Joi, pe la prînz, n-apucasem să mă trezesc din uimirea că Victor Ponta a dat Ordonanța de urgență care suspendă democrația timp de 45 de zile, timp necesar cumpărării de primari la preț redus, că alta, gata să devină stupefacție, s-a grăbit să-i ia locul:
Toate televiziunile de știri, toate site-urile și toate blogurile fuseseră lovite de apoplexia unui Breaking news:
Rusia a invadat Ucraina!
Ei drăcie! – mi-am zis, înciudat pe mine însumi, pentru că în comentariul din Evenimentul zilei, apărut în dimineața zilei de joi, scrisesem că liderii de la Kiev au drept singură soluție la problemele țării diversiuni în genul celor cu teroriștii din decembrie 1989, diversiuni prin care se exagerează, ba chiar uneori se inventează, acțiuni de război ale Rusiei împotriva bietului stat ucrainean.
Notam că prin aceste diversiuni, cărora le cad prad jurnaliștii, dar și politicienii români, liderii de la Kiev vor să întrețină în Occident imaginea unei țări agresate și prin asta, a unei țări care să primească ajutor militar și parale pe de-a moaca:
„Singura soluţie asumată de liderii ucraineni e atragerea Occidentului într-un război economic dezastruos cu Federaţia Rusă, un război ce se poate transforma oricînd într-unul militar, prin diversiuni de excepţie, dovedind că serviciile secrete ucrainene sînt brave urmașe ale KGB-ului sovietic.”
Chestia cu invazia părea a contrazice afirmațiile mele, aducînd un argument solid celor care mă înjură pe motiv c-aș fi de partea rușilor.
Desigur, eu nu sunt de partea nici unuia dintre beligeranți în cazul Crizei ucrainene.
De 24 de ani sunt însă sătul de diversiunile politicienilor noștri pentru a mai înghiți și diversiunile ucrainenilor.
Hai, parcă diversiunile americanilor, ale chinezilor, ale rușilor, le mai înghit, dar să înghit și diversiunile ucrainenilor, asta chiar că e de tot!
Așadar, în articolul din Evenimentul zilei, ca și în alte intervenții, eu nu ceream românilor și, mai ales, politicienilor, decît să judece realitățile din Ucraina cu cap românesc și nu cu cap ucrainean.
Știrea cu invazia părea a contrazice această poziție.
O dată trecută prima impresie, am vrut să văd, cum se cuvine în cazul unui eveniment ieșit din comun, sursa știrii privind Invazia.
Spre uluirea mea, știrea se baza exclusiv pe declarația președintelui ucrainean.
Desigur, în astfel de cazuri abecedarul profesiei de jurnalist cerea ca știrea să sune nițel diferit. Ceva în genul, Kievul vorbește de o invazie rusească, Moscova dezminte! Nu de alta, dar în Istorie n-am auzit pînă acum de invadarea unei țări de către o altă țară în condițiile în care invadatoarea o dezminte.
Nu era prima dată cînd liderii de la Kiev vîrau pe gît opiniei publice internaționale născociri de toată frumusețea prezentate drept realități.
Nu mai departe săptămîna trecută Kievul ne pisase cu știrea despre 20 de tancuri rusești pe care armata ucraineană le distrusese, deși Moscova dezmințise că așa ceva s-a petrecut.
Convins că liderii ucraineni puseseră de o nouă exagerare, am tresărit la anunțul că Traian Băsescu va susține o Declarație de presă la Cotroceni.
Să vezi acum isterie la nivel înalt! mi-am zis, avînd deja nefericita experiență a ieșirii lui Traian Băsescu în cazul tragediei aviatice.
Ei bine, Traian Băsescu și-a început Declarația astfel:
„Aş vrea să precizez evaluarea noastră şi poziţia României cu privire la evenimentele din Ucraina de Est. În primul rând, aş vrea să clarific faptul că România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie. Invazia înseamnă unităţi, mari unităţi, aviaţie, toate categoriile de forţe care pur şi simplu invadează un teritoriu. Deci nu suntem în faţa unei invazii. Ceea ce se petrece în estul Ucrainei este o escaladare semnificativă a sprijinului pe care Federaţia Rusă îl acordă separatiştilor.”
Bine, bine,vor spune cei care ard de nerăbdare să ne trimitem soldații să moară de dragul oligarhilor ucraineni, dar Traian Băsescu a vorbit de o implicare a Moscovei în conflictul dintre separatiști și armata ucraineană!
Într-adevăr, Moscova îi ajută pe rebeli înarmîndu-i și instruindu-i.
Din punctul de vedere al dreptului internațional însă, una e invazia, și alta e sprijinul secrete, nerecunoscut oficial.
Dacă se acceptă varianta ucraineană a invaziei, Occidentul trebuie să reacționeze prin forță militară.
Asta înseamnă al treilea Război mondial!
Exact ceea ce vor liderii ucraineni.
L-am criticat pe Traian Băsescu în mai multe rînduri pentru poziția sa față de Criza ucraineană, pentru că această poziție lăsa impresia, prin adoptarea fără rezerve a punctului de vedere ucrainean, că Traian Băsescu nu era președintele României, ci președintele Ucrainei.
Declarația de joi seara mi-a arătat un Traian Băsescu care-și îndeplinește cu brio misiunea de președinte al României:
Cea de a fi un pilon de calm, de luciditate, într-un conflict bazat esențial pe emoțiile provocate și întreținute de manipulări venite din plin din partea celor două țări în conflict: Rusia și Ucraina.
S-a razgandit de aseara pana azi dimineata.Asa ca nu mai credeti tot ce spune admiratul d-voastra
stima si respect domnule cristoiu. vreau sa spun ca..rusia dak arunca bombe atomice in imediata apropiere a ‘ei’..IN MOD SIGUR VA FI AFECTATA SI EA DE EFECTUL BOMBELOR ARUNCATE DE ”EA”(rusia).deci..daca se vor folosi bombe atomice(doamne feri) se vor folosi IN ULTIMA INSTANTA! SA LUAM AMINTE ..IN CE CONDITII S’AU FOLOSIT BOMBELE ATOMICE IN WW2. o zi buna. 🙂
pardon? ce s’a intamplat?
TB, un presedinte echilibrat! In ciuda tuturor rauvoitorilor!
TB in contrast cu Corlatean care iar a fost in antifaza si a cerut intrunirea CSAT