Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Gîndul lui Cristoiu de duminică, 12 mai 2019

Nisa văzută cu alți ochi decît cei de turist

Așa cum am mai spus, călătoresc în străinătate nu pentru a mă odihni, ci pentru a munci. M-am întrebat mereu cum dracu pot unii sta cu burta la soare pe o plajă dintr-o stațiune pentru noii îmbogățiți din Est mai mult de o oră fără să întreprindă ceva:
Să citească, de exemplu, sau să noteze cum se bălăcesc alții.

În străinătate, mai precis în locurile special alese pentru importanța lor culturală, lucrez de dimineața pînă seara. Pe lîngă blestematele de comentarii la zi de pe cristoiublog.ro și de pe Evz.ro, filmez, fotografiez, notez într-un carnețel ce mi se pare mai interesant, și noaptea, la hotel, trec totul într-un caiet. Mai tîrziu sau poate niciodată, din aceste schițe voi realiza reportaje de călătorie.

Ce filmez și ce fotografiez?
De regulă amănunte mai aparte, surprinse de ochiul meu de reporter, imagini care refuză încadrarea la banalități de carte poștală. Sub acest semn ofer cititorilor cristoiublog.ro cîteva instantanee surprinse pe parcursul călătoriei la Nisa.

Descartes a rămas celebru și cu acest aforism: Je pense donc je suis (Gîndesc, deci exist). Între noi fie vorba putea la fel de bine să semneze și aforismul de pe un wc din apropierea Orașului vechi: Je pisse donc je suis (Mă piș, deci exist).


Acest indicator face să tresară în orice român ajuns la Nisa mîndria de a vedea numele lui Carol al II-lea în timp ce se plimbă pe Promenade des Anglais. Parcul propriu zis nu merită osteneala de a fi vizitat. Nu se găsește în el nici un semn că ar fi aparținut la un moment dat lui Carol al II-lea.


Afiș mai nou la o casă de la Monoprix. Astfel de îndemnuri la donații pentru Notre Dame am întîlnit peste tot pe Coasta de Azur. Să n-aibă statul francez, posesor al armei nucleare, banii necesari refacerii unui edificiu sacru al istoriei naționale?


Vremea rece, prea rece pentru debutul lunii mai, n-a descurajat pe amatorii de selfie să intre în apă. Numai și numai de dragul pozării.


Catedrala ortodoxă rusă Saint-Nicolas de Nice, cea mai importantă din afara Rusiei. A fost construită pe vremea Țarului Nicolae al II-lea. Pînă nu demult a fost obiect de dispută între Rusia lui Putin și o Asociație a emigranților ruși din Nisa. A cîștigat Rusia lui Putin. E trecută pe toate hărțile și comentată de toate ghidurile. Din ele aflu că după Revoluție, avocații francezi au cerut confiscarea Catedralei în schimbul datoriilor pe care Rusia nu le-a mai achitat după victoria bolșevicilor. Catedrala e pe strada Nicolas II. Și fără să recunoști bulbii stilului rusesc, îți dai seama că e o afacere a Maicii Rusii după taxiurile care-i aduc pînă aici pe vizitatori, după limba rusă pe care o auzi în jur și după cîinii uriași, caucazieni, care răspund la comenzile în rusește date de june ce doar rusoaice pot fi, pentru că francezii preferă cîinii mici, piticănii.


Plaja din Nisa poate fi folosită și ca scenă pentru spectacolele oferite de cochetăria feminină.


Chez Theresa e o prăvălie trecută în toate ghidurile Nisei, amenajată pe Saleya doar cît durează Piața de legume, adică pînă la prînz, de unde se poate cumpăra, stînd la coadă, celebra Socca de Nisa. Cum nu sînt gurmand, habar n-am dacă Socca de aici e cea mai bună din Nisa. Sigur e că Chez Theresa e trecută în ghiduri la capitolul De văzut și nu De mîncat. Și cum ghidurile sînt îndrumătoarele călătorului în străinătate, turiștilor, că ei cumpără tot ce e local, Socca de la Chez Theresa li se pare cea mai bună din lume, nu numai din Nisa.


Afiș pe spatele tramvaiului Unu din Nisa, mândria orașului, trecut și el în ghiduri, deși călătoria cu acest tramvai nu diferă cu nimic prin banalitate de una cu un tramvai din București. Interdicțiile dau seamă – am mai scris – de obiceiurile proaste din partea locului. Cea de pe spatele tramvaiului din Nisa ne spune că în epoca Internetului și a Facebookului, mai sînt unii care se agață de spatele unui tramvai pentru a călători pe gratis.


Nu de puține ori un loc devine celebru prin faptul că a dormit sau a mîncat sau a făcut sex un personaj celebru. Hotelul Regina din cartierul de lux Cimiez a devenit obiectiv turistic din faptul că aici a stat trei ierni (1897, 1898, 1899) Regina Victoria a Marii Britanii.


La Muzeul Matisse, o lecție de istoria artei ținută la fața locului.


Cînd te sui în autobuz rămîi surprins de numărul uriaș de călători care își pierd timpul cu pigulitul la telefonul mobil. Cu toate acestea, unii francezi continuă să-și piardă timpul cu tradiționalul Jeu de boules.


Se poate scrie o carte despre extravaganțele rușilor de ieri și de azi veniți la Nisa ca să-și cheltuiască banii cît mai spectaculos. Baronul Paul von Derwiws, înobilat de țar, proprietarul Transiberianului, a cumpărat în 1865, la Nisa, zeci de hectare în cartierul vallon de Rose. Aici el a construit un castel, și a amenajat o izbă, adusă din Rusia, în care se retrăgea deseori. Grădina, devenită parcul Valrose, actualmente proprietatea universității, era întreținută de 600 de grădinari. Intrarea în parc spune totul despre cum se fălesc rușii cu averea lor.


Pe Promenade des Anglais nu se plimbă doar englezii, cum s-ar putea crede.


Rusoaicele de azi vin la Nisa cu averea soților sau amanților. Una dintre ele pozează pe dealul Castelului pentru bărbatul care o iubește. Sau poate pentru amicele de pe Facebook.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

13 comentarii pentru articolul „Gîndul lui Cristoiu de duminică, 12 mai 2019”

 • După un summit … „frivol”
  Din orașul lui klausikă,
  Am avut ceva … NASOL,
  În Iașiu’ lu’ Tudorică !
  Fu mitingu’ … pnl
  Scris cu literă d-ai mică !
  După ce „cartea”-si … lansă
  Chiar de nu a scris-o el,
  Sasu’ mai și … cuvântă,
  Deși asta fu … „Zu viel” ❗
  Un lucru n-am înțeles,
  De ce e cu peneliștii,
  Că nu ei vor câștiga
  Că-i „mănâncă” PSD-istii ❗
  A venit, … mare scofală ,
  Asta n-ar fi mai nimica ,
  Dar nu-i a lu’ „mamițica”,
  Masina prez’dențială ❗

 • Deci, ne cumintim! Nu mi-am folosit contul de FB aproape o luna, si astazi am avut surpriza ca sunt blocat 3 zile si atentionat ca daca nu ma cumintesc, o sa urmeze o blocare mai lunga etc.
  Culmea, am fost blocat pentru un schimb de replici cu Tecton, în care el era cel care folosea cuvinte jegoase. Traiasca FB-ul liber si pacea între postaci!

  • Ai mai spus o dată, băi Matei ❗ (să trăiești)

  • Bravos, Geo Matei!!! Toate teoriile tale, in care-ti etalai moralitatea, decenta si hotararea de a nu posta intr-un mediu toxic ,la subsol, s-au dus p*lii, in secunda doi in care ti-ai luat un block in bot..Ai intrat direct, fara nicio emotie, rusine sau decenta in vâltoarea postarilor de care te detasai cu falsa si ipocrita eleganta .. Mare om, mare caracter!! 😀 😀
   PS: daca vei regasi aceasta postare de 3 ori (copy-paste), este pentru ca mi-a fosta absolut scarba sa te ating, chiar si scriptic, in trei ocazii diferite…

 • Unii pleaca, altii se întorc…
  Domnule Cristoiu, sunteti un norocos, s-a facut vreme buna în Franta, eu am prins si timp frumos, dar si o perioada de primavara rece, cum nu au mai avut francezii de zeci de ani.
  Sa aveti parte de un concediu placut si bucurati-va de civilizatie în primul rând!
  Pacat, totusi, ca nu va puteti deconecta de la ceea ce se întâmpla în tara, ca sa va „clatiti” putin creierul si sufletul. Va asigur ca ar merita sa faceti efortul asta. Pour votre bien-être, maître.

  • Deci, ne cumintim! Nu mi-am folosit contul de FB aproape o luna, si astazi am avut surpriza ca sunt blocat 3 zile si atentionat ca daca nu ma cumintesc, o sa urmeze o blocare mai lunga etc.
   Culmea, am fost blocat pentru un schimb de replici cu Tecton, în care el era cel care folosea cuvinte jegoase. Traiasca FB-ul liber si pacea între postaci!

 • Când te gândești că pe-acolo, pe una dintre plaje, jucau table, la umbră, Videanu și Bebe Ionescu, ba mai mâncau și mici, de la Cocosatu’, ăla din Băneasa, nu cel de la Notre Dame ?!?
  Atunci, chiar că era frumoasă Nisa !

 • Superbe randuri
  Drum bun !

 • N-ați întîlnit pe unii cu veste galbene în drum? 😆 Că macronu numai galben visează de o vreme.

 • Mi se pare ciudat ca înca se fac donatii pentru refacerea catedralei Notre-Dame, când se stie ca s-au strâns deja 800 de milioane de euro, iar lucrarile sunt estimate la vreo 600 de milioane.

  Se stie însa ca francezii, spre cinstea lor, au „cultul” donatiilor si al voluntariatului, ceea ce ajuta foarte mult Statul Francez. Am citit ca 14 milioane de francezi fac voluntariat. Impresionant.
  Aceasta cifra de 14 milioane de voluntari reprezinta echivalentul a 820.000 de locuri de munca si aduce Frantei un beneficiu de 40 miliarde de euro. Uau!
  Din pacate, la noi nu se va întâmpla asa ceva niciodata.

 • He,he, he..Papagalul Jako din penultima poza, s-a rahatit pe camasa celuilalt papagal cu sacose…

 • Nice, frumos oras, dar trist în acelasi timp.
  Nu trebuie sa uitam niciodata ca în 14 iulie 2016, în timpul sarbatorii nationale a francezilor, seara, dupa focul de artificii, pe Promenade des Anglais, un camion a intrat în multime. Atacul a dus la moartea a 86 de persoane si ranirea altor 458. Organizatia terorista Statul Islamic a revendicat atentatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *