Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

PSD avea nevoie de ca de aer de Moțiunea asta de cenzură. Opoziția i-a făcut pe plac

Moțiunea de cenzură a căzut!
Dezbaterea și votul din 20 decembrie 2018 au fost pentru partidele din Opoziție prilejul unei întreceri pe care nu ezit a o numi Întrecerea majoretelor penibile.
De la PNL pînă la PMP, liderii Opoziție s-au dat în stambă cu gesturi de carnaval și pamflete ieftine.
Tot efortul ăsta de spectacol descins parcă din Scrisoarea pierdută, dacă ar fi fost pus în slujba negocierilor pentru trecerea Moțiunii, ar fi fost mult mai de folos țării.
Sînt însă amănunte lipsite de importanță. Important e că Opoziția a eșuat lamentabil.

M-am numărat printre puținii jurnaliști indepedenți care au luat în serios gestul Opoziției numit depunerea Moțiunii de cenzură. Am ajuns pînă acolo încît să suspectez existența unui plan secret, pus la cale împreună cu Sistemul condus de Klaus Iohannis, prin care parlamentari ai majorității, trecuți peste noapte de partea dușmanului, să voteze Moțiunea, astfel încît Guvernul Dăncilă să cadă.

O luasem razna?
Firește că nu.
Eram printre puținii care tratau cu maximă seriozitate instituția vitală în democrație numită Opoziție parlamentară. Altfel spus, eram printre puținii care vedeam în liderii Opoziției politicieni autentici, dintre cei care fac Istorie. Și politicienii autentici nu acționează la întîmplare, prostește, după cum le dictează visele mai mult sau mai puțin erotice. Ei, politicienii autentici, născuți politicieni și nu făcuți de sergenții majori mesianici, ei înșiși făcuți de Stăpînii din afară Stăpînii României, înainte de a decide o acțiune de importanța unei Moțiuni de cenzură, fac calcule, iau în seamă rezultatele sondajelor de opinie, pipăie realitățile, cum ar spune Nae Ionescu, care ar fi adăugat, realitățile rumânești, au pe masă mai multe planuri, în funcție de dinamica evenimentelor.

Gîndeam astfel despre Opoziție inspirat nu numai de iscodirea Istoriei, din care am reținut lovituri mărețe, planuri geniale de răsturnare a celor de la putere și de preluare a puterii de către adversari, dar și din privirea aruncată asupra contemporaneității, unde politica nu mai e demult doar instinct, ca să nu spun că nu mai e de mult improvizație dictată de efectul unui pahar băut în plus sau de surîsul cu subînțeles al consilierei pe care ai pus ochii, nu mai e de mult amatorism, ci teritoriul abordării științifice, cu instrumentele sociologiei, politologiei, psihologiei sociale.

Dintre toate inițiativele Opoziției depunerea unei Moțiuni de cenzură împotriva Guvernului PSD-ALDE mi s-a părut cea care cerea mai mult decît altele să fie rezultatul unor calcule atente și nu al improvizației.
Moțiunea de cenzură rămîne, potrivit Constituției, principalul, dacă nu singurul instrument prin care un Guvern poate fi răsturnat în afara alegerilor parlamentare. Și cum la noi alegerile anticipate sînt, prin Constituția schizofrenică din 1991, o imposibilitate din punct de vedere practic, Moțiunea de cenzură rămîne singura formulă prin care Opoziția poate ajunge la Putere.

Dar nu numai atît.
Moțiunea de cenzură e și principalul, dacă nu singurul mijloc prin care se poate verifica dacă Puterea mai are majoritatea în Parlament.
Absența unei majorități în Parlament, problemele coaliției majoritare în privința disciplinei de vot sînt grave slăbiciuni ale Puterii. Imaginea unei Puteri care nu mai are putere, altfel spus, nu mai are majoritate, rămîne unul dintre principalele mijloace de luptă ale Opoziției. De aceea, oricît ar părea de ciudat, nu de puține ori cea care-și dorește o Moțiune de cenzură e Puterea. Dacă ea deține majoritatea, dacă se știe stăpînă pe situație în Parlament, Puterea are tot interesul să fie depusă o Moțiune de cenzură. Eșecul Moțiunii de cenzură spulberă toate campaniile de presă ale Opoziției despre pierderea majorității. Pe vremuri, Ion C. Brătianu, cînd Opoziția se străduia să promoveze imaginea unei Puteri care a rămas fără sprijin popular, se retrăgea de la guvernare, provocînd alegeri parlamentare. Cîștigarea lor de către partidul lui Brătianu aducea Puterii un suflu electoral necesar. Instrumentul reconfirmării prin alegeri anticipate se dovedește în multe țări instrumentul prin care partidul de la putere, care le provoacă dinadins, își reconfirmă capitalul electoral și pune Opoziția cu botul pe labe. Cel puțin pentru un timp.

Să ne reamintim cum a justificat Opoziția depunerea unei moțiuni de cenzură.
Joi, 22 noiemebrie 2018, Eugen Tomac, președintele PMP, unul dintre politicienii din Opoziție care-și făcuse un țel al vieții din depunerea Moțiunii de cenzură, declara:

„Acest guvern trebuie să plece. Vedeți că domnul Dragnea vrea să pară sigur, dar nu mai este sigur. A propus să fie înlocuiți 10 miniștri în actualul Cabinet, cînd putea foarte simplu să propună o restructurare guvernamentală și să-i treacă prin vot în Parlament. Nu a avut acest curaj. Tocmai de aceea, cred că sîntem obligați să depunem o moțiune de cenzură. Șanse sînt din ce în ce mai mari ca această moțiune să reușească”.

Asemenea lui Eugen Tomac. Ceilalți lideri ai Opoziției, au justificat depunerea Moțiunii de cenzură prin pierderea majorității de către PSD. Și nu era doar o ipoteză, o presupunere de tip număr la Loto, bazată pe Tragem și vedem ce-o ieși. Era o certitudine. Liderii Opoziției vorbeau pe toate drumurile de negocieri cu parlamentari PSD gata să voteze căderea Guvernului, invocau numărul tot mai mare de parlamentari PSD trecuți în partidul lui Victor Ponta, jurau că UDMR e gata să voteze de partea Opoziției. Pe 19 decembrie 2018 Ludovic Orban liderul PNL, principalul partid de Opoziție, declara presei:

„Noi continuăm pînă în ultimul moment să discutăm cu parlamentari din majoritate, din grupul minorităților. Încercăm să îi convingem. Nu pot să fac o predicție acum. Sîntem în discuții, în negocieri pînă la momentul votului. Noi ne folosim toate argumentele posibile și imposibile. Cred că și măsurile fiscale anunțate și discursul lui Dragnea ar trebui să îi facă pe oameni să înțeleagă că singura soluție este să oprim acest Guvern”.

Moțiunea fusese depusă. Pe 20 decembrie 2018, urma votul. Imaginea propusă de Ludovic Orban e cea a unei Opoziții care negociază intens voturile necesare căderii Guvernului. Desigur, Moțiunea de cenzură, dînd curs tradiției neroade postdecembriste de a transforma Moțiunile de cenzură în pamflete lungi și nesărate, lăsa impresia că Opoziția pariază pe ceea ce Camil Petrescu numea revelațiile în conștiință. Citind textul Moțiunii, parlamentarii PSD și ALDE se loveau cu palma peste frunte și-și ziceau Auleo,! cum de nu m-am gîndit, sprijin un Guvern care trebuie să plece și prin asta contrazic interesul național, ia să fiu patriot și să votez de partea Opoziției! La fel se presupunea și în cazul declarației făcute joi dimineața de Ludovic Orban la Digi 24, zisă și SRI Tv 1, SRI Tv 2 fiind Realitatea Tv:

„După ceea ce s-a întîmplat în ultimul an în România, părerea mea e că cine nu votează azi moțiunea de cenzură este fie mai prost decît Dăncilă, fie mai ticălos decît Dragnea, fie mai nesimțit decît Tăriceanu. Declarațiile mele nu sînt jigniri dar orice om care are ochii deschiși și mintea la purtător, cel puțin după ziua de ieri, poate să înțeleagă că acest guvern duce România în criză, distruge complet orice perspectivă de dezvoltare și riscă să provoace o criză economică care să ducă la înrăutățirea vieții cetățenilor”.

Acestea sînt texte care țin de retorica politică. În realitate și Ludovic Orban știe, cum știe chiar și un guguștiuc într-ale politicii, cum știu și puradeii de la USR, intrați în Parlament ca într-un supermarket de jucării, că nici un parlamentar, nici măcar unul de infantilismul celor de la USR, nu votează împotriva propriului partid dat gata de narațiunile despre interesul național și despre patriotism.

Eram convins, eu cel puțin, obișnuit să iau în serios politicienii, inclusiv pe cei din Opoziției, că dincolo de retorica asta mediatică, se ascundeau rezultatele unor negocieri în urma cărora parlamentari PSD votau pentru Moțiunea de cenzură. Mă îmboldea la asta și imaginea creată de presa de casă a lui Klaus Iohannis, a unui PSD care a pierdut majoritatea în Parlament din cauza lui Liviu Dragnea.

Cum să-mi imaginez eu că liderii Opoziției au depus Moțiunea conștienți că va fi un eșec?
O întrebare firească dacă mă gîndesc că Moțiunea de cenzură a fost depusă de Opoziție la ordinele lui Klaus Iohannis.
Pe 12 noiembrie 2018 președintele dădea semnalul răsturnării Guvern ului Dăncilă:

„Necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democraţiei româneşti care este Guvernul Dragnea-Dăncilă”.

Imediat PNL și USR, partide de casă ale Cotrocenilor, s-au executat depunînd Moțiune de cenzură. La un moment dat, dîndu-și seama de eșecul fatal, liderii Opoziție s-au gîndit să dea înapoi. Klaus Iohannis a intervenit imediat:

„Moţiunea de cenzură este principalul instrument al Opoziţiei în Parlament. Ar fi chiar ciudat să renunţe la acest instrument. Au dreptul o dată pe sesiune să facă moţiune de cenzură şi o vor face. Este un test important şi pentru Opoziţie, şi pentru Putere.”

Acest ordin e dat pe 14 decembrie 2018. Pe 19 decembrie 2018, Klaus Iohannis reiterează pledoaria pentru Moțiunea de cenzură ajungînd să susțină că ea va fi un succes :

„Eu le doresc mult succes şi cred că au şanse bune de reuşită”.

Păi dacă însuși Președintele, presupus a fi cel mai informat om din România, pariază pe succesul Moțiunii, cum să nu cred eu într-un Plan minuțios al Opoziției, într-o serie de fapte bazate pe convingerea că Moțiunea va trece.

Moțiunea n-a trecut.
Pentru PSD a fost momentul de care avea nevoie pentru a dovedi că deține majoritatea. De aceea nu greșim afirmînd că, de fapt, Moțiunea de cenzură a fost depusă de PSD pentru a dovedi că zvonurile despre pierderea majorității parlamentare sînt simple născociri.
Unde am greșit eu prin convingerea că Moțiunea de cenzură ascundea un Plan bine pus la punct de răsturnare a Guvernului?
Am confundat România cu o țară normală.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

18 comentarii pentru articolul „PSD avea nevoie de ca de aer de Moțiunea asta de cenzură. Opoziția i-a făcut pe plac”

 • Despre Raluca Turcan nu se stiu prea multe. Poate din aceasta cauza se da drept Maica Tereza si ataca furibund guvernul, pe Viorica Dancila, etc. Cine este Raluca Turcan si de unde vine. Cu multi ani in urma, cand Teodor Stolojan, prieten apropiat la Fundatiei Soros, amic in toate felurile cu Sandra Pralong, umbla prin tara sa isi faca campanie electorala, ajunge si la Tele M Iasi, insotit de doua fufe lungi vapsite blond si cu mult tupeu. Eram un jurnalist independent, fara vreo dorinta politica anume. Adrian Mogos, avocat si prieten, m-a rugat sa il primesc pe „cap de mort”, ca sa-si faca campanie electorala, gratis, repet gratis. „Cap de mort” a intrat in studiou cu redactorul emisiunii electorale, iar fufele au ramas in sala de protocol, sa-l priveasca la televizor. Dupa vreo cinci minute, fufele si-au aprins cate o tigara, desi era strict interzis. Au iesit in curtea studioului, tragand cu nesat din tigaretele Kent, furioase, tupeiste. Au intrat din nou in sala de protocol. Si-au luat posetele si se indreptau, cu tupeu, in sala de emisie. Paznicul le-a interzis sa intre in emisiune. Fufele au ramas siderate, dupa care au inceput sa injure in fel si chip. Dupa ce emisiunea s-a incheiat si „cap de mort” a aparut din studiou, Raluca Turcan s-a teleportat instant in fata lui Solojan spunandu-i cu sunetul vocii la maximum ce a patit: „Asta nu m-a lasat sa fumez”, „M-a dat afara din sala”, „Nu m-a lasat sa intru la tine (!?) in emisiune”, „Este un mojic”, etc. (am si acum inregistrarea cu toata intamplarea). Teodor Stolojan, zis si „Cap de mort” nu a stat pe ganduri. S-a repezit direct spre mine. Ridicase pumnul drept sa ma loveasca in fata. Norocul meu a fost ca intre mine si bataus s-a bagat Adriam Mogos, altfel individul scelerat m-ar fi lovit. Inchipuiti-va ce scandal monstru s-a declansat din cauza amantei (au urmat multe informatii despre cele doua, dar in mod special despre „cap de mort” si Raluca; de la hotel, noaptea, gemete de placere, etc., deh eram jurnalist). Adrian Mogos a explicat nebunilor pnelisti ca eram propietarul studioului si i-am primit gratuit sa isi faca campanie electorala. Pentru „cap de mort” nu conta. Eram sclavul lui si atat. Si pentru el si pentru „amanta” lui. A vrut sa ma bata pentru ca nu am lasat-o sa fumeze in sala de protocol si sa intre in studiou precum intr-un cort tiganesc. Cand am vazut-o in Parlament, lunga, slaba si zaluda, scotand atata venin impotriva doamnei Dancila, am avut imaginea unei curve care nu a fost platita dupa, iesind cu naframa in bat: „eu sunt cuminte, frumoasa, desteapta, parlamentara, cu dragoste de tara si popor, ce conteaza ca am fost si cu Stolojan” Chiar mai conteaza?
  Pentru conformitate priviti materialul filmat si comparati ce femeie este Raluca si ce sotii sunt cele intervievate la Chisinau.

  • Am mai multe ‘ocservaţii’, de făcut !
   1. Raluca este de mult amanta lui Stolo, fiindu-i ‘prezentată’ de unul dintre patronii de la Tofan Grup, care o știa de pe la … Moscova, de la hotelul Magornaya. Ea atunci era la … ‘studii’ !!!
   2. Ulterior Stolo a ‘angajat-o’ la contabilitatea fabricii Tofan, fosta Danubiana, unde el era un fel de CEO !
   3. Apropia de ‘secvenţa’ Iași, banii la curve se dau … inainte !!!

 • Foaie verde, de cicoare,
  Mai c-aș pune … I O I ! (asta-i pt rebusiști )
  Ian ziceţi, mânca-mi-aţi … NASU’,
  Pleacă AZI, la Sibiu, … sasu’ ???
  Cre’ că-n mintea-i un … INFERN,
  Vrea să vină la … GUVERN,
  Ca să … PREZIDEZE, … IAR,
  C-al’fel, are v’un … COȘMAR !!!
  Ședinţa IE cam … TÂRZIU,
  Trea’ să hie, la … SIBIU,
  Da’, l-o duce … Dobrowolski
  Mai rapid, așa ca-n … POLSKI !!!

 • Moțiune de cenzura, așa e corect; ce-ar fi fost dacă-i spunea muțiune de cenzura – ce de uuri ?!

 • Era de asteptat ca motiunea sa nu treaca, de vina fiind iarasi aritmetica. Planul a existat, fara discutie, dar nu au existat nici parghiile si nici motivatiile pentru a rasturna Guvernul. Cum bresa in zidul de monolit din jurul lui Dragnea s-a dovedit a fi simple zgarieturi, care au fost repede astupate, ce motivatie sa aiba parlamentarii PSD sa-si tradeze propriul guvern? Si ce ar fi castigat maghiarii daca Dancila ar fi plecat de la Palatul Victoriei, mai ales in preajma sarbatorilor si inaintea preluarii presedintiei Consiliului UE? Iohannis este un tip extrem de rigid, cu o inteligenta mediocra si lipsit de imaginatie, incapabil sa vada mai sus de piciorul broastei. Cei care cred ca sasul va mai castiga un nou mandar de presedinte se inseala amarnic. Plasa iau si cei care pariaza pe Tariceanu, Dragnea sau Ciolos. Presedinte va iesi un necunoscut, care sta pe margine si asteapta momentul oportun pentru a-si impune viziunea si programul.

  • pardon, „armetica”, nu aritmetica :D! (m-am inspirat dupa un mare clasic psdist tractorist in viata)

 • Prick Cernat (prick-derogatory term used to sum up the existence of a worthless asshole), dupa ce o comite cu „na-ti luat-o razna¨, reactioneaza ca o mimoza de pension:
  -isi sterge postarea, implicit comentariul lui G.Serban in care era facut de kkt
  -afirma ca postarea era raspunsul, la misto, pt unu´, Radu.. MINCIUNA, atata timp cat incepea cu : ¨Nu va faceti griji, D-le Cristoiu, na-ti luat-o razna¨..
  -mai baga un km de text, plin de greseli, ca, sanchi, asa a fost gandita si bulgareasca aia..
  Bai Garcea, corectorul mulii, esti PATETIC!! Si IPOCRIT! De-acum, cand imparti UE in stanga si-n dreapta, incepe prin a ti-o administra singur, tot te laudai ca faci yoga.
  Life is a bitch, heh? 😛

  • Ba, ce se mai zvarcoleste Garcea: ¨Când am chef, subliniez cu majuscule, când nu, las așa, ca să cadă unii proști în plasă! Desigur, sunt și situații când neglijez majusculele, fără să vreau neapărat, și nu observ la verificare! Ca și situații, în trecut, când, pe fondul grabei și oboselii, am greșit și-am avut bărbăția să recunosc!¨
   Chiar asa ba, idiot infatuat, nici noi nu gresim la virgule, ¨le neglijam, fara sa vrem neaparat¨ 😛 😛

  • Mai (sic) plagiat, nikolo !
   Ce mie (idem) DICK, ce mie (,,–„) PRICK ?
   Oricum, un lucru e cert, că amândoi nu-l avem la ‘inimă’, pe cernat– **at !!!
   Da’, la BURIC, am putea să-l avem, cu FREZA !!!

 • bai serban aka petrescu aka la ba trista. boule, nu raspunzi pentru ca esti prost de bubui si habar nu ai! din aceasta cauza nu raspunzi. asta e clasa voastra de echivalenta, pesedisti cretini. pai bai ****, de fiecare data cand am discutat cu cont fb, ti-ai dat seama ca sunt de alt calibru si ai fugit speriat si te-ai ascuns sub pat, m-ai blocat repede si ti-ai pus mainile la urechi :)))) dar vad ca din cand in cand mai citesti ce scriu pe aici dar nu ai curaj sa raspunzi direct, nu ai niciun argument ci doar injuraturi. bai cacat cu ochi, de injurat poate sa injure orice retardat. eu ti-am demonstrat ca ai fost doctor degeaba, nu ai inteles nimic din facultatea aia, ai invatat ca papagalu’ „pe de rost” fara sa intelegi absolut nimic. bine draq ca ai castigat la loto si nu mai profesezi ca medic, ca nenoroceai pe multa lume. asa ca pune-ti repede la treaba CYP2E1 si mai usor cu wishful thinking …..

 • Articolul este minunat. Opoziția este fin luată peste picior, iar Orban din mare strateg apare la adevărata valoare: „Sică Mandolină”.
  PS
  Jipa și-a revenit. Jipule ți-ai luat xanaxul?

 • Unde dreac e comentariu unde îl înjuram pe Cernat? A dispărut Comentariu! Îl punem vacă sfîntă acu pe Cernat și-l plimbăm pe Magheru cu lanțu de gît? 😀

 • Iar acum dl Ludovic Orban pregătește lista celor care nu au votat pentru răsturnarea guvernului și le face plângere pentru înaltă trădare. Le arată el lor, credeau ei că glumea?!? Au uitat când a fost Dăncilă in Israel, și a plâns-o la parchet de înaltă trădare, mai avea nevoie doar de un judecător intelegător :)))

  • 😛

  • Ce distracție. Pigmeii de la Financial Times cu aere de ziariști l-au declarat pe mumia vie Geoirge Soros ca Omu anului. Spre deosebire de fomiștii de la FT, lumea speră că Soros va fi declarat cît mai repede Prizonierul anului. 😀

  • Cezar Jipa, bă tefelist defect la mansardă, dacă nu înțelegi niște chestii, zi-i lu toanta de măta să te conceapă din nou, cu ajutoru unei eprubete. Realitatea e dinamică, se schimbă mereu, pe cînd tu rămîi zilnic același idiot sinistru. 😆 Cum pielea noatrsă și-a ales Soros toți refuzații la export să exprime „opinii”? 😛

  • Sorosiștii se premiză iar între ei. Ziarul „Der Spiegel” (Germania) și-a cerut scuze ptr „subiectele inventate” (și publicate) ale unui reporter numit Claas Relotius, care tocmai ce cîștigase premiul „Jurnalistul Anului” la CNN (Statele Unite). Sorosismu devine pe zi ce trece un spital de nebuni care a golit piețele de cămăși de forță. Pt Iohannis e cel mai nașpa că ăsta poartă XXL 😆 😆 😆

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *