Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Gîndul de sîmbătă, 27 decembrie 2014

Nici un alt președinte postdecembrist n-a comis, în nici o săptămînă de la instalare, atîtea greșeli halucinante precum Klaus Iohannis!

Vineri, 26 decembrie 2014, Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului – România a dat publicității un Comunicat care critică decorarea de către Klaus Iohannis a lui Octav Bjoza:
MCA România ia act, cu dezamăgire, de decizia Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, de a acorda Ordinul Naţional «Steaua României» în grad de Cavaler unui deţinut politic care se afişează public cu un partid susţinător al Mişcării Legionare şi al neo-nazismului.

Despre noua trăsnaie a lui Klaus Iohannis am scris într-un comentariu anterior de pe cristoiublog.ro. Arătam între haturile textului cu pricina că, deși nu împărtășesc ostilitatea unor publiciști față de Mișcarea Legionară de sub conducerea lui Corneliu Zelea Codreanu, fie și pentru că am publicat mai multe studii despre Căpitan, și la un moment dat am trudit chiar și la proiectul unei cărți despre acest personaj de neocolit al Istoriei noastre naționale, consider decorarea lui Octav Bjoza drept o eroare a debutului de mandat al lui Klaus Iohannis. Scriam în textul anterior că una e să apreciezi ca istoric modelul de jertfă al Legionarilor de sub conducerea lui Corneliu Zelea Codreanu (precizez fără să obosesc de sub conducerea lui Corneliu Zelea Codreanu, pentru că sub conducerea lui Horia Sima, Mișcarea s-a abătut de la programul moral impus de Căpitan) și alta e să decorezi, ca președinte al unei țări membre a UE, un personaj care-și declară public simpatia față de Mișcarea Legionară.

Așa cum arată Comunicatul MCA, decorarea e cu atît mai gravă cu cît ea s-a făcut sub semnul unui Program politic asumat de Klaus Iohannis:
Cel de a oferi tinerilor modele de comportament.

Octav Bjoza a declarat c-a primit în închisorile comuniste, de la ucenicii lui Corneliul Zelea Codreanu, o educație moral-patriotică a cărei esență ar consta în următoarea învățătură:
Neamul românesc este bântuit de trădători, de vânzători de țară și au avut dreptate. Din cauza asta îi voi purta în mintea și sufletul meu, câte zile voi avea”.

Ce să înțeleagă tinerii de azi, cărora Președintele le oferă drept model un susținător al tezei de tip Frontul Național din Franța că în jurul lor acționează din umbră trădătorii și vînzătorii de țară?
Că e musai să pornească la vînătoare de trădători și vînzători de țară și, după obiceiul Mișcării Legionare, să-i împuște fără proces?

Decorarea unui personaj controversat, printre altele și pentru c-a folosit calitatea de președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici pentru a face politica lui Dan Voiculescu la Antena 3, nu e singurul lucru cu cîntec din acest debut de Președinție confuz, care nu lasă să se schițeze un Program cît de cît serios, totul reducîndu-se la acțiuni de PR demne mai degrabă de un Monarh ajuns în fruntea statului grație întîlnirii întîmplătoare dintre un spermatozoid și un ovul, decît de un Președinte, ajuns în fruntea statului grație unui vot popular.

Să reamintim astfel:

 1. Impunerea în fruntea PNL a protejatei Alina Gorghiu, gravă încălcare a făgăduielii că va fi un președinte care nu se va amesteca în viața partidelor.
 2. Graba de a primi de la Victor Ponta cadoul otrăvit care e viloiul prin care Klaus Iohannis și soția s-ar putea da cu Mercedesul.
 3. Întîlnirea de oră, între patru ochi și neurmată de nici o Declarație de presă, nici măcar de un Comunicat pe Facebook, cu Victor Ponta. Secretoșenia în care Președintele a învăluit un moment care impunea transparența prin faptul c-a implicat două instituții fundamentale ale statului de drept e cu atît mai nelalocul ei cu cît domnia sa a cîștigat al doilea tur de scrutin angajîndu-se că-i va scăpa pe români de Victor Ponta.
 4. Refuzul de a dialoga cu Poporul român prin intermediul presei românești, în condițiile în care, grație SIE, președintele nu mai prididește să dialogheze cu alte popoare prin interviuri acordate exclusiv presei străine.
 5. Refuzul de a justifica numirea lui Dan Mihalache ca șef al consilierilor de la Cotroceni. Repet ce-am mai zis și în alte comentarii. Problema, marea problemă nu e – cum susțin Intelectualii lui Băsescu – numirea unui politician cu un trecut considerat de unii controversat, ci absența unei justificări publice a numirii.

Din cîte-mi dau eu seama, nici un președinte n-a făcut atîtea greșeli în nici o săptămînă de la instalarea la Cotroceni.
Pentru că învață mai greu meseria de președinte decît antecesorii?
Nici vorbă.

Greșelile făcute de Klaus Iohannis în nici o săptămînă de la instalare nu sunt greșeli ținînd de meseria de președinte, ci greșeli ținînd de meseria de politician într-o democrație europeană. Permanenta preocupare de explicare publică a măsurilor luate, luarea în considerare a efectelor posibile ale unei decizii, evitarea acțiunilor de publicitate ieftină, gen daruri făcute unui copil sărac, țin de Abecedarul profesiei de politician în lumea de azi, lume care vede în politician un Înalt Servitor al Publicului și nu un Înalt Stăpîn al acestuia.

Așa cum am mai scris, faptele aiuritoare ale lui Klaus Iohannis din prima săptămînă de mandat nu sunt gafe, nu sunt nici greșeli.
Ele sunt expresia unui Program Prezidențial care s-ar putea rezuma la formula:
Mă doare-n cot de ce crede Poporul Român despre mine!
Pe mine m-a adus la Cotroceni nu un scrutin, ci un Miracol!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

72 comentarii pentru articolul „Gîndul de sîmbătă, 27 decembrie 2014”

 • Domnule Cristoiu,inainte de a va lua dupa CMCA,sa faceti comentarii,ati luat legatura cu Dl.Bjoza?Ati cules infomatii de la domnia sa?Daca nu v-ati compromis,ati ramas acelasi BOLSEVIC incurabil.

 • Asa a stiut asa a facut

 • Arsenie Boca a fost inchis de comunisti sub pretextul sprijinirii legionarilor, so…oricum e bine, apele se limpezesc usor, usor.

 • Octav Bjoza , aşa cum afirma domnia sa, nu a fost, nu este şi nu va fi un adept al mişcării legionare. Toate informaţiile furnizate în mass-media nu indică o altă stare de fapt. Prezenţa dar şi discursul dânsului cu ocazia unei comemorări a celor ce au rezistat cu demnitate temniţelor comunisto-staliniste , au fost decente şi nu au avut deloc conotaţii anti-semite şi nici măcar pro-legionare. Citatul pe care ni-l livraţi (cu ocazia postarii anterioare) nu mi se pare deloc elocvent în sensul incriminării susnumitului. Consider deasemenea că “admonestarea” Preşedintelui României pentru decorarea respectivă de către MCA România este un gest nepoliticos şi caraghios în acelaşi timp. Nu cred că în activitatea sa trecută şi prezentă, domnul Octav Bjoza a adus atingere direct sau indirect vreunei comunitaţi entice sau de altă natură. Mai degrabă întrevăd din partea MCA România exces de zel dacă nu chiar prejudecăţi faţă de etnia preşedintelui.
  În opinia mea, departe de a fi o “trăznaie” sau un “gest halucinant” ,
  gestul politic făptuit de Domnul Preşedinte Klaus Iohanis a fost corect şi normal.

 • Apropo, domnule Cristoiu… termenul „halucinant” nu e putin cam exagerat ? Va plac cuvintele… ar fi cazul sa le folositi fara partinire si fara exagerare.

 • Corect ! Abia asteapta unii ca Johannis sa faca greseli (si sunt „dezamagiti” la cateva zile de cand a ajuns presedinte) dar… trec cu vederea toate grozaviile facute de Pontisor & Co. pana acum.

 • Trebuia decorat Nicolaie Ceausescu cu Ordinul Revolutiei Romane in grad de Personaj Principal PM. O greseala imensa ca nu s a intamplat asta. O sa ne ducem de rapa ca natie si popor si o sa ne siluiasca americanii dimineata, la pranz si seara!… Vai de steluta noastra de praf istoric cristoiulezian!

 • Intreaga vina o poarta consilierul care l-a sfatuit pe Johannis sa-l decoreze pe legionar.

 • Eu nu l-am votat , dar de ce trebuie sa patimim toti ?! Sa-l ia diasporezii si sa plece cu el !

 • Tocmai, domnule Cristoiu, faptul ca nu s-a batut in campanie, imi aduc aminte ca parea ca nu doreste sa fie presedinte, il impingeau altii de la spate, faptul ca stim atat de putin despre trecutul, mai timpuriu, al sau, ma pune pe ganduri si se naste intrebarea: poate fi Iohannis santajat? E doar o-ntrebare! Ma gandesc si la perioada de glorie uselista a domniei sale…Sa speram ca sunt, doar, supozitii!

  • Doamna Călugăru Anka,în cartea pe care ne-o recomandaţi scrie cumva şi despre sprijinul dat lui Crin Antonescu în demersul său de a ieşi din ALDE şi a trece la populari? Nu susţin doctrina liberala
   dar în calitate de cetăţean am simţit ,spre deosebire de Dvs. probabil, un sentiment de jenă; politicienii din ALDE şi nu numai, au înţeles că pe politicienii din România nu se poate baza nimeni. Deasemenea vă întreb dacă scrie cumva şi despre istoria apropierii în stil “pas cu pas “ faţă de Blaga( jucătorul la bursă cu bani împrumutaţi de la Verestoy) cum sa apropiat de Videanu( omul cu căsoaia şi jucătorul de table) de Berceanu( logicianul cu logica numai lui folositoare)
   Ludovic Orban (adolescentul întârziat) şi câţi paşi mai sunt de facut ca să-l vedem din nou pe Popoviciu ( zâmbăreţul ce circulă cu girofarul pe şosele) sau pe Igaş(omul cu Bacul făcut la ţară, la 24
   de ani) ; cred că ultimul “pas” va fi probabil revenirea bietului Hoară (cel cu făina pe cap). Dacă se descriu toţi aceşti “paşi” cu argumentele aferente, în momentul acesta am fugit la librărie!

  • Doamnei Anka Călugăru: Am primit un răspuns foarte drăguţ. Vă urez Sărbători fericite şi La mulţi ani!

  • La multi ani si impliniri!

 • Greseala dupa greseala.Si nici nu-i pasa de nimeni L-ati vazut miltumind cuiva pt reusita de la alegeri ? decit asa…poporului roman.S-a inconjurat de oameni dupa chipul si asemanarea lui ,nu-l intereseaza nimic ,are destule procente in sondaje isi permite.Tot ce face, face pt imagine,a inceput la fel ca Ponta.Nu m-ar mira sa-l vad la A3 si nici sa refaca USL.S-a trezit presedinte,a luat puterea si nu stie ca sa faca cu ea.Mi se pare sters ,rece,stigaci,populist.L-am votat la indemnul lui Basescu,acum imi pare rau.Vroiam un presedinte viu,prezent nu pe fb,implicat.Ce-a iesit…

 • Din pacate aveti dreptate.A mai luat o data tzeapa poporul roman nu e nici prima nici ultima

 • in sfirshit se vede clar cine e boul de johanis. mai grav decit apare dupa idioteniile pe care le face( dupa care se odihneste la tenis- cale de juma de tzara moft de ponta in travesti-ca s-a ostenit deja prea mult ), este ca mormolocul e unealta docila in mina pdsr si a lu alde mafiotii sporca-ilieku& co, cel mai probabil noua revolutie incepe in ianuarie, asta cu decembrie s-a dovedit proasta inspiratie.

 • Presedinte ,ca Traian Basescu,nu vom mai avea,niciodata ! Sper ,ca, Traian Basescu ,sa faca ceva pt noi ,din umbra …..

  • Poate,ar trebui ca ,Traian Basescu ,ar trebui sa fie PrimMinistru ,atunci ar fi altceva

  • Totusi, cred ca vina principala o au consilierii lui, care l-au sfatuit gresit. Sunt convins ca el nici nu a stiut nimic pana atunci despre acest Bjoza. Nu cumva intentionat a fost sfatuit astfel? Mai mult ca sigur, intre consilierii lui exista cel putin o cartita.

  • Alexandru Ghillis Vina principala este doar a lui Klaus Iohannis, pentru ca s-a inhaitat cu cine nu trebuie si a inceput cu minciuna … dacă a răspuns scrisorii intelectualilor “… că rămân credincios promisiunilor și angajamentelor pe care mi le-am luat față de românii din țară și din străinătate…Acest lucru se va reflecta în toate deciziile mele, inclusiv în privința echipei de consilieri” si apoi il pune pe Mihalache consilier , ce se poate intelege de aici? Cu ce il are la mana Mihalache&co de face tot ce ii dicteaza individul asta?

  • Înţeleg că opţiunea Dvs. politică este expreşedintele Băsescu. Foarte bine,dreptul la opţiune este sfânt! Subiectul discuţiei fiind decorarea cu pricina, vă întreb dacă va plăcut gestul fostului preşedinte atunci când a decorat pe Tokeş ( cel care cerea protectorat din partea statului maghiar …) sau pe Stănculescu(omul cu ghipsul) ?

 • Acum am citit textul unui ziarist! Iohannis o sa fie o calamitate. Daca a adus cateva firme in Sibiu si a pus oamenii sa mature, nu inseamna ca nu o sa ne futa tara cu roatele la deal.Un mitoman si un mut ne conduc.

 • uslul are nevoie de iohannis in fruntea tarii asa cum are nevoie de ponta in fruntea guvernului. scapa cine poate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *