România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

Tulburările din 10 august – Aberații și mistere De ce nu-i interesat Klaus Iohannis ca instigatorii la violențe să fie descoperiți și anchetați?

În numărul din 30 octombrie 1990, al revistei Expres, comentînd, sub titlul „14 iunie 199”, faptul că la „semnarea Tratatului cu Piaţa Comună, partenerii occidentali au pus din nou problema elucidării evenimentelor din 13-15 iunie 1990”, semnalam un adevăr:
La patru luni de la producerea Tulburărilor nu se avansase nici cu un pas în descoperirea răspunsului la întrebările stîrnite de violenţele din 13 iunie 1990 şi mineriada din zilele următoare. Faptul, de negîndit în societatea occidentală, se explica – scriam eu pe atunci – printr-o realitate tipic postdecembristă:

„Realitatea noastră social-politică a fost marcată, în anumite intervale de timp, de tulburări stranii. De la întîmplările din 12-13 ianuarie 1990 pînă la cele din 13-15 iunie 1990 democraţia românească a oferit ţării şi Europei un imens arsenal de enigme. Fiecare eveniment a fost urmat de mii de supoziţii, de sute de scenarii. Şi de fiecare dată Puterea a promis că adevărul va fi dezvăluit cît mai repede posibil.

Numai că de fiecare dată această operaţie absolut necesară într-o democraţie respectabilă a fost tărăgănată şi chiar amînată la nesfîrşit. Iată, de exemplu, nici ancheta privind evenimentele de la Tîrgu Mureş, nici cea referitoare la evenimentelee din 13-15 iunie 1990, n-au fost duse pînă la capăt. Concluziile, promiose cu atîta mare tărăboi, întîrzie să fie date publicităţii. Această tărăgănare nu e chiar atît de nevinovată cum pare. Desigur, amînarea rezultatelor îşi are cauza în complexitatea întîmplărilor. O concluzie falsă, bazată pe cercetări pripite, ar putea avea conseciţe practice incalculabile. La baza tărăgănării stă însă şi o presupunere de psihologie socială. O caracteristică a balcanismului nostru constă în marile oscilaţii ale emoţiei colective. Nu de puţine ori uriaşe inflamări ale opiniei publice au fost urmate de o letargie totală. Alte evenimente au produs alte explozii emoţionale. Uitate şi ele la scurt timp după aceea. Nu este exclus, aşadar, ca actuala conducere, bazată pe asfel de ipoteze de psihologie, să creadă că dezvăluirea adevărului despre evenimentele petrecute pînă acum, va deveni la un moment dat caducă. Dacă în ce priveşte alte momente o asemenea poziţie ar fi posibilă, în cazul lui 13-15 iunie ea ar fi inacceptabilă. Dezvăluirea adevărului se impune în acest caz cu maximă necesitate.”

Au trecut de atunci 28 de ani. Nici azi enigmele nu şi-au găsit dezlegarea.
De la Tulburările din 10 august 2018 au trecut deja 14 zile.
Putem spune că s-a făcut un pas, un singur pas în dezlegarea enigmelor?

Una dintre explicaţii constă în evitarea, dacă nu chiar în refuzul de a investiga anumite aspecte ale Evenimentului dînd prioritate exclusivă altora, în funcţie de intersele politico-electorale. Din nenorocire principala instituţie diversionistă e Parchetul General. Cînd Taica Lazăr va ieşi la pensie, sper să apară în sfîrşit dosarul de procuror ceauşist. Dosarul cu care e şantajat. Cîte femei au fost trimise de el la puşcărie, pentru c-au făcut avort ilegal? Cîţi ţărani au fost anchetaţi de el pentru c-au furat o taşcă de ştiuleţi de la CAP? Niciodată pînă acum Augustin Lazăr n-a vorbit de perioada activităţii sale de procuror comunist. Nici nu putea fi obligat. Ipostaza de procuror în regimul Ceauşescu a dispărut din CV.

Prin transformarea anchetei în spectacol mediatic Parchetul General întreţine diversiunea care a împins în umbră un aspect important al Tulburărilor:
Degenerarea mitingului paşnic în miting violent.

De fiecare dată cînd s-a discutat mineriada din 14-15 iunie 1990, eu am refuzat formula Mineriada din 13-15 iunie 1990.
Pentru simplul motiv că în 13 iunie 1990 n-a fost picior de miner în Bucureşti.
Şi pentru că, cel puţin ca imagine publică, violenţi au fost toată ziua aşa-zişii protestatari paşnici.
Cine erau cei care provocau violenţe, au luat cu asalt Ministerul de Interne, incendiau roţi de cauciuc şi dădeau cu pietre în scutieri?
Răspunsul la întrebarea asta n-a fost dat niciodată.
Şi era obligatoriu să fie dat, pentru că s-ar fi descoperit atunci mecanismul tulburărilor din 10 august 2018.

Ca şi în 13 iunie 1990, un protest paşnic, ba chiar unul care putea fi banal, un protest ce se putea înscrie în seria începută în ianuarie 2017, s-a transformat rapid într-o mişcare de o rară agresivitate.
Cine sînt persoanele violente? Cine le-a trimis în Piaţă? Cine le-a coordonat acţiunile? Sînt răspunsuri care trebuie date în chip necesar.

Ele nu sînt date şi nu vor fi date niciodată dintr-un simplu motiv:
Nimeni n-are interes să le găsească.

Dînd curs Înaltelor indicaţii prezidenţiale, Parchetul General se ocupă exclusiv de violenţa Jandarmeriei. Şi nu şi pentru a vedea cine a intoxicat Jandarmeria, cum de a avut Jandarmeria un comportament sălbatic, după ce aproape doi ani a îngăduit demonstranţilor să facă ce vor, într-un Bucureşti retrocedat TeFeLiştilor.

Am scris cu indignare că în ianuarie 2017 Poliţia română nu m-a lăsat să ajung acasă, cu maşina, în Nicolae Iorga, pe motiv c-aş putea ajunge în Piaţa Română şi să perturb scurgerea demonstranţilor pe Magheru, protejaţi de jandarmi să meargă ilegal pe carosabil.
Mitingul, plecarea pe bulevard erau ilegale.
Poliţia Română, sub regimul PSD, îmi ciuntea mie dreptul de a circula prin Bucureşti liber pentru ca nu cumva protestarii ilegali să fie deranjaţi!

N-ar fi normal însă ca Autorităţile să se ocupe şi de cei care au făcut violent un miting paşnic?
Fireşte că da.
Ar fi mai întîi chiar interesul lui Klaus Iohannis. Preşedintele, autodecăzut de mult din funcţie, s-a manifestat din ianuarie 2017, drept Preşedintele Străzii, evident, la concurenţă cu Preşedintele Procurorilor. Să trecem peste această gravă încălcare a Constituţiei. Preşedintele e garantul respectării Legii. Legea cere clar asumarea unui miting de către un organizator, care răspunde de buna desfăşurare a mitingului.

Preşedintele României, garantul Legalităţii, a instigat şi instigă la mitinguri neautorizate. E foarte bine cu societatea civilă se mobilizează împotriva Guvernului. Nu văd însă care ar fi problema dacă şi-ar asuma un ONG sau mai multe desfăşurarea protestelor. De ce n-o fac? Nu cumva, ca în cazul Mitingului Diasporei, pentru a nu răspunde ulterior de violenţe?

În toate îndemnurile la ieşirea în stradă, Klaus Iohannis a vorbit de proteste paşnice. Sub alintul de paşnic le-a putut el cultiva. În aceste condiţii, violenţele din 10 august 2018 sînt o lovitură mortală dată principalului argument al protestului:
Caracterul paşnic.

Desigur, protestele de sîmbătă şi duminică au fost paşnice. Prea paşnice dacă le raportăm la furia invocată de Propaganda Prezidenţială ca fiind stîrnită de reprimarea mitingului paşnic. Asta se vede şi mai tare dacă ne gîndim că Klaus Iohannis le-a prezentat drept dovada că în 10 august 2018, copii lui, vorba lui Ion Antonescu despre Legionari, au fost paşnici şi că instigatorii au ţinut să degenereze mitingul.
Păi dacă mitingul a fost de instigatori n-ar trebui ca Preşedintele să-şi facă preocuparea numărul unu din a ni-i semnala, din a ne dezvălui cine i-a adus în Piaţă.

În Mesajul de la șemineu, Klaus Iohannis insinuează c-a fost diversiune a PSD:

„De ce am ajuns aici? Pentru că un protest legitim a degenerat în violenţe de stradă, cu manifestări agresive. Nu cumva cei care vor să îngenuncheze justiţia şi lupta anticorupţie şi-au dorit o diversiune pentru a construi o tensiune nejustificată şi falsă în societate? Ce se va întîmpla mai departe dacă acest Guvern va continua să trateze proprii cetăţeni de aceeaşi manieră şi să recurgă la înăbuşirea prin violenţă a vocilor care se opun întoarcerii în timp a României?”

Foarte frumos.
A fost o diversiune a PSD.
Nu mă grăbesc să întreb ce interes avea PSD să apară ca un partid care ordonă reprimarea unui miting paşnic.
Pentru că aşa sugerează Klaus Iohannis.
Violenţii au fost aduşi şi mînuiţi de PSD, pentru a crea pretextul reprimării de către jandarmi.
Klaus Iohannis n-a dezvoltat subiectul. S-a mulţumit cu insinuarea.

Să admitem că instigatorii erau ai PSD.
De ce nu ne spune mai multe despre asta Klaus Iohannis.
De ce a cerut Parchetului să se ocupe doar de jandarmi?
Dacă PSD a pus la cale Diversiunea, nu era Klaus Iohannis cel mai interesat în a dezvălui asta public?
Nu era Klaus Iohannis cel mai interesat ca românii să aibă date şi dovezi ale Diversiunii PSD?

Pe de o parte PSD s-ar fi compromis iremediabil.
Pe de alta, s-ar fi contracarat propaganda PSD că violenţele au venit din partea protestatarilor.

Să zicem că preşedintele nu-şi putea îngădui asta.
Şi-o putea îngădui însă Presa anti-PSD.
Niciun site, nici o televiziune de ştiri din Reţeaua SRI nu s-a ocupat de răspunsul la întrebările:
Ai cui sînt violenţii şi cum au reuşit ei să transforme un protest paşnic în violenţe de stradă?

Mulţi dintre cei din Piaţă susţin c-au filmat şi fotografiat cu telefonul mobil. Judecînd după ce se publică pe Facebook au fotografiat şi filmat doar violenţele jandarmilor.
Dacă erau atît de revoltaţi de violenţele huliganilor care compromiteau mitingul paşnic, de ce nu i-au fotografiat şi filmat protestatarii şi pe huligani?
Şi dacă i-au fotografiat şi filmat de ce nu le pun pozele pe Facebook, cerînd date pentru identificarea lor?

De ce nu se ocupă de violenţe Realitatea Tv, Ziare.com, Pro Tv, Digi 24 din presa antiPSD şi pro Klaus Iohannis?
Şi de ce de o săptămînă sîntem martorii unei manipulări uriaşe prin care instigatorii au dispărut din tulburări?
Dacă erau ai lui Liviu Dragnea, de ce-i protejează presa anti-Liviu Dragnea?
Nu cumva pentru că așa e ordin de la Cotroceni?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „Tulburările din 10 august – Aberații și mistere De ce nu-i interesat Klaus Iohannis ca instigatorii la violențe să fie descoperiți și anchetați?”

 • Vâlcov v-a dat … MUIE TUTUROR, așa cât pt un CINCINAL !!!
  HA … HA … HA !!!
  Coianis DEMISIA !
  Chelvig DEMISIA !
  Taicuţa ‘Gustin DEMISIA !

 • Arriba, abajo, lento, lento !

 • n-a fost picior de miner in 90? I-auzi… Am gasit la peneteu…hiiii masina de scris… haa…

  „îmi ciuntea mie dreptul de a circula prin Bucureşti liber pentru ca nu cumva protestarii ilegali să fie deranjaţi” dar cand pierd ore intregi in trafic, nu-mi ciunteste dreptul de a circula „liber” prin Bucuresti?

 • Generalul LU PU LES CU, cel care a fost … ‘plagiatul’ fostei sefe a DNA, este cel de-al doilea inscris in cursa pt functia de procuror sef !!!

 • sincer discutia despre 10 august este prea complicata.Cred ca acest protest a fost un „sif”de la inceput.Violenta nu a depasit ce s-a intimplat in 1990, nu poate sa se compare cu 2012, este doar comparabil cu 2017. Nu cred ca se va afla cine a pus la cale violentele, probabil ca citiva „fraieri”vor plati. Ala de la digi a fost „impins la inaintare” se stia ca e diliu.Ma intreb ce rol are „seful fara chip”de la digi.Probabil si el este un execuntant.Oare cine este SEFUL cel mare.Nu cred ca iohanis, chiar ma intreb daca gindeste,despre consileri ce sa mai vorbesc.Despre generaleasa sri in costum de baie, crede cineva ca este in stare sa conduca huliganii.Posibil ca in protestele din august sa fie ceva maiserios.Cei care au condus din umbra nu cred ca ii intereseaza cine guverneaza, doar cum le este permis sa faca cit mai multi bani.Nu remarca nimeni ca in Romania nu romani sunt cei mai corupti.Un peste alta romani sunt doar „gainari”in comparatie cu altii.Cite firma romane sunt in top 300 in Romania?

 • Cel mai NOCIV POSTAC al tuturor timpurilor este Cernat Nick! Omule, nu te obligă nimeni să bântui pe acest blog. Nu-ți convine subiectul, pa! Multora dintre noi ne place ceea ce gândește și transpune în scris, Maestrul. Orice faptă, o prezintă pe mai multe variante posibile, imposibile sau chiar ipotetice! Datoria noastră, a cititorilor este să venim cu argumente, fiecare pe măsura a ceea ce și cum percepem evenimenul. DE AICI, SE NAȘTE DEZBATEREA, ipochimenule, îndoctrinatule, diliule, neobrăzatule, incultule, nesimțitule! MUIȚĂ (adică GURIȚĂ -că ești mare fan acestui jargou), mucles dacă nu-ți convine!
  PS – MUIȚĂ ești plictisitor!

  • Muiță, Cernat! Vorba unui concetățean: „hai clistir!” N-am nevoie de nicio replică din partea ta. Hi, hi, hiiii!

   • RITCIS IAH !
    Tu nu meriti nici MUIE, dar’mite o ‘replică’, boule !

   • Sa fii sanatos mosule, important este ca-l agreezi pe Ion Petrescu si felul în care îi hartuieste acesta pe postacii nepesedisti … mai ales pe Roxi, nu-i asa?

    • Io n-o hărțuiesc pe Roxi , ți-o jur / Doar o mut în fur !
     Și-i place micuței , doar că de vreo 3 zile bag sama că s-a ascuns și-și îngrijește fisurile anale . Ai înțeles , bă Dumi , dumm = prost , în germană ?

    • Corect , mboule ! Doar că dacă aprecierea vine de la un limbric ca tine , nu se pune .

   • Nu, mă(u)i, se zice
    Ha, ha, ha !!!
    Nemţește, adică, bre !#!
    #REZIST
    #MUIE PSD

  • Vorba ceea:
   UNII OAMENI … LE PLACE, ALŢII NU !!!
   C-așa-i in … vie !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *