Vineri după amiază, cînd tocmai îmi făceam curaj să mă apuc de scris pentru cristoiublog.ro (ce coşmar să trebuiască să scrii în fiecare zi un text spre publicare, că eşti sănătos sau bolnav, că ai sau n-ai chef, că e cald sau frig, că ai despre ce să spui ceva sau că nu ai!), mă sună Valentin Busuioc de la PSnews.ro.
Să-i dau un scurt interviu despre Scandalul Liviu Dragnea trimite pe capul celor de la Rise Project, în cel mai pur stil PSD-ist, un comando al ANAF.
Culmea e că tocmai despre asta voiam să scriu pe cristoiublog.ro, beneficiind, cum de altfel a şi prefaţat discuţia mai tînărul confrate, de o lungă experienţă în materie de războaie cu Puterea şi mai ales cu Puterea PSD-istă, de un fel aparte în postdecembrism, deoarece PSD e un partid de nerecunoscut în aroganţa sa ciocoiască după ce parvine la Guvernare dintr-o Opoziţie în care s-a dat de ceasul morţii să pară democrat.
Un astfel de interviu e mană cerească pentru cineva care trebuie să scrie un editorial zilnic. Una e să-ţi spui punctul de vedere într-un interviu şi alta e să-l scrii în vederea publicării. Zicerea e infinit mai uşoară decît scrierea. Cel puţin pentru mine, încercat de cînd public (de vreo jumătate de secol) de spaima neroadă că rîndurile mele rămîn în posteritate. Scrierea unui text e prin raportare la zicere ca ieşitul în public faţă de umblatul prin casă. Prin casă îţi poţi permite să umbli şi-n pijama (deşi Dostoievski îşi refuza asta), pe cînd în public e musai să-ţi pui nădragii şi pantofii.
L-am rugat pe Valentin Busoioc să-mi trimită linkul la interviul pe care intenţiona să-l publice pe PSnews.ro pentru a-mi servi ca materie de prelucrat în scris despre Scandal.
Cînd s-a aflat că un comando al ANAF a descins la Rise Project tocmai cînd redacţia se pregătea să publice un Document zdrobitor despre afacerile dubioase ale lui Liviu Dragnea, şeful PSD a luat legătura cu una dintre televiziunile sale de casă (la o altă televiziune era riscul să fie supus unor întrebări incomode) şi a recitat un text despre o simplă coincidenţă. Dacă a fost sau nu o simplă coincidenţă a vrut să afle părerea mea Valentin Busuioc.
Am răspuns cam aşa:
Evocarea simplei coincidenţe este o prostie din toate punctele de vedere. Pentru opinia publică, Judecătorul Suprem al celor zise sau făcute de către guvernanţi, de către politicieni, descinderea ANAF n-a trecut drept o coincidenţă. Şi nu numai pentru că în chiar ziua respectivă se anunţase publicarea unui document secret despre Liviu Dragnea, dar şi pentru că Rise Project e site-ul care-l scoate din minţi pe şeful PSD prin materialele devastatoare despre afacerile sale din România şi din Brazilia.
Cine să creadă, în afara presei de casă a lui Liviu Dragnea, că şeful ANAF îşi poate permite să dea năvală într-o redacţie fără acordul sau chiar fără ordinul lui Liviu Dragnea, cel care a dat jos un Guvern, pentru că la un moment dat i s-a părut că premierul, miniştrii îşi permit să-şi sufle nasul fără să-l întrebe pe el în ce batistă s-o facă? Păi dacă făcea asta de capul lui, şeful ANAF era dat afară la ordinul lui Liviu Dragnea cît ai clipi, iar premierul era luat la refec de ştiucile din PSD-ul privatizat de baronul de Teleorman: Olguţa Vasilescu, Gabriela Firea, Carmen Dan. S-a întîmplat ceva din toate acestea?
Şi chiar dacă ar fi fost o acţiune fără cîntec, ANAF era obligat să evite astfel de coincidenţe. Cei de la ANAF (ca şi cei de la DNA, ca şi cei de la Parchetul General) trebuie să lucreze în aşa fel, încât să ţină cont şi de imaginea lor publică. În consecinţă, nu cred că şeful ANAF nu a fost conştient de ecourile „coincidenţei”. Din acest punct de vedere, coincidenţă sau nu, avem de a face cu o gravă greşeală comisă nu atît de ANAF, cît de guvernul Tudose, deoarece, pentru opinia publică, indiferent de adevăr, are semnificaţia unei descinderi în forţă, gen „Lasă, că-ţi arăt eu şi-ţi trimit eu pe cap ANAF-ul, DNA-ul, parchetul, poliţia, controlul sanitar!”.
Valentin Busoioc mi-a cerut părerea despre ceea ce el a numit represiunea ANAF ordonată de Liviu Dragnea. Mi-am permis să-l contrazic zicînd că n-a fost vorba de o represiune pentru materialul care urma să fie publicat sau pentru materialele deja publicate. Liviu Dragnea n-are viziune de lider politic la nivel naţional; concepţia sa despre lume şi viaţă nu trece de hotarele judeţului Teleorman. Asta nu înseamnă că Liviu Dragnea e un tăntălău. Cam tot ce-a făcut pînă acum dovedeşte că are, dacă nu inteligenţa cerută de conducerea unei ţări, atunci măcar viclenia de a conduce un judeţ. Prin urmare, nu cred că Liviu Dragnea a trimis comandoul ANAF socotind că ziariştii de la site se vor scăpa pe ei văzînd nişte persoane dînd buzna în redacţie şi cerîndu-le cheile de la sertare. Ca toţi ziariştii, şi cei de la Rise Project ştiu că în România azi poţi fi mare ştab la ANAF şi mîine coleg de celulă cu încă vreo zece la Arestul central.
Cred că este vorba despre disperarea lui Liviu Dragnea de a afla cine e în spatele lui Rise Project. Aceasta e explicaţia. Controlul ANAF era singura posibilitate gîndită de Liviu Dragnea de scotocire prin hîrtiile redacţiei pentru a vedea cine finanţează site-ul şi mai ales cine îl alimentează cu documente zdrobitoare, pe care şeful PSD n-ar fi crezut în viaţa lui că vor ajunge să fie făcute publice. E a nu ştiu cîta oară cînd Rise Project dă documente devastatoare despre Liviu Dragnea, documente despre care şeful PSD nu crede că sînt rodul exclusiv al documentării gazetăreşti, ci că ele sînt livrate de forţe care-i vor capul.
Din cîte ştiu, Liviu Dragnea îl suspectează pe Victor Ponta ca fiind una dintre aceste forţe care alimentează Rise Project cu informaţii şi documente. Dacă materialele publicate de site au drept una dintre surse pe Victor Ponta nu pot jura. Pot jura însă că Victor Ponta ştie despre Liviu Dragnea suficiente lucruri ca să-l trimită pe fostul lui coleg la puşcărie şi că Liviu Dragnea e conştient de asta. Liviu Dragnea a ordonat descinderea, şi slugile sale din ANAF s-au executat, în speranţa că astfel va afla, graţie documentelor găsite în redacţie, cine e în spatele campaniei sîngeroase duse de Rise Project împotriva sa. Trebuie să recunosc, o campanie cum rar mi-a fost să văd în postdecembrism prin informaţiile şi documentele pe care pune mîna site-ul, de regulă informaţii şi documente pentru care lucrează o întreagă divizie de Serviciu Secret.
Nu cred că Liviu Dragnea a urmărit intimidarea jurnaliştilor. E politician hîrşit şi ştie foarte bine că poţi să trimiţi împotriva unui site, a unui ziar şi bombardiere NATO, că pînă la urmă, de-ai dracu’, ăia tot publică. Cel puţin experienţa mea de 27 de ani spune că acest gen de represalii nu au nici un fel de eficienţă; dimpotrivă: te compromit şi mai tare pe tine, ca politician.
Repet.
Temeiul a fost acela de a afla cine e în spatele acestui site şi a acestui proiect (cine sînt duşmanii, nu cine ştie ce forţă ocultă) pentru ca după asta să poată să acţioneze. Am spus mai devreme că Liviu Dragnea îl suspectează pe Victor Ponta; probabil că îi suspectează şi pe alţii. Aceasta este o suspiciune aproape paranoică a lui Liviu Dragnea faţă de toţi cei bănuiţi că ar putea să-i ia locul, să-l scoată din joc.
Dar tărăboiul public? s-ar putea întreba unii cititori. Liviu Dragnea nu s-a temut de asta?
Nu s-a temut.
Pe de altă parte, eu nu cred că descinderea afectează presa prin intimidare. Presa este obişnuită, de 27 de ani, cu tot felul de represalii şi deseori din asemenea acţiuni aberante cîştigă presa, pentru că, pînă la urmă, Rise Project a publicat documentul şi probabil va publica în continuare. Eu cred că au ieşit prost, catastrofal PSD-ul, Guvernul, Liviu Dragnea. În opinia publică, s-a adîncit credinţa că în România, după 27 de ani, avem de a face cu aceeaşi mentalitate de vătafi, de ciocoi, care spun: „Te-ai legat de mine? Lasă, că-ţi trimit eu controale pe cap!” Din punctul acesta de vedere, este o lovitură dată atît clasei politice în general, cît şi Guvernului în special. E și o adîncire a credinţei în rîndul oamenilor simpli că, de fapt, nu s-a schimbat nimic timp de 27 de ani.
Astfel de acţiuni de tip miliţienesc ne întorc în timp până în 1990. Practica represaliilor există de 27 de ani – a existat şi pe vremea cînd era Binomul SRI-DNA. Să nu uităm că, la un moment dat, ANAF-ul condus de Sorin Blejnar s-a năpustit asupra noastră, a celor care nu ştiam, timp de 6-7 ani, că trebuie să plătim TVA. Şi eram jurnalişti, colaboratori.
A aflat Liviu Dragnea ce duşmani stau în spatele Rise Project?
Nu pot spune dacă da sau nu.
Pot spune însă că noi, cetăţenii de rînd, am aflat de ce e în stare Liviu Dragnea în bătălia sa de supravieţuire ca Baron de România.
Am mai discutat pe-aici despre invenţia asta a fariseilor de pe lângă sistemul judiciar.
Acum s-a întors roata ca o revoluţie a libertăţii de exprimare:
–
„Curtea Europeană a Drepturilor Omului vine cu o decizie care va schimba radical modul în care se raportează inculpații la actul de justiție, dar și avocații acestora. În acest moment, mulți avocați și inculpați refuză să comenteze cauzele aflate pe rol, însă în urma deciziei CEDO ei pot face acest lucru în mass media”.
–
Un motiv de chemare la libertate… de exprimare a celor doi evadaţi ai Comisiei parlamentare 2009, Uitucul Oprea şi Sfântu Neculai Onţanu.
Prima întrebare:
– Sunteţi de acord să le-o tragem celor care vă aşteaptă cu detectorul de minciuni? 😆
–
http://www.stiripesurse.ro/cedo-lovitura-care-cutremura-justi-ia-din-romania-schimbare-radicala_1206652.html
Să nu uităm nicicând să iubim şi vampirii
din jocul de câmp SRI – DNA! 😆
–
Traian Băsescu:
–
„Explicaţia că Dragnea este intangibil, până şi pentru „neprihănita” Koveşi, este una singură: partidele bi-săptămânale de tenis şi chermezele din perioada 2010 – 2014, la care participau Dragnea, Ponta, Ghiţă, Coldea, Maior la vilele SRI, acompaniaţi la partea de şpriţ şi de „Zeiţa Dreptăţii”.
Şi o spun eu, Traian Băsescu, om ale cărui venituri şi tranzacţii au fost scormonite de Parchetul General şi de Comisii Parlamentare, până la tranzacţii minore, fie că erau ale mele, fie că erau ale fiicei mele, Ioana”.
Nu vă pierdeţi răbdarea şi speranţa!
Mai există o scăpare: din braţe. 😆
Divizia tristă de la Ştiri pe surse comice,
după titlul „Traian Băsescu, ipoteză neaşteptată”.
Eu am rămas fără aer. 😆
Când veţi afla adevărul despre râs, veţi avea un şoc. 😆
Ghita, Coldea si acum Dragnea au fost atacati si primii doi au si cazut. Faptul ca mergeau la şpriţ cu Kovesi nu i-a ajutat cu nimic
……….
Deci „unica” explicatie la intangibilitatea lui Dragnea e ca Basescu are si el momente in care aiureaza, i-or fi pus astia ceva in pensie lol
Acesta-i cel mai tare contraargument – imbatabil – împotriva gargarei ANAF şi a susţinătorilor de jalnică orientare.
–
„Şi chiar dacă ar fi fost o acţiune fără cîntec, ANAF era obligat să evite astfel de coincidenţe. Cei de la ANAF (ca şi cei de la DNA, ca şi cei de la Parchetul General) trebuie să lucreze în aşa fel, încât să ţină cont şi de imaginea lor publică”.
„Din cîte ştiu, Liviu Dragnea îl suspectează pe Victor Ponta ca fiind una dintre aceste forţe care alimentează Rise Project cu informaţii şi documente”.
–
Numai bugetar proprietar clandestin să nu fii!
Somnul acestuia naşte coşmaruri noaptea şi cutremure de spaimă ziua; de-aia Dragnea trebuie să privescă non-stop peste umăr, dacă nu cumva se află umbra pe urmele lui.
–
La început a fost Dragnea umbra lui Ponta la Coldea, tenis, Ghiţâ, partid, alegeri, Palatul Victoria, inundaţii, tracţiuni cu barca pneumatică, negocieri la Cotroceni etc; probabil la budă intrau pe rând, dar numai dacă avea o singură intrare-ieşire. 😆
În decembrie 2012, Dragnea l-a văzut penta cum îşi trage – în subordinea directă a premieruiui – servicul crucial de lupte interne DGPI; a fost o mutare preventivă de protecţie anti-USL, adică l-au lăsat cu ochii în gol pe ministrul PNL de interne, Radu Stroe, (mandat dec 2012- ian 2014, urmat de Gabriel Oprea aproape doi ani, până în nov 2015 )
Nu ştim dacă Dragnea l-a îndrumat pe premierul Ponta să-şi bage în buzunar DGPI, ca să joace liniştit pe Guadalajara braziliana, sau Ponta avea alte planuri cu DGPI – nelegate de Dragnea – versiune mai puţin credibilă având în vedere statutul lui Dragnea de umbra premierului Ponta.,
Cert este că Ponta l-a ţinut pe Dragnea în umbra lui 😆 până când l-a lăsat în curul gol, dar – culmea- escrocul trădător de Teleorman a sperat continuu ca Ponta să nu se prindă că-i lipsesc şi proprii pantaloni, traşi de mult pe fosta umbră Dragnea.
–
S-au inversat umbrele şi jocul lor: de când i-a confiscat lui Ponta toată averea – partidul, două Palate (Victoria şi Cotroceni), viitorul politic – Dragnea s-a forţat permanent, printre dinţi şi cu pumnii încleştaţi, să nu-l provoace pe Ponta („suntem prieteni”, „ia-ţi demisia, nu-i demisia!”) DE FRICĂ. Dragnea ştie de frica lui Ponta, deveniut de-acum încolo umbra lui Dragnea cea căutată peste umăr în alertă permanentă.
După Ponta, potopul de pete leproase şi bani greu de justificat, adică şi confiscabili şi cu perspectiva unguentului din spate, din spatele gratiilor.
–
Acum, Dragnea ştie cum se lucrează şi se continuă munca de auto-protecţie: şi-a tras DGPI-ul în părţile intime ale Ministerului de Interne, la Carmen Dan. El ştie că tipa nu se deschide (cu sufletul) în faţa oricui, dar umbra lui Dragnea persistă să-i ţină aprinsă flacăra fricii din oase; şi frige, produce insomnii şi-i suceşte gâtul peste umăr, de nu mai ştie încotro s-o apuce cu faţa înainte. Dragnea, acest Pele de Teleorman de sub Carpaţi, ştie cine îi cunoaşte secretele şi mi se pare normal să-l vadă pe Ponta… peste tot. 😆
–
Ponta îşi doreşte răzbunarea cea dreaptă fără doar şi poate, dar are un singur impediment: nu înţelege că libertatea de divulgare a faptelor penale comise de Dragnea primează în faţa obligaţiei de păstrare a secretului clasificat sau altfel condiţionat.
–
Să se facă un pic sursă pentru Rise Porojet tinde să fie o suluţie (pt Ponta) plauzibilă (pentru noi, cei de pe margine), fiindcă îi oferă avantajul – aparent – de a se sustrage de la spovedania autoincriminatoare. 😆
Ştie şi Ponta: doar cu un „Opus One” nu se face dreptate şi trădătorul l-ar învinge din nou.
–
La fel încornoratul vrea răzbunare, dar se lasă mai întâi măcinat de dilema veche: ce-a fost mai întâi marea durere, să-şi prindă prietenul cel mai bun în flagrant cu nevasta sau răsul satului de calitatea lui… de ultim informat?
Trebuie sa fii PSDist spalat pe creier sau comunist crescut cu presa aservita si a mogulilor sa crezi ca Rise Project e al SRI-DNA sau al lui Ponta sau al cine stie cui !
Acum doi ani cand scriau despre casele lui Iohannis erau buni, acum cand scriu despre Dragnea sunt „securisti” dupa Ciuvica sau „sorosisti” dupa Ciutacu !
Rise Project e o echipa de vreo 20 de tineri de 25-35 de ani multi de prin redactille de investigatie desfiintate de la Adevarul, Evz si alte ziare, chiar si de pe la Antena 3 „In premiera” care sunt tot timpul pe fuga cu un laptop sub brat, multi se ocupa cu traficul transfrontalier, cu taierea lemnelor, cu baietii din energie, cu firmele off-shore, au articole despre Ucraina, Azerbaijan, America latina etc !
🙂
daniel, serios? pai laptopul ala costa bani, de unde isi iau fondurile, asta e mereu [problema. are Tata Soros suficient ptr servitorii de presa? daca ai spus America latina sau Azerbaijan, ai spus totul- lumea a treia, sug direct din sticla lu \Soros printr-un tentacul din Fundatia ptr o Societate deschisa, aia care vrea sa umple Europa cu africani.
Dar dl. Ion Cristoiu de ce CENZUREAZĂ, de ce BLOCHEAZĂ comentatorii incomozi care au ceva de spus?. Ce, se crede Liviu Dragnea?. Ion Cristoiu clamează in fiecare zi democrația și libertatea de exprimare. Atunci, de ce CENZUREAZĂ dl. Ion Cristoiu , acest mare dizident anticomunist?
Are dl. Ion Cristoiu sarcina de a conduce o țară?. Nu, nu are. Ion Cristoiu NU este Liviu Dragnea. Ion Cristoiu nu poate să conducă nici o bicicletă dacă scula in cauză n-are clacson anti-PSD. Așa a trăit dl. Ion Cristoiu de 27 de ani. Criticând in mod stupid dar profitabil pe cei din PSD. Pe motiv că ar fi ceva gen PCR. Dar, ce, PNL nu este tot PCR?…PD-L n-a fost tot PCR?.
😛
AXON, iar esti persecutat, putregaiule? poate ai capul prea mare, de-aia nu incapi pe website-ul asta onorabil.
Ia-te de mana cu NICU CERNAT care are un cap atat de mare ca nu-ncapea in cristelnitza si l-a dus ma-sa sa-l boteze intr-un ocean. Asa a ramas de-atunci dus cu pluta 😆
Cum ați comenta din punctul de vedere al deontologiei profesiei despre posibilitatea ca documentele publicate să nu fie reale, informație ce ar fi susinută dinspre instituțiile ce ar fi fost menționate ca „furnizoare” de informații presei ? Considerați cã acele instituții, la care s-a făcut referire în articolele publicate, ar putea solicita „sancționarea” acelor publicații care ar fi folosit informații și documente a căror proveniență și autenticitate nu ar putea fi atribuită instituțiilor „implicate” în „dezvăluirile” publicate ?
Good point. Sa sara Carmen Dan si sa spuna ca raportul e o falsificare/ editare a unui raport secret real. Pe modelul: stati doamnă ca nu e o boala venerica, e un tatuaj
Am observat ca de obicei un mare scandal acopera alt mare scandal. In cazul asta scandalul Dragnea acopera lejer scandalul Kovesi.
Simplu vorbind, Kovesi le-a trimis hartiile cu conditia ca baietii Rice proj sa acopere bine sursa cu o poveste cu parfum de multa credibilitate.
Iar „mare” e scandalul nu ca amploare ci prin faptul ca are in centru personaje mari pe scena politica
( recent scandalul ghita a fost acoperit de scandalul oug 13 etc etc)
Naivi am fi daca am crede ca Kovesi nu are gloante pentru oricine o ataca. E si normal. Esti atacat, contraataci. Vezi ultima faza cu procuorii ei, despre care stie si ce lapte, in ce cantitati, cu predilectie de la care ţâţă au supt de la ma-sa sau in lipsa de ma-sa ce alte surse de lapte or mai fi gasit