la formarea unui nou Guvern, eventual unul de Uniune Națională, astfel încît să fie stopat, chiar și în ultimul ceas, dezastrul numit Guvernul Viorica Dăncilă.

Interesul electoral al lui Klaus Iohannis e însă net diferit de interesul național.
Interesul personal electoral îi cere să păstreze în funcție Guvernul Viorica Dăncilă:

  1. Plasîndu-se în Opoziție (e drept mai mult teatrală decît reală) față de Guvernul Viorica Dăncilă, Klaus Iohannis are toate șansele să cîștige un al doilea mandat. Votul la prezidențiale va fi incontestabil unul negativ, împotriva Guvernării PSD-ALDE.
  2. La prezidențialele din 2019, singurul contracandidat periculos pentru Klaus Iohannis e candidatul PSD.

În perioada postdecembristă candidatul PSD a fost de regulă șeful Guvernului PSD: Adrian Năstase, Victor Ponta.
Evident, în condițiile în care PSD s-a aflat la Guvernare.
În 2009, cînd a candidat Mircea Geoană, la Guvernare era PDL.
Poate fi Viorica Dăncilă premierul în stare să devină candidatul PSD la prezidențiale?
Evident, nu.
În acest caz, PSD-ul va fi lipsit de un candidat aproape sigur, care să acționeze și electoral, așa cum face președintele. Prin urmare, PSD e deja dezavantajat în perspectiva prezidențialelor, nu numai pentru că nici măcar n-a sugerat cine va fi candidatul, dar mai mult și pentru că nu-l va putea contracara pe Klaus Iohannis deja dispus să exploateze funcția în calitate de candidat.

Se discută cine va fi candidatul PSD la prezidențiale. Istoria postdecembristă arată că acest candidat nu poate fi altcineva decît președintele partidului.
În prezent Liviu Dragnea e președintele PSD.
Va fi el și candidatul PSD?
Va fi, dacă nu va fi condamnat în a doua instanță.
Va fi condamnat?
Răspunsul trimite la voința lui Klaus Iohannis de a face orice pentru a obține un nou mandat.
Sau mai precis de a-i pune pe șapcalii de la SRI să facă orice.

Interesul național, cel căruia i se supune un Președinte, ar cere ca Justiția să fie lăsată să decidă în cazul lui Liviu Dragnea.
Interesul personal, cel căruia i se supune candidatul Klaus Iohannis, ar cere ca Justiția să fie influențată.
Pentru a-l achita pe Liviu Dragnea.
Poate fi pentru Klaus Iohannis un alt candidat PSD mai comod decît Liviu Dragnea?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „România nu mai are președinte! Are un candidat la prezidențiale: Klaus Iohannis”

  • Pe 23 Ianuarie 2017, Iohanis COMEMORA Mica Unire..
    Asta, dupa ce trimisese scrisori la Bruxelles prin care cerea sa nu cumva sa se acorde Romaniei postul Corinei Cretu, ca nu vrea el.
    De curand, suferea ca Romania a primit presedintia rotativa UE si incerca sa o amane…
    Acum suferă pentru că Romania isi doreste sa aiba, in sfarsit, o Justitie functionala, nu bodyguarda a marilor corupti (gen Alro, EADS, Bechtel, etc…etc).
    Si mai mult, vad ca se implica sa „yeduce” sistemul de invatamant. Astept sa vad daca va impune predarea de cursuri de „M* – opinie politica” sub numele de Romania Yeducata…
    Mai intereseaza pe cineva ce are de spus acest „yeducat” (-alfabet functional?) autorevendicat „politrukul” ?

  • Lovitură de … CAMERĂ, in ‘Perlament’ !!!
    Un penelizd, neagu, l-ar fi sunat pe kwj, având un ȘMEN, privind șefia CD !
    Protocoalele încă FUNCȚIONEAZĂ !
    Vice prezidenta camerei fu chemată la dna!
    Exact cand trebuia sa valideze votul opozitiei !
    C-AȘA-I ÎN TENIS !!!

  • Teoria conspiratiei împinsa pâna la limita absurdului: cea cu Dragnea „ajutat” sa ramâna liber si sa participe la alegerile prezidentiale. Când nu vrem sa scriem despre realitatile evidente care-i privesc pe Dragnea si Tariceanu, coruptii de frunte ai României, ne imaginam adevarul despre ei.

  • Încă un an de rivalitate Dragnea Iohannis e prea mult și greu de suportat; îmi doresc ceva mai bun!

  • Ce sa mai zici, republica bananiara 100%, procurorii fac cursuri la SRI si la Ambasada Americana.

    • Jutta
      Procurorii fac cursuri la Ambasada SUA să învețe engleza și fac curse la SRI ca să-și dezvolte urechile, nu neapărat inteligența. Dacă a trecut și procuroru Zdreanță p-acolo maaan, a fost standard ridicat , n-a fost o glumă 😀

  • Mi se pare fara logica insinuarea ca Iohannis l-ar face scapat pe Liviu Dragnea de închisoare, pentru a avea un contracandidat slab la prezidentiale.
    Daca Dragnea ar scapa si ar candida, ar sti el cum sa se martirizeze, acuzându-l pe Iohannis de toate relele din lume, pentru a câstiga voturi.

  • Daca „Iohannis ar lucra din greu la formarea unui Guvern de Uniune Nationala, astfel încât sa fie stopat, chiar si în ultimul ceas, dezastrul numit Guvernul Viorica Dancila”, ati pune în discutie din nou, povestea cu „Guvernul meu”.

  • Maestre, s-a strecurat o cratimă unde nu-i era locul și-or sări analfabeții cu gura.
    Ați scris: „S-au măcar ar anunța….”
    Corectați-o și apoi ștergeți-mi comentariul.
    Mult succes în continuare!

  • Nu mai este cazul sa va faceti probleme cu inculparea lui Tariceanu pentru ca Senatul trage de timp pentru a prescrie spaga de 800.000 dolari primita de acesta de la austrieci.

    • Au trecut trei ore. Nimeni nu -i interesat d-așa veste. Oameni?

    • Gabi Șerban, bă casanova, vezi că Roxana Roman s-ar putea să fie cam păroasă la cvr și să ai surpriza că sub fusta ei scrie de fapt Rareș Bogdan. Marfă îngustă și adîncă 😆

      • Șerbane, fată de treabă și cu biștari tanța Roxy Roman a ta, n-ai gusturi proaste. Își ia marmelada de la Fonduri neorvegiene și mai are juma’ de normă ca securistă pe blogul lui Cristoiu, să numere ce mai e nou și ce se mai aude anti-Klaus și Răvășitoarea. 😯 Romînu s-a născut aritmetic (nu poet), mai ales dacă numără pt servicii

    • Dar puteti sa va faceti probleme din cauza planului Kalergi, care este în plină desfășurare !!! He, he, ger !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *