Miercuri seara, la emisiunea România 9, asistînd la întîmplările incredibile din PSD, Ionuț Cristache a exclamat:
Credeam că le-am văzut pe toate în viața mea.
Ionuț Cristache are 29 de ani.
Păi, ce să zic eu, care am 69 de ani, și care chiar c-am văzut atîtea în viața mea, de la ieșirea atotputernicului Nicolae Ceaușescu din TAB pînă la monitorizarea în dormitor a fiicei fostul președinte la ordinul celei pe care tatăl fiicei a făcut-o dintr-o mediocră procuroare de Ocol ditamai procurorul general?!
Cum dracu vine asta?
PSD depune Moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern!
Cum va suna titlul Moțiunii?
Cumva, Guvernul PSD – ALDE – un guvern de Bandiți?
Marţi seara, la emisiunea România 9, semnalam faptul incredibil că o decizie de o asemenea importanţă – răsturnarea propriului Guvern – nu e explicată convingător opiniei publice.
Să fim bine înţeleşi!
Criza politică declanşată de retragerea sprijinului politic Guvernului nu e o chestiune personală a lui Liviu Dragnea şi C.P. Tăriceanu, nu e nici măcar o afacere internă a PSD.
E o chestiune de interes național. E o chestiune care vizează România și nu latifundiile din Brazilia ale lui Liviu Dragnea.
Chiar și dacă Sorin Grindeanu ar fi acceptat să demisioneze asumîndu-și postura de știucă din heleșteul privat al lui Liviu Dragnea, tot s-ar fi produs o criză politică.
Răsturnarea propriului Guvern e o operaţiune cu multe momente riscante nu numai prin raportare la jocurile făcute de Klaus Iohannis, dar şi prin raportare la România.
Orice schimbare de Guvern, mai ales unde ea are loc nitam-nisam, produce grave perturbări în funcţionarea Statului, creează instabilitate, afectează interesele naţionale, loveşte în viaţa cetăţeanului obişnuit.
Prin urmare, o asemenea decizie trebuie explicată în primul rînd tuturor cetăţenilor României, pentru că Guvernul e al României şi nu al lui Liviu Dragnea.
Miercuri seara, istoria postdecembristă a înregistrat o premieră:
PSD și ALDE au decis retragerea sprijinului politic propriului Guvern!
Așa cum am mai scris, indiferent de motivele de culise, un partid e obligat de minimul bun simț să justifice temeinic, în fața opiniei publice o asemenea deciziei, declanșatoare de Criză politică majoră.
Măcar de ochii lumii.
Se pot invoca noi şi mari exigenţe, ivite dintr-o nouă situaţie internaţională a României, cum a făcut Emil Constantinescu în 12 decembrie 1999.
Se pot invoca demonstrații de protest, greve, declarații ale Puterilor Garante, puneri sub acuzare ale premierului sau ale întregului Cabinet.
Dintre toate motivele, Liviu Dragnea a impus CexN pe cel mai aiuritor:
Guvernul PSD-ALDE a guvernat catastrofal.
În interesul românilor (bla, bla) trebuie să-l dăm jos și să punem tot un guvern PSD-ALDE.
La talk-showul de marţi de la România 9, Liviu Dragnea a avut un apărător în persoana lui Răzvan Savaliuc, de la Luju.ro.
Răzvan Savaliuc se hrănește din iluzia că Liviu Dragnea e un Făt Frumos-fiul iepei împotriva Statului Paralel.
Confratele meu mai tînăr a fost de acord cu mine că o astfel de decizie trebuie argumentată public, temeinic. O să vedeţi mîine seară, după şedinţa CExN! ne-a zis Răzvan Savaliuc, presupunînd că după ședință Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu vor rupe gura tîrgului cu explicarea deciziei.
Şi-a venit Conferinţa de presă a celor doi Liviu Dragnea şi C.P. Tăriceanu.
I-am urmărit pe cei doi cu maximă atenţie din studioul emisiunii România 9.
Am citit şi recitit apoi stenograma Conferinţei de presă.
Nu mi-a venit să cred ochilor.
Şi Liviu Dragnea şi C.P. Tăriceanu îşi atacau propriul Guvern cu argumentele şi înverşunarea unor lideri ai Opoziţiei.
C.P. Tăriceanu a ajuns să critice dur Guvernul PSD-ALDE pentru accentul unilateral pus pe consum.
Asta după ce însuși Liviu Dragnea a impus Guvernului aberația populistă cu trenul pe gratis pentru studenți.
Asta după ce n-a fost seară în care Olguța Vasilescu să nu facă ochișori la posturile tv de casă ale lui Liviu Dragnea pentru a ne anunța o nouă creștere de salarii.
Asta după ce Gabriela Firea a anunțat că Primăria București acordă tabere gratuit tuturor studenților din București, inclusiv celor ai căror părinți ar putea cumpăra toate taberele din România, cu studenți cu tot.
Punctul culminant al delirului treaz l-a atins Călin Popescu Tăriceanu printr-o declarație demnă de a fi plasată la loc de frunte în istoria neghiobiilor spuse în direct și la oră de vîrf:
„Sîntem conştienţi că există o discrepanţă majoră între percepţia publică generală şi, probabil, majoritară, legată de performanţa guvernului şi a primului ministru şi realitate. Percepţia publică părea să fie una mai degrabă pozitivă asupra activităţii guvernului şi a primului ministru.”
Aşadar, unul dintre liderii Coaliţiei de guvernare semnalează public un adevăr. Şi anume că Guvernul PSD-ALDE are o imagine publică bună. Ea e confirmată şi de cei 52% ai PSD-ului din recentul sondaj. Da, spune însă unul dintre lideri Coaliției aflate la Putere, dar aceasta e o iluzie. În realitate, Guvernarea noastră e catastrofală!
Dincolo de faptul că această politică i-a fost impusă Guvernului chiar de PSD şi de ALDE, astfel de critici s-au auzit pînă acum doar dinspre Opoziţie.
Să zicem c-aş fi fan Liviu Dragnea.
Mai mult ca sigur, oprit pe stradă şi întrebat de cetăţeni de ce vrea Liviu Dragnea să dea jos propriul Guvern, ar trebui, ca presupus fan al preşedintelui PSD, să am un argument.
Unul, nu mai multe.
Un argument însă prin care să-l conving şi pe nea Gigel că Guvernul trebuie răsturnat.
Nici Liviu Dragnea şi nici C.P. Tăriceanu n-au oferit cetăţenilor României un argument convingător, un singur argument măcar, că declanşarea unei operaţiuni unice în postdecembrism – Răsturnarea propriului guvern – merită asumarea tuturor riscurilor. Şi Liviu Dragnea şi C.P. Tăriceanu au fost obligaţi să recunoască adevărul că percepţia publică e pozitivă în privinţa Guvernului.
Păi atunci de ce atîta efort de a-l schimba?
Iată unul dintre argumentele capitale ivite din mintea de Teleorman a lui Liviu Dragnea:
„Nu au reuşit să stabilească nişte relaţii care să fluidizeze circuitul documentelor între ministere”
Așadar, aruncăm România într-o Criză politică majoră, punem la îndoială stabilitatea internă, pe motiv că miniștrii n-au fluidizat circuitul hîrtiilor între ei!
Călin Popescu Tăriceanu – şi mai penibil decît Liviu Dragnea – ne-a explicat cum ar fi condus el Guvernul în locul lui Sorin Grindeanu.
N-am nici o îndoială (şi voi scrie despre asta!), că brusca declanşare a Operaţiunii Răsturnarea Guvernului îşi are temeiuri în altceva decît în Raportul de evaluare.
Numai că minimul bun simţ cerea ca măcar de ochii lumii să se înfăţişeze de către cei doi argumente cît de cît convingătoare.
Prestaţia celor doi a fost jalnică.
Liviu Dragnea a ajuns pînă acolo încît a putut susţine că intenţia n-a fost retragerea sprijinului politic, deşi C.P. Tăriceanu l-a dat de gol, anunţînd asta, înainte de a se încheia ședința CExN al PSD.
Absenţa argumentelor, şovăielile, ambiguităţile îşi au explicaţia în surpriza provocată de Sorin Grindeanu.
Așa cum s-a văzut pînă acum Liviu Dragnea e un brav căcăcios de Teleorman.
De aceea, Liviu Dragnea nu și-a asumat niciodată în mod public o decizie bărbătească .
Întotdeauna făcut în așa fel încît alții să-și asume riscul.
În cazul Ordonanței 13 l-a împins pe Iordache să-și asume riscul.
Chiar și în cazul actualei Crize, el se ascunde după fustele însumate ale Gabrielei Firea și Olguța Vasilescu.
Cînd a pornit campania de dărîmare a Guvernului, Liviu Dragnea era convins că Sorin Grindeanu va demisiona.
Fie ca soldat credincios al Partidului Neocomunist, fie ca mituit cu o funcție.
Totul părea ușor și pe placul căciosului.
Sorin Grindeanu demisiona.
El, Liviu Dragnea, ieșea la televizor și jura că n-are nici un amestec în asta, c-a fost decizia premierului, că el îl iubește pe Sorin Grindeanu.
Sorin Grindeanu n-a intrat în jocul ticluit de Liviu Dragnea.
Pentru prima dată în istoria Partidului neocomunist numit PSD, un lider, numit premier de partid, n-a executat fără crîcnire ordinele Găştii din fruntea PSD.
Întreaga operaţiune s-a bazat pe convingerea că Sorin Grindeanu demisionează.
N-a fost aşa.
Fie şi din nevoia de a ieşi demn din scenă, Sorin Grindeanu nu i-a îndeplinit lui Liviu Dragnea hachiţele.
Prestaţia lamentabilă a celor doi – Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu – a fost urmarea spaimei că nu le-a ieşit, că va fi nevoie de Moțiune de cenzură.
Adevărata Lovitură a fost primită de cei doi prin Conferinţa de presă.
Transmisă în direct, urmărită de întreaga ţară, conferinţa de presă a avut un efect catastrofal pentru cei doi.
Păstrînd proporţiile, Conferinţa de presă a lui Liviu Dragnea şi C.P. Tăriceanu ne-a amintit de Conferinţa de presă din 19 august 1990 ţinută de Puciştii de la Moscova.
Transmisă în întreaga URSS, conferinţa a dezvăluit tuturor imaginea celor cinci inşi, în frunte cu Ianaev, cărora le tremurau mîinile.
Unii au spus că din cauză că erau beţi.
Eu cred că din altă cauză: îşi dădeau seama c-au făcut-o de oaie!
Nu se așteptau ca Puciul să nu le iasă.
Fuseseră asigurați de Regizori că le va ieși!
Și acum erau morți de spaimă la gîndul că nu știu ce să mai facă.
Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu sînt varianta bucureșteană a puciștilor de la Moscova.
Fără a fi beți însă!
Buna seara,
Domnule Cristoiu, va mai aduceti aminte de „coruptia ucide”? Cum un eveniment pe cat de inspaimantator pe atat de mult folosit ca instrument politic! A marcat inceputul sfarsitului lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, Florian Coldea, Sebastian Ghita si probabil si altii.
Eu traiesc in Marea Britanie si chiar in aceste zile drama care a avut loc la Colectiv se repeta pe o scara mai larga – si nu in Romania (unde „Coruptia Ucide”) ci in Londra. O cladire de locuinte sociale de 24 de era he din cel mai scump cartier Londonez a luat foc si a ars pana sus in mai putin de 2 ore. Deci o cladire turn de 24 de etaje.
Incerc o comparatie cu Colectiv:
1. Incendiul a inceput noaptea, cam miezul noptii.
2. Pompierii nu au putut avansa mai mult de etajul 12, iar nimeni nu stie nimic despre cate suflete erau in casele lor de la etajele 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 (10 apartamente pe nivel) cu exceptia faptului ca nu exista supravietuitori
3. Deja sunt 30 de victime, toata lumea se asteapta la un numar mai mare iar oamenii revoltati deja protesteaza acuzand autoritatile ca intentionat nu fac publice informatiile cu privire la numarul victimelor si se speculeaza minim 50 de copii si minim alti 100 de adulti
4. Cladirea turn nu a fost protejata cu panouri ignifuge ci doar cu panouri tratate cu o solutie speciala impotriva focului deoarece costul a fost mai mic (1 panou ignifug = £24 iar 1 panou tratat cu solutie speciala = £22)
5. Serviciile de urgenta au ajuns la fata locului in 6 minute
6. Premierul May a anuntat un fond de £5Mil pentru ajutorul celor ramasi in strada, sub cerul liber
7. Supararea oamenilor este centrata pe lipsa de comunicare a consiliului local si pe faptul ca nefiind locatii libere disponibile pentru a-i caza pe toti cei afectati – consiliul ofera solutii in afara Londrei
Cred ca nu e chiar dificil sa facem o comparatie intre cele doua tragedii si, dupa ce ne facem cruce si ne indreptam gandurile catre cei afectati si familiile lor, sa ne intrebam daca si in acest caz a ucis tot coruptia.
Sau, nu coruptia a ucis dar pentru ca prince atat de bine la popor, a fost folosita in mod fals acest laitmotiv in scop politic.
Numai bine!
Dar tu cum ai comenta despre faptul ca esti un imbecil…si ca apartii cu preponderenta abisului?
Așa vorbesti cu … maestrul, … fă, margareto ?
Nu ești cam … ‘curios’, iepurashule ?
Domnule Cristoiu, intrutotul de acord cu analiza dumneavoastra, in ce ma priveste imi permit sa evoc si prestatia domnului Grindeanu, care nici ea nu mi s-a parut prea departe de a domnilor Dragnea&Tariceanu … Daca acestia s-au comportat ca niste boxeri electrocutatzi de un upercut ucigator, domnul Grindeanu si-a dovedit mediocritatea ce l-a facut eligibil pentru functia de prim – vataf de mosie … din punctul meu de vedere, principial si teoretic vorbind, speta supusa dezbaterii trebuie judecata in cheie politica si nu constitutionala, iar aici domnul Grindeanu a picat examenul, intrucit nu a dovedit onoare – retragerea sprijinului politic de catre partidul care te-a desemnat este criteriul care trebuie sa prevaleze si nu procedura constitutionala … normal ar fi fost ca domnul Grindeanu sa isi mobilizeze echipa guvernamentala si sa se bata in Cex, sa traga toate gloantele(argumentele … ) care sa intoarca balanta sau, in situatia in care jocurile erau facute, sa isi depuna mandatul cu fruntea sus si cu constiinta eliberata … asa, a preferat sa deschida un joc politic dezastruos pentru tara si PSD, sa mestece cuvinte care deja nu mai erau ale lui, sa debiteze cu gratie ineptii si sa deschida un razboi din care cu certitudine el va avea soarta raposatului (politic) Zgonea … oricum, lasind la o parte desfasurarile de pina acum, se intrezareste o intriga subterana care poate explica deranjul … e de vazut!
Dragnea il schimba pe Grindeanu asa cum Iohannis l-a schimbat pe Coldea: ca sa arate ca el e seful. Romania are practic sefii astia doi, care au nevoie de gesturi de astea de autoritate din cand in cand. Nu e nimic personal la fazele astea.
Diferenta e ca Grindeanu se face ca nu intelege. Daca stingea lumina si pleca in secunda 1, arata ca are stofa de om politic.
Asa…e ca in bancul ala cu daca stau zice ca-s curva, daca fug zice ca-s proasta, mai bine fug un pic si ma-mpiedic vad io cand
Ce opinie aveți despre sloganul „Onoare intelectualilor !”, adaptat vremurilor actuale , însă amintind de cele de odinioară ?
Orgoliul te ridica foarte sus cu un singur scop: nu cumva sa rateze sa te distruga cand te prabusesti 😛
Asta li se intampla tuturor asa zisilor lideri politici ai Romaniei, in intreaga ei istorie! Si in istoria altora e la fel 😀
😛
Maestre, Razvan Savaliuc e un derbedeu de presa provenit dintre mercenarii de la Ziua, ai penalului Rosca Stanescu. Ce conteaza ce crede unul ca asta si web-siteul lui de duzina care a fost alimentat cu bani de alti penali- Tariceanu si Dracnea pe perioada alegerilor? 💡