Marcel Ciolacu: Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfăşura primul tur al alegerilor prezidențiale

Gîndul de vineri, 8 iunie 2018

De la Nomenclatura din comunism la Cleptokratura din postdecembrism

De la cuvîntul rusesc nomenklatura (listă de nume desemnînd în fosta URSS posturile de activişti şi persoanele care le ocupau), jurnaliştii au născocit şi lansat conceptul de nomenclatură: ansamblu de persoane care se bucurau, în comunism, de privilegii speciale, graţie funcţiilor deţinute pe linie de partid şi de stat. Prăbuşirea socialismului real a dus la dispariţia nomenclaturii de pe scena istoriei. Dacă ar fi să credem analiştilor occidentali, nomenclaturii i-a luat însă locul, în Rusia şi în tot Estul, cleptokratura. E o expresie născută din încrucişarea cuvintelor nomenclatură şi cleptoman. Ea ar desemna ansamblul de persoane care se bucură de uriaşe avantaje materiale obţinute printr-un furt devenit stare patologică. Lui Miciurin nu i-a ieşit căsătoria mărului cu păpădia. Oricît s-a străduit, el n-a putut crea o păpădie care să facă mere. Încrucişarea dintre nomenclatură şi cleptoman le-a ieşit însă strălucit analiştilor occidentali. Într-adevăr, nu cred că se putea găsi o expresie mai fericită decît cleptokratura pentru a desemna noua clasă de privilegiaţi din Est, îmbogăţită prin jefuirea statului. Aşa cum arată şi expresia, această clasă e alcătuită din persoane care reuşesc să adune într-o sinteză unică două cusururi ale firii umane: nevoia de a avea privilegii şi nevoia de a fura pe rupte. N-am cunoştinţă de apariţia în Occident sau în Est a vreunui studiu de amploare consacrat acestor privilegiaţi ai sorţii, născuţi din mîlul tranziţiei de la comunism la capitalism. E posibil ca un asemenea studiu să existe. În aceste condiţii, s-ar putea ca rîndurile mele dedicate cleptokraturii să repete lucruri scrise de alţii. Mi-l asum, totuşi, deoarece noul concept mi se pare că merită şi o contribuţie din partea unuia ca mine, care, în calitatea sa de cetăţean al României, asistă în direct, de ani întregi, la formarea minorităţii de privilegiaţi numite cleptokratură. Cum însăşi denumirea o dă de gol, noua clasă nu face altceva decît să continue, după prăbuşirea comunismului, în condiţiile tranziţiei, un fenomen specific socialismului real: formarea unei minorităţi privilegiate.

Ca şi nomenclatura, cleptokratura trăieşte pe spatele întregii societăţi. Nomenclatura se bucura de privilegii plătite în ultimă instanţă, de munca oamenilor simpli. Nu altceva se întîmplă şi cu cleptokratura. Uriaşele avantaje materiale ale noii clase au fost dobîndite prin jefuirea statului, prin exercitarea maniei patologice de a fura din ceea ce au făcut braţele şi mintea unor generaţii întregi în ultimii cincizeci de ani. Nomenclatura din comunism se caracteriza printr-o demagogie deşănţată. Membrii nomenclaturii vorbeau pe toate drumurile de Codul eticii şi echităţii socialiste, de egalitate, de soarta celor mulţi şi amărîţi în timp ce ei practicau din plin inegalitatea, deşănţarea morală. În chip asemănător procedează şi cleptokratura din perioada tranziţiei. Membrii noii clase nu ostenesc a pălăvrăgi despre democraţie, despre îmbogăţire prin muncă cinstită, despre dreptul celui harnic şi deştept de a cîştiga mai mult decît cel leneş şi prost. Ei însă se îmbogăţesc prin necinste. Cît despre hărnicie şi deşteptăciune, n-are nici un rost să vorbim. Mulţi dintre ei sînt mai proşti şi mai leneşi decît oamenii de rînd.

Paralela dintre cele două minorităţi poate fi dusă şi mai departe. Atît nomenclatura, cît şi cleptokratura sînt catastrofale pentru regimurile care le adăpostesc. Nomenclatura a dus la compromiterea iremediabilă a idealurilor comuniste iniţiale. Cleptokratura provoacă un proces asemănător idealurilor democraţiei şi economiei de piaţă. Mai mult, existenţa cleptokraturii loveşte grav dezvoltarea firească a capitalismului. Privind în jurul nostru, vom observa lesne că membrii cleptokraturii româneşti sînt persoane care n-au produs nimic în planul economiei de piaţă. N-au ridicat întreprinderi care să schimbe faţa ţării. N-au creat noi locuri de muncă. N-au îmbogăţit, ca să zic aşa, zestrea ţării. În cele mai multe cazuri, s-au lăfăit într-un lux orbitor pe baza unor credite iresponsabile date de bănci, sau în urma unor afaceri murdare. Deşi îşi spuneau comunişti, nomenclaturiştii n-aveau nici o legătură cu adevăratul comunism. Deşi se autointitulează capitalişti, cleptokraţii n-au nici ei, la rîndul lor, vreo legătură cu capitalismul. Capitalism înseamnă, în esenţă, investiţie productivă. Cleptokraţii n-au investit în nimic eficient. Capitalism înseamnă a pune bănuţ lîngă bănuţ pentru a construi ceva. Cleptokraţii nu fac altceva decît să cheltuiască. Sume de bani exorbitante sînt scoase din circuitul productiv şi vîrte în vile, Mercedesuri, amante costisitoare, conturi în bănci străine. Cleptokraţia e astfel o clasă parazită. Există totuşi unele deosebiri între cleptokratură şi nomenclatură. Spre deosebire de nomenclaturişti, cleptokraţii îşi pot permite să-şi afişeze privilegiile. Dovedind prin aceasta că sînt nu numai păduchi, dar şi ţoape.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

17 comentarii pentru articolul „Gîndul de vineri, 8 iunie 2018”

 • Avem … „justiție”,
  Avem … „onoare”,
  Cine nu … „sare”,
  Ia … „amânare” !
  L’avem pe … „daddy”,
  Și pe … Nutzyca,
  Ce „papă” … mango,
  Prin Costa … „Bica” !
  Uitai, de … Ghiţă,
  Și de … Răducu’
  Care v-o … „traje”
  ‘nroșind … „feisbucu’ „!
  Mai sunt și alţii,
  Dar mi-e o … „greaţă”,
  Și-i las pe … EI,
  Să iasă-n … „faţă” !
  ‘cestea fiind zise,
  Eu mă… retrag,
  Dar, zău că-mi vine,
  Să iau un … CIOMAG !!!
  He, he, heee, ???

 • @ Nikola
  Baga bine la tartacuta: tu l-ai corectat pe Ion Cristoiu spunându-i ca este corect cleptocratie si nu cleptocratura. Gresesti, esti „NUL” vorba ta.
  „Cleptocratia” este tipul de guvernare iar „cleptocratura” este alcatuita din persoanele corupte din vârful ierarhiei politice si maestrul a folosit foarte corect cuvântul. Te-ai gasit tu, care nu pricepi nimic, sa-l corectezi, spunând prostii.

  • Si, bai, Nikola, când dai în gropi, abtine-te sa-i corectezi si sa-i jignesti pe cei care nu sunt ca tine!

  • Ba prostane! Ti-am raspuns deja. Pentru a doua parte a raspunsului, ti-au trebuit 2 ore. Hai sa vedem cat ai nevoie pentru prima.

 • Maestre, poate ca v-ati lamurit ca frumoasa blonda din Costa Rica este o cleptocrata si ca urmare ati scris acest articol. Bine si mai târziu, decât niciodata!

 • Firicel de borangic,
  Nu se va-ntâmpla, nimic !
  Nici cu marii … „cleptocraţi”,
  Nici cu mai … micii lor „fraţi” !
  Căci nu-s fraţi din …pribegie,
  Ci, chiar din … DEMOCRAŢIE !

 • Cred ca termenul corect este ¨cleptocratie¨..si e format din κλέφτης -hot si κρατία/κράτος-stat. Statul hotilor.
  De aici formele: kleptocracy(eng), kleptocratie(fr), cleptocracia(esp)

  • Am gasit si termenul de kleptokratura. La Pippidi..My bad. 😐

  • Bai, Nikola, îti place sa faci tot timpul pe desteptul (desteapta) si cel mai adesea o dai în bara.
   Etimologia cuvântului „cleptocratie” nu are nimic de-a face cu limba rusa. Eventual cu franceza, engleza sau greaca. Pâna si cuvântul „nomenklatura” are origini latine. Vezi „Wikipedia”.

   • Bai, Nikola, cuvântul „cleptocratura”, însemnând „persoane corupte din vârful ierarhiei politice” îl gasesti în „Dictionar de argou al limbii române”, editura Niculescu, 2007.
    De remarcat faptul ca în 2007, acest cuvânt a putut fi strecurat doar într-un dictionar de argou.

   • Bai paduche, eu am fost primul care am constatat si recunoscut eroarea.. Iar daca acele caractere ti se par ¨rusesti¨, esti mai prost decat permite legea. Ti-am mai spus ca esti NUL, ramane cum am stabilit!

    • Citeste ce ti-am recomandat si încearca sa întelegi ce citesti. Nu mai demonstra ca esti tu însuti un „paduche nul”!

    • Da, bai, în graba am confundat literele grecesti cu cele chirilice. Cu toate acestea, ramâne valabil ce ti-am scris.

     • Gresit! ¨In graba¨, ti-au trebuit 2 ore ca sa te prinzi ce-am vrut sa spun.. 😛

 • Total de acord, maestre, cu o observatie:majoritatea cleptoklaturii este formata din angajati la stat:functionari in ministere, „deconcentrate” si societati de stat, politisti, securisti,procurori, judecatori si medici!Sigur, exista si categoria imbogatitilor prin hotie din mediul privat, dar acestia s-au „ingrasat” numai prin complicitate cu primii enumerati!

 • Deja snobii care se afiseaza in masini scumpe sunt priviti de multa lume in bataie de joc.
  Ce sa cauti cu limuzina de nspemii de euro pe strazile astea inguste, aglomerate si pline de gropi, masina gandita sa alerge pe autobahn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *