Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Gîndul de sîmbătă, 23 iunie 2018

Ca și în CPEx al PCR, în CExN al PSD s-a strigat Luptăm pînă la capăt! Pentru membrii CPEx capătul a fost peste cinci zile. Peste cîte zile va fi capătul membrilor CExN?

Comitetul CExN al PSD, organul colectiv de conducere după Congres, convocat în grabă de Liviu Dragnea, a fost martorul unor scene pe care nu le mai credeam posibile în România de la cele din Ședința CPEx din 17 decembrie 1989.
Din cîte se știe confruntat cu o Criză care se amplifica de la o oră la alta, Nicolae Ceaușescu, a vrut să vadă cine se pregătește să-l trădeze, dacă nu chiar l-a trădat deja. Experiența sa de bătrîn bolșevic, format la școala luării gîtului în ședințe regizate dinainte, îi spunea că Moscova, cea știută a fi la manetele Loviturii de stat, contactase deja pe unii din jurul său. Spre uluirea noastră, a celor de azi, care știm sfîrșitul telenovelei, ditamai membri CPEx, baronii partidului, mașinării de cucerire și păstrare a Puterii, s-au comportat în ședința respectivă ca niște țațe de telenovelă turcească. Femeile au început să plîngă, bărbații și-au exprimat solidaritatea cu Tovarățul. Toți și toate au strigat în cor:
Luptăm pînă la capăt!

Din nenorocire pentru ei capătul era la cîteva zile distanță. Pe 22 decembrie 1989, cînd Nicolae Ceaușescu s-au urcat în elicopterul care-l ducea către plutonul de execuție, iar ei, cei care strigaseră că luptă pînă la capăt, strîns uniți în jurul Tovarășului, au rămas la sol pentru a face închisoare.
Se găsesc și azi cetățeni gata să reproșeze membrilor CPEx că printre ei nu s-a găsit unul, unul singur măcar, care să intervină și să-l tragă pe Nicolae Ceaușescu de mînecă pentru a-l avertiza că Războiul e deja pierdut și că mult mai bine și pentru el, dar și pentru ei, ar fi dacă el ar demisiona.

Eu însă n-am împărtășit nici măcar în anii imediat postcomuniști acest punct de vedere:

  1. Nicolae Ceaușescu îi domina pe toți nu numai prin funcție, dar și prin ipostaza de Tătuc. Unii dintre cei de acolo erau copii cînd Nicolae Ceaușescu făcea politică. Pe toți îi descoperise și-i adusese în funcții de conducere Nicolae Ceaușescu.
  2. Deși membri ai CPEx respectivii nu beneficiau de suficiente surse de informare care să le spună că Războiul e pierdut. Mai credeau că Nicolae Ceaușescu va ieși din încurcătura asta cum a ieșit în 1968.

Scena cu Luptăm pînă la capăt! cu lacrimi, cu Nu ne părăsiți Tovarășe! cu Sîntem solidari cu dumneavaoastră s-a repetat în chip halucinant vineri, 22 iunie 2018, în ședința CExN a PSD. Ca și Nicolae Ceuașescu (fac pur și simplu o comparație pentru a mă face înțeles și nu pentru a mă exprima în stil TeFeList față de Liviu Dragnea, președintele PSD nu și-a convocat principalii colaboratori pentru a supune dezbaterii o decizie pe care ar trebui s-o ia el sau Partidul după condamnarea în primă instanță de ÎCCJ la trei ani și sașe luni închisoare. El i-a convocat, ca și Nicolae Ceaușescu pe membrii CPEx pentru a vedea cine îl trădează. N-a descoperit cine îl trădează. Ca și Nicolae Ceaușescu a obținut nu numai solidaritatea, dar și acceptul CExN pentru ceea ce și-a propus să facă mai departe. Și anume, sub puterea mîniei că Sistemul i-a făcut lui asta, condamnarea, Liviu Dragnea, a cerut colegilor săi de conducere acceptul de a porni la un asalt orb împotriva Sistemului. Nimeni dintre membrii CExN n-a intervenit pentru a-i semnala că a pierdut Războiul cu Statul paralel și înainte, cînd PSD a mai avut o preocupare față de mișcările inteligente, față de respectarea statului de drept, față de opinia publică, față de pozițiile marilor Puteri. Cum să-l cîștige, acum printr-un asalt orb, definit prin nerespectare procedurilor, prin luarea de piept cu toată lumea, prin ostilizarea opiniei publice, prin sfidarea marilor Puteri? O întrebare infinit mai normală în cazul lui Liviu Dragnea cu cît acesta nu e Nicolae Ceaușescu. Nici din punctul de vedere al puterii în statul român, și nici din punctul de vedere al experienței de conducător.

Un asalt orb al PSD, în genul promovării Modificări Codurilor Penale prin OUG, ar însemna sfîrșitul luptei împotriva Statului paralel. Dar mai ales sfîrșitul PSD.
Nimeni din CExN nu la avertizat pe Liviu Dragnea că PSD se aventurează într-o bătălie sinucigașă numai și numai de dragul lui Liviu Dragnea și că un partid nu poate fi sacrificat pentru un om.

Toți au strigat Luptăm pînă la capăt!
În cazul membrilor CPEx capătul a fost peste cinci zile.
În cazul membrilor CExN peste cîte zile va fi capătul?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

36 comentarii pentru articolul „Gîndul de sîmbătă, 23 iunie 2018”

  • @Ați remarcat că a fost cu amenințări cu „maidan”, cu „s-a furat cu softul”, ceea ce nu a fost confirmat, cu scos lumea în stradă pentru a fi contestat rezultatul votului, cu Ucraina, etc. ?

  • Ați numi domnule Cristoiu, acțiunile publice la care a participat Popescu Tăriceanu în anul 2004 , pentru a prelua puterea politică și conducerea statului, „tentativă de viol în grup a democrației” sau altfel spus „revoluție portocalie” ?

  • La fel cum fiecare „pasere”, pe limba ei piere, s-ar putea să se-ntâmple, la fel, chiar si cu … „preș&dinţii” !
    Ce-i drept, ei pot … pieri și PAS CU PAS, dar ar fi mai … rău !!!
    Răvășitoarea, un monument de PROSTIE, nu putu sa facă al’ceva, ieri, decât SĂ… IESE, la fereastră, c-așa-i LA ŢARĂ !!!
    Dar s-a gândit, nici o clipă, că, în curand, s-ar putea să stea după O FEREASTRĂ CU GRATII !!! Ceea ce-i (le-o) doresc, IN CEL MAI SINCER MOD, POSIBIL !!!
    KWJ-ul, prin ANUNȚUL, de azi, n-a facut al’ceva decât să-si SEMNEZE SENTINŢA DE CONDAMNARE POLITICĂ, la … TRECERE PE O LINIE MOARTĂ !!!
    ATENŢIE, n-am zis … ALTFEL !!!
    RĂZBOIUL ROMÂNO – ROMÂN CONTINUĂ !!!➡

    • Nu s-a gândit !!!

    • Am intrat aici cu speranța că nu mai citeşte nimeni „Gândul” de astăzi. Dacă îmi răspunzi, înseamnă că ai primit notificarea că te-am contactat.
      Acum! Nu ştiu cum să umblu la setări, ca să primesc notificarea că cineva mi-a răspuns la comentul meu (eu, tot timpul mă uit în josul paginii).
      Şi nu în ultimul rând, m-am gândit să-mi schimb nickneim-ul în „Acvila”, ca să fiu în asentimentul tău. Ce zici?

  • Pentru gâsculița de Roxi!
    Ca să fiu sigură că nu-ți ştergi/editezi comentariul, redau integral aici:
    Roxana Roman
    PSD nu trebuie sa convinga niciun electorat: pe al lor il „dețin” pe persoana fizica, iar pentru restul nu „trec” de pragul de IQ subliminal. Din 2002 in coace ii voteaza cam 3-3,5 mln constant, singurul lucru care difera este prezenta la vot. Ce conteaza acum este doar cat de mult vor „enerva” nehotarâții. Si, dupa cum vad, ies in strada tot mai multi moși si babe. Chiar daca tefelistii sunt in sesiune sau vacanta, la vot își fac ei timp 
    Îmi place · Răspunde · Marchează ca spam · 50 min
    Din câte înțeleg eu, din 2002 VOTAREA coace 3-3,5 mln constant…!!!
    Hmmm! Cernate, unde-ți este vigilența?
    Cât despre faptul că pe stradă vezi numai moşi şi babe…IOI!
    La vremea noastră ne-am făcut datoria, contribuind la sporirea natalității.
    Voi, tineretul din ziua de azi ce faceți?! Îhm? Ar fi trebuit, în egală măsură să vedem, noi, moşii şi babele, mult mai mulți copii zbeguind în jurul nostru.

    • Ioi, da’ unde lăcuiești, tu, că la mine-n cartier e plin de gravide si bebeluși ?
      Probabil, pe la tine, prin „zonă”, ăi tineri or fi plecaţi, pe la căpșuni, sau măsline, ori, cei rămași, se f**t toţi cu prezervativ, sau iau m**e !

      • Era necesar să continui cu „decât…bla, bla”, sau „cnf. INS…”?
        Ca să fiu puțin răutăcioasă, tu locuiești într-o zonă în care cuv. „puradel” este la ordinea zilei? :)))) glumesc.

        • Nu, fato, imi pare rău ca nu înţeles-ai !
          Stau chiar într-un cartier de bozgori, de-ai tei !

          • :))))
            Nepoțica mea și copilașii de prin „Cimigiu” îmi spun băbuța M.

          • @Marikò
            Cred ca-ti zic … nagymama !
            Hai recunoaște !!!

    • …în pantaloni!

  • FSNAP arată că, la finalul lunii ianuarie 2018, în penitenciarele din toată țara se aflau 73 de condamnați pentru abuz în serviciu și că „niciunul n-a deturnat banii copiilor defavorizați”.

    Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSNAP) a demontat afirmațiile făcute de Liviu Dragnea după condamnarea sa. Liderul PSD a declarat vineri că „mii de români care stau în puşcărie pe un articol neconstituţional” și le-a cerut iertare. În replică, FSNAP arată într-un comunicat publicat sâmbătă dimineață că în penitenciare sunt mai puțin de 80 de oameni condamnați pentru abuz în serviciu.

  • Ați zice că la Liviu Dragnea și Popescu Tăriceanu, fiind specializați în domenii tehnice , se aplică și „legea acțiunii și reacțiunii” ?

  • Despre ce „coțcării” mai relatați ?

  • Johanis a anunţat acum câteva minute, la Sibiu, intentia de a candida pt un nou … mandat prezidential !!!

  • „Declarație a Comitetului Executiv Național al Partidului Social Democrat:

    Luând în considerare faptul că președintele PSD, Liviu Dragnea, este garantul politic al realizării programului de guvernare și principalul factor de stabilitate al guvernării și al majorității parlamentare;
    …”
    Lingaii îl numesc pe delincvent „factor de stabilitate al guvernarii”. Scârbosilor, stergeti-va la gura ca raspânditi prea mare duhoare în jur! De stabilitatea României va doare drept în fund, inconstientilor!

  • „Toți au strigat Luptăm pînă la capăt!
    În cazul membrilor CPEx capătul a fost peste cinci zile.
    În cazul membrilor CExN peste cîte zile va fi capătul?”

    Membrii CEX-lui PSD ar merita sa aiba aceeasi soarta ca membrii CPEX-lui ceausist. Slugile astea cretine au reusit sa stearga aproape 30 de ani din evolutia si asa înceata a României în democratie.
    Postaci pesedisti, lasati-va prostiti în continuare si ridicati-i si voi osanale banditului care nu da nici macar doi scuipati pe voi si pe tara în care traiti.

  • Maestre, cu … „toată dragostea”, aș vrea să-ţi spun c-ai uitat un moment esential, după părerea mea, petrecut in timpul ședinței CPEx-ului, din ’89, respectiv acela când NC a spus : GĂSIŢI-VĂ ALT SECRETAR GENERAL, TOVARĂȘI !!!
    Atunci a inceput marea „văicăreală”, a membrilor marcanţi, arătându-și susținerea lor faţă de NC !!! Faptul a fost relatat, in timpul procesului, atât de Dinca, cât și de Postelnicu !
    Ei bine, Dragnea n-a avut bunul simţ să ceară așa ceva !
    Că, poate … cine știe … !?!

  • Stimate Maestre,

    Credeam ca sunteti o persoana obiectiva si neinregimentata. Articolul de astazi al dvs dovedeste din pacate contrariul. Folositi cu placere si sanatate solda pe care o primiti de la cine o primiti, dar a face propaganda faptului ca Dragnea trebuia sa demisioneze nu face decat sa demonstreze inregimentatrea dvs. Comparatia cu moartea cuplului Ceausescu e stupida.
    Ce ati vrea sa faca Dragnea (si credeti-ma nu sunt fan dragnea) sa se faca mic si sa sa mearga incet incet la inchisoare? Sa ia locul lui altul care sa danseze exact pe muzica alora care va platesc? Poate ca o sa „moara ca Ceausescu” da macar sa „moara” pe campul de lupta nu sa sa se retraga ca vezi doamne asa e „democratic”. Toti aia care ii canta prohodul respecta legile si democratia? El de ce ar fi „lord” intr-un joc de „batausi ordinari” care nu respecta nici o regula? Se salveaza PSD daca demisioneaza Dragnea? Nici vorba, o sa fie mancat si controlat 100% de aia ca va arunca frimituri sa faceti o astfel de propaganda.
    Stimate Maestre, intr-o batalie de gasti „mafiote” nu se aplica principiile „statului de drept”, se da la oase si castiga ala care da mai tare, e instinct de fiinta vietuitoare care vede „moartea” aproape. A salvat Orban PNL prin demisie?

    Sa fiti sanatos!

  • Cernate, securist prost! Cine ti-a spus tie ca doar DNA ancheteaza abuzul in serviciu?? Bai Garcea, ramai mai bine la virgulele tale si, daca tot te-ai apucat de yoga, da-ti singur si fruntile alea, dihanie abjecta!

  • am inceput sa cred ca dvs. „maestre” sunteti ceva agent 🙂
    inca nu sunt convins ca nu e asa…

    dar urmarind rationamentul dvs de azi de la A3.. incep sa cred ca aveti dreptate 🙂
    sa o luam metodic… daca dragnea demisiona cum bine a.ti sesizat salva partidul 🙂

    ba bine ca nu 🙂 si aici chiar ma bucur 🙂

    a declarat ca merg inainte si ca stiu ce au de facut, pe repede inainte.
    numai bine… OUG doar ca timpul e limitat 🙂

    daca o dau saptamana viitoare, guvernul pica la votul motiunii de vineri (cum binea.ti sesizat, motiunea plasata strategic)

    daca nu o dau in iunie… de la 1 Iulie intram in troica europeana si pe la Bucuresti or sa inceapa sa marsaluiasca zeci de birocrati europeni, ceea ce va face aproape imposibil OUG.

    si ca bomboana pe coliva… nici chiar un OUG nu cred ca e solutia suprema atat timp cat presedintele are in hoben referenduml unde poporul suveran poate invalida apicarea OUG… lucru care daca CCR nu il accepta Curtea Europeana il va 🙂

    in incheiere,JOS PSD 🙂 era cam timpul partidul iliescian sa aiba o finalitate

  • Doamna draga,ce sa stie alegatorul psd?el nici macar nu stie cum il cheama,este foarte usor manipulat,batran fara carte si sarac,saracit tot de psd…noi vorbim de alegerii si astia sunt in stare sa distruga Tara doar de dragul puterii…pe bune acum ne facem ca nu vedem si o tinem una si buna ca ia votat poporul…pai poporul ia votat sa distruga tara? Sa fure legal? Sa nu faca strazi,autostrazi,scoli etc?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *