Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Criza politică a trecut. Din nenorocire, nerodul iresponsabil a rămas mai departe la Cotroceni!

Criza politică s-a încheiat.
E drept, în stil Caragiale.
A pornit-o în stil tragic, gen Eschil, și s-a încheiat în stil comic, gen Caragiale sau Gogol.
Dimineață, Sorin Grindeanu a fost anunțat de Klaus Iohannis printr-un SMS c-a fost desemnat premier.
Pe drept cuvînt, presa independentă, cea care s-a deosebit clar în aceste zile de Presa cu epoleți, de Presa Forțelor oculte, finanțată ocult, a văzut în SMS o formulă unică de comunicare în Istoria României de la sfara în țară de pe vremea dealurilor pe post de Internet.

Eu cred însă că formula aleasă de Klaus Iohannis de a anunța o decizie așteptată de o țară întreagă exprimă nu nerozia, ci constrîngerea. N-am nici o îndoială că intenția lui Klaus Iohannis a fost de a respinge și această propunere, avansînd varianta Eugen Tomac.
Intervenției dure a lui Liviu Dragnea de joi seara, inclusiv amenințarea cu ieșitul în stradă, i s-a adăugat semnalul de alarmă tras de Servicii că starea de spirit a nației e cea de revoltă.
Sînt sigur că Serviciile l-au avertizat că nu-i garantează ținerea evenimentelor sub control.
Și Serviciile n-au mințit.

Dacă un lider PSD ar fi făcut un sfert din gesturile de autoritate tembelă ale lui Klaus Iohannis, Piața Universității ar fi dat peste margini de demonstranți.
Să aduci o țară stabilă, printre puținele țări stabile din zonă, în pragul unei Crize dezastruoase, numai și numai pentru că Poporul român nu ți-a ținut paltonul, e o iresponsabilitate vecină cu trădarea națională!
Felul în care a anunțat desemnarea dă seama de un tip supărat că n-are încotro.
Un fel de acceptare cu sictir a realităților.

În această perioadă de după scrutin, am fost deosebit de activ pe cristoiublog.ro și pe posturile tv de știri.
Explicația implicării mele ca analist în evenimentele din această perioadă e simplă.
Știu cît de prețioasă e stabilitatea social-politică a României în această perioadă tulbure de reașezări geopolitice neliniștitoare.
Cu atîtea regimuri ostile în jur, cu o Americă pe cale de a intra în Era Trump, cu o Uniune Europeană slăbită, cu amenințarea fenomenului terorist, cu o Rusie angajată sub Putin în recîștigarea importanței de superputere, România are nevoie mai mult ca niciodată să evite crizele social-politice inutile, născute din vanitățile de oameni mărunți ale celor care-și spun oameni de stat.

Cu Sevil Shhaideh premier sau cu Sorin Grindeanu sau cu cine doarea partidul cîștigător al alegerilor, România trebuia să aibă deja un Guvern legitim.
Faptul incredibil că au trecut 20 de zile în care energia națiunii s-a cheltuit în așteptarea măcănitului de Rață mecanică al celui de la Cotroceni își are cauza numai și numai în iresponsabilitatea neroadă a lui Klaus Iohannis.
Prin comportamentul iresponsabil al lui Klaus Iohannis, România a fost aruncată într-o criză politică inutilă și cu atît mai păgubitoare cu cît, după 12 ani de crize, de scandaluri prostești, spre bucuria televiziunilor de știri, românii au votat pentru o liniște minimă în plan social-politic. Sensul votului din 11 decembrie 2016, puțin discutat după scrutin, pentru că Sistemul instituțiilor de forță a manipulat astfel încît să nu se discute despre ce-au vrut românii prin acest rezultat unic în postdecembrism, a fost și semnalul că se vrea liniște. O liniște în hotarele căreia se va putea trece în fine la saltul așteptat de întreaga națiune în nivelul de trai.
De altfel, acesta a fost și sensul votului din noiembrie 2014. Românii au văzut în neamțul Iohannis președintele capabil, în fine, să fie al tuturor românilor, președintele care să pacifice țara, care să evite crizele inutile, care să refuze scandalurile tipice moldo-valahilor. Klaus Iohannis n-a înțeles nimic din acest vot. Complexat de moarte de Traian Băsescu, după cîteva luni de șovăială, Klaus Iohannis a devenit un Traian Băsescu penibil, jenant, pentru că e lipsit de talentul fostului președinte în plan mediatic, pentru că n-are calități de președinte jucător. Culmea penibilului a fost atinsă în campania electorală, cînd ditamai președintele tuturor românilor s-a transformat într-un chibiț jalnic al PNL, dar mai ales într-un megafon al Binomului SRI-DNA.

