Despre Mizera manipulare electorală: Lacrimile mamei, am scris atrăgînd atenţia asupra excepţionalei sale puneri la punct. Ca şi în cazul Diversiunii Votul din Diaspora, se exploatează sîngeros disponibilitatea românilor la aprinderi urmate de vîlvătăi emoţionale. Ca şi în cazul Votului din Diaspora, mijloacele sînt aceleaşi:
Facebook, controlat de Divizia IT a SRI, invitarea la proteste de stradă, exagerate ca proporții de aceleaşi televiziuni, Realitatea Tv (aici fiind vorba de Gabriel Oprea, ar trebui să pun trei semne de exclamare, Rareș Bogdan știe de ce, dar nu pun, pentru că și eu știu de ce) şi Digi Tv – şi aceleaşi site-uri:
Hotnews, Ziare.com, Pagina de media.
Repet, nu mă refer la reacția legitimă a opiniei publice menită a impune o reluare a votului.
Mă refer la transformarea unei revolte legitime în punct de plecare pentru o Diversiune electorală.
Dacă Diversiune merge mai departe, devenind temă de campanie, există riscul ca şi anul acesta alegerile să stea sub semnul votului emoţional şi nu sub semnul votului raţional în stare a aduce la putere un guvern de profesionişti şi nu de diletanți.
Pe România curată, un site a cărui luciditate profesionistă pare străină în isteria de telenovelă africană care e, în ultimul timp, atmosfera din presa noastră, sub titlul Înţeleg că unii vor mai multe like-uri pe Facebook, dar nici isteria anti-Oprea, nici idolatrizarea lui Cioloş nu ne ajută la nimic, Gabriel Bejan sesizează critic cele două mijloace care vor fi folosite în campania electorală:
Gabriel Bejan avertizează că aceste două mijloace scot din discuţie temele principale de campanie electorală pentru parlamentare într-o ţară precum România:
Ce vor face partidele pentru modernizarea ţării?
Eu aş spune, Ce vor face partidele pentru ca întreaga Românie să fie intrată în Europa şi nu doar centrele cîtorva oraşe mari, precum Bucureşti, Cluj, Timişoara?
Idolatrizarea lui Cioloş ţine de un truc de campanie electorală folosit în toţi anii electorali.
Publicitarea unui om ca salvator al naţiunii. Nu prin pragmatismul său politic, ci prin note exterioare politicului:
Stă la coadă, îşi iubeşte nevasta, îşi cîrpeşte singur ciorapii şi cară bagajele şoferului de pe maşina SPP-istă.
Isteria anti-Oprea ţine şi ea de un alt truc vechi, întîlnit în toată splendoarea sa în 1996, în 2004 şi în 2014.
Ameninţarea cu spectrul cîştigării Puterii de către PSD.
Care PSD e tot ce poate fi mai rău pe lumea asta pentru ţărişoara asta:
De la faptul că aduce cu sine restauraţia comunistă pînă la faptul că mută România în Federaţia Rusă şi nu oriunde, ci dincolo de Urali.
Și dacă PSD-iștii sunt Răul întruchipat, hai să-i alegem pe adversarii lor chiar dacă aceștia sunt niște neisprăviți!
Crearea emoţiilor colective prin supralicitarea unui fapt negativ pentru a determina votul negativ răspunde de dezastrul regimului Constantinescu şi de mediocritatea regimului Iohannis.
Cotracararea acestei Diversiuni poate fi făcută doar prin reluarea votului în cazul Gabriel Oprea.
Nu prin demisia lui Gabriel Oprea din Parlament, ci prin corectarea de către însuși Senatul a gravei greșeli politice pe care a comis-o.
Nu numai pentru că isteria anti-Senat ar lua sfîrșit, dar și pentru că astfel Senatul ar da un semnal că puternic că ține cont de opinia publică.
Joi, 22 septembrie 2016, condiţiile pentru asta păreau întrunite.
Într-o tresărire de luciditate, Gabriel Oprea a anunţat că va cere reluarea votului astfel încît senatorii să-i ridice imunitatea.
PNL a anunţat că întreprinde demersuri pentru reluarea votului.
PSD, prin Liviu Dragnea, a zis că e de acord cu asta.
A venit însă Declaraţia lui Ion Chelaru, vicepreşedinte al Senatului din partea PSD, prin care ni s-a trîntit în față că regulamentar e imposibil.
Ar fi fost normal ca liderul PSD să spună că se studiază chestiunea, că se vor căuta soluţii.
Nici vorbă de aşa ceva.
PSD-istul Ion Chelaru a trîntit peste speranţa unei reluări a votului un capac de greutatea unei lespezi.
Ar fi fost normal ca, după declaraţia lui Gabriel Oprea, liderii PSD şi ALDE să dea năvală pe televiziuni pentru a susţine reluarea votului.
Votul de luni a fost explicat de liderii PSD prin emoţia stîrnită de solicitarea lui Gabriel Oprea de a nu fi urmărit penal.
Că această solicitare era cea mai mare nerozie pe care o putea comite un politician de experienţa lui Gabriel Oprea am mai scris.
Am scris şi cu o anume uluire.
În februarie, pentru un dosar mult mai periculos, Gabriel Oprea a cerut colegilor să voteze pentru ridicarea imunităţii.
Acum, pentru un dosar subţire şi care – dată fiind acuzaţia, ar fi primit, chiar pe nedrept, o pedeapsă cu suspendare, Gabriel Oprea a cerut colegilor să respingă cererea DNA.
Fără a sesiza o clipă că astfel:
Slavă Domnului!
Lui Gabriel Oprea i-a venit mintea la cap.
Iată însă că PSD şi ALDE, partide ale căror lideri susţin c-au scăpat grupurile parlamentare de sub control din cauza emoției care i-a lovit pe aleșii neamului, dau semne că nu prea au chef să treacă la repararea greșelii.
De ce oare?
Răspunsul trimite la comportamentul ciudat al conducerii PSD în cazul şedinţei de luni.
Viaţa a dovedit că pentru parlamentarii unui partid ca PSD dispoziţia de a vota într-un fel e literă de lege.
Pentru aceasta, conducerea partidului pune în vedere public parlamentarilor să voteze într-un fel.
Cei care iau cuvîntul sînt astfel selectaţi de partid încît să fie favorabili votului comandat.
Aceste lucruri nu s-au petrecut în cazul Gabriel Oprea. Deşi era la mintea oricui că un vot împotriva cererii DNA va pune în mişcare Diversiunea Lacrimile mamei, conducerea PSD n-a dat nici un semn că vrea un vot pentru ridicarea imunităţii.
Să zicem că Liviu Dragnea n-a prevăzut amploarea Scandalului.
De luni pînă acum şi-a dat seama cred cu ce Diversiune se confruntă.
Şi cu toate acestea Liviu Dragnea nu face nimic pentru a lăsa impresia că vrea reluarea votului.
Oare de ce?
Ce jocuri face Liviu Dragnea?
La primul referendum pentru destituirea dlui Traian Basescu, colonelul a mobilizat societatea civila pentru sustinere. Au anunat perticiparea 20 ONG-uri. Au participat cca 100 persoane + 100 trecatori, intre care m-am numarat si eu.
Intre timp, lucrurile au evoluat. Baietii au perfectionat si diversificat tehnicile de manipulare a maselor, profitand din plin de uriasele sume investite in tehnologie.
De la votul din diaspora pana la Colectiv, vedem cu cata usurinta oamenii de buna credinta se lasa manipulati emotional, luptand cu toata energia pentru cauzele altora.
Moartea tragica a politisului poate avea mai multe cauze: conditii meteo nefavorabile, viteza neadaptata, cauciucuri uzate, neatentie, groapa fatala etc. Ar fi fost normal ca la aceasta data sa existe un raport privind acesta tragedie.
Ramane marea intrebare: cine se ocupa de aceste manipulari si mai ales cine plateste?
Dlui Oprea nu i-a fost ridicata imunitatea, pe care o mai are trei luni.
Ce a castigat? Ce a pierdut?
Constat ca se da o importanta peste masura unui tragic accident rutier. Dupa cum se incing spiritele, vazand de departe situatia, ai impresia ca e o piesa proasta, jucata de nebuni. Daca tot se invoca Buruxelul si integrarea in Europa, de ce nu se socoteste cat se cheltuie pe anchetarea acestui accident? Populatia unei tari plateste taxe ca sa fie printre altele protejata, nu sa asiste la circ. Daca ministrul ajunge la puscarie dispare groapa? Mie mi se pare ca s-ar face mai multa dreptate daca ar fi trasi la raspundere cei care au avut in grija santierul si cei care trebuiau sa verifice ca semnalizarea gropii s-a facut conform normelor. Ma indoiesc ca asta tine de coruptie, chiar si in tarile „mai vechi in comunitatea europeeana”.
Iar in ceea ce priveste „comunismul” Maestrului (sper sa nu deranjez CNA), nu pot sa nu recunosc ca pana nici „comunistii” n-ar fi facut atata circ pe un astfel de subiect. Erau mai decenti cu mortii.