Cine dintre noi n-a avut un necaz în gospodărie produs de ceva care s-a stricat?
O instalaţie electrică, o centrală termică, un aparat de aer condiţionat.
Şi cine dintre noi nu s-a dat de ceasul morţii să aducă în casă, oricît l-ar costa, un priceput la reparat, un profesionist al meşteşugului, într-un cuvînt un Meşter?
Eu cel puţin, de fiecare dată cînd am adus în casă, găsit cu greu, un asemenea Meşter l-am primit cu mai mare sfiala decît dacă în casă mi-ar fi intrat însuşi distinsul Honoré de Balzac.
Şi tot timpul cît Distinsul a meşterit la aparatul defect am umblat în jurul lui în vîrful picioarelor, ca nu cumva să-l supăr şi să plece.
Nu e de mirare că, dînd în Publicistica lui Arghezi, peste articolul Biblioteca Muncitorului – tipărit în Săptămîna CFR din 12 iunie 1942 – am tresărit, uimit că marele scriitor a rămas impresionat, ca şi mine, de personalitatea unui Meşter care a făcut miracolul de a-i repara ceva care părea iremediabil stricat.
Desigur, Tudor Arghezi, dînd curs specificului acestei publicaţii la care începe să colaboreze într-o vreme cînd cotidianele cereau de la un autor de tablete contribuţii la propaganda Războiului Sfînt, scria acest articol ca pledoarie la Cultura muncitorului.
Eu însă am reţinut din tabletă elogiul adus de marele scriitor unui Personaj care pe zi ce trece lipseşte din peisajul românesc postdecembrist:
Meşterul.„Am cunoscut odinioară un lucrător de «sudură», cum se cheamă lipitura fierului cu flacăra de oxigen, un mic patron al unui atelier, pierdut în mahalalele mărunte ale periferiei. Crăpase în gospodărie un cazan, cîrpit de mai multe ori de savanții reputați ai meseriei, și mă apropiam de iarnă cu mașina de apă caldă hodorogită. În sudură e ca și în literatură. Marii cîrpaci cu firmă, de cum le dai o treabă pe mînă, o strică.
Sudura cere, ca toate meșteșugurile, manuale sau de intelect, pe lîngă o pricepere corectă, un anume pipăit, o judecată intuitivă și ceea ce-i călugărește dragostea, dragostea de lucrul mîinilor tale, starea de grație, de har.
– Un singur meșter poate să dreagă cazanul matale, m-a orientat un vecin cazangiu: Gheorghe Tăflan. O să caut să vorbesc cu el.
Duminica următoare s-a prezentat un domn în haine albe, cu mustața masivă, cu cravata bine ajustată, de o simplicitate în toată ținuta lui, căutată cu gust. Mi-a dat o strîngere de mînă cinstită, de om întreg, și m-am uitat cu plăcere în căutătura lui dreaptă. I-am arătat ce trebuia făcut, a înțeles problema numai decît și sub vișinii din grădină, desfrunziți încet, mi-a schițat-o exact. Mînuia desenul tehnic pe secțiune, creionul și carnetul, cu o agilitate sigură de inginer. Pentru aducerea rezervorului la viață nu era de-ajuns o lipitură: trebuia o concepție, o concepție care lipsese încă de cînd fusese construit.
Convorbirea cu distinsul meșteșugar mi-a lăsat o amintire fermecată, o impresie de minte sprintenă și de intelectualitate solidă, iar cazanul, ieșit din sculele lui, s-a dovedit mai rezistent decît unul nou. Seara, cînd îți trec pe dinainte, fumînd o țigară, cîteva figuri, venite automat în amintire, mă gîndeam uneori la Tăflan și simțeam acea mulțumire de lucru definitiv, pe care o afli față de realizările deplin izbutite, frunza copacului, spicul de grîu, motorul în mișcare, echilibrul inteligenței…
Acum cîteva zile, mă găseam într-o mare librărie, obligat să înnegresc cu cîte o însemnare întîia pagină curată a fiecărui exemplar vîndut, dintr-o carte tipărită de curînd. Între sutele de cumpărători variați, care treceau pe dinaintea mesei, învelită cu o scoarță și decorată cu patru bujori scufundați într-o carafă de cristal, și-a întins exemplarul lui un personaj cu mîna noduroasă, și cum așteptam aplecat, să scriu, am întrebat, fără să-mi ridic ochii de pe condei:
D – Vă rog, numele dumneavoastră?
D – Gheorghe Tăflan…Am sărit în picioare: Eram dinaintea Majestății Sale Aprige: Munca. Era neuitatul sudor, care venea din mahalaua lui depărtată, să cumpere cartea. Nu-l mai văzusem de cîțiva ani. De astă dată sosea de la lucru de-a dreptul, în ținută, totuși, îngrijită, de atelier.
– O să vă rog, mi-a spus Tăflan, să-mi semnați și alte două volume din biblioteca mea.
Frumos cartonate și cu oarecare lux, le-a scos dintr-un pachet.Tăflan avea prin urmare o bibliotecă, o grijă de cărturar delicat pentru cărțile lui, cumpăra din strădaniile lui cărțile preferate, pe care cititorii intelectuali adeseori le caută gratuit, ca un drept al torturii că citesc. Cartea îl ține pe Gheorghe Tăflan vioi, conștiincios, sever cu sine și gînditor.
N-ar trebui să aibă orice muncitor o bibliotecă, pentru el și pentru familia lui?”
Citind acest articol, m-am întrebat în chip firesc:
LA MUNCA IN STRAINATATE,NEA IOANE.IN TARA NU SE MERITA SA CASTIGI „PARAI”, CA TE LASA ANF-UL(FIXUL=FISCUL) CAT AI ZICE PESTE, FARA PRODUSUL MUNCII. ASA CA,AFERIM SI INCA OFERIM,TEPES DOAMNE.ps:ASTEPTAM PE LUMEA CEALALTA SA LE AVEM PE TOATE,DAR PE INVERS, CEI CARE AU AVUT LUMESTE NU MAI AU SI CERESTE.AMIN
Un „gand ” drag sufletului meu , felicitari MAESTRE , mare dreptate aveti !
Corect, Maestre. Pe vremea mult hulitului impuscat functionau liceele cu profil (tehnic) si asa-zisele scoli de maistri, post-liceale, care scoteau meseriasi calific ati. De cele din urma nu mai stiu exact cum au disparut, dar liceele de profil le-a distrus _a se citi- desfiintat- distinsul Dvs coleg, m arga.
Scoala de ‘” Meserii” a murit de foarte mult timp…
De unde mesteri? Si sa mai fie si priceputi,!!!
Mai bine lucruri, daca se poate, de ” unica folosinta”
„maestre”… meșteri mai sunt doar cele câteva relicve cu pretenții de jurnaliști…
Legi nu, poate educatie din familie.
# Nu e voie si nici nevoie ?! Vreti sa dea FALIMENT Simens , Wiessman , Vaillant , Bosch , Ariston etc., societate de consum ne-am dorit , se strica luam alta , cu buletinul ?!
Unde sunt mesterii? Pai…mesterul Manole a murit demult, iar nea Nicu-cizmarul nici el nu se simte prea bine! Totusi, daca aveti nevoie de reparat masina, apelati la „deputatul auto”, iar daca vreti sa va reparati tractorul, apelati la Zgonea!!
Bravo!!
Datimi un nr de tel pt a va transmite mai multe
Maestre am si eu o mare dema cu primaria mogosoaia va rog sa ami spuneti si mie daca este normal ca eu semnand niste acte si ne primindule an baza legi 15/2006
România academică.
Sunt mai mulţi români cu doctorat şi master decât cu toaletă în casă!
In tara asta de prosti si hoti eu nu am avut niciodata bani de masina!
Universitatea Babeş-Bolyai in 10 ani a triplat numarul de studenti, pentru a vinde studentilor oligofreni din Secuime pana in Mocanime diplome fara valoare, pentru ca niste profesori universitari idioti sa faca bani!
http://www.timesnewroman.ro/it-stiinta/romania-academica-sunt-mai-multi-romani-cu-doctorat-si-master-decat-cu-toaleta-in-casa
https://independent.academia.edu/ADRIANFERENT
Taflanii sunt singurii care pot salva Romania .Ia ‘i de unde nu’s .
Da dl. Cristoiu, asa este si Mesterul care va facut „Cristoiublog” 🙂
Diferenta dintre tine si mesterul care i-a facut blogul dlui Cistoiu este ca mesterul stie sa scrie corect „v-a facut”, nu ca tine!
Maestre aveti curata dreptate. Nici cizmari nu mai exista..nici doamnele care remaiau ciorapii de matase..croitori iscusiti pentru doamne si domni care iti puteau restaura si modifica atatea vestimentatii si tot asa. Cred ca daca s-ar reinfiinta Scoala de meserii ar fii foarte bine. Nu ar mai fii asa multi tineri fara bacalaureat si fara niciun capatai in viata.
Cu scuzele de rigoare, as vrea sa spun ca degeaba are cineva bacalaureatul, daca scrie „ar fii” , „ar mai fii”!
In Italia, Franta, Germania, Anglia etc.
Ce frumoasă evocare, de maestru adevărat! Felicitări!