Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Sper că Donald Trump n-o să-l înjure pe Klaus Iohannis pe Twiter

Sînt printre puținii jurnaliști români postdecembriști care au ținut partea arabilor ori de cîte ori aceștia au fost ținta intervențiilor americane în politica lor internă, culminînd cu agresiunile militare. Am denunțat Războiul din Golf, destabilizarea Orientului Mijlociu sub semnul așa zisei Primăveri arabe, care Primăvară, cîntată și de ai noștri drept Marea Revoluție, n-a făcut decît să schimbe în Egipt un dictator militar ruginit cu unul mai tînăr și în Libia să instituie haosul. Știind că Siria e una dintre puținele țări din zonă în care fanatismul islamic n-a avut loc, am pus Războiul civil pe seama pungii de petrol rîvnite nu numai de ruși, dar și de occidentali.

Din acest punct de vedere am deplîns faptul că România a renunțat în politica sa externă din ultimii ani la minimul echilibru în disputa dintre Israel și lumea arabă, manifestîndu-se în toate organismele internaționale ca oaie în turma Estului păzită de Marile Puteri.
Adică împotriva arabilor, de grija cărora pare acum să nu mai aibă weekend Klaus Iohannis.

În chestiunea deciziei luate de Donald Trump de a muta efectiv ambasada SUA la Ierusalim sînt însă de partea președintelui american.
Se vede limpede că relația dintre Israel și Palestina a intrat de ani întregi într-o fundătură. Ieșirea din această fundătură nu se poate face decît printr-o rupere de ritm. Se poate bănui, ca și în cazul Coreii de Nord, în care Donald Trump a repurtat deja un succes răsunător, că prin mișcarea asumată de Casa Albă se pot crea premisele unei recunoașteri a statului palestinian. Aceasta e cheia problemei în Orientul Mijlociu. Acest stat nu va fi recunoscut niciodată cîtă vreme palestinienii vor capitala la Ierusalim.

Nu-i exclus ca mutarea ambasadei americane la Ierusalim să fie o concesie suficient de puternică din partea lui Donald Trump pentru a solicita Israelului recunoașterea statului palestinian și chiar un ajutor la întărirea economică a acestuia.

Am ținut să precizez aceste lucruri, pentru că la noi, în controversa iscată de inițiativa Guvernului, argumentele aduse de Klaus Iohannis și de echipa lui de propagandă împotriva inițiativei, n-au nici o legătură cu situația din Orientul Apropiat. Toate se învîrt în jurul tezei că președintele e proprietarul politicii noastre externe și că Guvernul nu trebuie să facă altceva decît să muncească cu ziua pe acest teren.

Convocat de site-ul PSnews.ro să mă pronunț asupra controversei, am expus următoarele puncte de vedere, toate răspunsuri la întrebările redactorului Ștefan Rusu:

„Vor mai fi și alte state care vor urma România. România a fost o piesă foarte importantă în această în această operațiune. Contrar prostiilor care se spun în România, procesul de mutare al ambasadei noastre la Ierusalim nu e o operațiune întîmplătoare pentru că vrea Dragnea sau PSD-ul. În momentul în care Donald Trump a decis mutarea Ambasadei Americane la Ierusalim, de fapt să transpună în practică această decizie luată mai de mult, era limpede că se așteaptă, cel puțin din partea partenerului american, ca și alte state să urmeze, pentru că dacă rămîne numai America, degeaba au făcut acest proces..

Opțiunea pe care am făcut-o noi mie nu mi se pare nici hazardată, nici riscantă, ci e un gest de politică externă mai îndrăzneț, în care în sfîrșit România face și ea ceva extern după 28 de ani. De 28 de ani nu facem altceva decît să întrebăm «Avem voie? N-avem voie?» Marile puteri vor ajunge și ele să își mute ambasadele, dar nu vor ca o țară pițifelnică pentru ele precum România să o facă. Vor să o facă ele întîi, să negocieze ele și apoi să ne dea și nou voie să facem asta. Din acest punct de vedere, iată că s-a pornit un semnal, probabil vor veni și alte țări din Uniunea Europeană care vor urma gestul nostru.

Prin însuși faptul că s-a făcut așa un soi de abatere de la protocol și a fost invitat președintele Camerei Deputaților, considerat ca un fel de prim-ministru, se arată interesul uriaș al Israelului, nu al lui Netanyahu, altă prostie care s-a spus în România. Nu este în interesul premierului Netanyahu, este în interesul Israelului, vital chiar ca această capitală a lor să fie la Ierusalim.

„Prima dată am spus și eu că va genera un conflict, dar deocamdată conflictul s-a încheiat pentru că Guvernul, sigur, mînuit de către Liviu Dragnea, avea nevoie să dea un semnal, că el e de acord. E ca la Codruța Kovesi, că după asta toate se vor abate asupra lui Klaus Iohannis. Ați observat deja și începutul unei campanii în presa internațională pe tema asta. E treaba lui. Din punctul acesta de vedere, nu cred eu că Dragnea moare să mute ambasada, adică să facă gestul. Pentru că depinde de președinte. Deocamdată el a dat șah lui Klaus Iohannis, anunțînd că are de gînd să facă. Din acest moment, cel în defensivă este Klaus Iohannis care tot trebuie să explice de ce nu e de acord. Din punctul acesta de vedere, mingea e la Klaus Iohannis. Șahul a fost dat. Nici nu se mai pune problema să se mute sau să nu se mute. Că depinde de Klaus Iohannis. Deocamdată, prin primirea în Israel și prin tărăboiul făcut s-a văzut că Președinția nu vrea și Guvernul vrea. Guvernul nu mai riscă nimic, pe când Klaus Iohannis, nu știu care va fi evoluția ulterioară. Poate îl înjură pe Twitter Trump, vă imaginați. Ne putem aștepta oricînd.”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

21 comentarii pentru articolul „Sper că Donald Trump n-o să-l înjure pe Klaus Iohannis pe Twiter”

 • @ Trandadirul albastru incurci borcanele. Ucigasul lui Teo Peter nu a fost judecat in Romania ci in SUA pt ca avea imunitate diplomatica. Nu a fost condamnat pt omor din culpa pt ca madam macovei a tras sforile cum a vrut …

  GRESELI MAE SI MJ. „Ministerul Justitiei si Ministerul Afacerilor Externe nu au facut toate demersurile legale necesare obtinerii condamnarii sergentului american. In Romania, cu dosarul care s-a facut sergentul ar fi fost condamnat, dar in America lucrurile stau altfel, iar Ministerul Justitiei trebuia sa stie asta. Directia Relatii Internationale din MJ trebuia sa ia legatura cu Consulatul Roman din zona unde se judeca procesul la Curtea Martiala”, ne-a declarat procurorul Oancea. Reamintim ca procesul a fost judecat in Quantico, Virginia.

  –-

  AMENINTAT CU PROCES. Gheorghe Oancea a dezvaluit aceste pareri si reprezentantilor Ministerului de Justitie, in cadrul unei intalniri pe tema unui proiect de lege privind cooperarea judiciara internationala. „Am dat acest exemplu: Teo Peter. Era prezent si seful Directiei cu pricina, din minister. Stiti ce mi-a spus? Ca am ceva cu doamna Macovei si ca ma da in judecata pentru calomnie. Eu n-am nimic cu ea, e ministru, a fost seful meu cum s-ar spune. N-am inteles insa cine si in numele cui ma dadea in judecata. Ma socheaza modul in care anumiti oameni privesc lucrurile. Sunt amatori. Se spune ca vine noua generatie si-n justitie, si-n afacerile externe, peste tot. Crezi c-or sa faca niste lucruri bune si cand colo, ei se incalta cu fesu’. Adica sunt in afara de problema, pe langa!”, ne-a povestit anchetatorul.

  Parca ti se adreseaza tie !

  http://m.jurnalul.ro/stiri/observator/teo-peter-ucis-a-doua-oara-22095.html

  • Am dat link din Historia / Adevarul ca sa nu fiu acuzat ca folosesc surse pro – PSD.

  • In January 1967, Romania became the second Warsaw Pact state after the Soviet Union to establish diplomatic relations with West Germany, an action based on the Warsaw Pact’s Bucharest Declaration of 1966. The declaration affirmed that there were „circles that oppose revanchism and militarism and that seek the development of normal relations with countries of both the East and the West as well as a normalization of relations between the two German states.” The declaration also included a statement affirming that a basic condition for European security was the establishment of normal relations between states „regardless of their social system.” http://countrystudies.us/romania/77.htm

 • Vad ca nimeni nu spune ca statele nationale sunt in pericol. SUA, Ungaria, Polonia, Israelul, UK sunt cele care fac din „plutonul” care Incearca sa „fuga” de influenta Soros, de progresism, de „political correctness” – pe scurt de neomarxism (apropo de juncker care o sa tina o prelegere in cinstea lui marx). Uniti punctele, mai astia care sunteti trup si suflet cu UESSR. Romania a recunoscut Israelul, RFG-ul inaintea altora. Cand supravietuirea ROMANIEI si a NEAMULUI ROMANESC sunt in joc trebuie sa te alaturi tarilor care au aceleasi obiective. Ce ne a dat UESSR ? Exact ce ne a dat URSS din 45 pana in 65. Suntem exact pe aceeasii generatoare a spiralei evolutiei (nationalismul romanesc trebuie si va reinvia). S-a dus anestezicul propagandei. Lumea a inceput sa se trezeasca.

  • Romania – Israel

   On the declaration of independence, a provisional government of Israel was established; and while military operations were still in progress, the provisional government was promptly recognised by the United States as the de facto authority of Israel,[2][3] followed by Iran (which had voted against the UN partition plan), Guatemala, Iceland, Nicaragua, Romania, and Uruguay. The Soviet Union was the first country to recognise Israel de jure on 17 May 1948,[4] followed by Nicaragua, Czechoslovakia, Serbia, and Poland.[5] The United States extended de jure recognition after the first Israeli election,[6] on 31 January 1949.[7] https://en.m.wikipedia.org/wiki/International_recognition_of_Israel

 • Geo Matei, daca tot pui ghilimele, spune-ne si pe cine citezi, pt ca daca e vba de soacra-ta, poate nu ne intereseaza… 😛

  • Si btw, tampenia asta de unde ai scos-o:
   ¨Logic, ca sa parafeze la urma, el trebuie sa fie de acord de la început!¨..

 • @ Geo Matei Spre stiinta ta afla ca Israelul este considerat la nivel neoficial a fi un stat al USA. Cauta mataluta pe net sa vezi cati bani si cat armament trimite USA in Israel. De ce ? Pt ca evreii-americani (oameni de afaceri + politicieni) fac lobby. Asa ca nu are sens sa bagi NATO in discutie.

 • Jalnica stradanie a unora, in a dovedi ca, daca Dragnea e un nemernic, Werner in schimb, e tot ce ne trebuie, e ¨miezul din Fanta¨.Macar de si-ar asuma: ¨in conflictul dintre un magar si-un bou, eu tin cu boul¨.
  Asa insa, calcandu-l in picioare pe primul si ridicandu-l in slavi pe al doilea, se pozitioneaza direct sub, usor aspirational, nivelul boului.

 • Motto:
  Mai bine-n … subsol,
  Decât la … etaj,
  Și, chiar nu-i … nasol,
  Ba … ai și-‘avantaj’ !!!

  A apărut un ‘expert’ dogioist, Hari B u cur Marcu (…) care-i șeful asociatiei ‘Săliște, pt … europenismul românesc’, care a avansat ideea că ‘preș’ edintele poate cere, nici mai mult, nici mai puţin, decât… deschiderea urmăririi penale a Vasilicăi, pt … înaltă trădare … ‘natională’, conform art 109, din Constitutie !!! Vă rog să-i citiţi ‘aberaţiile’, pe
  Ziare.com, sau Comisaru.ro, si să … comentaţi !

  • Mai zic si altii la fel :
   „2. Articolul 8, alin. b) din Legea răspunderii ministeriale zice că se pedepsește cu închisoare de la 2 la 12 ani „prezentarea, cu rea-credință, de date inexacte Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului”, anunță, pe Facebook Liviu Avram.

 • Ion Cristoiu :
  „Toate se învîrt în jurul tezei că președintele e proprietarul politicii noastre externe și că Guvernul nu trebuie să facă altceva decît să muncească cu ziua pe acest teren.”
  Aceasta exagerare este menita sa contrazica Constitutia :

  „Art. 91 – Atribuţii în domeniul politicii externe
  (2) Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.”

 • Pana il injura Trump pe Iohan pe internet, il injuria eu acum, asa ca sa fiu primul american din Florida.

 • Cam ‘slăbuţ’ … articolul !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *