Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Slavă Domnului! În cazul Crizei ucrainene lui Traian Băsescu i-a revenit luciditatea!

Joi, pe la prînz, n-apucasem să mă trezesc din uimirea că Victor Ponta a dat Ordonanța de urgență care suspendă democrația timp de 45 de zile, timp necesar cumpărării de primari la preț redus, că alta, gata să devină stupefacție, s-a grăbit să-i ia locul:
Toate televiziunile de știri, toate site-urile și toate blogurile fuseseră lovite de apoplexia unui Breaking news:
Rusia a invadat Ucraina!

Ei drăcie! – mi-am zis, înciudat pe mine însumi, pentru că în comentariul din Evenimentul zilei, apărut în dimineața zilei de joi, scrisesem că liderii de la Kiev au drept singură soluție la problemele țării diversiuni în genul celor cu teroriștii din decembrie 1989, diversiuni prin care se exagerează, ba chiar uneori se inventează, acțiuni de război ale Rusiei împotriva bietului stat ucrainean.

Notam că prin aceste diversiuni, cărora le cad prad jurnaliștii, dar și politicienii români, liderii de la Kiev vor să întrețină în Occident imaginea unei țări agresate și prin asta, a unei țări care să primească ajutor militar și parale pe de-a moaca:
Singura soluţie asumată de liderii ucraineni e atragerea Occidentului într-un război economic dezastruos cu Federaţia Rusă, un război ce se poate transforma oricînd într-unul militar, prin diversiuni de excepţie, dovedind că serviciile secrete ucrainene sînt brave urmașe ale KGB-ului sovietic.

Chestia cu invazia părea a contrazice afirmațiile mele, aducînd un argument solid celor care mă înjură pe motiv c-aș fi de partea rușilor.
Desigur, eu nu sunt de partea nici unuia dintre beligeranți în cazul Crizei ucrainene.
De 24 de ani sunt însă sătul de diversiunile politicienilor noștri pentru a mai înghiți și diversiunile ucrainenilor.
Hai, parcă diversiunile americanilor, ale chinezilor, ale rușilor, le mai înghit, dar să înghit și diversiunile ucrainenilor, asta chiar că e de tot!

Așadar, în articolul din Evenimentul zilei, ca și în alte intervenții, eu nu ceream românilor și, mai ales, politicienilor, decît să judece realitățile din Ucraina cu cap românesc și nu cu cap ucrainean.
Știrea cu invazia părea a contrazice această poziție.
O dată trecută prima impresie, am vrut să văd, cum se cuvine în cazul unui eveniment ieșit din comun, sursa știrii privind Invazia.
Spre uluirea mea, știrea se baza exclusiv pe declarația președintelui ucrainean.

Desigur, în astfel de cazuri abecedarul profesiei de jurnalist cerea ca știrea să sune nițel diferit. Ceva în genul, Kievul vorbește de o invazie rusească, Moscova dezminte! Nu de alta, dar în Istorie n-am auzit pînă acum de invadarea unei țări de către o altă țară în condițiile în care invadatoarea o dezminte.

Nu era prima dată cînd liderii de la Kiev vîrau pe gît opiniei publice internaționale născociri de toată frumusețea prezentate drept realități.
Nu mai departe săptămîna trecută Kievul ne pisase cu știrea despre 20 de tancuri rusești pe care armata ucraineană le distrusese, deși Moscova dezmințise că așa ceva s-a petrecut.

Convins că liderii ucraineni puseseră de o nouă exagerare, am tresărit  la anunțul că Traian Băsescu va susține o Declarație de presă la Cotroceni.
Să vezi acum isterie la nivel înalt! mi-am zis, avînd deja nefericita experiență a ieșirii lui Traian Băsescu în cazul tragediei aviatice.

Ei bine, Traian Băsescu și-a început Declarația astfel:

Aş vrea să precizez evaluarea noastră şi poziţia României cu privire la evenimentele din Ucraina de Est. În primul rând, aş vrea să clarific faptul că România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie. Invazia înseamnă unităţi, mari unităţi, aviaţie, toate categoriile de forţe care pur şi simplu invadează un teritoriu. Deci nu suntem în faţa unei invazii. Ceea ce se petrece în estul Ucrainei este o escaladare semnificativă a sprijinului pe care Federaţia Rusă îl acordă separatiştilor.

Bine, bine,vor spune cei care ard de nerăbdare să ne trimitem soldații să moară de dragul oligarhilor ucraineni, dar Traian Băsescu a vorbit de o implicare a Moscovei în conflictul dintre separatiști și armata ucraineană!

Într-adevăr, Moscova  îi ajută pe rebeli înarmîndu-i și instruindu-i.
Din punctul de vedere al dreptului internațional însă, una e invazia, și alta e sprijinul secrete, nerecunoscut oficial.

Dacă se acceptă varianta ucraineană a invaziei, Occidentul trebuie să reacționeze prin forță militară.
Asta înseamnă al treilea Război mondial!
Exact ceea ce vor liderii ucraineni.

L-am criticat pe Traian Băsescu în mai multe rînduri pentru poziția sa  față de Criza ucraineană, pentru că această poziție lăsa impresia, prin adoptarea fără rezerve a punctului de vedere ucrainean, că Traian Băsescu nu era președintele României, ci președintele Ucrainei.

Declarația de joi seara mi-a arătat un Traian Băsescu care-și îndeplinește cu brio misiunea de președinte al României:
Cea de a fi un pilon de calm, de luciditate, într-un conflict bazat esențial pe emoțiile provocate și întreținute de manipulări venite din plin din partea celor două țări  în conflict: Rusia și Ucraina.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

12 comentarii pentru articolul „Slavă Domnului! În cazul Crizei ucrainene lui Traian Băsescu i-a revenit luciditatea!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *