Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Pentru PSD europarlamentarele vor fi un fel de prim tur al prezidențialelor

Cine a urmărit luni seara, dialogul meu cu Traian Băsescu la emisiunea România9 a lui Ionuț Cristache, de la TVR, va fi fost surprins de insistența mea ca fostul președinte, actualmente senator și bunic, sau mă rog, judecînd după trăirile sale publice, mai degrabă bunic și senator, să candideze la europarlamentare ca primul pe lista PMP. Despre importanța implicării directe a lui Traian Băsescu în campania pentru europarlamentare am zis în emisiunea Gîndurile lui Cristoiu de pe Mediafax. Unul dintre argumente se referă la capacitatea lui Traian Băsescu de a sui campania pentru europarlamentare din deja binecunoscutele ticuri ale politichiei interne în sfera absolut necesară a unor dezbateri care să arate că românii au conștiința locului și rolului lor în UE. Asta ar însemna ca în campania pentru europarlamentare partidele, candidații, presa să abordeze din perspectivă românească și marile probleme cu care se confruntă în ultimul timp UE, astfel încît și noi, românii, membrii de mai mult timp ai Familiei europene să ne spunem punctele de vedere despre aceste probleme și mai ales soluțiile la care noi ne gîndim. Spre deosebire de CAER, Uniunea Europeană, o alianță politico-economică în care România a intrat după dispariția alianțelor politico-economice din vremea Războiului rece, nu numai că admite, dar și reclamă participarea democratică a tuturor țărilor membre la dezbaterea privind problemele Familiei comune. Pînă acum cele trei campanii de la noi pentru europarlamentare au stat sub semnul folosirii alegerilor pentru Parlamentul european în scopul dezbaterii problemelor strict interne. Așa se explică de ce am trimis în Parlamentul european și politicieni care au tratat postul de europarlamentar ca pe un pat de lux într-un dormitor de lux.

Dar nu numai atît.
Campania pentru europarlamentare trebuie să fie prilejul de a aborda locul și rolul nostru în Uniunea Europeană. Au trecut deja 12 ani de cînd sîntem membri cu drepturi depline. Se presupune că am scăpat de complexul sărăntocului primit într-un club de lux și prin asta preocupat doar ca nu cumva să scape un rîgîit între fracuri și sunete de pahare de șampanie. A venit momentul ca românii să se întrebe De ce sînt considerați mai departe de către Birocrații de la Bruxelles niște babuini iar țara lor e tratată drept Proasta Europei de Est? Această transformare a campaniei pentru europarlamentare într-o campanie de-a adevăratelea pentru alegeri în urma cărora noi ar trebui să trimitem la Bruxelles nu numai politicieni care refuză condiția de slugi, dar și politicieni care știu mecanismele și chiar și șmecheriile Birocrației din UE, reclamă prezența pe listele de candidați a unor personalități precum Traian Băsescu, personalități lipsite de complexele etern românești ale provincialului european, personalități care știu ce și cum se mănîncă la Bruxelles.

Despre aceste argumente am vorbit în emisiunea de la Mediafax.
Luni, 4 februarie 2019, seara, am adus în sprijinul tezei că Traian Băsescu trebuie să candideze pe listele PMP pentru europarlamentare și importanța crucială a acestor alegeri pentru un partid precum PMP. E limpede că PMP nu va supraviețui politic dacă nu va trece pragul de cinci la sută de la europarlamentare. Această conștiință a examenului de viață și de moarte care vor fi europarlamentarele pentru partidele mici sau noi poate explica uriașele concesii făcute de USR lui Dacian Cioloș pentru a obține de la acesta acceptul să fie pus cap de listă la europarlamentare. Dacă în Alianța 2020 a funcționat numai și numai calculul politic și nu și-a vîrît coada Ordinul pe unitate, se cuvine a vedea în Dan Barna un politician mult mai bun decît îl arată oglinda mediatică. Asta deoarece doar un politician bun, de mare viitor, e în stare să treacă peste vanități, peste presiunea celui din jurul său pentru a decide în interesul partidului și nu al său. Ca să accepți toate hachițele lui Dacian Cioloș numai și numai pentru a-l vedea cap de listă, știind cît de important e pentru partidul tău o personalitate cap de listă de talia fostului premier, îți trebuie o inteligență politică rece, pragmatică, scutită de tulburările sentimentale.

Europarlamentarele sînt însă un examen crucial nu numai pentru partidele mici, dar și pentru cele mari. România a trecut prin trei momente de alegeri europarlamentare. De fiecare dată europarlamentarele n-au fost văzute de partide și de către electorat ca momente cruciale, ca examene de viață și de moarte.

Ce s-a schimbat anul acesta?
Răspunsul reclamă o scurtă privire aruncată asupra celor trei rînduri de alegeri europarlamentare din 2007 pînă acum.

În 2007 alegerile au avut loc pe 25 noiembrie 2007. Au fost alegeri pentru un mandat parțial dictate de intrarea noastră în UE. Prezența la vot: 29,46%. Clasamentul arată astfel:

 • Partidul Democrat , 28,81%, 13 mandate
 • Partidul Social Democrat, 23,11%, 10 mandate
 • Partidul Național Liberal, 13,44%, 6 mandate
 • Partidul Liberal Democrat, 7,78%, 3 mandate
 • Uniunea Democrată Maghiară din România, 5,52%, 2 mandate
 • László Tőkés (independent), 3,44%, 1 mandat

Ca de obicei, rezultatele europarlamentarelor au fost raportate la rezultatele parlamentarelor. Alegerile parlamentare avuseseră loc pe 28 noiembrie 2004. Prezența la vot fusese de 58,5%. Clasamentul arăta astfel: Uniunea Națională PSD+PUR, obținuse 37 %. Pe locul doi, Alianța DA, PNL+PD, 31%, PRM ocupa locul trei cu 13%, iar UDMR, locul 4 cu 6,20%. Din cîte de vede raportarea la alegerile din 2004 nu spunea nimic despre starea partidelor în 2007. Pe lîngă prezență, vom constata că nici PSD, nici PD, nici PNL nu mai erau acum în alianțe.

Următoarele europarlamentare au avut loc în 2009, mai precis pe 7 iunie 2009. Prezența a fost de 27,67%. Rezultatele arată astfel:

 • Partidul Social Democrat+Partidul Conservator, 31,07%, 11 mandate.
 • Partidul Democrat Liberal, 29,71%, 10 mandate
 • Partidul Național Liberal, 14,52%, 5 mandate
 • Uniunea Democrată Maghiară din România, 8,92%, 3 mandate
 • Partidul România Mare, 8,65%, 3 mandate
 • Elena Băsescu, 4,22%, 1 mandat

Alegerile parlamentare avuseseră loc cu un an înainte, în 30 noiembrie 2008. Prezența: 39,20%. Rezultatele alegerilor parlamentare fuseseră următoarele: Prezență la vot: 39,20%. Clasamentul:

 • PSD+ PC, 34%
 • PDL, 33%,
 • PNL, 18%,
 • UDMR, 6%

Alegerile europarlamentare din 2014 s-au desfășurat pe 25 mai 2014. Prezența la vot a fost de 32,44%. Rezultate:

 • PSD+ UNPR+ PC, 37,60%.
 • Partidul Național Liberal, 15,00%.
 • Partidul Democrat Liberal, 12,23%.
 • Mircea Diaconu, 6,81%.
 • Uniunea Democrată Maghiară din România, 6,29%.
 • Partidul Mișcarea Populară , 6,21%.

Alegerile parlamentare au avut loc în 9 decembrie 2012. Prezența la vot a fost de 41,76%. Rezultatele:

 • USL, alcătuită din PSD, PNL, PC, UNPR, a avut 60,03 %.
 • ARD, alcătuită din PDL , FC și PNȚCD, 16,70 %.
 • PP.DD, 13,99 %,
 • UDMR, 5,13 %.

De remarcat că rezultatele din 2014 nu pot fi raportate în cazul partidelor mari la cele din 2012. În 2014, dispăruse alianța USL.

Europarlamentarele de anul acesta se vor desfășura la 26 mai 2019. Rezultatele se vor raporta la alegerile din 11 decembrie 2016. Prezența la vot: 39,42%. Clasament:

 • PSD, 44,14%
 • PNL, 19,45%
 • USR, 8,61%,
 • UDMR, 6,18%,
 • ALDE, 5,46%,
 • PMP, 5,19%.

Prin sondaje de opinie, prin intervenții în presă, PSD, PNL, USR, își dispută postura de partide care stau bine în capitalul electoral prin raportare la 2016. Indiscutabil, rezultatele europarlamentarelor din 26 mai 2019 vor avea efecte copleșitoare asupra stării partidelor prin raportare la rezultatele din 11 decembrie 2016.

Se vede limpede că situația cea mai grea o are PSD.
Orice scor sub 44,14 % va fi prezentat de adversari ca o prăbușire față de 11 decembrie 2016.
Pe plan intern, o creștere a presiunii asupra lui Liviu Dragnea pentru a pleca din fruntea Partidului. Pe plan competițional o dezumflare periculoasă înaintea prezidențialelor.
Mult mai important, starea PSD de după alegeri va depinde și de scorul obținut de Pro România. Dacă partidul lui Victor Ponta, exclusiv alcătuit pe temeiul Jos Dragnea! va obține un rezultat foarte bun pentru un partid nou înființat, trecerea din PSD la Pro România se vor accentua. Partidul lui Victor Ponta a părea unul de viitor. Dacă ProRomânia nu intră în Parlamentul european partidul dispare. Dizidenții revin în PSD cu coada între picioare.

Aparent și PNL se confruntă cu același pericol din partea USR. Desigur, USR mușcă din electoratul PNL. Numai că un succes deosebit al USR la europarlamentare n-ar duce la treceri de PNL-iști în USR. USR nu e un partid creat din dizidenți PSD. Se înțelege că un rezultat prost la europarlamentare duce în mod automat la debarcarea lui Dan Barna, cel care a impus Alianța cu PLUS. Insuccesul va fi pus pe seama acestei alianțe.

Dacă se pune la cale o Operațiune antiPSD în perspectiva prezidențialele, europarlamentarele reprezintă un moment ideal. Prin micșorarea PSD și umflarea Pro România s-ar realiza destabilizarea gravă a PSD înaintea prezidențialelor.
E conștient Liviu Dragnea de această miză?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

39 comentarii pentru articolul „Pentru PSD europarlamentarele vor fi un fel de prim tur al prezidențialelor”

 • Si inca ceva, dobi: cum se face ca mereu sari tu in apararea pedofilului?? Aveti o relatie mai speciala??

 • Dobi: ¨Nikola afirma ca fara Serban va ajunge sa-si vâre gheara-n gât, ca pitigoiul.¨
  Vierme MNCINOS! Am scris ca vom ajunge sa ne bagam unghia in gat TOTI, daca ramai sa postezi doar TU.
  Un pic diferit, nu crezi??? Si ti-am dat data exacta a postarii, spre verificare.
  Ai vreo vocatie a martiriului, de vrei sa te faci de kkt, in mod constant?

  • De rahat te faci tu, când îl lingi pe scârbosul de Serban!
   Scoti din context ceea ce te avantajeaza si minti în continuare! Oful tau era sa nu fie blocat Serban, ca în lipsa lui, urma sa te plictisesti ca pitigoiul, sa-ti bagi gheara-n gât, perversule!
   Valea!

   • Iar ai luat-o pe aratura baietica.. Nici nu stiu daca sa ma bucur, sau sa-mi fie mila.
    Scarba, mi-e oricum!!

 • @etaj, se aude?!
  Aveam pretenții la voi!
  Baltagul a lansat o temă falsă spre dezbatere, iar voi ați căzut capcana întinsă. Problema arzătoare este pe tema Bugetului de Stat. N-a făcut nimc altceva decât să abată atenția de la PSD. Ăsta da spirit se sacrificiu! Atrăgându-și oprobiul public, îl doare undeva de…”proprii copii”

 • Anul 1960. Balta Brailei. Inchisoarea de la Salcea. 897 de detinuti politici. Tatal meu este printre ei. Salcea era gospodaria de partid. Comunistii din Bucuresti erau aprovizionati cu: carne de porc, legume de toate felurile, lapte, smantana, branza de vaci, fructe. Elicopterul militar, un gigant sovietic, transporta saptamanal produsul agricol al gospodariei de partid. Puscariasi munceau „intro veselie” pentru gurile comuniste. Puscariasi mureau pe rand, unul cate unul, ca sa nu fie afectata productia agricola. Bataia celor inchisi era religia de baza a securisstilor care pazeau lagarul. Tatal lui Basescu era unul dintre comandanti (nu este adevarat ca era infanterist) la Salcea. L-a batut pe tata bestial de trei ori. L-a aruncat in Dunare. Tata a fost salvat de un pescar din Agaua. Puscariasii erau oameni invatati. Unii aveau dinti de aur. Comandantul ii omora. Securistii le scoteau dintii de aur. In seiful comandantului s-au gasit dinti de aur, 5 kg. Controlul a fost declansat de la Bucuresti. Partidul nu iarta daca furi pentru tine. Comandantul fost impuscat. Base a fost transferat la infanterie. Nu luase dinti de la detinutii ucisi. Luase numai vietile celor inchisi la Salcea. Mai tarziu, fiul lui ajunge presedinte.

 • Deci, îl avem aici pe Nikola, care-i si Tesla!
  El singur s-a demascat! Nesimtitul mintea ca are un singur cont si îi acuza pe altii ca posteaza sub mai multe nume. Câteodata îsi dadea lui însusi replici, folosindu-se de al doilea cont.
  De vreo 5 ore, de când s-a dat de gol, nu mai comenteaza nimic, pupincuristul lui Serban !
  L-o fi prins rusinea.

  • Mai mult decât atât!

   • S-ar putea ca Nikola sa fie si vadim, pentru ca vadim îl implora odata pe Serban sa se întoarca pe blog ca sa-si posteze spurcaciunile.
    Nikola afirma ca fara Serban va ajunge sa-si vâre gheara-n gât, ca pitigoiul.

    • Domn’ Nikola m-a rugat să țin cont de faptul că are un singur…cont :))
     Citește-i cu atenție comment-ul. Un singur om își poate permite să facă referire la trecutul (real sau nu!) al lui domn’ Cernat. Dacă s-a dat singur de gol, apăi, noi n-avem nicio vină că…e plecat din țară, nu stă bine din punct de vedere financiar la capitolul roaming, etc.

     • S-ar putea sa ai dreptate. Exista o logica în ceea ce spui.
      Stau si ma gândesc atunci, care o fi numarul real al postacilor, luati unul câte unul (dupa buletin) pe blog?!

     • Mosule, esti chiar la nivelul dobitocului?? Cand ai mai vazut contul cu Tesla pana azi??

     • Nikola, las-o moarta, eu l-am vazut, sigur!

  • IDIOT sinistru, chiar aveam UN SINGUR cont! Astazi l-am deschis pe al doilea, fara sa ma ascund nici de ma-ta, care probabil ar putea face legatura intre cele doua nick-uri, spre deosebire de oligofrenul care ii succede…

   • Tot pentru dobi…

   • Minti! O sa caut mîine si o sa-ti demonstrez ca ai mai postat cu „Tesla”. Si stii de ce sunt atât de sigur? Pentru ca atunci m-am gândit ca ai putea fi tu, personajul Nikola Tesla fiind unul care ma fascineaza de multa vreme.

    • Bivole, e adevarat ca am mai incercat. Dar pana azi, nu mi-a aparut NICIO postare. Cel putin, mie. Probabil ca am primit un block de la Hadrian, in ziua cu ¨Plangera la Curtea Internationala de Justitie¨, ce sa zic… 😛

     • Bai, pocitule, daca esti Nikola, valea, daca est Serban, valea!
      Nu mai am ce sa discut cu voi, boschetarilor!

     • Pai normal, retardule! Azi, cand nu am intrat pe blog cateva ore, erai caine turbat. Acum, o biata potaie schimonosita..

 • Întrebare:
  Știe cineva cine-o fi acea avocată Laura, a medicului … ‘parcagiu’ ?!?

 • Amuzant cum Cernat s-a impotmolit tocmai in disputa ¨proprii copii vs propriii copii¨..Are fo 16 postari doar azi, pe subiect. Reminescente, probabil, de cd a fost inchis pentru pedofilie si-l puneau aia sa scrie de 1000 de ori pe zi, ce nu are voie sa abuzeze.

 • Amuzant cum Cernat s-a impotmolit tocmai in disputa ¨proprii copii vs propriii copii¨..Are fo 16 postari doar azi, pe subiect. Reminescente, probabil, de cd a fost inchis pentru pedofilie si-l puneau aia sa scrie de 1000 de ori pe zi, ce nu are voie sa abuzeze.

  • He, he, he… si te jurai strâmb, mincinosule, ca ai un singur cont!
   Nikola si Tesla… si mai cum te cheama, bai, travestitule ?
   Îti bateai joc de bulgaru ca „este mai multi” pe aici! Tu, câti esti, cu adevarat, bai, Tesla?!

   • Bai limbricule, am deschis alt cont, AZI, pentru ca nu imi apareau postarile de pe celalalt..Chiar atat de cretin esti???

   • Nu-mi bateam joc de nimeni, nu incerca sa-ti atragi simpatizanti prin suprapunere. Pe tine, in schimb, te-am demascat ca fiind ipocritul, micinosul si pupincuristul blogului..Ai uitat deja??? Avem probe!

 • Comentariile de sus nu le mai citesc, nu au nici un haz Jipule, Cârnat, Marfei &Co.
  România e o colonie, degeaba îl vrea Tiatanu’ pe băsău în PE.

 • „Au trecut deja 12 ani de cand suntem membri cu drepturi depline”(in UE). Domnu’ Cristoiu, asta e cea mai buna poanta pe care am auzit-o in ultima vreme. Culmea e ca unii chiar o iau de buna. Domnule, nu va suparati dar unii ne spalam doar pe par, nu si pe creier!

 • Sper sa candideze Crinut Antonescu! 😎 nu la europarlamentare, ci la prezidentiale… noua, votantilor care nu suportam nici pe dragnea, nici pe insii aia gen ciolosh marca sku lab srl, ne place de Crin 😀

 • Și cum mai stăm cu justiția noastră aia europeană, dacă tot participăm la europarlamentare? Forumul Judecătorilor din România”, Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statulului Procurorilor şi procurorul Bogdan Pîrlog de ex., solicită lu Toader anularea ordinului prin care a fost înființată Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Adică ăștia nu vor investigare a infractiunilor din justitie. Alde procuroarea Lăncranjan zisă Veve, alde Ion Militaru, șefu magistraților olteni, alde Pîrlog care a stat să pună sub acuzare jandarmii peste program. Toți prăpădiții ăștia cu robe sînt rezist,adică sînt Soros. Ar fi cazul ca ministeru Justiției să observe că ăștia se țin mai mult de petiții decît de muncă și să pornească investigații pe fiecare, nu e rușinos. Poporu romîn nu e dispus să țină pe munca sa niște trîntori care se țin mai mult de proteste decît de muncă. 😎

 • Hai să vă zic una bună, ceva de care unii duc lipsă !
  EDUCAŢIA E CA ERECŢIA – SE VEDE !!!

 • Nea batistuţă a comis-o iar, din nou ! (sic)
  Iar îl va amenda cncd-ul !!!
  În altă ordine de idei, iată… O ȘTIRE :
  A demisionat BENDEI, de la DIGI UM 24 !!!

  • Asta e o știre. Mega -știrea ar fi cînd se desființează unitatea militară UM DIGI24 din lipsă de fonduri 😉

 • Dealtfel Piticu lu soros, Frans Timmermans de la Comisiia Europeană cică are plîngere penală în Romînia fiindcă ultimul Raport MCV pune securitatea țării în pericol. Nu-i rău. El va fi anchetat la noua Sectie de Investigare a Infractiunilor din Justitie. 😎 Dacă nu o să procedeze ca Carmen Iohannis și n-o să motiveze că nu poate veni la procuror deoarece nu are o poșetă potrivită, atunci Timmermanu va veni la audieri și va răspunde în fața legii. El riscă o condamnare de 1-3 ani cu executare dar probabil nu își face multe probleme, fiindcă dacă îl bagă ăștia la bulău, Corina Crețu o să-i aducă zacuscă la borcan, iar Jean Juncker i-aduce vinul roșu. Fiecare cu ce se pricepe. 😀

 • Ion Cristoiu,
  Băsescu a avortat prin băsănău statu paralel – cu lipitori ca Kovesi și Koldea, iar acu a luat-o razna, cică vrea statele unite ale Europei, probabil și-a luat shpaga de la Tătucu 😆 Nici un om rațional nu se bucură că jegul ăsta s-a vândut pe trei arginți slugilor de la Bruxelles și mai vrea să facă azi și magie cu partidulețu lui de sertar. 😀 Dosaru Flota? Dosaru minciună în act public pe casa primită de la stat? Multe alte dosare? Un sorosist pitic ca Frans Timmermanns nu are dreptate cînd critică justiția din Romînia. Nu poți critica ceva ce nu există! 😆

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *