Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Cum vrea Donald Trump ca alte țări (Germania, Japonia, Coreea de Sud, Arabia Saudită) să plătească Americii faptul că Armata americană le asigură protecția

De fiecare dată cînd plec din ţară, am sentimentul mersului din provincie în Capitală.
În Occident, presa e conectată la întîmplările şi evenimentele Planetei, într-o lume globalizată cu o influenţă copleşitoare asupra fiecărei ţări.
La noi, din cîte văd urmărind site-urile de ştiri, presa e obsedată de întîmplările şi evenimentele din oala cu ciorbă de perişoare care e politica românească.

În aceste condiţii, nu m-a surprins, cutreierînd prin raionul de cărţi al FNAC Bruxelles, să întîlnesc la Departamentul Istorie un grupaj de cărţi dedicat campaniei electorale din America.
Pe stradă, văzusem un panou publicitar al lui Le Soir Magazine dedicat campaniei electorale din America.

DSC01670

Se ofereau privirii şi, evident, cumpărării cărţile: Hillary Clinton „Le temps des decisions 2008-2013”, memoriile fostei secretar de stat al SUA traduse la Fayard în 2014, Hillary et Bill Clinton L’obsession du pouvoir, de Thomas Snégaroff, apărută la Tallandier, Donald Trump, „L’Amérique paralysée”, traducerea în franceză, la Éditions du Rocher a cărţii lui Donald Trump din 2015 Crippled America. How to Make America Great Again (America oloagă. Cum să facem America din nou Mare), Le petit Trump illustré par l’exemple, pamflet scris de Francois Durpaire şi Kévin Picciau, şi tipărit la Nouveau Monde în iunie 2016.

Pe cartea lui Hillary Clinton m-am gîndit că nu merită să arunc banii. Prezentată drept Memorii, cartea nu e altceva decît varianta tipărită a lui Oglindă, oglinjoară, cine e cea mai frumoasă din ţară?!
Am cumpărat cele două cărţi dedicate lui Trump.

photo_524 photo_522

Pe Le petit Trump am cumpărat-o pentru a mă distra citind despre Donald Trump o carte care părea realizată de Divizia Presă din România în variantă franțuzească.
M-a interesat însă cartea lui Donald Trump.
Aşa cum am mai scris, deşi nu cred că va ajunge preşedinte al SUA (dacă-l alege Poporul, îl împuşcă un nou Lee Oswald, cît ai clipi!), Donald Trump trebuie luat în serios ca Fenomen al Americii din aceşti ani.
În carte el spune făţiş, fără complexele politicii ipocrite din lumea de azi, cam tot ceea ce spun americanii cînd nu apar la televizor.
Ştiut fiind că soarta României depinde şi de politica externă americană, m-am grăbit să citesc capitolul despre politica externă.

Înainte de a transcrie aici mult discutata concepţie a lui Donald Trump despre Nota de plată, mă opresc, pentru a prezenta cititorilor acestui blog denunţarea de către Donald Trump a „membrilor media care s-au abătut de la practicile deontologice imparţiale pînă acolo încît ei n-au nici o idee de diferenţa care există între «un fapt» şi «o opinie»”

Parcă ar vorbi despre presa de la noi.
Capitolul dedicat Politicii externe se întemeiază pe viziunea unei Americi care trebuie să rămînă Jandarmul lumii:
„Viziunea mea asupra politicii externe stă pe baze solide: a acţiona în poziţie de forţă. Asta înseamnă că noi trebuie să păstrăm o armată care să fie indiscutabil cea mai puternică din lume.
Trebuie să manifestăm voinţa de a utiliza puterea noastră economică pentru a recompensa ţările care cooperează cu noi şi a le sancţiona pe cele care nu cooperează.
Asta vrea să spună că trebuie să ne ocupăm de băncile care albesc banii duşmanilor noştri şi-i fac apoi să circule pentru a susţine terorismul.
Trebuie să creăm alianţe care să evidenţieze beneficii mutuale pentru noi şi pentru aliaţii noştri.
Dacă noi vrem să fim mai departe jandarmul Lumii, va trebui să ne finanţăm”.

Donald Trump crede însă că „Armata noastră stă prost!”.
Drept soluţie de finanţare Donald Trump oferă americanilor şi Lumii aşa-zisa Notă de plată:
„Există şi un alt mod de a moderniza armata noastră. Dacă alte ţări depind de noi pentru protecţia lor, n-ar trebui ele să se asigure c-avem capacitatea să le protejăm? N-ar trebui ele să fie gata să finanţeze militarii noştri, bărbaţi şi femei, şi materialul pe care li-l furnizăm?
Urmînd cursul petrolului, Arabia Saudită cîştigă între o jumătate de miliard şi un miliard de dolari zilnic.
Arabia Saudită n-ar exista însă şi nu s-ar bucura de bogăţiile sale, dacă n-ar fi protecţia noastră. Noi însă nu obţinem de la Arabia Saudită nimic în schimb.
Nimic.
Noi asigurăm protecţia Germaniei. Şi protejăm Japonia. Noi protejăm Coreea de Sud.
Sînt ţări puternice.
Noi nu obţinem de la ele nimic în schimbul protejării lor.
E timpul ca asta să se schimbe.
E timpul ca noi să fim din nou cîştigători.
Avem 28.500 de soldaţi americani pe frontiera dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud. Ei se expun cotidian la pericole. Sînt singurul zid care protejează Coreeea de Sud.
Şi ce obţinem noi în schimb de la Coreea de Sud?
Ne vînd produsele lor, scoţînd un bun profit.
Ne fac concurenţă (…)
Ceea ce vreau să demonstrez e că noi cheltuim trei bilioane de dolari pentru a proteja alte ţări.
Noi plătim pentru a avea privilegiul de a ne bate în locul lor.
Asta e pentru mine fără sens.
A venit timpul ca restul Lumii să-şi plătească partea într-o manieră echitabilă şi, dacă voi avea un cuvînt de spus, va plăti!”

Aceasta e faimoasa viziune pe baza căreia, în interviul acordat lui New York Times, Donald Trump a susţinut că va apăra Ţările Baltice numai dacă acestea şi-au achitat nota de plată.
Mie cel puţin nu mi se pare nimic absurd în această viziune.
Dvs vi se pare?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

28 comentarii pentru articolul „Cum vrea Donald Trump ca alte țări (Germania, Japonia, Coreea de Sud, Arabia Saudită) să plătească Americii faptul că Armata americană le asigură protecția”

 • Taxa de protectie

 • Apel catre populatie!!
  Masina furata din Sibiu,daca o vede cineva sa sune la Politie sau sa ma contacteze!!!

 • Apel catre populatie!!
  Masina furata din Sibiu,daca o vede cineva sa sune la Politie sau sa ma contacteze!!!

 • Apel catre populatie!!
  Masina furata din Sibiu,daca o vede cineva sa sune la Politie sau sa ma contacteze!!!

 • Lipsa de idei la formatorii de opinie…
  https://www.youtube.com/watch?v=H2bzjoJTyhU

 • Noi suntem lumea a treia maestre habar nu avem ce se întâmplă în lume mulțumesc pentru informații

 • Maestre acolo unde sant trupe americane statele platesc guvernului SUA, dar este ascuns acest lucru de ochii publicului, in Coreea de Sud armata americana daca pleaca pierde influenta in Asia- si oceanul Pacific, daca americanul pleaca cele doua state( Coreea de Nord si Sud) se vor unifica( oricum au negocieri secrete intre ele fata stirea SUA), americanul daca pleaca din Arabia Saudita pierde influenta in Orientul mijlociu, controlul canalului Suez, golful Piersic, si cel mai mare furnizor de petrol pt SUA este Arabia Saudita, la care se adauga si familia regala saudita mina in mina cu clanul Bush, intotdeauna vor prima interese economice, asa ca Trump vb gura fara el.

 • Domnule Ion Cristoiu cautati pe youtube ” Donald Trump foreign policy speech ” si urmariti-l, nu mai cititi la mana a doua, ascultati direct de la sursa. 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=ePlopVAV6Hc

 • Eu credeam ca numai in Romania exista „prostime” care sa cada pe spate la aparitia unor fanfaroni. US nu apara pe nimeni; isi apara interesele strategice si economice. As vrea sa-i vad ce ar face fara petrolul saudit sau a celui din Orientul Mijlociu. De Coreea de Sud ii doare-n cur, dar nu se pot dezlipi de Australia si Noua Zeelanda. Cat le-ar trebui Nord Coreenilor sa-si unifice tara obtinanad si controlul absolut in Indochina si prin asta si dominatia pe rutele maritime si aeriene din sud-estul Asiei? Japonia…???!!! Trec rusii in Alaska si Canada cu barci imprumutate de la inundatiile lui Ponta…cu tot cu jandarmi si „doine”!

 • Cata ipocrizie la acest individ! Nu le ajunge cat castiga din „exportul de democratie”! Daca unii dintre americanii de rand se lasa pacaliti de discursul astuia, s-ar putea sa regrete ca englezii cu Brexit-ul lor! Oricum, eu n-am mai auzit ca intr-o alta tara candidatul unui partid la presedintie sa fie CONTESTAT chiar de o parte a membrilor partidului! Asta e de bine pt democrati, pt ca s-ar putea ca sa-si mareasca randurile membrilor cu republicanii nemultumiti de Trump, dar si cu cei nehotarati! Diliul asta spune, pe de-o parte, ca unele tari trebuie sa cotizeze cu BANI pt protectia lor, ca si cum americanii nu castiga nimic de pe urma protectiei, iar pe de alta parte spune: ” a utiliza puterea noastră economică pentru a recompensa ţările care cooperează cu noi”…oare ce-ntelege el prin „recompensare”? Daca, prin absurd, tarile baltice criticate ar trece in banca Rusiei, le-ar conveni?, ar mai cere bani?…dar afacerile corporatiilor americane in aceste tari, nu inseamna BANI la bugetul SUA? El se plange ca SUA cheltuie 3 bilioane de dolari pt asigurarea protectiei altor tari, iar eu l-as intreba: bai diliule, te-a OBLIGAT cineva sa cheltui banii astia?…nu cumva ai si tu INTERESUL? Sictir, nebunule!

  • Tu te ambalezi din orice, amice? IL SICTIRESTI PE TRUMP?!!!! Uiti ca e republican ca si tine?(desigur ,ca nu ti sugerez ca republicanii americani ar fi aidoma celor damboviteni, cu origini de kremlin) Trump, rezoneaza pervers,din motive tactice,strategice, cu un mare segment al electoratului american „dus cu pluta”,ca si acolo sunt din aia lobotomizati, mutanti trecut prin „lavage de cerveau”, ca romanii noi republikoy de la noi!Desigur alt fel de spalare de creiere,alt fel de „stupid ,people” dar tot idioti si ei! Ce ai vrea,ca discursul lui sa fie identic ca al lui Hillary? ……;apropo, ti am raspuns ,acum ceva timp, la postarea pe care mi ai adresat o ieri, unde te ai luat ,eludand problema de fond,de factori marginali ce tin de exprimare,scris gramatical etc..ADICA te ai dat falos,manat de obsesiile tale gramaticale pe care le apreciez,trebuie sa recunosc(si motanul e mandru de chestia asta,dar abordeaza sec si problemele politice fundamentale) …….dar eu dau doi bani acum in contextul asta al inversunatei lupte politice de a lichida dracului odata putregaiul asta de sistem republican rusinos, care i de origini BOLSEVICE(oricea i zice),de o imensa si insuportabila rusine(absolut jenanta cand ii aud pe talambii ceausisti ca s mandrii ……°), deoarece,asa cum ti am scris pe acolo, aici in ringul disputelor de IDEI POLITICE,nu i olimpiada liceana de ortografie si ortoepie, unde oi fi luat tu vreo medalie(bata te cu motanul in chestii din astea, ca si el e tare!)Ti am raspuns acolo si la ceea ce ai sesizat, tu, in fizionomia mea si inca ceva despre unul care i mai „fioros” decat tine,un fariseu de ceausist ce se plange de comunism,de martirajul a lor lui, pasa mi te,si care se manifesta, pocitania, ca un jeg agresiv de violent pe forumul poetului L AVRAMESCU,precum hotul care striga HOTII.

 • Asa este deoarece Romania este pe ultmul loc din Europa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *