CCR a anulat întregul proces electoral cu privire la alegerea președintelui României. Guvernul va stabili noua dată a alegerilor, iar procesul electoral va fi reluat în integralitate

Ce-i spuneam lui Adrian Năstase în 2003 despre autosuficiența PSD-istă

Am scris pe cristoiublog.ro, ediția din 16 aprilie 2015, că Adrian Năstase a anunțat pe blogul său publicarea într-o carte a documentului intitulat Stenograma discuțiilor de la întîlnirea dintre domnul Adrian Năstase, președinte PSD și directori din mass-media română.
E vorba de o întîlnire la Vila Dante, pe 30 mai 2003, a premierului de atunci, Adrian Năstase, cu lideri de opinie din presa noastră de la acea vreme, pentru a mai îndulci relațiile dintre Guvern și Presă, dar și pentru a afla de la participanți cum s-ar putea îmbunătăți comunicarea publică a PSD.

Într-una din serile acestea m-a sunat Adrian Năstase pentru a mă întreba unde să-mi trimită cartea care conține Stenograma. Cu acest prilej m-a anunțat că volumul va fi lansat la Tîrgul de carte Bookfest, joi, 21 mai 2015, ora 14, la Standul editurii Semne.
A doua zi am primit la Biblioteca Academiei cartea promisă. Se intitulează Presa de la A la N și cuprinde nu numai Stenograma, ci și două capitole despre presă din lucrarea sa Cele două Românii.

La reuniune participasem și eu, alături de Horia Alexandrescu, Valeria Dorneanu, Sabina Fati, Lucian Mândruță, Liviu Mihaiu, Cornel Nistorescu, Octavian Paler, Valentin Păunescu, Marius Tucă.
Nu mai țineam minte ce zisesem în cadrul discuției, desfășurate, de altfel, într-o atmosferă destinsă.
Participasem la întîlnire în calitate de director al postului tv Realitatea, aflat la vremea respectivă în proprietatea lui Silviu Prigoană. Printr-o emisiune din fiecare seară, în prime time, eram un adversar al lui Adrian Năstase. Mai tîrziu, cînd a intrat în morișca prăbușirii, i-am sărit în ajutor, după credința mea că un politician trebuie atacat cînd e mare și tare, lingușit de toată lumea, și apărat cînd a căzut și toată lumea îl calcă în picioare.

Sincer să fiu, de cum am primit cartea, m-am năpustit asupra paginilor care redau intervenția mea.
Cum multe dintre lucrurile spuse atunci, în 2003, sunt valabile și azi cînd PSD e din nou la Putere, voi publica fragmente din intervenția mea pe cristoiublog.ro și la rubrica România lui Cristoiu din Evz.

În această ediție a cristoiublog.ro reproduc avertismentul meu din 2003, adresat premierului și șefului PSD Adrian Năstase, despre una dintre cele mai mari boli ale PSD – autosuficiența – dobîndită după un anume timp de guvernare. Această autosuficiență, întîlnită și azi, s-a plătit scump în 2004. Ea s-a plătit scump și în 16 noiembrie 2014. Se va plăti scump și-n 2016?

Iată fragmentul:
Din acest punct de vedere, este clar că după doi ani de guvernare, s-a revenit la autosuficiența pedeseristă pe care o cunosc din 1996, Dumnezeu este pedeserist, noi vom guverna 20 de ani și, în consecință, oamenii nu se mai bat, cel puțin oamenii dumneavoastră sau probabil nu sînt conștienți. Probabil că va trebui să cădeți atît de tare în sondaje, încît oamenii dumneavoastră să se trezească și să fie tot mai activi cu o Opoziție tot mai virulentă.
În al doilea rînd, este o mare problemă de informare, de comunicare la nivelul ministerelor, la nivelul instituțiilor. Reiau această problemă. Vă dau un exemplu, povestea cu trimiterea militarilor noștri în Afghanistan. Nu, în Irak. Este inadmisibil ca noi să aflăm numărul de militari, unde se duc, sub comanda Poloniei, a Bulgariei de la Agenția Reuters, unde domnul Mircea Geoană dă un interviu și nu a catadicsit să dea nici un amănunt presei române. Eu zic atunci să aducem aici agențiile străine și noi să plecăm acolo. Nu se poate. Am aflat de trimiterea scrisorii domnului președinte la Parlament tot așa, pe căi ocolite. Cînd vrei să obții o informație… Atentatele, acolo este o telenovelă. O să vă spunem cînd o să ajungeți în opoziție și o să veniți mai des să stați de vorbă cu noi între patru ochi. Povestea cu atentatele, aflată de la France Press, care a aflat-o din altă parte.
Din acest punct de vedere, vă spun că înțeleg că ne-ați chemat să vă spunem de ce aveți probleme, și aveți probleme, zic eu, dar dumneavoastră credeți că nu aveți. Pentru că toată această imagine din presă – pe care bănuiesc că mulți colegi de-ai dumneavoastră o neglijează, zic nu e nici o problemă, noi sîntem pe cai mari – se erodează, încetul cu încetul, vine un moment cînd o să vă întrebați de ce s-au răsturnat rezultatele în sondaje.

Dvs ce credeți, s-a schimbat ceva în felul de a fi al PSD din 2003 pînă azi?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

22 comentarii pentru articolul „Ce-i spuneam lui Adrian Năstase în 2003 despre autosuficiența PSD-istă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *