Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Anul politic 2018: Opoziția s-a definit prin isterie. Isteria neputinței

„Tăntica incultă, analfabetă, din ce în ce mai tupeistă”
Aceste înjurături la adresa unei femei nu sînt ale unei leliţe din hala de peşte în controversă cu o altă leliţă, de peste aleea plină de băltoace.
Nu sînt nici bolboroselile unui ins beat lovindu-se cu nasul de uşa închisă a unei alte crîşme.
Sînt cuvinte publicate sub semnătură pe contul său de socializare de un bărbat presupus a fi avut părinți responsabili cît de cît de ai săi șapte ani de acasă:
Ludovic Orban, preşedintele PNL, pretendent la postul de premier al României.
Cea astfel insultată, într-o manieră care coboară politica la nivelul haznalei, e Viorica Dăncilă, premierul României.

Crin Antonescu, un politician de etajele superioare, în timp ce Ludovic Orban este şi va rămîne un politician de subsol, a pus punctul pe i din punct de vedere politic remarcînd:

„Nu văd de ce foarte mulţi oameni insistă să jignească această femeie pentru că în fond poţi să critici un prim-ministru fără să-l insulţi în modul acesta”.

Din punct de vedere cultural eu însă aş remarca pustiul intelectual ce se întrevede dincolo de textul lui Ludovic Orban.
În confruntarea publică, fie între condeieri, fie între politicieni, fie chiar între dive, pamfletul, sarcasmul, ironia nu trebuie excluse. Pentru a apela la aceste formule ale duelului intelectual se cere talent. Talentul de a zice. Altfel, totul se reduce la insulta huliganică, la înjurătura de mamă. Tudor Arghezi a dus, în 1911, prin pamfletele sale din Facla, una dintre cele mai violente campanii din istoria României împotriva clerului ortodox. Textele au rămas însă în istoria culturii naţionale prin geniul de pamfletar al lui Arghezi. Cînd publicistul scrie, în Troparele zilei, din Facla, 29 octombrie 1911 – „În toamna ceasta rolul oficial al lui Crist l-a umplut cu gravitatea-i leguminoasă mitropolitul Pimen al Moldovei, acest morcov savant drapat în mantau cu fir a cățeilor de circ” – trecem cu vederea posibila nedreptate a atacului și jubilăm intelectual la vorba nimerită în chip genial.

La fel tresărim intelectualicește și cînd citim în pamfletul Porcul, semnat de Eugen Barbu, că „Adrian Păunescu e plin de el ca porcul de bășini”. Violența atacului e împinsă în plan secund de forța metaforei.

Istoria României e un tezaur de vorbe memorabile, nimerite spuse sau scrise în duelurile dintre politicieni. După decembrie 1989 politicieni precum Traian Băsescu, Corneliu Vadim Tudor, Crin Antonescu au folosit în duelul cu adversarii atacul de tip pamfletar sau sarcastic. Numai că prin talentul născut al acestor politicieni în materie de sarcasm, în nici un moment, atacul n-a lăsat impresia de înjurătură băloasă, cum se întîmplă cu ieşirea lui Ludovic Orban.

Din acest punct de vedere, se cuvine a fi remarcat că Ludovic Orban nu e singura persoană publică în flagrant delict de huliganism din incapacitatea de a se ridica în polemica publică deasupra înjurăturii tip aia a mă-tii. În politică, înjurătura de ţăţică a fost promovată de USR-işti, membrii ai unui partid născut prin însămînţare artificială de către veterinarii de la SRI. În presă, înjurătura care dă cu cornul e cultivată de cele două televiziuni ale SRI: Digi 24 şi Realitatea Tv, SRI Tv 1, respectiv, SRI Tv 2. Cum şi sergenţii majori mesianici sînt un fel de Moş Teacă mai spălaţi, cu molitierele date cu parfum, să nu le pută picioarele, se înţelege că subalternii lor din presă nu pot depăşi nivelul intelectual al înjurăturii cazone. În stradă, insulta ordinară, înjurătura birjărească sînt singurele zbierete la care au putut ajunge inteligenţele TeFeListe.

Crin Antonescu, referindu-se la insultele de mahala ale lui Ludovic Orban, le punea pe seama a ceea ce se numeşte, în politică europeană, critici aduse premierului.
Într-adevăr, adresîndu-i-se Vioricăi Dăncilă cu apelativul Duduie (aşa o vorbi Ludovic Orban cu Raluca Turcan cînd e supărat?), liderul PNL îşi exprimă revolta faţă de adoptarea de către Guvern a Ordonanţei de urgenţă privind taxa pe lăcomie.

Nu m-am amestecat în controversa pătimaşă cu vădite momente de maidan iscată de această Ordonanţă. Mai întîi, pentru că nu mă pricep la chestiune. Apoi, pentru că fiecare dintre părţile combatante s-a referit la efectele în viitor ale Ordonanţei. Coaliţia de guvernare la ceea ce ea a numit efectele benefice. Opoziţia, la efectele, zise de ea, catastrofale. Fiind vorba de viitorul unui domeniu şi nu a unui domeniu exclusiv al legităţii – ci unul, economia – supus şi întîmplării, a mă pronunţa dacă Ordonanța e bună sau rea pentru economia noastră din viitor mi s-a părut un risc inutil.

Ludovic Orban, preşedintele PNL, liderul Opoziţiei, e convins de efectele dezastruoase în viitor ale Ordonanţei. De ce e convins domnia sa de asta e o chestiune lipsită de interes pentru opinia publică. Simpla sa convingere nu e suficientă însă în atacarea Ordonanţei. S-ar impune ca Ludovic Orban să convingă şi opinia publică sau măcar acea parte a opiniei publice în care mă înscriu şi eu, care nu împărtăşeşte patimi faţă de PSD:
Nici pro, nici contra.

Şirul de insulte mitocăneşti la adresa Vioricăi Dăncilă îşi are temeiul în aprobarea Ordonanţei de urgenţă, denunțată de Ludovic Orban drept „o crimă cu premeditare împotriva economiei româneşti”.
Las la o parte că Ordonanţa de urgenţă nu a fost adoptată de Guvern, pentru că aşa au vrut şuviţele Vioricăi Dăncilă, ci pentru că aşa a decis Coaliţia PSD-ALDE de guvernare. Dar chiar dacă singura responsabilă ar fi fost Viorica Dăncilă, mi s-ar fi părut normal ca Ludovic Orban să încerce a ne argumenta de ce Ordonanţa e o crimă cu premeditare împotriva economiei româneşti.
Președintele PNL n-o face.
Vrea ca noi să fim de acord cu insultarea unei femei numai pentru că el proclamă Ordonanța drept o crimă cu premeditare.

Să zicem că, avînd multe îndoieli în ce priveşte capacitatea PSD de a administra ţara şi mai ales economia, părîndu-mi-se suspect hei-rupismul sub semnul căruia a fost lansată şi adoptată Ordonanţa de urgenţă, aş împărtăşi teza lui Ludovic Orban privind crima cu premeditare, fără a mai avea nevoie de argumente.
Dacă Ordonanţa e o crimă cu premeditare, Opoziţia o putea preîntîmpina și salva astfel naţiunea, dînd jos Guvernul la Moţiunea de cenzură , supusă votului în Parlament, joi, 20 decembrie 2018.
Pentru Opoziţie era o şansă nu neapărat de a da jos Guvernul, dar măcar de a dovedi naţiunii că PSD-ALDE stau prost în Parlament.
Pentru Moţiunea de cenzură au votat doar 161 de senatori şi deputaţi, mai puţini decît cei care au semnat-o. Pentru trecerea Moţiunii, Opoziţia mai avea nevoie de 60 de voturi. Să admitem că, deși nu le obţinea pe toate, făcea rost de 55 de voturi. Cum ar fi sunat ştirea în aceste condiţii?
Evident:
Coaliţia PSD-ALDE a supravieţuit cu greu unei Moţiuni de cenzură.

Eşecul a fost atît de mare încît, cel care le-a poruncit Liberalilor să depună o Moţiune de cenzură fără nici o şansă, numai şi numai pentru ca el să-şi satisfacă hormonii ranchiunii, Klaus Iohannis, s-a grăbit să regizeze prin prezenţa la şedinţa de guvern de joi tărăboiul diversionist pentru a abate atenţia de la dezastru.

Ordonanţa a fost adoptată vineri, 21 decembrie 2018.
N-am nici o îndoială că prin eşecul catastrofal al Moţiunii de cenzură, PSD a găsit gura de aer necesară pentru a da Ordonanţa.

Ludovic Orban şi-a publicat textul vineri, 22 decembrie 2018, seara.
Nu era însă mult mai de folos patriei dacă Ludovic Orban, principalul responsabil de eşecul Moţiunii, se străduia să sporească numărul voturilor în favoarea Moţiunii?
Fireşte că da.
E însă mult mai uşor să înjuri, să insulţi, să-ţi ridici poalele izmenelor cum a făcut-o Ludovic Orban, decît să trudeşti pentru trecerea unei Moţiuni de cenzură.

Cazul Ludovic Orban dă seamă de un adevăr de esență al anului politic 2018:
Opoziția s-a definit prin isterie.
Isteria neputinței.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

26 comentarii pentru articolul „Anul politic 2018: Opoziția s-a definit prin isterie. Isteria neputinței”

 • Dacă tot te cheamă liciu,
  Iti place, cumva, șoriciu’ ?

 • Bănuțu, băiețaş. Mai urmăreşte imaginile. Şi dacă fata era cum zici tu, nu era sezon de călcat copii cu maşina.

  • Păi tocmai asta e, că n-a călcat-o, doar a … stropit-o, niţel, că era o băltuţă … pe-acolo !

 • Băi, șogore, auzi tu, n-a fost vinovat, cu nimic, atunci, Orban !!!
  N-a fost nici prea beat, nici prea treaz, ci exact ok, pt a nu fi … incriminat !!!
  Dacă era ceva, fii sigur că parinţii … romicii, ăleia, ar fi facut un scandal mult mai … monstruos, decât au facut !

 • Nici nu mai era nevoie de târgul de Crăciun, sau de Anul Nou, nici măcar de vreun spectacol de … CIRC, întrucât posturile tv, mai mult, sau mai putin obediente puterii, s-au gandit sa ne ofere niste SERIALE, gen ‘ghemoftrons’ (citat din Ghiţă de la Jina), nu de alta, dar sa ne mai facă sa uităm de scumpirea produselor in market-uri, sau de cresterea, viitoare, a accizelor, la ‘gas’ si tutun ! Sau, mai nou de racheta hipersonică a lui Putin, care, cică face 13 min, pân’ la Londra, zburand, in zig-zag, la o altitudine variabila, luând la mișto orice sistem ‘anti’, de genu’ deveselian !
  Norocul nostru, că nea Jiji, s-a gandit (mult ?) si tomnai îl puse pe teja, mare antrenor la fcsb ( nu merită … majuscule, nici, … nici ) !
  Și, ca sa fie tacamu’ (și mai) complet, si-a facut NUMARU, imitandu-l pe TT (nu audi, ci bubel) !
  Sincer sa fiu, chiar nu știu daca, de data asta, o fi … nimerit-o, având in vedere ANTECEDENTELE !!! (lu’ Jiji, bineînţeles)
  Despre celelalte NUMERE, de la alte televiziuni, ce sa mai zic, … decât ca
  ATÂTA POT, ATÂTA FAC !!! (hai, că nu-i cu … U !)

 • Șică Mandolină a rămas pe hold de când, în urmă cu mai mulți ani, beat fiind, într-o avansată stare de ebrietate, a lovit o fetiță cu mașina în apropierea palatului Cotroceni. Nemernicul, a fost salvat de binemeritata pușcărie de justiția nostră, dar de atunci a rămas cu unele traume privind sexul feminin. A devenit grobian, le insultă fără discernământ. Nu știu în ce piesă joacă acest “lider”, dar pentru el nu se anunță cu final fericit. Sigur, e la modă insulta. Un gazetar cam de doi bani, un autodeclarat Savonarola, care are răspunsurile la toate întrbările, chiar și la cele nerostite, o numește pavian. Poate de ziua lui va primi în dar o oglindă. Să vezi atunci tragedie.
  În rest, după ce la moțiune ai mai puține voturi decât semnături, aplici teoria lui Gigi: mă spânzur și mă duc în pădure.

 • Secu, Secu, se cuvine a ne împăca cu toții ?Sie, sie, si e si nu e gripa aviara?. SRI, SRI, cin se tine de prostii (Ludovic sau Orban)!? That îs the question!

 • Btw !
  Și noi, pe voi !!!

 • De ce nu se (mai) poate posta, la subsol ?

 • Ha, ha, singura opozitie din Romania sunt aia din multinationale, ambasade si aghiotantii lor aferenti din servicii si justitie. Iar astia au nevoie de niste baieti si fete care sa le aduca tigarile si cafeaua la pat. Acest serviciu e indeplinit cu drag si sarg de asa numita opozitie politica. Pe toti astia arde camasa de grija tarisoarei!

 • Lipsa rusinii este, de fapt, etalarea prostiei !

 • Degeaba se ofilesc Cârnat & Co, Titanul are dreptate. Neputința, lenea și incompetența atât a reușit să arate opoziția în 2018.
  La mulți ani!

 • Fosta învățătoare a Vioricăi: „A fost un copil precoce: la 6 ani citea ca acum!”

  • Auzi, mai, repetentule, eu sunt profu si nu Profu cu care te înjurai zilele trecute. Vezi-ti de mizeriile tale, înjurându-te cu altii.

 • Zice Baba Manga, clarvăzătoarea, că în 2019 marijuana se va legaliza în aproape toate statele lumii, cu excepţia României. Românii au PSD, Liviu Dragnea şi Antena 3, n-au nevoie de iarbă ca să vadă lumea diferit.

 • Dacă Șică Orban ar fi prim ministru si doamna Dăncilă șefa PNL, lucrurile ar sta exact la fel, politicienii noștri nu mai transmit nici un fel de entuziasm, avem mumii și fosilizati in toate pozitiile importante ale statului, ciudate vremuri

 • Din fericire romanii au umor. Porecle gen Shica Mandolina si Plavanul caracterizează anumite personaje, pe când Base sau Baselu si Nea Nelu altele.
  Te prinzi imediat ce nota are fiecare.
  In mod paradoxal, Dragnea si Tariceanu n-au.Penal si infractor nu prind la bobor, oamenii se gândesc instinctiv cine le pune.
  Teleormanizator, o chestie cu umor si substanța a murit odată cu autorul.
  Barna si Orban n-au umor, reprezintă din pacate ardelenii penibili.
  NB. Eu sunt ardelean.

  • Corect.

  • „NB. Eu sunt ardelean”

   nota bene ce? ești ardelean? 😀

  • Barna e malagambist „rezist”, ăștia n-au umor, au doar omor în cap, așa e religia lor globalistă și așe e venerația lor pt mumia pe două crăcane Soros. O urinoterapie de grup la Bot acasă îl are mereu pe Barna așezat cuminte la coadă. Molcom și liniștit, no, ca ardelenii 😆

  • Lansez o … ‘provocare’ :

   Haideţi, să … ‘colaborăm’,
   O … poreclă, să le … dăm !
   Iar, de nu le-o … ‘nimerim’,
   Le dăm alta, … AFERIM !
   Dacă, n-om avea ce face,
   Le dăm m**e, că le place !!!

  • https://www.ultimele-stiri.eu/articol/seful-spp-lucian-pahontu-conduce-statul-paralel-liviu-dragnea-iohannis-este-doar-o-papusa/4864900

   Klaus Iohannis e atît de prost că nici șef de Stat paralel nu poate fi. Dragnea ” Iohannis e o păpușă în soistemul paarlel, șeful e Pahonțu fde la SPP”

  • AFP, carea ajuns nu doar preșul de șters pe jos al lui soros, dar și al Chinei prin alianța cu regimul comunist, își dă cu părerea printr-o agramată numită Rodina care zice: „Scena politica din Romania, dominata de confruntarea dintre „papusarul” Liviu Dragnea si „pompierul” Klaus Iohannis.” 😆
   Nu zău, Klaus Iohannis pompier. 😆 Ma pardon,Klaus e doar un nazist cu acte în regulă din care ar ieși un bun dictator, dacă Soros nu l-a învățat deja cum se face. 😆 Cu micro-cefali ca Iohannis și cu sferto-cefali ca Rodina, Ceaușescu devine pe zi ce trece în Romînia, un titan al politicii. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *