După România educată și România climatizată, se prefigurează un nou Proiect de țară: Schimbarea becurilor (Ion Cristoiu)

Klaus Iohannis în fața unei urgențe de interes național: Convocarea partidelor la consultări pentru revenirea la scrutinul în două tururi

Joi  seara, la Unde Tv, Robert Turcescu m-a provocat să intru în dialog cu el, prin Skype, despre felul de a fi Preşedinte a lui Klaus Iohannis.
Părerile mele despre Klaus Iohannis se ştiu.
În emisiune, am remarcat, printre altele, impresia stranie pe care ne-o transmit discursurile lui Klaus Iohannis:
Că nu sînt făcute de el, ba mai mult, că nu sînt nici măcar, asumate.
Că sînt texte date de altcineva ca să le citească, şi el se străduie, cu o hărnicie de Cristian Buşoi în campanie pentru Primăria Bucureştiului, să le citească artistic, cu intonaţii de actor pe Scena Căminului Cultural.

Robert Turcescu observa neimplicarea lui Klaus Iohannis în chestiunile fierbinţi, dînd în clocot, ale Actualităţii sau implicarea cu întîrziere.
Ca exemplu de neimplicare am dat faptul că Preşedintele stă cu braţele încrucişate în faţa cele mai mari probleme a Actualităţii româneşti:
Necesitatea istorică, de interes naţional, ca alegerile pentru primari să se desfăşoare în două tururi.

Într-un Gînd anterior, am adus două argumente cruciale pentru revenirea la două tururi:
1) Ar fi singura posibilitate de a scoate din fruntea localităţilor personaje pe care numeroasele mandate de pînă acum le-au făcut identice cu corupţia şi scleroza.
2) Ar fi o şansă pentru partidele mici şi cele nou înfiinţate de a da năvală pe o scenă plitică încremenită de ani întregi în aceeaşi structură deja osificată.

Celor două argumente le mai adaug cîteva:
1) Primarul ales ar întruchipa voinţa unei mari părţi a electoratului şi mai ales voinţa mai multor electorate şi nu doar a unuia singur, şi acela redus.
2) Alegerea într-un singur tur reduce scrutinul local la un exerciţiu de rutină.

Dacă sînt două tururi, perioada dintre ele va fi una de maximă febrilitate electorală, lucru care va spori participarea cetăţenilor.
În actuale condiţii, alegerea în două tururi poate fi promovată doar prin Ordonanţă de Urgenţă.
Dificultatea, uriaşa dificultate în promovarea unei Ordonanţe de urgenţă, stă în faptul că măsura a fost cerută de unul dintre competitori – PNL – şi nu oricum, ci disperat că pierde localele.
Printre alte efecte dezastruoase ale propunerii lansate de PNL se număra şi acesta:
A dat o lovitură mortală posibilităţii de a se reveni la două tururi.

Tembelism pur şi simplu?
Disperare de guguştiuci?
Pe drept cuvînt, Dacian Cioloş a refuzat să dea o Ordonanţă de Urgenţă.
A justificat asta prin faptul că Guvernul e tehnocrat.
Şi dacă era politic Guvernul, Ordonanţa nu s-ar fi putut da.
Şi dintr-un simplu motiv:

Alegerea într-un singur tur a fost rezultatul unui acord politic între principalii competitori:
PNL şi PSD.
La un an de la acest Acord, unul dintre competitori, PNL se trezeşte şi denunţă Acordul cerînd lui Dacian Cioloş să scoată castanele din focul în care le-a vîrît chiar PNL.
Pe drept cuvînt, celălalt competitor – PSD – a devenit suspicios.
Şi totuşi Ordonanţa de urgenţă poate fi dată.

În ce condiţii?
În condiţiile încheierii unui nou Acord politic între partide.
Altfel spus, PNL, PSD, UNPR, UDMR, MP să fie de acord ca Guvernul să dea o Ordonanţă de Urgenţă.

Realizarea acestui Acord cade în sarcina exclusivă a lui Klaus Iohannis.
Acesta trebuie să convoace partidele politice la consultare la Cotroceni pentru a le convinge, în numele interesului naţional să încheie un Acord politic privind revenirea la două tururi.
Pe baza acestui Acord, Guvernul dă Ordonanţă de Urgenţă.
N-o va contesta nimeni la CCR, fireşte.

Şi dacă PSD nu e de acord?
E posibil şi aşa ceva.
Da, dar atunci PSD-ul va pierde, din punct de vedere electoral.
Dacă Preşedintele ar convoca Partidele la consultări, revenirea la două tururi ar parveni în prim-planul atenţiei publice.
S-ar putea ca PSD-ul să nu-şi permită să contrazică în aceste condiţii un curent popular.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

29 comentarii pentru articolul „Klaus Iohannis în fața unei urgențe de interes național: Convocarea partidelor la consultări pentru revenirea la scrutinul în două tururi”

  • Alegerea primarilor intr-un singur tur a fost inventata si promulgata in 2011.Pe vremea sfantului Basescu.Da’ pe vremea aia nu era de „interes national”.Acuma.da.Cu

  • Halo voi ce vreti an nici un an sa va dea totul pe tava de unul singur uitativa si an parti sau nu puteti sa antoarceti capu prima data vedeti lupii care al anconjoara si dupa aceia puteti sa al condamnati pe iohannis sau mai bine luptazi cu lohannis pentru rvenirea Tari asa cum a fost odata nu al mai vobiti atata numai de rau daca asteptati sa faca numai iohannis singu ceia ce vreti si voi stati cu mainele in buzunar o sa mai treca un deceniu pe langa voi ca vantu luptati cu toti cu mic cu mare si numai atunci osa reusiti..

  • Putin i-a bagat in sedinta pe-ai lui privitor la ce se intampla in Moldova,iar Iohannis tace malc!

  • Domnul Cristoiu tocmai a decoperit o noua urgenta de interes national pe care o paseaza repejor pompierului de serviciu Iohannis spre competenta rezolvare. Nu am remarcat ca domnul Cristoiu sa fi fost atat de alertat atunci cand legea a fost votata in parlamentul creator de crize al Romaniei. Cat e de greu oare sa fii rezonabil in presa romaneasca?

  • Ciolanis este primul bresedinte care va fi demis si asta cu cit mai repede ci atit mai bine.

  • Draga domnilor,”si melcul tsusti de langa noi”…asa ca…nu va mai stresati sa-l prindeti,ca -i neam d-al lui Conrad Hass (da’n Ard eal)Hi-hi… ;)…si sa nu va mai uitait dupa alte aparitii ciudate:”MISTERIOASA RACHETĂ. Primăvara lui 1962. La Sibiu ajunge Doru-Dimitrie Todericiu, pentru a studia un manucris aflat la Arhivele Statului şi pe care cercetătorii nu apucaseră pînă atunci să îl cerceteze în amănunt şi ca atare nici nu bănuiau ce descoperire epocală se afla în acesta. Era vorba de notiţele lui Conrad Hass, un guard austriac care trăia în aceea epocă la Sibiu şi care a condus şi Arsenalul din oraş. Manuscrisul de la Sibiu, indexat sub titulatura Varia II 374, era de secole în arhivă, catalogat drept manuscris ce conţine probleme de pirotehnie şi balistică-artilerie. Planurile rachetei de la Sibiu sînt considerate de specialişti ca fiind baza creării rachetei moderne în trei trepte”…

  • asa e, pe langa faptul ca e apatic si inert. mai e si completamente incompetent, nici macar o minima cultura generala… perfecta marioneta au gasit astia 🙂

  • Maestrul savarina Klaus e bun de avocat. Lasa pe drumuri tinerii, mai ales pe mediatoare Gorghiu..

A apărut „1990- Ce se ascunde dincolo de evenimentele din 13,14 și 15 iunie? ”. Primul volum din seria Ion Cristoiu – istoricul clipei, 1990 – 1996

Invitații cristoiublog