Perioada de după scrutin a fost o nouă dovadă că orice zi în plus petrecută de Klaus Iohannis la Cotroceni e un atentat la siguranța națională. Un iresponsabil dublat de un nerod, Klaus Iohannis s-a comportat în aceste zile ca un agent provocator al dușmanilor externi ai României.

Să fim bine înțeleși!
Nu sînt PSD-ist, cum nu sînt nici PNL-ist, nici PMP-ist.
Ori de cîte ori PSD a fost la putere în postdecembrism m-am manifestat ca un adversar consecvent al acestui partid care-și arată năravurile funciare ori de cîte ori se pricopește cu nițică putere.
Să reamintesc că eu sînt cel care a născocit și impus pentru Victor Ponta formula iresponsabilul vesel, eu sînt cel care a denunțat felul anapoda în care a fost ales Liviu Dragnea președinte al PSD sau trecerea lui C. P. Tăriceanu de partea PSD.

Misiunea unui istoric al clipei e însă cea de a sufla în fluierul arbitrului doar cînd un jucător de pe scena politică încalcă regulile democratice.
Oricît ai fi de anti-PSD nu poți trece cu vederea că alegeri libere și corecte, singurul instrument al voinței cetățenilor în democrație au dat PSD un scor unic în postdecembrism. Indiferent de ce credem noi despre acest vot, sîntem obligați să ne înclinăm în fața voinței populare. Am fi făcut-o și dacă PSD cîștiga la o diferență de PNL de 1%. În 2008, Traian Băsescu a declarat cîștigător PDL numai pentru că acesta avea un mandat în plus față de PSD.
Cum să nu te înclini în fața unui scor de 47%?

Potrivit Constituției, în desemnarea premierului, rolul președintelui e de a pipăi majoritățile și nu de a desemna el pe cine vrea sau mai bine zis pe cine vor Forțele oculte.
Dacă însă președintele are rațiuni care țin de statul român, știute doar de el, e obigatoriu ca el să le explice.
Refuzul de a o desemna pe Sevil Shhaideh, rezultat, pare-se, al intervenției de tip securistic a Serviciilor secrete, n-a fost însoțit de o minimă explicare.
Era un caz de siguranță națională?
Să fim serioși!
În America președintele n-a ezitat să aducă în fața opiniei publice suspciunile privind implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale.
Prima și cea mai importantă regulă a democrației ține de imaginea celui mai înalt demnitar de funcționar care dă seamă în fața poporului.
Traian Băsescu, cu toate derivele sale autoritariste, a avut inspirația de a se explica în fiecare decizie, chit că uneori erau basme de adormit copiii. Da, erau basme, dar, spunîndu-le, Traian Băsescu îndeplinea regula democratică a dării de seamă în fața poporului.

Revoluțiile din Est și-au avut una dintre cauze în revolta față de imaginea de regim care nu dă socoteală nimănui, în numele unor legi doar de el știute și recunoscute.
Normal ar fi fost ca Klaus Iohannis s-o desemneze pe Sevil Shhaideh pentru formarea noului Guvern.
Da, președintele e parte a puterii executive.
Asta nu înseamnă altceva decît supravegherea Guvernului pentru a nu derapa de la regulile democrației.

Președintele nu e liderul Opoziției, deoarece el e președintele tuturor românilor.
În această criză, Klaus Iohannis s-a manifestat nu numai ca liderul Opoziției și chiar ca liderul unei opoziții iresponsabile, dar și ca un Vătaf, ca un Imperator care ține morțiș să facă ce vrea, pentru că el nu dă seamă decît în fața Lui Insuși.
După refuzul primei desemnări Klaus Iohannis s-a adîncit în aroganță. Joi, așa cum am mai scris, a plecat acasă fără să anunțe măcar cînd va anunța.

Națiunii stupefiate i s-a transmis printr-un Comunicat c-a semnat decretul de desemnare a lui Sorin Grindeanu.
Uite, așa, pur și simplu.
Fără o conferință de presă, menită a explica tot ce s-a întîmplat în aceste zile, fără să apară în fața națiunii.
E acesta comportament de demnitar aflat în serviciul Poporului?
E acesta un comportament de minimă politețe față de Poporul român?

Criza s-a încheiat.
S-a încheiat această criză.
După modelul din aceste zile, vor urma încă trei ani de Criză.
Klaus Iohannis e cu atât mai primejdios la Cotroceni cu cît puterea parlamentară deținută de PSD cere un altfel de președinte.
Un președinte jucător, da, dar nu un președinte iresponsabil și pe deasupra nerod.
Președintele Klaus Iohannis nu va fi în veci aliatul forțelor democratice într-o bătălie dusă împotriva unor posibile derapaje de la democrație prin mijloacele neroade de pînă ale acum, toate sub semnul Așa vor mușchii mei, e bine?!
E nevoie de un alt președinte, unul care să fei, în fine, președintele tuturo românilor, cpabil să vadă dincolo de troaca bătăliei dintre partide.

Viața politică a intrat cît de cît în normal.
În fine, pot și eu să mă bucur de călătoria în Sicilia, fără a mai fi obligat să deschid internetul din sfert în sfert de ceas și fără a mai trebui să intervin – pe roaming-ul meu – la televiziunile de știri.
Cine va fi în Guvern nu mă interesează.
Mă interesează ca PSD să n-o ia razna, după cum îi e năravul cînd ajunge la Putere, ca Opoziția să se unească și să acționeze inteligent, în nici un caz la comanda celui de la Cotroceni, ca, în fine, după 12 ani de Gălăgie găunoasă România să cunoască Liniștea plină de conținut.
Pînă atunci activitatea mea de istoric al clipei se reîntoarce la rutina vremurilor normale.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Criza politică a trecut. Din nenorocire, nerodul iresponsabil a rămas mai departe la Cotroceni!”

  • Domnule Cristoiu,

    Mie greu sa comentez articolul dvs. care abunda in minciuni groase, manipulare primitiva, instigare la ura si nesupunere publica si mai ales in, ca toate postarile dvs. din ultimele saptamani si nu numai, multiple si triste, pentru dvs., „nerozii”. O sa o fac totusi! Azi am chef sa-mi hranesc masochismul!

    Vorbiti despre criza politica ce tocmai s-a incheiat. Despre faptul incredibil ca abia dupa 20 de zile de la alegeri avem un prim ministru desemnat si ca in contextul geopolitic din jurul tarii noastre, era musai pentru stabilitatea tarii sa avem deja un guvern. Serios?! Pai, motivul contextului geopolitic reclama un prim ministru puternic si experimentat in provocari geopolitice, si nu SS, marioneta personala si fantomatica a lui Dragnea.

    Alegerile au avut loc pe data de 11 decembrie. Pe data de 14 decembrie au inceput consultarile la Cotroceni, convocate de catre presedinte, acesta estimand ca este foarte probabil ca saptamana urmatoare sa convoace noul legislativ!!! Deci, dl. Cristoiu, consultarile au inceput la trei zile de la alegeri. Cei care au boicotat aceste consultari au fost Dragnea + Tariceanu. Acestia chiar au amenintat ca pana la convocarea noului parlament, aceste intalniri sunt ilegale si cei care participa la ele risca sa fie acuzati de abuz in serviciu!!!
    Miercuri, 21 decembrie PSD+ ALDE au participat PRIMA DATA la consultari cu presedintele, si a fost anuntata propunerea acestei aliante. Afirmatia dvs. dl. Cristoiu, ca: ” abia dupa 20 de zile de la alegeri avem o desemnare” nu are nicio sustinere. Ghinion!

    Refuzul de a o desemna pe SS a avut loc pe 27 iar desemnarea lui Grindeanu a fost semnata pe 29 si anuntata oficial pe 30.
    Marea criza politica pentru care Dragnea nu mai putea sa tina oamenii sa nu iasa in strada, iar „semnalul de alarmă tras de Servicii că starea de spirit a nației e cea de revoltă.
    Sînt sigur că Serviciile l-au avertizat că nu-i garantează ținerea evenimentelor sub control.
    Și Serviciile n-au mințit.” a fost doar in mintea dvs. al lui Dragnea + Tariceanu si a altor briganzi din politica si mass media si a durat… 2 zile!

    La vecinii nostrii bulgari a avut loc pe data de 16 noiembrie turul doi al alegerilor prezidentiale. Candidatul sustinut de partidul primului ministru, a pierdut. In urma acestui rezultat, Guvernul condus de Boiko Borisov a demisionat. Presedintele in exercitiu, Penliev, l-a mandatat tot pe acesta pentru formarea unui nou guvern. Borisov a refuzat mandatul afirmand: „in politica e nevoie si de morala si corectitudine…”. Bulgaria se pregateste de alegeri anticipate. A treia oara in ultimii trei ani! Ati auzit/vazut in Bulgaria manifestatii de strada, amenintari cu suspendarea, serviciile care se lupta sa tina oamenii in case, politicieni isterizati?

    In Spania au avut loc alegeri anticipate acum o saptamana. A treia oara in ultimul an! De fiecare data, partidul cu cele mai multe mandate castigate in parlament, Partidul Popular condus de Mariano Rajoy, a primit din partea regelui, mandat pentru formarea guvernului. De fiecare data, acesta nu a primit votul de incredere al parlamentului! In Spania e liniste si nimeni nu a iesit pe strazi. Si oamenii si politicienii sunt calmi.

    In Belgia, acum cativa ani, criza politica si guvernamentala a durat 1 an si sapte luni! Nu a fost singura! In 1978-79 a durat 107 zile, iar in 2007 „doar” 7 luni! Pana la urma, lucrurile s-au rezolvat. Cu calm si liniste!

    Presedintele Johannis a inteles foarte repede si foarte bine rezultatul alegerilor. De aceea a convocat dupa trei zile de la alegeri consultari, si a sperat ca pana la Craciun noul guvern sa se instaleze.
    Faptul ca PNL nu a propus un candidat, demonstreaza ca si acesta si presedintele Johannis nu au vrut sa intarzie procedura de desemnare a primului ministru si de instalare a noului guvern.
    Cei care au intarziat procedura au fost Dragnea si Tariceanu care au refuzat prima runda de consultari, si mai ales Dragnea, care a propus un candidat inacceptabil oriunde in lumea civilizata si printro procedura proprie la fel de inacceptabila. Dupa refuzul presedintelui de a o desemna pe SS, in PSD a fost, cred eu, veselie. Chiar si Dragnea a rasuflat usurat.
    Daca Dragnea venea de la inceput cu o propunere acceptabila, gen Grindeanu, si avea macar acceptul prealabil al partidului, acum guvernul era deja instalat.
    Cei doi, D+T s-au plans ca din cauza tergiversarii desemnarii primului ministru,noul guvern nu poate fii constituit anul acesta si programul guvernamental nu poate fii pus in aplicare si cati bani pierd oamenii si tarisoara si…vai, vai!. Ieri, pe data de 30 la ora 10, Grindeanu era desemnat. Azi, 31 decembria, alianta PSD ALDE anunta ca abia marti se vor intalni liderii acesteia pentru definitivarea structurii si componentei guvernului! Ce caraghiosi!

    Si dupa toate astea dvs. domnule Cristoiu, considerati ca Dragnea + Tariceanu sunt politicieni seriosi si responsabili si ca Johannis este doar un nerod iresponsabil si ca trebuie urgent indepartat de la Cotroceni? Ar fi trist sa fie asa. Ar fi la fel de trist ca ceea ce a devenit acum Traian Basescu…

    Va doresc ca noul an sa va aduca mai multa intelegere a rolului pe care dvs. il aveti in societate. Faptul ca de 27 de ani aveti o mare influenta in randul foarte multor oameni din tara asta, cat si puterea de a forma opinii si convingeri decisive atunci cand acestia voteaza, va obliga la o mai mare responsabilitate!
    Sper ca pe viitor sa aveti intelepciunea sa fiti mai obiectiv, mai putin manipulator si mai iubitor de adevar.

    La multi ani!

  • Acest articole e „nerod”, pentru ca pleaca de la premise de normalitate care lipsesc de ani buni in Romania. Stim bine cine trage sforile in Romania si totusi avem asteptari de democratie functionlala. Stim bine ca, fara o Justitie agresiva si uneori abuziva, cum e cea din Romania, in prezent, ar fi furat ca in codru toti din conducerea statului, de la cel mai de jos secretar de stat pana la seful statului, dar avem pretentii de Justitie ca in America. Stim bine ca sunt sute de sesizari de la Servicii catre Parchete care ajung in sertar, dar ne mira ca se ocupa Tolo de cazurile importante, facand dezvaluiri pe banda rulanta, de parca ar fi el, in sine, un serviciu secret. Stim bine ca Iohannis e un sinecurist care stie doar sa poarte bine un costum, dar avem pretentii de atitudini si strategii de barbat de stat. Stim bine ca Dragnea si Tari sunt doua personaje expirate care ar fi trebuit sa paraseasca, de mult, scena politicii romanesti si totusi avem pretentii ca noua politica, pe urmatorii 4 ani cu PSD-ALDE sa fie fundamental diferita de ce am avut pana in prezent.

    Poate in 2017 ne trezim cu tot atatea dorinte dar mai putine iluzii. La multi ani!

  • La multi ani si vacanta linistita!

  • LA MULȚI ANI 201 7 ! SĂNĂTATE MAESTRE!

  • Anul acesta s-au intamplat doua evenimente care au aratat adevarata fata a lui Iohannis si ce agenda slujeste el.
    -Cazul copiilor rapiti in Norvegia. Cinci copii, printre care unul de trei luni, au fost smulsi de langa parintii lor – in mod nejustificat, dovedit in justitie. Din SUA pana in Australia au iesit in strada peste 100 000 de oameni. De trei ori mai multi decat la Colectiv. Iar presedintele nostru nu a spus nimic. Cu exceptia unei basini trase pe feisbucci de unde aflam ca „urmareste cu atentie”. Va asigur ca toti acei oameni au bagat la cap lipsa de reactie a presedintelui, desi a fost rugat sa ia atitudine.
    – Apoi, scrisoarea deschisa adresata de Viorel Iuga, prin care Iohannis era rugat sa se pronunte fata de demersul Coalitiei pentru Familie. Presedintele i-a facut, in consecinta, pe toti semnatarii demersului „fanatici religiosi”. Inca o data, oamenii care gandesc cu adevarat au bagat la cap atitudinea scopitului de la Cotroceni.
    Nu va mai mirati de ce a castigat PSD.

    Are dreptate Ion Cristoiu.
    Iohannis e un balast de care tara asta trebuie sa se debaraseze rapid.
    Daca se va vota o suspendare a lui, eu sunt gata sa fac 500 de km, daca trebuie, pentru a vota demiterea lui.

  • Mare dreptate aveti d’le Cristoiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *