Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Gîndul de miercuri, 8 noiembrie 2017

Cum ne pîrăște George Maior americanilor că suntem oamenii rușilor

Pe 2 noiembrie 2017 la sediul CEPA din Washington D.C., Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA) şi Centrul Pentru Participare Civică şi Democraţie (CPD) din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) au organizat un eveniment dedicat analizei narativelor anti-occidentale şi dezinformării de inspiraţie rusă practicate în România.
La manifestare sau la acțiune, ca să mă exprim în termenii UTC-iști de pe vremea mea, a participat și ambasadorul României la Washington D.C., George Cristian Maior.
Nu numai c-a participat, dar a și ținut o cuvîntare.

Știrea despre rostirile lui George Maior la o reuniune despre care noi, cei care nu frecventăm SNSPA, acest Ștefan Gheorghiu al Lagărului capitalist de azi, habar n-am avut, și-a făcut apariția, prin metoda copy paste, de sorginte corporatistă, pe mai multe site-uri.
Cum nu cred o iotă din bîiguielile presei noastre de fătuce și guguștiuci, multe așa zise știri fiind scrise cu gîndul la hamburgerul de la MacDonald, am mers la sursa primară, cum ar spune cercetătoriii, în cazul de față, site-ul Ambasadei noastre în SUA. La rubrica intitulată – anapoda – Actualitatea ambasadei, am dat peste un Comunicat postat pe 2 noiembrie 2017.
Pentru a ne convinge că da, la reuniune a fost și a ținut o cuvîntare ambasadorul nostru la Washington, Textul e prefațat, ca o cuconiță interbelică de o ditamai pălăria, de o poză reprezentînd o masă lungă, cu persoane fizice situate față în față, ca la nuntă, unele prefăcîndu-se că-l ascultă pe George Maior, în plin exercițiu de stat în fund.

Despre ce vorbește George Maior, ambasadorul României în America?
Ne răspunde într-o primă instanță, titlul dat Comunicatului de distinșii scriitori de la Ambasadă:

George Cristian Maior: Narativele anti-occidentale s-au înmulţit în ultima perioadă în România, avînd drept scop vulnerabilizarea statului, influenţarea de politici publice, erodarea încrederii în valorile democraţiei liberale.

De pe vremea facultății de filozofie, făcută la civil și la stat, nu la Privat, știu că semidoctismul merge mînă-n mînă cu limbajul păsăresc.
Formularea Narativele anti-occidentale e folosită cînd vrei să-i ridici poalele leliței din poiană cu intelectualismele tale de București.

Ce-a vrut să spună George Maior prin semnalarea pericolului numit Narativele antioccidentale care, înțeleg de la fostul șef al SRI, pun în pericol democrația, statul de drept, statul român, independența și suveranitatea patriei?
Sincer să fiu, de cînd am aflat că George Maior a prefațat teza de doctorat a lui Mihai Tudose, înălțat, o dată cu funcția de premier, la gradul de general, la vremea respectivă doar sergent major, ori de cîte ori am dat de numele fostului director SRI am simțit nevoia să-mi scot pălăria ca și cum l-aș fi văzut, încheindu-se la șireturi pe celălalt trotuar, pe însuși Immanuel Kant.
Dacă a prefațat teza lui Mihai Tudose înseamnă c-a citit-o și mai ales a reușit să-i pătrundă adîncimile abisale.

Cum să nu te intimidezi la contactul fie și mediatic cu un om ca George Maior, care deține înzestrarea intelectuală cerută de accesul la ideile lui Mihai Tudose?!
Explicabil de ce, tulburat intelectualicește de formula Narativele anti-occidentale, din titlu, m-am grăbit să citesc conținutul pentru a mă mai instrui și eu la bătrînețe.
Scrie Comunicatul:

„Ambasadorul român a declarat că România a detectat în urmă cu mult timp, încă din perioada 2006-2007, aceste fenomene asociate propagandei şi dezinformării, a informat aliaţii la momentul respectiv, iar dezvoltările recente nu fac decât să confirme că autorităţile române au avut atunci dreptate.”

De asemenea, George Cristian Maior a declarat că

„deşi nu este o ţintă clasică pentru propaganda rusă, în condiţiile opţiunilor majoritar pro-occidentale ale populaţiei, narativele anti-occidentale s-au înmulţit în ultima perioadă în România, avînd drept scop vulnerabilizarea statului, influenţarea de politici publice în domenii esenţiale, erodarea încrederii în valorile democraţiei liberale, în NATO, în Uniunea Europeană, în parteneriatul cu Statele Unite ale Americii, prin rostogolirea permanentă de informaţii false prin canale şi purtători de mesaj tot mai diverşi, majoritatea lipsiţi de credibilitate, dar insistenţi.
România a detectat aceste fenomene, le analizează permanent, le înţelege şi consideră cooperarea între aliaţi, prin schimbul de informaţii, drept crucială pentru contracararea lor, a mai subliniat ambasadorul României.”

Aha! mi-am zis, răsuflînd ușurat, Narativele anti-occidentale înseamnă propaganda rusă.
Păi de ce nu i-a spus așa din titlu, Propaganda rusă? Nu de altceva, dar ce e propagandă știm și noi, de pe vremea cînd în orice instituție o persoană fizică se numea secretar cu Propaganda.
Așadar, George Maior, ambasadorul nostru la Washington, director al SRI între 2006- 2015, timp de 9 ani, a vorbit în capitala Americii „unor reprezentanţi ai administraţiei americane, ai centrelor de reflecţie şi gîndire din capitala americană, precum şi din presa americană” despre un nou pericol care amenință România, după cel al corupției, împotriva căreia luptă, cu breton cu tot, Codruța Kovesi, tovarășa de Sufragerie a lui George Maior:
Cel întruchipat de propaganda rusă.

Despre pericolul întruchipat de propaganda rusă pentru democrația din România, pentru apartenența noastră la blocul Occidental, am mai citit.
Alături de soroșism, el demascat ca fiind la temelia a tot ce se întîmplă cu fundu-n sus în Babuinia.

În anii stalinisimului românesc, trebuia să luptăm împotriva propagandei imperialiste, propagandă care, susțineau alde Iosif Kișinevski și Leonte Răutu, constituia un pericol de moarte pentru democrația noastră populară, pentru oamenii muncii de la orașe și sate și mai ales pentru prietenia noastră cu Uniunea Sovietică, prietenie căreia i se spune azi Parteneriat Strategic.
Cum pătrundea otrava propagandei anglo-saxone în România socialistă?
Se lua, de exemplu, un text apărut într-o carte, de regulă, denunțată imediat ca rod al uneltirilor dușmanului de clasă, și se demasca faptul că autorul scrie despre faptul că la unele frizerii se cere bacșiș. Frizerii noștri, spuneau teoreticienii pericolului întruchipat de propaganda imperialistă, sunt însă oameni noi, cu o educație revoluționară, mulți dintre ei, membri de partid. A spune că ei pretind bacșiș înseamnă a eroda încrederea în valorile socialismului, în prietenia cu Uniunea sovietică, într-un cuvînt, a face propagandă imperialistă.
Jos cu cel ce scria astfel!
La Canal sau la stuf!

Lectura demascărilor făcute de noii bolșevici din presă nu m-a făcut să tresar.
Mare e grădina Domnului cînd vine vorba de păreri!
Lectura discursului ținut de George Maior m-a descumpănit însă.
Mai întîi pentru că George Maior nu e o persoană fizică oarecare.
E ditamai ambasadorul nostru în America.
Și ditamai ambasadorul nostru în America, omul plătit din taxele și impozitele noastre pentru a cultiva peste Ocean o imagine cît de cît bună despre România, susține sus și tare că-n România se manifestă pericolul propagandei rusești.
Pînă acum același ambasador vorbea Americii despre pericolul corupției.
Acum pericolului corupției i s-a adăugat cel al propagandei rusești!

Apoi George Maior ne spune că, încă din 2006, România a detectat pericolul propagandei rusești și i-a informat pe aliați.
Prin România se înțelege SRI, desigur.
SRI avea drept șef la vremea respectivă pe George Maior.
Timp de nouă ani, pînă-n 2015, cînd a demisionat, George Maior a condus SRI în lupta cu pericolul întruchipat de propaganda rusă în România.
Luptă în care SRI a beneficiat de sprijinul Aliaților!

Ce spune George Maior?
Că propaganda rusă din România are drept scop „erodarea încrederii în valorile democraţiei liberale, în NATO, în Uniunea Europeană, în parteneriatul cu Statele Unite ale Americii”.
Cine face o astfel de propagandă?
Evident, cei care scriu sau vorbesc pe la televiziuni.
Într-un cuvînt, publiciștii.
Numai aceștia pot fi purtători de mesaj ai propagandei ruse în România.
Că doar n-or fi publiciștii ruși?
Aceștia se exprimă în limba rusă, care limbă rusă nu se mai învață în România nici măcar cîntînd.

În România sunt mulți publiciști care critică birocrația de la Bruxelles.
Fac aceștia propagandă rusă în România?
Firește că da, ne răspunde George Maior.
În România sînt mulți publiciști care scriu despre aroganța insultătoare cu care se poartă în spațiul public ambasadorul SUA la București, Hans Klemm.
Fac aceștia propagandă rusă?
Firește că da, ne răspunde George Maior.
Pentru că astfel respectivii erodează încrederea în parteneriatul cu SUA.

Dacă aceasta e propaganda rusă în România, înseamnă că toți cei care am cutezat să scriem despre Uniunea Europeană, despre Parteneriatul cu SUA, altfel decît ridicîndu-ne în picioare și ciocnind un pahar de șampanie, am fost timp de 9 ani suspectați de SRI-ul lui George Maior ca pericol pentru Siguranța națională.
Se înțelege acum de ce în perioada cînd a fost condus de George Maior, SRI a emis mai multe mandate de siguranță națională decît orice altă perioadă din istoria postdecembristă.
Toți cei care scriam ceea ce credeam despre lumea din jur și nu ceea ce credeau sergenții majori eram suspecți.
Și dacă ar fi să-l credem pe George Maior, SRI nu numai că ne asculta, dar ne și pîra la americani că suntem oamenii rușilor!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „Gîndul de miercuri, 8 noiembrie 2017”

 • De acord, dar acum nu mai pot modifica comentariul.

 • S-ar fi inmultit narativele astea antiamericane/antioccidentale , o fi si propaganda rusa cu contrinutia ei , dar cel mai mult a contribuit la aceasta imnultire trezirea romanilor care au inceput sa observe reflexul de a apuca al occidentalilor , chiar si cu amenintari daca trebuie fie voalat sau direct , cu tonul stapinului . Vezi protestele tefeliste la impozitarea multinationalelor , schimbarile din legile Macovei , etc. Asa ca romanul , care nu e prost a inceput sa scrie …narative .

 • Cu respect!?

 • Ati si gasit cu ce sa pierdeti timpul Maestre- SNSPA, o adunare solemna de spalati pe creier si imbecili, cu sprijin Soros si unde presedinte de onoare cica ar fi Ion Iliescu, marele Tatuc. Se fac si ei ca lucreaza, altii se fac ca ii platesc. Asa s-a umplut Romania de damblagii , de fripturisti, de jeguri intelectuale si oportunisti, de oameni ca Maior care fractureaza limba romana direct de la accidentele de gandire. Pai diferenta intre George Maior si Kant e ca al doilea stia mereu ce vorbeste. Ce rahaturi de Centre or avea aia la SNSPA, cu ce s-or ocupa astia toata ziua- filtreaza cafele? 😉

  • SNSPA cica apare in lista din SUA cu femei hartuite sexual de marii lectori de-acolo. Deci in afara de cafele, mai au si momente relaxante marii analishti.. De-aia fac ei atatea Centre de resurse- e vorba de resurse cu poshete si cu ruj la purtator 😀

  • 😛
   Sa nu o uitam ptr lista de jeguri intelectuale pe madame Petrescu Adriana, cretina care crede ca romanii din strainatate sint sclavi la stapan. Fa balabusto, in Spania sau Germania, sau unde vrei tu in Vest, daca un patron tia intarziat plata 3 zile, aia e sclavia. Dai un telefon la un inspector cas numerele pe toti peretii si a patra zi se rezolva problema. Tu crezi ca e can Afganistanu ma-tii de la Bucuresti sau tzigania din Berepofteshti?Acu daca dl Cristoiu scrie niste chestii care altii nu indraznesc sa le scrie , siau trimis aia securishtii pe blog sa „monitorizeze cei paici si au mobilizat si o ratata ca tine, tefelista de opereta. 😀

   • Trebuie si de-alde astia sa traiasca din ceva. Daca erau rushii la putere, te intrebi pe cine ar fi pupat Maior in fund si ce „narative” ar fi injurat? Asta e istoria, facuta cu pigmei si cativa de calitate

 • Maestre,
  E” bine să dobândești și altă cetățenie…
  Avem in Romănia, cetăteni români din toată lumea;
  Mulți o dobândesc și chiar sunt mândri pentru că au devenit cetățeni români;
  Bine sunt și excepții – cetățeni români care au dobândit cetățenia SUA, așaa.. pur și simplu – nu a fost cazul de un examen sau test riguros – chiar in incinta Ambadadei de la București…!

  • Mâine, dar mâine, dacă vreun cetățean român solicită și chiar primește cetățenia rusă, în incinta Ambasadei din Bd. Kiseleff, s-a nenorocit pe viață, el și pe apropiații lui!

 • Maestre, o informatie foarte valoroasa. Multi ne intrebam pe ce baza se dadeau miile de decizii judecatoresti pentru ascultarea oamenilor de catre SRI. Acum ne-ati dat raspunsul. Am inteles ce inseamna „pericol pentru siguranta nationala”.

 • Incă nu l-am apucat pe D-zeu de picior….Ieri, după ce am scris, corect, că Revoluția franceză de la 1789 a fost un eveniment FAST al omenirii, cu toată violența ei extremă dar inevitabilă, mai la vale am mutat-o in …1979….din grabă și neatenție….
  Altceva e grav. Nici in ziua de azi rumânu nu acceptă decât pupincurismele, lucrurile comune pe care le vede la tv și oportunismul. De ce o face dacă nu-l obligă nimeni, Ceausescu fiind mort? Din prostie,comoditate – lene și mai ales din oportunism.
  Oricât m-ar injura Petrică Ionescu, de luni de zile tocând semințe la poarta Trib. Sect.3, un tânăr de altfel isteț, coroziv,nervos, din păcate căzut in cap după idei vânturate la colțu blocului, eu n-am de ce să cred că lumea a inceput in 1989. Ea s-a făcut cum a vrut ea să se facă, de ex., trebuie să accept că Revoluția rusă din feb….oct. 1917 a fost un eveniment de interes planetar care a spintecat pur și simplu mapamondul in două. Nu există om lucid de pe planetă care să nu fi tremurat fie de emoție fie de frică in fața unui asemenea eveniment (cu război civil de 4 ani cu milioane de victime câștigat de forțele care erau majoritare in țară). Milioane și milioane de occidentali au considerat-o o nouă revoluție franceză de la 1789 sau o nouă Comună din Paris, dar, de data asta, victorioase. Ce cred eu nu contează, vorba e că a schimbat fața intregii lumi. A obligat capitalismul să se schimbe din temelii, de frica unor revoluții similare autohtone. L-a făcut pe capitalism din lup, miel de Paște, l-a făcut mai socialist decât mama socialismului, zicând merci că si-a păstrat numele (de ex. Londra n-a trimis armata contra Revoluției ruse pt. că a fost paralizată de manifestații masive de adeziune cu ea ). Din Rusia primitivă, temniță a popoarelor, putere militară fără armament propriu, un fel de Imperiu Otoman creștin, a făcut-o a doua superputere militară și socială, cu tehnologie militară autohtonă pe care Trump a declarat că o crede la fel de capabila ca cea din USA să distrugă planeta de zeci de ori.
  Trebuie ințeles că cu toată bogăția de hormoni pe datorie,de import, care indoapă rumânu azi, el stă mai prost decât in 1989. Pentru că in 1989 rumânu făcea tehnologie- deci civilizație, iar azi același rumân nu știe să bată două cuie, toate mărfurile ii vin din țări cum e China sau Turcia, care in 1989 erau mult in urma României, tehnologic, științific. Chiar și cele mai nobile profesii din RO de azi sunt de mâna a doua, de execuție, chiar dacă lucrezi in IT la Oracle sau Microsoft. Când nu stii să faci măcar un pantof sau o cămașă tot un burtă-verde rămâi cu toți hormonii de import cu care ești indopat, pe datorie.

  • Bine zis ! Ieri, azi, e bine spus !
   Apoi, „Lagărul capitalist”, bine spune Maestrul, SUA este un lagăr, un lagăr cumplit, cu infrastructură erodată, trăind ori consumând din importuri, cu o datorie națională de ~20 trilioane $. Fac ceva pe fotbalul, golful, Hollywood-ul și Oscarurile lor. Iau doar democrația, dar să fie socialistă.

  • Corect!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *