Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Gîndul de vineri, 1 decembrie 2017

Arghezi despre viaţa preferată de români: Să fie dulce!

Un anume timp după decembrie 1989 s-a făcut caz la noi, dar şi în Occident, despre Mămăliga care a explodat.
Formula trimite la o zicală folosită de străini şi de români cînd voiau să explice eternizarea dictaturii lui Ceauşescu :
Mămăliga nu explodează.
Asta voia să spună că românii, asemenea unei mămăligi – aliment tradiţional în ruralul etern – suportă fără crîcnire robii, poveri, frustări, umilinţe, fără a exploda într-o Revoluţie.
Alintate cu vorbele, luate de la francezi şi de la ruşi – Revoluţie – întîmplările din decembrie 1989 au hrănit mult teza de orgoliului naţional.
Uite că mămăliga explodează!

Odată cu trecerea timpului, lucrurile s-au mai lămurit în ce priveşte aşa-zisa Revoluţie, micşorată treptat-treptat la Revoltă spontană şi la Lovitura de Stat şi chiar la Aiureala din decembrie 1989 sau Manipularea din decembrie 1989.
Timp de 27 de ani, românii n-au făcut nimic în stare să sprijine teza Mămăligii care explodează.
Mulţi s-au întors la remarca deloc măgulitoare, despre românii ca mămăliga care nu explodează.
Și asta pentru că românii au o uluitoare capacitate de a se adapta.
Și dacă te adaptezi, ce rost are să explodezi ?

Tudor Arghezi bagă şi el de seamă la uluitoarea capacitate a românilor de a se adapta la toate marile şi micile zdruncinări ale istoriei, astfel încît viaţa noastră, a românilor să fie dulce.
Într-o tabletă din Adevărul literar şi artistic, 30 august 1931, intitulată Organizare, marele publicist observă:

„Este infinit probabil şi liniştitor că, în materie socială, orice s-ar putea ivi în Europa şi America, la noi viaţa va continua fără zdruncin să fie «dulce», şi că aceiaşi bărbaţi care au condamnat tezele politice şi economice aventuroase îşi vor stabili convingerile şi înflăcărările chiar în sîmburele lor, deopotrivă de respectuoşi cu noua legalitate ca şi cu legalitatea precedentă. Pentru noi, franţuzii au formulat, fără să se gîndească la împlinirile prea depărtate de provinciile Meusei, principiul că «plus ça change plus c’est la même chose». Constituim într-adevăr un mediu excepţional de rezistent infiltrărilor psihologiei şi care macerează şi dizolvă, convertindu-l în zahăr, tot veninul care s-ar insinua parazitar în celulele noastre.”

Sîntem în vara lui 1931.
Comunismul mai avea nevoie de vreo două decenii ca să-şi facă de cap cu toată puterea.
Tudor Arghezi istoriseşte o întîmplare, socotită de el ca argumentînd teza eternei adaptări româneşti:

„La Caracal era profesor de liceu un comunist; amator sau convins, nu aş putea să spui. De cîteva luni prestigiul lui nu face decît să crească în opinia proprietarilor agricoli din judeţ, cu care profesorul se întîlneşte la cafea. Dinaintea unei ceşti şi a unei ţigări, într-o seară, un advocat, mare proprietar de pămînt, a exprimat o reflecţie.
— Toate bune, zice advocatul, dar mă gîndesc la un lucru: cum să procedăm în cazul cînd vine şi la noi comunismul, ca să-l… canalizăm. Aş vrea să fiu comunist şi să nu pierd nici cele şase sute cincizeci de hectare.
Nimeni nu rîdea la masa din cafenea, şi nici profesorul, care, după reflexiune, răspunse:
— Cred că o să se găsească soluţii….”.

Tudor Arghezi s-a înşelat! vor exclama cititorii de azi ai tabletei, ştiind din Istorie ce s-a întîmplat mai tîrziu.
Nu, nu s-a înşelat!
Comunismul românesc a avut multe note aparte ţinînd de dulceaţa spiritului românesc.
Au fost crime, abuzuri dar ele n-au atins ca-n Rusia Marea Teoare stalinistă cînd NKVD-ul din fiecare regiune a primi o cotă de cîți inși să condamne la moarte prin împușcare.
Au fost confiscate marile proprietăţi?
Sigur că da.
S-a întîmplat asta, poate, şi pentru că ruşii au fost Putere colonială la noi şi ne-au impus şi note ale comunismului lor.
Dacă am fi fost de capul nostru, am fi făcut un comunism românesc. Unul în care – nu-i exclus – proprietarul din snoavă ar fi rămas cu cele 650 de hectare ale sale.

În final, T. Arghezi conchide că:

„toate ideile şi atitudinile noastre trec pe lîngă Molière, dacă nu staţionează, la urma-urmelor în Caragiale”.

Nimic nou sub soare, nu-i aşa?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

27 comentarii pentru articolul „Gîndul de vineri, 1 decembrie 2017”

 • Văcăroiu. Ion Cristoiu nu-mi produce nici o depresie. Il cunosc bine, nu scrie ce crede pe subiectele sensibile, la care te gândești tu. Eu știu ce crede, il cunosc de 45 de ani. Nu se poate expune direct, are subterfugii destule.

 • Kalus Johannis. Discursurile lui Francisc nu sunt falsificate de nimeni.
  Citește cu atenție ce am scris eu. Papa Francisc e la curent cu faptul că numeroși filosofi anticreștini au demolat punct cu punct toate tezele Creștinismului cu argumente foarte riguroase. Practic, Creștinismul se menține din inerție, credulitate și din tradiții.
  Papa NU putea rămâne indiferent, altfel, intr-un viitor apropiat se pot produce cataclisme in domeniu.
  De aceea Francisc incearcă să impace filosofii pro cu cei anticreștinism. Personal, cred că Francisc e mai aproape ce cei anticreștinism, argumentele celor procreștinism fiind destul de șubrede.

 • Nick Cernat. Ești pe dinafară.
  1. Cele 10 teze care definesc Creștinismul nu au nici o legătură cu cele 10 porunci.
  2. Cele 10 teze sunt formulate de filozofi anticreștini, dar sunt recunoscute și de filosofi creștini.
  3. Am studiat problema, am zis că sunt de partea filozofilor anticreștini. Prin urmare, afirmația ta că am luat-o pe calea Religiei este o prostie.
  4. Citești pe sărite postările mele,d-aia mă citezi greșit, faci erori grosolane pentru un tip care, de bine de rău, a invățat matematica de gimnaziu până la 60 de ani.

  • Probabil doar tu , cu tine și cu alter ego-ul tău , deci trei , Doamne , și toți trei , aveți convingerea că citește cineva romanele tale foileton , care au ca fir călăuzitor , evident, roșu , ca armata roșie , doar niște chestii deviante . Cîrnat , e clar că te citește doar în dungă , pt greșeli și idioțenii, eu , pe sărite și doar texte de max 10 rînduri , altfel mă adormi.
   Ba esti comunist , ba nu mai ești , sănătate , bucurii , pt patologia ta există psihiatrii și cămăși de forță .
   Religia , așa e , mă interesează foarte puțin spre deloc .
   Că tu ai fost în stare să-l ameninți pe Avramescu cu judecătoria Sect 3, aia va rămîne pentru mine un motiv perpetuu de amuzament .
   Armata americană a cîștigat războiul , tontule , dacă nu debarcau ăia în Italia și nu trebuia Hitlerocul să țină milioane de soldați în Franța , făcea muci verzi armata aia roșie , în care fiecare soldat , mujic și răpănos , mergea la moarte cu cîte un comisar cu naganul în ceafa lui !

 • Petre Ionescu.
  Știu că nu poți ințelege un text fără injurături. Nici nu-ți plac, te plictisesc de moarte. Bre, eu n-am fost comunist, am muncit pe rupte să-i fac pe toți cei din jur să vadă că mi se rupe și de Ceausescu și de Coposu. Care, ce să zic, ambii au fost niște activiști de partid. Unul cu noroc in viață, altul cu noroc după moarte. Tu ce alegi ?
  Dar, eu nu pot injura comunismul după moartea lui, pentru că eu nu sunt un oportunist, nu sunt un laș.
  Sunt destule jeguri care-l injură după ce s-au adăpat la biberonul lui.
  Și nu sunt idiot să cred că Evenimentele istorice pot fi băgate sub preș de crizați ca tine, hipermulțumit de cei 3 hormoni pe care-i ingurgitezi pe datorie.
  O fi Armata Roșie de pork, dar a câștigat ultimul război mondial. Și este singura care poate impiedica un nou Război mondial, Rusia fiind hipermulțumită cu resursele ce le are.
  In chestia cu Papa și Crestinismul n-am nici o pretenție la tine. Nu cunoști problema, dar nu ești singurul pe aici.

 • @Vasile Grama
  „Inpolitics despre Plesu” . Va rog , un link !

 • Petre Ionescu. Bre, nevricosule, ai produs in ultima vreme multe critici către SEUA – cum zici. Critici justificate. Dacă le produceam eu mă declarai dușmanul umanității și comunistul primordial.
  Am reprodus azi niște chestii care au mari legături cu rumânu de azi. Nu ești in stare să le vezi, pe ele, pe legături, e normal, când ai trotil in gură și grenada in cur nu te mai lasă timpul să nu faci buuufff. Apelezi des la descifrări de la Cernat. Asta e bine, Cernat a invățat măcar matematică de gimnaziu până la 60 de ani. Tu n-o s-o inveți nici la 80 de ani, pe care ți-i doresc să-i apuci.Poate ajungi și tu măcar balerin.

  • Aidi , bă , siktir ! Mie mi se rupe și de Seua , și de creștinism sau anticreștinism . Detest în schimb comunismul și comuniștii , cu corolarul lor , Securitatea , nouă sau veche , și pe ăia care-i admiră , din ficați !
   Dacă nu te apucai să delirezi schizofrenic cu Stalin , armata roșie , comunismul și cît de tare-l iubeau intelectualii pe comunismul ăla , sau să-i compari pe Coposu și Maniu cu Petrea Groza , în avantajul lui Groza , te lăsam în pace , că-l amețeai măcar pe Cernat prin cantitate , nu mai prididea ăla să-ți răspundă , și se lăsa neprotejat la spate , pe unde i-o trăgeam eu .
   Uite , că poate ți-a scăpat , mă duc să -ți pun ce i-am scris unui idiot , care mă suspecta că doar acuma dau din gură și că eram blînd pe vremuri . Poți să mă crezi , că n-am scris niciodată în alt sens ! Deci , cît timp te mîndrești că ești comunist , sîntem , cum ar zice Cîrnat , ireductibili și asimptotici , sau chiar perpendiculari

 • Ah ! Nici macaroanele nu explodează.

 • Am căutat Revoluția italiană. Rezultat 1848. Da mafie au avut din plin.

 • 4. După tot ce am reprodus mai sus aș vrea să văd idiotul care mai poate porni sau susține moral o campanie criminală ( gen declanșarea unui Război ) apelând la propaganda cu Cruciada, la Război in numele Crucii.

 • 3. Nu pare departe ziua când un alt Francisc va declara că bazele Creștinismului sunt false. El se va alătura integral curentului filosofic care asta spune de ani mulți. Acest curent filosofic susține că toate cele 10 atribute fundamentale care definesc Crestinismul sunt in totalitate false….Sigur, Papa nu va spune că Evanghelia este falsă de la cap la coadă. Va spune că noi n-am fost suficient de limpezi la minte să o vedem in adevărata ei lumină. Cum Evanghelia este o metaforă, e normal că n-am ințeles-o cum trebuie, nimeni nu poate pretinde că a ințeles toate metaforele. Cu alte cuvinte, e normal să mai schimbăm metaforele!

  • Bă, Axoane, la vârsta ta și la cât ești de diliu, m-așteptam s-o iei pe calea religiei! Acuma, dacă tot ești așa de îndoctrinat și având în vedere una dintre cele 10 Porunci, cea cu SĂ-ȚI IUBEȘTI APROAPELE, ce-ai zice de un threesome, împreună cu pretenul tău Petre? Uite, fiindcă ești supărat pe Petre și nu vrei să-l vezi, decât la judecătoria sectorului 3, accept să-l las pe el, de data asta, să stea în spatele tău, ca să nu-i vezi moaca și să faci urât, iar eu o să stau în fața ta, ca să te țin flexat, eventual, profitând de poziție, poate mă fericești și pe mine cu niște frunți sub buric (ca să nu mă plictisesc, că Petre are rezistență mare la efort!), dacă tot o să fii împins de la spate de priapicul Petre iar eu sunt nevoit să țin contra cu burta, ca să mai amortizez mișcările tale de du-te-vino! Ce zici? Bă, nu fi prost, acceptă, c-o să pleci fericit pe lumea aialaltă, adică și cu sula-n cur, și cu sufletul în rai! Preafericitule!

  • Ca să te parafrazez, nu e departe ziua când medicina-i va găsi și lui Axon leacul! Întrebarea e…va apuca el ziua aceea? Răspunsul se pare că e NU, așa că, dacă tot vrei s-apuci ceva, îți propun să ne-apuci pe mine și Petre de …ă, dar fără proteză! Bine?

 • 2. Papa Francisc declară că Dumnezeu nu este nici Judecător care condamnă și pedepșeste, nici nu face discriminări.
  Astfel, papa Francisc se declară implicit de acord cu filosofii care neagă Creștinismul. Aceștia pornesc de la definiția cea mai logică a divinității, care nu poate fi altfel decât omnipotentă, omniscientă, omnibenevolentă. Altfel, divinitatea nu ar avea nici un sens. Deoarece Creștinismul neagă adesea aceste atribute ale divinității, e limpede că bazele lui teoretice sunt false.

  • Bă, dilișor, n-ar strica să iei niște meditații de la pastorul Gâdea, pt. că nu ești destul de convingător și mai ai de lucrat la discurs, bă!

 • 1.Papa Francisc a declarat in 2015.
  „Cu umilință, căutare interioara și meditare a rugăciunii, am castigat o nouă înțelegere a anumitor dogme. Biserica nu mai crede în iad, unde oamenii suferă. Această doctrină este incompatibilă cu iubirea infinită a lui Dumnezeu. Dumnezeu nu este un judecător, ci un prieten și un iubitor al umanității. Dumnezeu nu caută să condamne, ci numai să îmbrățișeze. Ca povestea lui Adam și Eva, vedem iadul ca o figura de stil. Iadul este doar o metaforă pentru sufletul izolat, care, la fel ca toate sufletele va fi în cele din urmă unit în dragoste cu Dumnezeu.”

  Într-un alt discurs Papa Francisc a declarat: „Toate religiile sunt adevărate, pentru că ele sunt adevărate în inimile tuturor celor care cred în ele. Ce alt tip de adevăr este acolo? În trecut, biserica a fost dura cu ceea ce considera greșit din punct de vedere moral sau păcătos. Astăzi, nu suntem judecători. Ca un tată iubitor, noi nu condamnăm copiii noștri. Biserica noastra este suficient de mare pentru heterosexuali și homosexuali, pentru cei pro sau contra avortului! Pentru conservatori și liberali, comuniștii sunt bineveniti și chiar sunt uniti cu noi. Noi toti iubim si adoram acelasi Dumnezeu!………
  ……..Adevărul nu este absolut sau sculptat în piatră. Chiar și ateii recunosc divinitatea. Cu acte de dragosteși caritate chiar si ateul il recunoaște pe Dumnezeu și isi salveaza sufletul, devenind un participant activ în răscumpărarea omenirii.”

  O altă declarație din discursul Papei a dus tradiționaliștii într-un acces de confuzie și isterie: „Dumnezeu se schimbă și evoluează ca si noi înșine; Dumnezeu trăiește în noi și în inimile noastre. Când raspandim dragoste și bunătate în lume, atingem divinitatea noastra si o recunoastem. Biblia este o carte sfanta foarte frumoasa, dar, ca toate lucrările mari antice, unele pasaje sunt invechite.Unii le arata ca intolerante si critice. Este timpul sa vedem aceste versete ca ulterioare interpolari, spre deosebire de mesajul de iubire și de adevăr care este expus diferit in Scriptură. În conformitate cu noua noastra interpretare, vom începe să hirotonim femei Cardinali, episcopi și preoți. În viitor, sper că vom avea un papă de sex feminin. Ca niciunei femei sa nu i se inchida usile, ele sunt deschise pentru toti oamneni! ” Unii cardinali ai Bisericii catolice s-au aratat contrariati recentelor declaratii ale Papei.”

  • Nick Cernat a declarat în 2015 că Amon, alias Axon, e un DILIU! După cum se poate ușor constata, a avut dreptate!

   • Ai declarat în 2016 . Soyez corect ! Rigoare matematică , bă , așa meditezi și plozii , după ureche ?

  • 🙁
   Felicitari ptr articol. I-ati cam dat lu Axon un nou motiv de depresie, dar in rest e OK

  • Dacă toate religiile sunt adevărate, putem trece la musulmanii ISIS fără pericolul de a fi împușcați în spate de prietenii pe care îi părăsim, sau decapitați de dușmanii cu care ne facem frați?

  • Cu discursuri de-astea, etilice, au răspuns Apusenii celor din Constantinopol, care erau asediați de turci. „Lasă că și turcii sunt buni, ba mai buni decât ortodocșii.“ Și a căzut cetatea sub papucul vizirului până astăzi și în vecii vecilor.

  • Discursul lui papa Frantz pleacă de la (cităm) „căutarea interioară“ și ajunge la homosexuali, altfel spus „ce-ai căutat, aia ai găsit“. Asta ar mai fi de înțeles, dar „un papă de sex feminin“ este o gravă eroare de exprimare, dacă nu cumva de logică. Poate „ o papă de sex feminin“ — sau, dacă papa ar fi homosexual, chiar nici nu mai contează sexul.

   • P.S. Unii spun că aceste „discursuri“ sunt niște falsuri bine ticluite de unele cercuri interesate și atribuite Papei. Pe principiul verificat: „ Calomniază, calomniază, că până la urmă tot rămâne ceva“. Îl invit așadar pe tov.Axon fără neuron să ne dea și un link, ceva, o sursă credibilă la care să ne raportăm în dibuielile noastre.

   • Cum zicea și Gambetta , nemuritorul , Cînd doi oameni se iubesc , sexul nu mai contează .
    Bă , Caluse , Amon nu-ți dă niciun link , pt că Amon ȘTIE ! El ȘTIE că Ceușescu a fost cel mai mare lăbar conducător român ever , că i-a spus lui un sondaj , anal , de bună seamă , că nu a precizat cine l-a făcut pe sondaj , probabil Sanepidul . De asemenea Amonul ȘTIE că Stalin și armata roșie au fost foarte iubiți și admirați de toată lumea , neincluzîndu-mă pe mine .
    Mai ȘTIE el multe , retardatul , dar e-n stare să mă dea iar în giudecată !
    Bă , îți dai seama cîtă minte are , a fost în stare , odată , cînd l-am făcut zdrențe pe la AM press , să-l amenințe pe Avramescu – Bună seara , iubito , că-l dă în judecată la Sect 3 , dacă nu-i spune cum mă cheamă , ca să mă dea și pe mine ! Muhahaaaa !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *