Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Gîndul de vineri, 1 mai 2015

Mesajul SRI pentru Codruța Kovesi: Adevăratul Erou al luptei împotriva Corupției e  SRI,  nu DNA.

Dumitru Dumbravă, Directorul Direcției Juridice a SRI, a acordat un interviu site-ului juridice.ro, site necunoscut marelui public pînă acum.
Deși petrecut undeva la marginea Sistemului solar al presei noastre, interviul a fost descoperit și preluat de site-urile de faimă și de site-urile ziarelor într-o atmosferă de sărbătoare a întregului Popor, amintind de cea în care Scînteia de pe vremuri întîmpina Ziua lui Stalin.

Luînd seamă la această atmosferă, expresie fără echivoc a dragostei cu care e înconjurat SRI-ul de presa noastră liberă și independentă, în timp ce, în alte locuri ale lumii, în America, de exemplu, ditamai CIA e hărțuită de presă, am încercat să-mi imaginez cum va arată presa noastră cînd generalul Florian Coldea, steaua cu mai multe stele a României lui Klaus Iohannis, va binevoi să acorde un interviu unui site gen mămăligăfărăpește.ro.

Am încercat, dar n-am reușit.
Pentru că imaginația mea a capotat în fața unui asemenea eveniment de proporțiile unei noi Mari Uniri.

În argoul gazetăresc, interviului luat de Alina Matei generalului Dumitru Dumbravă, i se zice, servit sau, interviu de ridicat mingea la plasă.
În absența unor date despre împrejurările în care a fost acordat interviul, despre cine e Alina Matei și cum a ajuns un site precum juridice.ro să aibă marea, incredibila onoare, de a găzdui gîndurile cele mai de preț ale unui general SRI (să mă ierte cititorii, dar emoția mă copleșește numai la gîndul c-aș fi putut fi eu în locul Alinei Matei!), nu-mi pot explica un interviu care sună la un moment dat așa:
Alina Matei: Ce să-i spun fiului meu, Andrei, de 6 ani, când, arătând cu mâna ocupată mai tot timpul cu un lego Bionicle, trecând pe lângă o clădire a Serviciului, m-ar întreba ce face, la ce e priceput Serviciul?
Dumitru Dumbravă: Păi, în primul rând, pentru că am şi eu un fiu de 6 ani, v-aş recomanda să-i cumpăraţi jucării din seria Spy Gear. Astfel, v-ar putea explica el la ce este priceput Serviciul.

Dincolo de glumă, i-aţi putea explica faptul că la SRI nişte eroi încearcă să păstreze România ca pe un loc unde el să îşi poată exersa în siguranţă talentul de a îmbina piesele ultimului lego din seria Bionicle. Un loc în care să aibă garanţii că şi mami şi tati se întorc negreşit la el în fiecare seară fără ca ceva rău să li se întâmple.
Un loc în care poate să descarce ultimele jocuri sau manuale pe tabletă cu garanţia că site-ul funcţionează normal, fără interferenţe rău voitoare ale unor criminali cibernetici.
Iar dacă vrea să-i vadă în carne şi oase pe aceşti eroi, l-aş aduce de Ziua Porţilor Deschise (da, avem şi aşa ceva) să-i întâlnească in personam.
Alina Matei: Mulţumesc pentru că aţi stat de vorbă cu mine.”

Presupunînd că Alina Matei e mai mult decît un simplu locotenent, înclin să cred că, spre finele interviului, autoarea a obosit cumplit de efortul de a înțelege ce vrea să spună interlocutorul în strălucitul limbaj de lemn al ofițerilor de Intelligence.
Eu însă, scutit de povara interviului, am reușit să înțeleg ce-a vrut să spună Dumitru Dumbravă prin următoarele:
„Fenomenul corupţiei, ca ameninţare la adresa securităţii naţionale, a intrat relativ recent în portofoliul SRI. Încercăm să ne convingem că este doar o etapă, determinată de persistenţa acestui fenomen social şi, mai ales, de consecinţele grave pe care le generează, dată fiind amploarea sa deosebită, cu forme variate şi complexe manifestate la toate nivelurile societăţii.
Angajarea SRI în această luptă, până la urmă, de asanare morală a societăţii s-a făcut ca structură de suport a autorităţilor judiciare cu atribuţii în materie şi mă bucur că, în prezent, nivelul de încredere şi calitate a cooperării a atins o cotă de neimaginat într-un trecut nu prea îndepărtat. Saltul evoluţiei în acest demers a fost făcut odată cu adoptarea unui concept integrat în combaterea corupţiei, focalizând secvenţial instrumentele investigative pe toată lungimea lanţului trofic judiciar. Concret, dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze.”

Pentru cei care nu se pricep la Intelligence, trebuie să precizez că:

  1. Lucrător SRI, Dumitru Dumbravă a primit acceptul lui Florian Coldea și a lui Eduard Hellvig pentru a da acest interviu.
  2. Interviul a fost văzut de conducere înainte de a fi trimis redacției.
  3. Dumitru Dumbravă e directorul Direcției Juridice a SRI, altfel spus, cel care verifică legalitatea actelor și acțiunilor Serviciului.

Prin urmare, putem vedea în acest interviu o Operațiune a SRI prin care se vrea să se transmită un Mesaj opiniei publice.
Acest Mesaj se degajă indubitabil din întreg interviul, consacrat eroismului lucrătorilor SRI în lupta împotriva corupției, dar și din fragmentul citat de mine.
Noi, ăștia muritori proști, credeam că rolul SRI în cadrul faimosului Binom SRI-DNA se reduce la faza anterioară declanșării anchetei de către DNA. Serviciul contribuia la lupta împotriva Corupției prin informările pe care le trimitea DNA, informări menite să sesizeze fapte de corupție. Informată, DNA deschidea dosar, declanșa ancheta penală, cerea arestarea preventivă a învinuitului și trimitea Dosarul în instanță. Instanța îl condamna sau îl achita pe învinuit. Dosarul de corupție avea, așadar, două etape. Prima, în care SRI avertiza DNA, și a doua, cea în care Cazul intra în mașinăria Justiției noastre independente. Se presupunea că SRI se retrăgea din Caz după ce el era preluat de DNA. Nu de altceva, dar din acest moment, pentru corectitudinea Cazului garanta Justiția noastră, considerată perfectă de către CSM. Interviul Directorului Direcției Juridice a SRI ne spune însă altceva decît știam și mai ales credeam noi, cei cărora babuinii Monicăi Macovei din presă caută să ne vîre-n cap cu toporul dragostea față de Binomul SRI-DNA. Și anume că SRI urmărește și intervine și după ce Cazul a intrat pe mîinile Justiției, pînă la sentința definitivă. Alina Matei nu întreabă, lucru explicabil dacă ne gîndim la emoția de a sta față-n față cu un erou care se sacrifică pentru ca fiul ei să paotă îmbina în liniște piesele ultimului lego din seria Bionicle.

Noi, însă, care doar am citit interviul,  întrebăm:

  1. Dacă Justiția independentă e perfectă, încît CSM ne dă una peste gură dacă îndrăznim să spunem că nu-i chiar așa, de ce mai e nevoie ca SRI să urmărească un Dosar de la preluarea de către DNA pînă la sentința definitivă?
  2. În ce constă urmărirea Cazului de către SRI? În interceptarea magistraților care administrează Cazul? Și dacă da, pe ce bază legală?
  3. Pentru ce urmărește Cazul SRI? Pentru ca sentința să fie corectă sau pentru că sentința să fie așa cum vrea SRI?

Scriam mai sus că un astfel de interviu – moment ieșit din comun dacă ținem cont de secretoșenia SRI – s-a vrut un Mesaj.
Care Mesaj?
Răspunsul e simplu.
În ultima vreme, suită deja în copac, Lulutza, pe numele ei de buletin Codruța Kovesi, a susținut o campanie menită a demonstra că doar DNA face și drege în lupta împotriva corupției.
Campania a neliniștit SRI, instituție de forță, care și-a înzecit puterea în spațiul românesc, după ce s-a acreditat ideea unei implicări majore a Serviciului în deschiderea și soluționarea Dosarelor de corupție, pentru  deplasa imaginea de putere, de influență către DNA și, prin asta, către persoana Codruței Kovesi.
Prin acest interviu, SRI ține să-i reamintească șefei DNA că Binomul SRI-DNA există și că în cadrul acestui Binom, SRI e îl mai cu mușchi.
Tare mă tem că Codruța Kovesi o ia pe urmele Alinei Bica!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

56 comentarii pentru articolul „Gîndul de vineri, 1 mai 2015”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *