România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

Gîndul de vineri, 16 martie 2018

PNL sau viziunea bolșevică asupra presei

Un clișeu de istorie literară spune că opera capătă la un moment dat un destin propriu, care scapă minimului control al autorului.
Vineri, 9 martie 2018, i-am luat lui Sebastian Ghiță, la Belgrad, un interviu de patru ore, cerut de Evenimentul zilei. Dan Andronic, în calitate de director al ziarului, devenit producător, a manageriat întreprinderea jurnalistică. Prin ziar, el a cumpărat bilete de avion, a luat locuri la hotel, a negociat cu Sebastian Ghiță (n-am mai vorbit cu Sebastian Ghiță la telefon dinainte de plecarea sa din țară) și mai ales m-a însoțit la Belgrad. M-a însoțit nu numai pentru că interviu era pentru Evenimentul zilei, ci și pentru că, în orice călătorie în străinătate, prefer să fiu îndrumat în chip dictatorial. I-am zis și lui Dan Andronic, în clipa cînd mi-a cerut interviul, că nu merg la Belgrad decît însoțit de el pe post de îndrumător. Pentru acest interviu m-am pregătit în stilul meu nătîng (nătîng pentru că nu-i rentabil) citind și fișînd despre Sebastian Ghiță cam tot ce s-a scris despre el mai important în presă.

Am scris și am tras la imprimantă aproape 50 de întrebări pe care urma să le pun lui Sebastian Ghiță. Fiecare întrebare era urmată de două pagini cu date, declarații, în legătură cu întrebarea. Așa cum au văzut telespectatorii, Sebastian Ghiță o lua din cînd în cînd razna sau încerca să mă aburească. O experiență de 20 de ani de interviuri în direct m-a învățat că singura formulă de contracarare a acestui nărav e documentul pe care trebuie să-l ai în dosar. Cînd vezi că interlocutorul vrea să te ducă cu preșul, scoți imediat documentul. Interviul a fost înregistrat de un operator (printre cei mai bun din audiovizual) de la România Tv. Dînd curs condiției puse de mine, deși înregistrat, interviul s-a desfășurat șnur, ca și cum ar fi fost în direct. În noaptea dinaintea interviului, deși luasem cu mine Memoriile lui von Manstein, cuceritorul Sevastopolului în Campania din Est, avînd sub comandă și unități românești, am recitit întrebările și paginile cu date. Cînd am încheiat interviul, am răsuflat ușurat. De la Sebastian Ghiță mă puteam întoarce la von Manstein. O dată încheiat interviul, el a devenit o operă jurnalistică. Și asemenea oricărei opere, el a căpătat un destin propriu.

Am abandonat preocuparea față de interviu, nu numai pentru că el a intrat în proprietatea Evenimentului zilei, dar și pentru a mă întoarce la lecturile mele. Împărțirea interviului în episoade, difuzarea lui la trei televiziuni de știri, campania de publicitate n-au nici o legătură cu mine. Spun asta din strict interes de istoric al presei. Singura mea preocupare din după-amiaza lui 9 martie 2018 a fost dacă operatorul a ajuns la București, la post cu caseta. Le spuneam lui Sebastian Ghiță și Dan Andronic – glumind – că preocuparea mea izvorăște din întîmplarea cu caseta care a dus la căderea regimului coloneilor în Grecia, în iulie 1974, după instalarea sa de către CIA în 1967. Studenții de la Politehnică, studenții protestatari, se agățaseră de poartă ca să nu intre tancurile, să spargă mișcarea de protest. Tancurile n-au ținut cont de asta. Au intrat prăbușind poarta peste studenți. De la fereastra hotelului de peste drum o echipă de la o televiziune occidentală a filmat tragedia. Aflînd că cineva a filmat scena, armata s-a pus în mișcare pentru ca nu cumva caseta să ajungă peste graniță. În ciuda acestor zbateri, caseta a trecut granița, a fost difuzată și în urma difuzării regimul coloneilor a căzut, lăsat din brațe de americani în urma uriașei presiuni internaționale.

După interviu, Sebastian Ghiță și Dan Andronic m-au avertizat că mulți pantaloni, cu sau fără vipușcă, tremură la București la gîndul că materialul va fi dat publicității. Scutit de vanitatea de a crede că presa poate să provoace fie și o adiere prin birourile celor care conduc România din umbră, nu i-am crezut pe cei doi. Știam că una dintre diversiunile executate de Unitățile militare din presă constă în șmecheria cu Știrea care nu există. Dezvăluirile lui Vlad Cosma de la Antena 3, deși cutremurătoare pentru adevărul despre abuzurile Binomului SRI-DNA, au fost trecute cu vederea de UM ale Diviziei Presă. Eram sigur că așa se va întîmpla și cu interviul. Agitația vecină cu isteria care a lovit Digi Tv, Realitatea Tv, Ziare.com și alte gazete de perete de la intrarea în cazărmi, m-a contrazis. Dezvăluirile lui Sebastian Ghiță, care se vor întinde pe mai multe episoade, au făcut să tremure mulți pantaloni și să asude multe moletiere.

O anume Dorina Rusu, despre care nici acum n-am aflat dacă în afară de a fi văduvă de politician celebru, mai are și o altă profesie, a cerut CNA nici mai mult nici mai puțin decît să se autosesizeze în chestiunea Conspirației care a fost transmiterea simultană la mai multe televiziuni a primei părți a interviului.
Se vede că distinsa e la bază tractoristă și nu ziaristă.
Interviul e proprietatea Evenimentului zilei. Ziarul l-a oferit pe gratis tuturor televiziunilor de știri.
Cu excepția UM Digi Tv și Realitatea Tv, televiziunile de știri l-au preluat fără să clipească.
De ce?
Păi cum să nu dai 40 de minute de interviu cu Sebastian Ghiță intervievat de Ion Cristoiu care nu te costă nimic?
În alte părți, Evenimentul Zilei ar fi vîndut interviul pe bani buni la televiziune iar pe mine m-ar fi plătit regește pentru el.
Pentru acest interviu Evenimentul zilei nu mi-a dat nici un ban.
Ba chiar, la un moment dat, am fost cît pe-aci să-mi plătesc eu hotelul la Belgrad.

Nu știu ce efecte vor avea dezvăluirile lui Ghiță pentru democrația noastră pe termen lung.
Pe termen scurt știu însă sigur că difuzarea primei părți a avut un efect neașteptat de benefic pentru democrația de la noi:
A denunțat, ca o hîrtie de turnesol, viziunea bolșevică asupra presei a PNL, zis și partidul lui Ionel Brătianu.

Prin vocea unui personaj controversat (acuzat printre altele de plagiat) fostul ministru USL-ist al Culturii, Gigel Știrbu, PNL a convocat la Comisia de Cultură a Camerei Deputaților pe Doina Gradea, directorul general al TVR.
Motivul?
TVR a difuzat miercuri seara prima parte a interviului lui Sebastian Ghiță.
Formularea din adresă spune totul despre viziunea bolșevică a PNL asupra televiziunii publice.
Ea pleacă de la teza potrivit căreia difuzarea interviului a fost rodul unei decizii luate de conducerea TVR.
În realitate, nu TVR a difuzat interviul, ci una dintre emisiunile de publicistică ale postului public.
Cum am fost într-un fel implicat în afacere, pot depune mărturie că inițiativa i-a aparținut exclusiv lui Ionuț Cristache.
Și nu pentru că Ionuț Cristache ar fi, cum bat toba UM din presă, un om al penalilor, al infractorilor, ci pentru că a venit la TVR cu ambiția tipică oricărui jurnalist profesionist de a obține exclusivități, de a da lovituri de presă. Așa se explică de ce Ionuț Cristache a invitat la emisiunile sale personaje din întreg spectrul politic – de la Victor Ponta pînă la Tudor Barna – sau personaje controversate precum Elena Udrea sau Florin Bădiliță. Mult timp Traian Băsescu a refuzat să vină la emisiunea lui Ionuț Cristache, păstrînd amintirea că tînărul jurnalist lucrase la Antena 3. Sînt martor al luptelor duse de Ionuț Cristache pentru a-l avea invitat pe Traian Băsescu, deși prezența acestuia risca să-i aducă ziaristului beșteleli în direct de la fostul președinte. Numai eu știu de cîte ori m-a bătut la cap Ionuț Cristache să-l conving pe Traian Băsescu să vină la România9.

Miercurea sînt de regulă invitatul emisiunii România9. Miercuri, 14 martie 2018, Ionuț Cristache avea un uriaș atu întruchipat de obligația prin contract a subsemnatului de a fi prezent în studio. Ce ziarist adevărat ar fi ratat o asemenea ocazie? Ionuț Cristache, ca să n-o rateze, era cît pe aci să se certe cu mine care eram invitat miercuri seara la România Tv să comentez interviul. Cum adică, nu veniți la mine la emisiune? – mi-a zis el.
Așadar, difuzarea interviului, un gest care a răspuns interesului public, a fost rodul inițiativei unui realizator de emisiune și nu al unei decizii a conducerii TVR.

Incredibila inițiativă a PNL de a cere socoteală conducerii TVR pentru difuzarea interviului trădează viziunea bolșevică, nocivă a unui partid care se pretinde democratic asupra postului public. După PNL, orice se întîmplă la TVR e rodul unor decizii luate în chip dictatorial de directorul general, care director e văzut ca o bielă manivelă a unui partid politic. După PNL, Doina Gradea trebuia să-l sune pe Ionuț Cristache și să-i interzică atît publicarea interviului, cît și prezența mea. Și dacă Ionuț Cristache ar fi refuzat, Doina Gradea ar fi trebuit să ordone scoaterea pe loc a emisiunii lui Ionuț Cristache și înlocuirea ei cu un reportaj despre cum cîntă la mandolină Ludovic Orban sau despre cum se fardează Raluca Turcan.
Nu pot decît să salut libertatea dată de Doina Gradea realizatorilor de emisiuni. Duminică, la emisiunea lui Claudiu Lucaci, am făcut țăndări Congresul PSD. Teoretic, Doina Gradea ar fi trebuit să sune în timpul dezbaterii și să-i atragă atenția lui Claudiu Lucaci să intervină ca să mă pună la punct și evident să laude frumusețea junei de prima bancă a iubitei lui Liviu Dragnea, președintele PSD.

Nu numai la TVR se acordă această libertate salutară redactorilor în materie de politică editorială. Postul public de radio are ca director general un PSD-ist. Cum ascult numai RRA, pot depune mărturie că postul a transmis din Piața Victoriei toate protestele TeFeListe. Aceste proteste erau ilegale. Ce trebuia să facă Georgică Severin? Să-i sune pe cei de la Știri și să le ceară să nu mai transmită informații despre un eveniment peste care nici un ziarist adevărat nu putea trece.

Prima parte a interviului lui Sebastian Ghiță a avut un efect benefic pentru democrație:
Ne-a semnalat cum va arăta libertatea editorială la TVR după ce PNL va ajunge la putere și-l va pune pe Gigel Știrbu director general!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

26 comentarii pentru articolul „Gîndul de vineri, 16 martie 2018”

 • Cernate, dacă pozele de pe Fb cont, sunt … ‘reale’, să știi c-ai fost văzut, azi prin … Militari, pe la ceasurile 2, ale amiezii !

  • Dacă numele tău e real, să știi că ai o reclamație la poliție! Du-te și dă-i UE-a-napoi (exprimarea asta-i înregistrată la OSIM!) lui Petrescu! Că are nevoie!

  • Cernate, nu te ofusca, fiindcă nu te-@ defăimat, nimeni !

   • Așa-i, dar am vrut să previn!

    • Ești bărbat adevărat, si crede-mă, ca nu glumesc , când spun asta ! Indiferent de ‘contrele’, dintre noi !
     Sunt mulţi (multe), pe-aici, care cred ca se ‘plimbă’ pe cat-walk ! ( nu e … pleonasm !)

 • Interviu anemic, dezvaluiri anemice, lipsite de importanta. Introducerea în scena a socrului a mai înviorat putin atmosfera si atât. Ghita nu face de capul lui ceea ce face. Si în exil, el raspunde unor ordine, spune ceea ce i se cere sa spuna. Teatru ieftin, actori lipsiti de talent …

 • Interviul acesta de tot rahatul, pe lângă rolul de abaterea atentiei, pe care l-a avut, n-a facut decât s-agite apele, la DNA și SRI !
  Cred că, in loc de revocarea Codruţei, va urmă un val (era să zic … ‘bal’) de dosare si arestări, poate chiar ale persoanelor de pe listă ! Probabil, cei doi ‘autori’ ai interviului, vor suporta oprobiul public, realizând că, de fapt, n-au ajuns la ‘rezultatul’ dorit, ba chiar, au făcut mai mult rău, decât bine !

 • Cernate uite unul mai prost ca tine, il cheama Stirbu.Sa fii fericit cu el, nu esti singur pe lume

  • Hopa! Am un client nou! Bă, agramel anonim, comparația poate fi făcută numai cu voi, ăștia de la subsol!
   Apropo, unde-i virgula după CERNATE? A!, scuze de întrebare, am uitat că ești prost! Boule!
   Și doi, eu nu sunt singur! Sunt cu mă-ta!

   • Bă , Cernate , de unde știu ăștia că ești prost ? O fi chiar așa evident ?

    • Eu pe tine te bănuiesc că le-ai spus! Că n-aveau de unde să știe! Adevărul e că și eu te-am pârât că ești handicapat! Că aveau de unde să știe, dar am confirmat!

 • Inspirat de Postul Mare, Domnul Cristoiu s-a decis, odata intors din „pelerinajul penal”, sa-l imite pe Pilat din Pont.
  Nu, n-a mancat usturoi dar uneori si icrele negre miros. Urat.
  LCK o fi calcat pe becul deontologic, de acord, da’ ca „pretenu’ Ghita” il va deconspira pe Voiculescu, in direct, la antena3, nimeni nu se astepta!? Asta da, „stire”, sau e mai buna cea in care am descoperit cu uimire ca, maestrului ii sade bine ‘la costum”?!

 • Pavel Barbu, bai prostanacule, vezi ca dai link cu secventa de miercuri..twice

  • Hai c-am gasit si partea a doua..un rahat; si Ghita o scalda, tot pentru ca vrea sa o dea la pace cu sistemul..un fel de Alexandru Lăpușneanu

  • Gata prostanacule? ai corectat repede, pe blat, inlocuind postarile, ca sa nu existe urme? Mare caracter!!! 😆

   • Nu am corectat, ci am adaugat si al 2-lea interviu.
    Dar este suficient sa intri pe oricare dintre interviuri si Youtube iti da si celelalte link-uri.

   • Ai sters postarea, dupa care ai postat din nou. Ca sa nu-ti apara ¨edit¨ la doua randuri, si alea luate copy-paste..

 • MULȚUMIRI Maestre !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *