După România educată și România climatizată, se prefigurează un nou Proiect de țară: Schimbarea becurilor (Ion Cristoiu)

Gîndul de vineri, 10 iulie 2015

Tripla minune de la Cotroceni provocată de bucuria lui Klaus Iohannis că Guvernul i-a mărit salariul!

Miercuri, 8 iulie 2015, a fost ultima zi de premier interimar a lui Gabriel Oprea.
În perioada de aproape o lună, cît a fost premier interimar, Gabriel Oprea a luat multe decizii.
Nu știu dacă va intra în Istorie cu toate deciziile luate.
Știu însă sigur că va intra în Istorie cu una luată miercuri, 8 iunie 2015, ultima sa zi de interimat.
E vorba de ceea ce un Comunicat al Guvernului numește ORDONANȚA pentru completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată prin Legea nr. 71/2015.

Așa cum a ținut să arate Gabriel Oprea într-o Declarație de presă ținută după încheierea ședinței de Guvern, prin această Ordonanță s-au mărit salariile a 48 de demnitari, între care se numără Președintele României, premierul, șefii SRI și SIE, șefa ICCJ, miniștrii.

Unii au contestat măsura invocînd realitatea că restul funcționarilor publici au rămas cu salariile de pînă acum, considerate mici.
Alții au salutat-o pe considerentul că nu trebuie să fim populiști.
Dacă mi-ar cere cineva părerea despre această Măsură a Guvernului, îndîrjit justificată de Gabriel Oprea, aș spune că Măsura e o jignire adusă Înalților demnitari.
O persoană nu se bate să ajungă Președinte de dragul salariului, oricît de mare ar ajunge acesta, ci pentru a intra în Istorie.

Din acest punct de vedere, viața ne oferă un exemplu de judecată echitabilă.
Președinții, premierii, șefii Serviciilor, deși n-au bani prea mulți, intră în Istorie.
Ca și poeții, de altfel.
Bogătașii, deși au bani mulți, nu intră în Istorie.

De ce afirm eu însă că prin măsura luată în ultima zi de interimat, Gabriel Oprea întră în Istorie?
Pentru că această măsură a provocat un moment unic, incredibil în cel privește pe Klaus Iohannis.

Din cîte se știe, în cele peste șase luni de mandat, Klaus Iohannis nu s-a pronunțat public despre numeroase evenimente interne și internaționale.
Pentru asta, eu cel puțin l-am criticat în multe rînduri.
Ei bine, despre Măsura luată de Guvern privind mărirea salariilor celor mai înalți demnitari, printre care se numără și el Klaus Iohannis s-a pronunțat.

Miercuri, 8 iulie 2015, cu prilejul ceremoniei de decorare a ambasadorului Poloniei la București, Klaus Iohannis s-a îndreptat pe neașteptate către grupul de presă, a deschis gura și a zis următoarele:
„Există o intenţie a guvernului de a creste salariile miniştrilor. Mi se pare o intenţie înţeleaptă, cu bătaie lungă. Eu cred că putem să încadrăm această intenţie la categoria prevenirea corupţiei. Până la urmă este un lucru destul de evident că remuneraţia unui demnitar reflectă într-o măsură rezonabilă poziţia în stat.
Ştiu că miniştrii, de foarte multe ori, sunt în situaţia ca în propriul minister, un număr mare de funcţionari să aibă o remuneraţie considerabil mai mare decât ministrul, lucru care sigur nu poate fi o soluţie. Cred, de asemenea, că din raţiuni pur populiste nu s-a rezolvat până acum această chestiune”.

Sincer să fiu, n-aș fi vrut să fiu în pielea jurnaliștilor din Grupul de presă de la Cotroceni.
Nu de alta, dar dacă aș fi stat rău cu inima, ar fi fost riscul să fac un infarct:

 1. Klaus Iohannis, cel care cu greu îi smulgi cîteva cuvinte, a turuit ditamai textul, cu propoziții și chiar cu fraze succesive.
 2. Klaus Iohannis, cel după care trebuie să alergi ca să obții o Declarație, a venit el, din proprie inițiativă, către Grupul de ziariști și, fără să fie întrebat, le-a spus ce crede el despre Ordonanță.
 3. Klaus Iohannis, cel care tace zile întregi după ce Guvernul ia o măsură, s-a pronunțat acum înainte ca Guvernul să ia măsura.

Miercuri, 8 iulie 2015, la Cotroceni s-a petrecut, așadar, o triplă minune.
Și asta numai și numai pentru că Guvernul i-a făcut președintelui drept cadou un salariu mărit.

Stau și mă întreb:
Ce s-ar întîmpla dacă Guvernul i-ar face lui Klaus Iohannis și alte cadouri, cum ar fi, de exemplu, instituirea funcției de Primă Doamnă pentru Carmen Iohannis, funcție binecuvîntată cu un salariu baban, cu un Palat în care să stea și, mai ales, cu un întreg aparat plătit de la Buget?
Nu-i așa, că Klaus Iohannis ne-ar oferi și alte minuni?
Cum ar fi de exemplu cea de a da interviuri și presei românești nu numai presei străine.
Sau cea de a sta la sfat cu poporul și altfel decît pe Facebook.
Imaginați-vă ce s-ar fi întîmplat dacă Guvernul ar fi mărit doar salariile premierului și ale Guvernului.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

62 comentarii pentru articolul „Gîndul de vineri, 10 iulie 2015”

 • A FOST IMTELEGRE LA GUVERN doar a explicat si contrazis pe Ponta d-l Oprea ,Apoi nu traieste d-l PRESEDINTE numai di bani aia ?

 • Ce putin timp a trecut de cind VeVe , Rovana & altii nu erau siguri ca economia Romaniei va ceda sub presiunea maririi alocatiei copiilor la 82 ron!

 • Aici,acum,Cristoiu are dreptate! In cine sa mai crezi in tara asta???

 • Tastatura mica spre meschina iar palma cat lopate minerului din sindicatul lui cozma miron.

 • In sfarsit ctpopescu si ion cristoiu fac echipa la gandul. Cand nici cu gandul nu gadesc fudulii astia nascutzi din gaina incs vie.n supa fac legea in jurnalism.

 • GOOol inscris de PONTA asa e in politica . PRESEDINTELE SA SE OCUPE DE PROBLEMELE MAJORE ALE TARII SI CETATENILOR : CONSTITUTIE, INVATAMANT CA STIE DOMENIUL DIN INTERIOR , POLITICA EXTERNA PUTIN MAI INDEPENDENTA SI MAI CURAJOASA FATA DE STAPANII EXTERNI CARE NE INDICA CU CINE SI CE SA NE JUCAM ETEC. SA LASE POLITICA PARTIDELOR ,SA CONLUCREZE CU GUVERNUL SPRE BINELE NOOOOSTRUUUU ! DACA LA ALEGERI NU IESE NOUL pnl CE FACEM ? INCEPEM IAR LUPTA DE GHERILA SA FACEM HACHITELE ALINUTEI SI PRESEDINTELUI? UN OM DE STAT PUTERNIC LUCREAZA CU MATERIALUL LIVRAT DE POPOR , UN VREA GASCA LUI ! AUTOMAT TE INTREBI DE CE ? RASPUNS :ASA VREA GASCA CARE TE-A FACUT PRESEDINTE !!!!! SA NU MAI PERMITEM ASA CEVA , SA-I SCHIMBAM PANA AVEM NOROC SI NU .

 • http://mafia-padurilor.blogspot.ro/2015/07/oprirea-definitiva-exportului-lemnlului.html Daca tu si prieteni tai sunteti deacord sa fie elaborata o lege care sa opreasca definitiv export lemnului si repatrierea profitului din industria lemnului pt cel putin 15 ani atunci faceti share si dati like la acest document OPRIREA DEFINITIVA A EXPORTULUI LEMNULUI SI REPATRIERE PROFITULUI DIN INDUSTRIA LEMNULUI PENTRU CEL PUTIN 15 ANI

 • Victor Ponta daca vrea sa arata ca este barbat politic adevarat in acest moment cand este in carja poate sa dea o ordonata care sa intarzica definitiv export de masa lemnoasa si expropriere a profitului pentru cel putin 15 ani Avand in vedere ca acest mensaj a fost publicat in zeci de grupuri private si circula cu o viteaza diabolica milioane de romanii astepata sa vada ordonanta

 • O:)….!!! __ Buna; vreau sa faceti publice aberatii ale justitiei, de la Arad si Curtea de Apel Timisoara….dosarul acum este la ICCJ iar instanta a ramas in pronuntare din 12/03/2015 _ sala P8 / complet C10 _ dosar nr 1326/59/2014 _ dar pina azi nu am primit nici un raspuns !!
  ___ PENTRU EI MORTII SI VII SINT ACELEASI PERSOANE………….!!!! –>> DOSAR 591/P/2013 – >> PROC. GHIMIS ADRIAN SI PRIM. PROC. ION BRASOVEANU DE LA P.C. A. TIMIS SI JUD. CAM. PRELIMINARA ANA NACU DE LA C. A. TIMIS…….!!!!!!!! _____TRANSMITEREA IN FORMA REPETATA DE DATE FALSE IN PROGRAMUL „REVISAL” „ESTE DIN GRESEALA” ……..NU FAPTA PENALA…………!!!!! –>> DOSAR 5412/P/2014 _ P.J. ARAD PROC. EMANUEL HAU …..AM PROBE / ACTE………!!!!

 • Negustorului de copii i s-a intors Seful din Serai ! Negustorul s-a dat rotund numai cat Plagiatorul Mincinos era ascuns dupa cires sa nu-l salte DNA.Acum, cand Plagiatorul Turcitul s-a intors ca sa fie arestat, Negustorul de copii a luat pozitie de drepti si respecta ordinele intocmai si la timp.Daca ar fi fost un presedinte adevarat, i-ar fi spus Plagiatorului Mincinos sa-si rezolve mai intai problemele in justitie si apoi va fi repus in functie.Tara functioneaza foarte bine fara un urmarit penal.PERFECT ! FARA EL ! Dar asta nu se putea intampla, pentru ca Negustorul este doar o marioneta nu un presedinte.

 • I-au ghicit pretul corect lui KWJ si si-au batut din nou joc de el! …

  • Daca esti un postac platit lasa-te pagubasa, esti slaba pentru a intra in comentarii de acest nivel

  • Ma faci sa rad, Viorica! 😀 Cu pofta! 😀 Toti cei care au alta parere decat a ta sunt „postaci platiti”? Nu exista oameni cu opinii proprii si carora sa nu le placa nici KWJ nici ponta? Argumente ceva ai, sau tot ce ai de facut e sa arunci cu laturi in tot ce misca pe-aici?

 • ma intreb pensile celor care am muncit 37 dr ani si avem 436 lei cind le mareste? ,……..ca sa nu fim nevoiti sa furam………..?

  • Scuze, dar la 37 de ani munciti sa ai 436 lei pensie si avand in vedere principiul contributivitatii. inseamna ca ai muncit la CAP sau cu munca la domiciliu… M-am saturat de vaicarelile astea semidocte!

 • ,,Ia-i Doamne capra vecinului şi dă-ne-o nouă astăzi… şi ne iartă nouă greşelile noastre!’’

 • D-le Cristoiu, un vechi proverb romanesc spune : Banul ii da limba celui ce n-are.

 • Le-a taiat Ponta elanul acum cateva minute. de acum mai abitir vor sa-l dea jos. Toate bune Dl Cristoiu.

 • sa-si foloseasca toti banii pe ce gandesc eu…..asta le doresc si asa sa fie.

 • Cert e ca am ;luat o mare plasa, multi au cazut in plasa „politica altfel”(acum vedem ce intelege prin „altfel” iar unii l-am votat doar ca sa nu il avem pe Ponta presedinte.

  • Eu nu l-am votat, am simtit in interiorul meu ” felul de a fi” a acestui om dar sincera sa fiu nu la nivelul la care se dezvaluie ca este, intrece orice masura realitatea.

  • Asa se intampla Viorica atunci cand reactionezi la primul imbold, trebuia sa stii ca barbatii pe masura ce cresc in inaltime intra in criza de piele.

  • Nu cred ca a fost vorba de „primul imbold” ci de ultima solutie! Nu am avut de ales! Sau sugerezi ca era mai bun ponta ca presedinte?

  • decit iohanis?da,cred ca era mai bun ponta cel putini pina acum a dovedit ca ii pasa de noi lui iohanis ii pasa de el personal si de prima doamna,avar si inclin sa cred acum si treaba cu copii vinduti pentru bani

  • Carmen Pavel, tin sa-ti precizez ca nu era vorba de „nu am avut de ales”. D-na Carmen nu-l poti compara pe Iohannis cu Ponta din nici un punct de vedere.Iohannis este o fiinta lipsita de umanitate, de empatie, o creatura fara constiinta, si cu exceptia faptului ca baga batul atat prin gardul guvernului, cat si a parlamentului, scrie carti (daca el le scrie ?) face excursii cu sotia sa, pentru Romania si pentru romani nu a facut nimic doar zanzanie, pe cand Ponta a facut foarte multe.

  • Am inteles… Sa incep o discutie cu voi e o cauza pierduta deja. Adio! 🙂