Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Gîndul de sîmbătă, 14 octombrie 2017

O secvență de neuitat: Miezul nopții de 12 spre 13 octombrie 2017: PSD făcut groggy. La propriu și la figurat!

Dacă aș mai conduce o publicație (un săptămînal generalist, gen Zig- Zag Magazin sau Expres Magazin, la vremea respectivă atingînd peste 600 000 de exemplare tiraj), aș lansa o rubrică intitulată: Secvențe de neuitat din Marele Spectacol al Politicii postdecembriste.

Am semnalat că, deși de la căderea Comunismului, au trecut peste două decenii, nu avem încă un institut, o fundație, un ONG care să strîngă material pentru viitorime despre perioada postdecembristă: documente de stat, fotografii, filme, secvențe televizate, memorii ale principalilor actori politici, colecții de publicații semnificative. Se pierd bani pe institute fără nici o legătură cu cercetarea: Institutul de studiere a crimelor comunismului (auzi, studierea Crimelor comunismului, de parcă ar fi Parchetul general, nu o instituție științifică), Institutul de studiere a totalitarismului, din start propunîndu-și să abordeze propagandistic și nu științific Istoria comunismului. Nimeni din Statul ăsta român nu se gîndește că trec anii și documentele despre postdecembrism, despre ceea ce e deja Istorie, se pierde pentru totdeauna.

E lesne de înțeles de ce joi spre vineri noaptea, am tresărit dînd cu ochii de Secvența de la conferința de presă comună a lui Liviu Dragnea și a lui Mihai Tudose după reuniunea CExN.
Știam și eu deja, ca mai toți confrații din presă, că reuniunea se încheiase cu îngenuncherea PSD de către Sistem în urma șantajului ieftin numit demisia lui Mihai Tudose. Mihai Tudose, unul dintre politicienii crescuți în pepiniera de cadre a SRI, un fel de Ștefan Gheorghiu al ultimului deceniu, amenințase cu demisia din funcția de premier dacă nu pleacă din Guvern cele două penale, colege de partid, evident, una dintre ele Rovana Plumb, personaj istoric al Partidului, infinit mai importantă pentru istoria PSD decît Mihai Tudose, un neica nimeni pînă cînd a fost citat pe unitate ca premier al României.

Deoarece PSD se afla în fața unui șantaj – pleacă miniștrii puși de partid ca să le ia locul miniștrii puși de SRI sau premierul își dă demisia și atunci partidul trece în Opoziție -, ar fi fost de așteptat de la cel mai puternic partid din Istoria postdecembristă și nu numai, partidul care a repurtat în decembrie 2016 cea mai mare victorie electorală din ultimii 27 de ani, partidul care n-are Opoziție, să respingă șantajul prin votarea împotriva remanierii cerute de butonul numit Mihai Tudose.

N-a fost așa.
PSD s-a scăpat pe el la gîndul că s-ar putea pune rău cu Sistemul.
Prin urmare, le-a forțat pe cele două să demisioneze, le-a lăudat pe față și pe dos (Despre morți numai bine!) și n-a mai pus la vot la nimic.
După care, prin viteazul Liviu Dragnea a început să se smiorcăie la conferința de presă, că n-a avut ce face, dacă dînsele au demisionat…

Un partid care conduce România se poate confrunta la un moment dat cu situații de răscruce pentru țară, situații care cer curaj, determinare, eroism, ridicare la înălțimea momentelor de glorie din Istoria țării.
Păi dacă PSD n-a făcut față șantajului lui Mihai Tudose, cum va face el față șantajului unor atotputernici ai lumii?

Secvența din noaptea de 12 spre 13 octombrie 2017 poate fi astfel înscrisă la rubrica Secvențe pentru Istoria României din Istoria postdecembristă alături de alte cîteva, considerate de mine pline nu numai de semnificație istorică, dar și de încărcătură dramatică:

iunie 2012, Adrian Năstase în salvarea care-l duce la spital după tentativa de sinucidere. Unul dintre cei mai importanți politicieni din postdecebrism, un om care a făcut Istorie chiar din primele zile de după căderea comunismului ieșea din casă și din politică pe targă, după ce încercase să se sinucidă. Pe toate televiziunile și pe toate site-urile, cel pînă mai ieri poreclit Eu, Supremul, era scuipat din toate pozițiile mediatice.

decembrie 2009, Mircea Geoană sărbătorește o iluzie: Ar fi cîștigat prezidențialele din 2009. A fost începutul sfîrșitului pentru politicianul Mircea Geoană, unul dintre cei mai importanți politicieni postdecembriști.

martie 2013, Traian Băsescu își ia adio pe rețelele de socializare de la PDL, partidul pe care l-a adus la putere, dar și partidul care l-a ținut pe el la putere. A fost o lovitură din care PDL s-a trezit îngropat pentru totdeauna în PNL.

iulie 2013, Dan Voiculescu, la coborîrea din mașina care-l aducea la DNA, apare în fața presei cu o lentilă a ochelarilor spartă. Mogulul Dan Voiculescu, cel care putea distruge prin Trustul său de presă imaginea unui politician, se autodistruge prin această imagine pe care și-a făcut-o cu mîna lui.

februarie 2015, Elena Udrea scoasă în cătușe de la DNA. De la ieșirea lui Ceaușescu din TAB n-am mai întîlnit un asemenea moment de răsturnare de destin. Atotputernica Elena Udrea, cea la a cărei ușă făceau coadă primari, politicieni, oameni de afaceri și ziariști, mai ales ziariști, era primul pas în infernul creat pentru ea de Codruța Kovesi. Va avea parte și Codruța Kovesi de un infern asemănător?

N.B. Am reprodus aici doar cîteva secvențe demne de a fi publicate la rubrica Secvențe de neuitat din Marele Spectacol al Politicii postdecembriste.
Dumneavoastră știți și altele de acest gen? Dacă da, vă rog să-mi le reamintiți.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

16 comentarii pentru articolul „Gîndul de sîmbătă, 14 octombrie 2017”

  • Ion Ionescu, tu te-ai gandit, eu chiar am facut-o..si nu am regretat nicio secunda 🙂

    • Treaba ta ! Orișicîtuși , nu mă duceam nici la căpșuni , nici la spălat weceuri . Mergeam la belit prazul pe acolo , doar că au fost ceva probleme cu asigurarea medicală , în ambele două cazuri .
      N-aș merge jame să muncesc pt străini, și-i disprețuiesc din ficați pe diasporacii jegoși care fac așa ceva , niște lepre care s-au îmbuibat pe aici cu școală moca , asistență medicală , alocații , etc … , apoi au șters-o , noaptea , ca hoții , cu banii mei cu tot !

      • bey Gheobels Gica Maftei de asigurare medicala sa ma iei, capsunarii au trimis în ţară peste 50 de miliarde de euro in ultimii 10 ani, tu te-ai trimis pe tine mai bine ramaneai acolo 😉

        • CE vorbești , dobitoacă sinistră , nici dacă trimiteau toate weceurile spălate de ei , cu căcat cu tot , nu se adunau mai mult de 10 miliarde în ăia 10 ani , trimiși lu mă-sa să-și cumpere chipsuri de la Carrefour , ca banii să ajungă înapoi la proprietarii de weceuri . În schimb , apă dobitoacă , ai omis să precizezi că căpșunarii tăi s-au cărat noaptea , ca hoții , cu banii ce le-am dat eu să-i țin degeaba în scoli și , prin cărăbănire , au văduvit PIB-ul cu cam 40 de miliarde anual , 400 de miliarde , dacă zici de 10 ani , pe care o să-i simți tu , vacă , atunci cînd nu vei mai lua penzie !

      • Bre, ce nu-ntelegi? Rentier… la mare, la soare..

        • A , bine atunci . Eu oricum nu m-aș fi cărat , unde mai te poți distra așa bine ? Muream de plictis în Tenerifa , insulă fără taxe , benzina la juma de pret , un singur anotimp practic , nu-ți trebe nici încălzire , nici climă …Nu mai bine aici , circ la discreție , pîine doar la moaște ?

  • 😛

    Tudose să-și pună fața lui de Duminică și saă-și dea demisia, se vede securistul din el din avion. „Bea Grigore agheazmă” se transformă normal în „Bea Tudose țuică”. Sau un uischi, dacă binevoiesc masonii care conduc UE

  • Mi-au placut mult explicatii+ poze alese de dl Cristoiu

  • Dupa cum bine spunea cineva, in dec 89 secu a invins partidul. Si asa a ramas!

  • Pentru mine este in continuare de neinteles cum a putut PSD sa faca o campanie eletorala profesionala cu rezultatul cunoscut si apoi, odata instalat guvernul, face o boacana dupa alta demonstrand o puerilitate nemaipomenita.
    Incepand cu OUG 13, legea gratierii, debarcarea Guvernului, legea salarizarii, a pensiilor (intoarse pe dos de mai multe ori) legile justitiei, demisiile de ieri, si alte prostii mai mici. Plus mancatoriile zilnice intre membrii de partid, savurate de massmedia.

    • Este simplu, că atunci când iei 10 la teza de chimie, pt că ți-a facut-o un coleg, iar tu habar n-ai de chimie. Dacă te asculta ora următoare iese adevărul la suprafață.
      Strategia și programul in alegeri le-au făcut israelianii, dar de condus nu pot tot ei, nu pot face și implant de creier. Vedeți, ce bine ar fi să avem și noi evreii noștri !!!! Că de romani m-am lămurit…

  • Primirea Regelui Mihai, aeroportul Otopeni 1994 .

  • Poate plânsul d-lui Traian Băsescu , „Dragă Stolo….” ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *