După România educată și România climatizată, se prefigurează un nou Proiect de țară: Schimbarea becurilor (Ion Cristoiu)

Victor Ponta i-a dat șah lui Klaus Iohannis. Cum va răspunde Binomul SRI-DNA, Poliția Politică a Președintelui?

Miercuri, pe la amiază, între premier și președinte domnea cea mai dulce armonie.
Premierul, întors din Turcia cu un look menit a da sămînță de vorbă televiziunilor de știri, îl binecuvînta pe Klaus Iohannis cu alintări, după ce acesta a participat la o sărbătoare musulmană, pentru a-i face Sîc! lui Traian Băsescu.

Vineri dimineața, atmosfera dintre cei doi arăta Furtună.
Ce s-a întîmplat?
Cum toată lumea invocă două intervenții succesive avute joi seara, la B1Tv, de Dan Manolache, șeful Administrației prezidențiale, omul forte al Cotrocenilor, lingușit de unii ca fiind adevăratul Președinte, și de Victor Ponta, am lăsat situația exilatului Dante Alighieri, de care mă ocup la Găgești, pentru a dovedi că Florența l-a alungat în exil nu pe marele scriitor Dante, ci pe micul politruc Dante Alighieri, și am pornit în căutarea pe Internet a textelor celor două intervenții.

Așa cum probabil vor fi sesizat unii telespectatori, dintre cei care se mai uită la emisiunile la care poposesc, de la cercetarea de istorie literară și istorie, am rămas cu năravul păgubos numit mersul la document. Îi spun păgubos, pentru că nu-mi aduce decît pierdere inutilă de vreme. La talkshow-rile care-mi cer părerea, invitații sunt în stare să vorbească ore în șir nu numai fără a ști ce scrie la document, dar chiar și fără a ști care e tema emisiunii.

Nu m-am mirat să descopăr că toată lumea invocă intervențiile celor doi de joi seara, de la B1Tv, fără să aibă în față transcrierile celor două ziceri în direct.
Și nu m-am mirat nu doar pentru că la noi se poate vorbi despre ceva fără raportare la document, ci și pentru că transcrierile celor două intervenții n-au fost publicate de nimeni. S-au făcut știri, ca de obicei, dar de mult nu trebuie să mai avem încredere în agențiile de știri, care dezinformează pe rupte.

Eu însă, pierzînd din nou timpul prețios dedicat florentinului Dante, am purces să fac rost de cele două transcrieri.
Le ofer mai jos în fragmente ample, cele menite a lămuri sîmburele din care a răsărit conflictul, deoarece numai astfel ne putem da seama ce ascunde această tărășenie.

Intervenția lui Dan Mihalache de la B1Tv a fost prima. Ea a fost provocată de Cătălin Striblea, care i-a trimis toată ziua de joi SMS-uri lui Dan Mihalache:
Stribea: Informaţia neoficială, domnule Mihalache, care vine dinspre PSD, pe surse cum spunem noi, jurnalişti, e că Iohannis i-a cerut domnului Oprea această mărire a lefurilor demnitarilor. Aşa este sau nu?
Mihalache: Nu a cerut preşedintele României domnului Oprea un asemenea act normativ. Sigur unele partide sînt foarte experte în a da pe surse unele informaţii pentru a pasa responsabilitatea. Dar să fim corecţi, preşedintele a spus că e nevoie ca demnitarii să beneficieze de o remuneraţie pe măsura importanţei lor în stat, nefiind normal ca un ministru să aibă salariul mai mic decît proprii săi angajaţi din minister.
Striblea: Domnul Oprea l-a înştiinţat pe domnul Iohannis că are de gînd să dea…
Mihalache: Sigur că da, dar vreau să fim foarte corecţi, discuţia despre mărirea salariilor demnitarilor la un nivel decent este mai veche. Ea datează – dacă eu îmi amintesc foarte bine – undeva de prin luna martie. Era foarte clar domnul prim-ministru Victor Ponta la momentul respectiv.
(…)
Mihalache: Cu acest lucru închei. Dacă eu îmi amintesc foarte bine şi mă uit pe mail-urile mele, grila de salarizare e identică cu cea pe care prim-ministrul Ponta ne-a consultat asupra ei în martie.
Striblea: Deci domnul prim-ministru va trimis o grilă de salarizare. Şi de ce a apărut ordonanţa cînd domnul Oprea l-a sunat pe domnul Iohannis i-a explicat de ce o dă azi, cu începere de la 1 august, adică ce a fost graba asta?
Mihalache: Eu nu ştiu conţinutul conversaţiei între preşedintele şi domnul prim-ministru interimar, nici măcar nu ştiu dacă au discutat pe această temă. Forma în care acest act normativ s-a adoptat poate fi, desigur, discutabilă, dar era chiar un angajament al guvernului de a întreprinde o asemenea măsură pînă la începutul verii.
Striblea: Aha. Era un angajament că o va face pînă la începutul verii?
Mihalache: Aşa erau discuţiile interinstituţionale.
Striblea: Şi tot prin ordonanţă, aşa a fost, sau prin lege.
Mihalache: Domnul Striblea nu mai ţin minte toate detaliile.
Striblea: Păi, dar aţi zis că aţi primit o grilă. Trebuia să fie scris la grilă.
Mihalache: Era o discuţie interinstituţională pentru că ea implica cumva şi funcţiile de activitate publică ale administraţiei prezidenţiale, inclusiv salariul preşedintelui României, chestiunile de ordin tehnic sînt de domeniul istoriei de acum.
Striblea: Am înţeles. Dar ce era, cum s-a spus vă consultăm «Sunteţi de acord cu salariul ăsta nu sînteţi de acord» sau aţi fost informaţi?
Mihalache: Era o informare, pentru că decizia politică e la guvern şi la Parlament.
Striblea: Şi atunci înseamnă că domnul Orban, aici de faţă, partidul care-l sprijină pe preşedinte spune că adoptarea acestei chestiuni prin ordonanţă e o prostie. Mă aştept ca prin urmare PNL-ul să refuze sau să nu voteze aşa şi domnul Iohannis ce va face? Va promulga?
Mihalache: Vom vedea în momentul cînd actul normativ vine la promulgare. Dar eu mi-aş dori ca partidele politice să nu acceze acest tip de de populism şi de demagogie în care spunem mereu că demnitarii statului român trebuie să aibă salarii mici, eventual să umble cu bicicleta.”

De observat după lectura textului, publicat de mine în premieră, că:

 1. Dan Mihalache dezminte doar știrea că președintele i-a cerut lui Gabriel Oprea să dea Ordonanța de urgență privind lefurile demnitarilor.
 2. Dan Mihalache nu spune nicăieri că despre Ordonanță știa Victor Ponta. Spune doar că s-a mai discutat despre lefurile demnitarilor prin martie 2015.
 3. Dan Mihalache polemizează cu liderul PNL Ludovic Orban în chestiunea lefurilor pe care trebuie să le aibă demnitarii.

După această intervenție, intervine polemic Victor Ponta.
De precizat, din ceea ce am aflat de la Mura Frânculescu, producătoarea emisiunii, că Victor Ponta a cerut să intervină în replică. A făcut asta după vreo trei sferturi de oră de emisiune, mai precis în partea a doua a emisiunii, Dan Mihalache intervenind în prima parte. Se presupune că Victor Ponta n-a urmărit declarația lui Dan Mihalache, ci că a fost informat despre ea.

Victor Ponta spune textual:
Cătălin Striblea: – Premierul Victor Ponta ne-a solicitat o intervenţie. Bună seara, domnule prim-ministru!
Victor Ponta: Bună seara, domnule Striblea! Vă urmăresc emisiunea pentru că mă interesează ce spun domnul Vlădescu şi domnul Pascariu despre cum vom fi afectaţi economic şi chiar urmăresc cu atenţie acest lucru.
Voiam să fac, însă, o precizare legată de ordonanţa cu salariile demnitarilor. Eu n-am fost de acord cu ea. Miercuri, ieri am ajuns în Bucureşti şi n-am fost de acord. Am spus că, într-adevăr, demnitarii trebuie să fie bine plătiţi, dar odată cu Legea salarizării, când măriţi salariile la toată lumea.
Realizator: Păi staţi aşa. Cui i-aţi spus? I-aţi spus lui domnul Oprea?
Victor Ponta: Domnului Oprea şi colegilor mei, doamna Plumb şi domnul Teodorovici. Mi s-a spus că este o discuţie foarte clară cu preşedintele Iohannis şi, mă rog, n-am vrut să creez impresia că, cumva, am ceva cu ceea ce s-a discutat între domnul Iohannis şi domnul Oprea în absenţa mea. Acum am aflat de la şeful Cancelariei că domnul Iohannis nu ştie nimic şi n-are nicio treabă cu chestia asta şi atunci revin la decizia mea şi miercuri vom adopta o altfel de decizie: nu se măresc salariile la miniştri şi la preşedinte decât odată cu salariile tuturor bugetarilor.
Realizator: Mi se pare fabulos. Deci, staţi aşa. Miercuri, spuneţi dumneavoastră…
Victor Ponta: Ieri. Azi e joi, nu.
Realizator: Da, da, da. Miercurea viitoare, staţi aşa, adoptaţi o altă decizie care o întoarce pe asta?
Victor Ponta: Da, în sensul că se vor mări salariile la demnitari atunci când se măresc la toţi bugetarii. Pentru că dacă domnul Mihalache m-a informat că, de fapt, am înţeles eu greşit şi că domnul Iohannis nu ştia nimic şi, ba, chiar cumva nici nu e de acord cu chestia asta, deşi ieri l-am văzut pe domnul Iohannis spunând că e o idee bună, dar eu îl cred pe domnul Mihalache. Deci, mărim salariile la demnitari când le mărim şi la ceilalţi bugetari.
Realizator: Da, domnul Mihalache a mai spus ceva, că în primăvara acestui an i-aţi prezentat o grilă spre informare sau consultare. Informare cred că era termenul.
Victor Ponta: Ne-am consultat pe această temă pe faptul că trebuie să mărim salarii în diverse domenii, inclusiv pentru demnitari. În continuare cred că e o idee bună, dar nu sunt atunci… Înseamnă că am fost eu dezinformat ieri şi atunci iau decizia miercuri ca mărirea aceasta, încă o dată consider normală să se facă în acelaşi timp, nu înainte, ci în acelaşi timp cu Legea salarizării tuturor bugetarilor.
Realizator: Foarte interesant. Da, e o idee pe care noi am susţinut-o aici, că aşa ni s-a părut firesc. Dar de unde a apărut nevoia de ordonanţă?
Victor Ponta: Nu, domnule Striblea, cred că nu e nevoie să vă spun mai mult de ce am avut de ce am avut această intervenţie şi de ce am luat şi această decizie. Repet, eu am fost ieri informat de un anumit lucru. Am aflat în astă-seară, uitându-mă la emisiunea dumneavoastră, că am fost dezinformat şi atunci sunt gata să repar.
Realizator: Da, vă referiţi la intervenţia domnului Dan Mihalache. Da.
Victor Ponta: Exact la asta mă refer.
Realizator: Dar ce au discutat domnii Oprea şi Iohannis pe această temă? Că asta mi-e un pic neclar.
Victor Ponta: Eu ştiam că au discutat să adopte această ordonanţă în absenţa mea, pentru că eu, ieri, n-am condus şedinţa de guvern, nu aveam încă decretul publicat astăzi. De aceea am zis, după părerea mea ar trebui făcută odată cu celelalte. Am respectat cum aşa era normal, o discuţie între primul ministru interimar şi preşedinte. Dacă domnul Mihalache spune acum că eu am fost dezinformat şi că, de fapt, domnul Iohannis habar n-are şi n-are nicio treabă cu chestia asta, atunci cred că decizia corectă şi de bun simţ este să mărim salariile demnitarilor odată cu celelalte salarii din sistemul bugetar.
Realizator: Domnul Iohannis e cel care a solicitat mărirea salariului demnitarilor?
Victor Ponta: Încă o dată spun: aţi înţeles exact ceea ce v-am spus. Eu aşa am fost informat ieri că a fost o discuţie între premierul interimar şi preşedinte. Eu mi-am exprimat nemulţumirea, dar n-am vrut să intervin. Acum, însă, auzim poziţia publică a Preşedinţiei, exprimată de domnul Mihalache, cred că cel mai corect este să amânăm intrarea în vigoare şi să o facem odată cu toate salariile bugetarilor.
Realizator: Da, domnule prim-ministru, în altă ordine de idei…
Victor Ponta: Adică jocurile astea de doi bani, în care faci ceva şi după aia dai vina pe altcineva nu mai sunt dispus să le evit şi atunci, miercuri, iau decizia corectă: se măresc la demnitari când se măresc şi la ceilalţi bugetari.”

Intervenția lui Victor Ponta ne spune că:

 1. Premierul n-a renunțat la Ordonanță, pentru că i s-a părut o nedreptate făcută funcționarilor simpli, ci pentru că, prin Dan Mihalache, Președintele a ținut să precizeze că el habar n-avut de Decizia Guvernului.
 2. Cînd i s-a spus de Ordonanță a acceptat-o, deși o considera inoportună, pentru că Gabriel Oprea se înțelesese cu Klaus Iohannis s-o dea în absența lui Victor Ponta.
 3. Președintele, prin Dan Mihalache, n-a respectat înțelegerea de a nu se desolidariza de Ordonanță.

Ca la orice întîmplare la nivel înalt, rămîn cîteva întrebări cărora nu le găsim răspuns, în absența informațiilor de culise:

 1. I-a cerut Klaus Iohannis lui Gabriel Oprea să dea o Ordonanță prin care să i se mărească salariul?
 2. A știut Victor Ponta de această cerere înainte de ziua de miercuri? Dacă da, ce i-a zis lui Gabriel Oprea?
 3. Din ce înțelegere a făcut parte neobișnuita susținere a Ordonanței de către Klaus Iohannis înainte ca ea să fie aprobată?
 4. A făcut parte Ordonanța dintr-o înțelegere dintre Klaus Iohannis și Victor Ponta în virtutea căreia Ponta pleca să se opereze pentru ca interimarul să rezolve unele probleme ale președintelui, ca de exemplu, numire lui MRU la SIE?
 5. Va renunța Victor Ponta la Ordonanță?
 6. De ce a intervenit Dan Mihalache la B1Tv, cînd președinția putea să tacă, așa cum a mai făcut-o?
 7. Pînă la ce punct înrăutățește acțiunea lui Victor Ponta relația premier-președinte și care va fi replica lui Klaus Iohannis dată prin Binomul SRI-DNA, Poliția politică a Președinției?

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

36 comentarii pentru articolul „Victor Ponta i-a dat șah lui Klaus Iohannis. Cum va răspunde Binomul SRI-DNA, Poliția Politică a Președintelui?”

 • A fost prins iar MINTIND cind la dat de gol OPREA spunind ca a vorbit si a fost ideia lui PONTA – PLAGIATORU –

 • Dle Cristoiu, eu v-am laudat, v-am criticat de multe ori dar intotdeauna v-am respectat. V-am citit indiferent ca imi placea sau nu ceea ce scrieti. In ultimele postari v-ati distantat mult de lupta politica si asta va da mai multa liciditate si chiar intuitie in analiza. Faceti, va sugerez, preziceri macar pe timp scurt in viata si lupta politica. S-ar putea sa ne fie de folos.

 • Ponta a m-ai aratat o data cat de minccinos si perves este.

 • Pana una alta,iohannis s a facut de un mare cacat

 • Cara-te senilule !

 • CRISTOIULE…FIE CA VREI…FIE CA NU VREI…PENALUL HOT PONTA VA AJUNGE LA PUSCARIE…….ACOLO POTI JUCA SAH CU EL PE VIATA…CA TOT ITI PLACE SA IL PUPI IN CUR PE PONTA…CU CAT TE PLATESTE………

 • CRISTOIULE….POATE IA DAT LUI MATA SAH SI MAT…ATAT DE PUPINCURIST POTI FI…

 • MAFIA PADURILOR INCURAJATA DE AUSTRIECE SI OMV DISSTRUGE MEDIUL SI UE VINE CU BANI SA REPARA ?Firma Austriaca ce incurajeaza jaful asupra mediul a fost premiat decatre Ambasada Austria .Faptul ca UE anunta ca aloca cateva miliarde pentru a aranja dezastre ecologice ce sunt provocate decatre mafia padurilor si ei care extrage petrol si gaz din Romania demonstreza inco data ca bani ai UE cu toate ca sunt la nivel de maruntis nu sunt folosite acolo unde poate ajuta cu adevarat poporul roman sa rezolva o buna parte a probleme cu care se confrunta Avand in vedere ca bani ai UE de care se tot vorbeste nu resprezinta cu adevarta decat 0.37% din PIB trebuie alocat doar acolo unde bani investiti luni incepe sa aduc profit mare vineri si in acelasi timp creaza locuri de munca bine platite ,si ofera job part time pentru elevi si studenti Daca vor sa aloce alti bani ca sa ajuta multinationale din Austria sa isi rezolva probleme de sa aloce alti bani

 • Acest circ se intampla ca sa se poate devia atentie la banilor din UE care au fost alocate si cu destinatie „”firmelor Austriece „” pentru a rezolva probleme cu dezastre ecologice provocate atat decatre mafia padurilor cat si de extragere petrol decatre OMV

 • Pana acum traian basescu era acuzat ca provoaca discordie an societate, dar se demonstreaza zilnic ca ponta face asta. Iohanis are 6 case ponta are 7 mult mai valoroase. Cate case va avea ponta la 57 de ani daca il lasa dna

  • Reclamati-l, Dna la DNA, daca nu este o minciuna sfruntata… cine va impiedica, hai, curaj! Ca tot este incoltit. Aveti curajul? Daca nu, taceti pentru totdeauna!!!

 • Vineri la ora 13.00 am scris pe aici:
  „De data asta il cred pe Ponta, poate ca greșesc. GO vorbește despre o discuție VP KI , discuție de principiu, dar când vorbește de OUG nu l mai amesteca pe VP ci pe cei trei miniștri!”

 • Din toate întrebările finale, UNICA ÎNTREBARE care merită un răspuns si pe care ştiu SIGUR că îl cunoaşteţi este:
  Ponta A REGIZAT TOT SPECTACOLUL, folosindu-se doar de Mihalache.
  Ceilalti implicaţi erau simpli figuranţi, unii fără să îşi dea seama.
  ŞI TOTUL A FOST PENTRU A CREA PERDEAUA DE FUM CARE SĂ ACOPERE ÎNTREBĂRILE GEN: Ponta – DNA, Ponta – PLATA FACTURII SERVICIILOR MEDICALE ŞI TURISTICE DIN TURCIA.
  Finalul scenetei este un Iohannis făcut K.O. ştampilat cu eticheta de hrăpăreţ, lacom, avid de bani, averi, un parvenit pentru care Preşedentia înseamnă maşini de lux, 2 avioane, cazare la o vila de 10 stele şi bani „fără număr”.

  • De mult timp am scris ca Mihalache este omul prin care Ponta il face de kkt pe Iohannis! Sa inventarieze cineva mai informat toate prostiile făcute de iohannis si la care Mihalache, din postul sau important de sef al Cancelariei prezidentiale, ar fi trebuit sa fie consultat!

 • O:)………!!!! ___ Buna; vreau sa faceti publice aberatii ale justitiei, de la Arad si Curtea de Apel Timisoara….dosarul acum este la ICCJ iar instanta a ramas in pronuntare din 12/03/2015 _ sala P8 / complet C10 _ dosar nr 1326/59/2014 _ dar pina azi nu am primit nici un raspuns !!
  ___ PENTRU EI MORTII SI VII SINT ACELEASI PERSOANE………….!!!! –>> DOSAR 591/P/2013 – >> PROC. GHIMIS ADRIAN SI PRIM. PROC. ION BRASOVEANU DE LA P.C. A. TIMIS SI JUD. CAM. PRELIMINARA ANA NACU DE LA C. A. TIMIS…….!!!!!!!! _____TRANSMITEREA IN FORMA REPETATA DE DATE FALSE IN PROGRAMUL „REVISAL” „ESTE DIN GRESEALA” ……..NU FAPTA PENALA…………!!!!! –>> DOSAR 5412/P/2014 _ P.J. ARAD PROC. EMANUEL HAU …..AM PROBE / ACTE………!!!!

 • Ca de obicei politicienii nostri isi dau pensii speciale,salarii speciale dar cind trebuie sa fie si barbati in fata opiniei publice fug de raspundere si dau vina unul pe altul.Sa dea cel de sus sa se certe in continuare si sa ramina si fara pensii si fara salarii speciale.Dar isi vor da seama repede si se vor intelege.